تاثیر پودر سه نوع ادویه غذایی روی مرگومیر و تولید نتاج حشراتکامل سوسک کشیش (Col., Bostrichidae) Rhyzopertha dominica (F.)
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانشبنم عاشوری 1 , نورالدین شایسته 2
1 - حشرهشناسی کشاورزی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
2 - دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مهاباد
کلید واژه: Cinnamon, فلفل قرمز, دارچین, powder, سوسک کشیش, زردچوبه, پودر, Turmeric, red pepper lesser grain borer,
چکیده مقاله :
در این تحقیق اثر کشندگی پودر سه فرآورده گیاهی که به عنوان ادویه غذایی برای انسان محسوب می گردند، شامل دارچین (Cinnamomum aromaticum Ness.)، زردچوبه (.Curcuma longa L) و فلفل قرمز (.Capsicum annuum L) روی حشرات بالغ سوسک کشیش ارزیابی شد. آزمایشات در نسبت های 0، 5/0، 85/0، 5/1، 3 و 5 درصد وزنی در 4 تکرار، تحت دمای 1±28 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5±70 درصد صورت گرفت. در هر تیمار 20 عدد حشره کامل (1-4 روزه) قرار داده شد. مرگ ومیر در فواصل زمانی 1، 3، 5، 7 و 14روز پس از شروع آزمایش ثبت گردید. پس از 14 روز همه حشرات زنده از تکرارها حذف و نمونه ها در شرایط مشابه برای برآورد نتاج به مدت 36 روز دیگر نگه داری شدند. نتایج نشان داد که هر سه ماده در مقایسه با شاهد اثرات کشندگی مطلوبی روی حشرات بالغ داشته اند. سمیت این مواد با افزایش غلظت و زمان قرار گرفتن در معرض ترکیبات گیاهی، افزایش یافت. بیشترین میزان مرگ ومیر به ترتیب در بیشترین غلظت و بیشترین مدت زمان قرارگیری در معرض زردچوبه، فلفل قرمز و دارچین ثبت گردید. مقادیر LD50 پس از 14 روز از شروع آزمایش به ترتیب برای زردچوبه 49/1، فلفل قرمز 10/2 و دارچین 3 درصد وزنی محاسبه شد. هر سه ماده در بیشترین غلظت سبب کاهش قابل توجهی در تولید نتاج نسل اول (F1) شدند، به طوری که پودر دارچین در غلظت 5 درصد وزنی به طور کامل (100%) از تولید نتاج ممانعت کرده است. این تحقیق بیان گر این است که هر سه ماده می توانند در حفاظت غلات انباری از حمله سوسک کشیش موثر باشند.
In this study, an experiment was conducted to investigate the toxicity of three spices powders species, cinnamon (Cinnamomum aromaticum Ness.), turmeric (Curcuma longa L.) and red pepper (Capsicum annuum L.) on adults of lesser grain borer (Rhyzopertha dominica F.). Experiments were done at five different rates 0.5, 0.85, 1.5, 3 and 5 % (wt/wt) with four replications under laboratory conditions (28±1°C, 70±5 % Rh). Twenty adult insects (1-4 day olds) were released in each treatment. The mortality was noted 1, 3, 5, 7 and 14 days after exposure. All insects were removed from all replications after 14 days and the experiments were monitored for the extra 36 days in order to count the number of adult offsprings. The results revealed that the powders had significant insecticidal effects on adults of this insect compare to the control. The toxicities of these powders increased with increase in dosage as well as increase in the period of exposure to the plant materials. Highest mortalities were recorded at the highest dosages and exposure times with turmeric, red pepper and cinnamon, respectively. LD50values (after 14 days) for turmeric, red pepper and cinnamon were 1.49, 2.10 and 3% of adult weights respectively. All tested materials at the highest dosages reduced significantly F1 progeny emergence of R. dominica. Howevercinnamon powder at 5 % (wt/wt) prevented reproduction completely (100%). This investigation showed that all three powders spices are suitable in protecting wheat grains against the lesser grain borer.
_||_