بررسی سمیت و شاخصهای تغذیهای اسانسهای گیاهی دارچین، نعناع فلفلی و اکالیپتوس بر روی مراحل مختلف زیستی سوسک برگخوار نارون Xanthogaleruca luteola (Coleoptera: Chrysomelidae) در شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانستاره مومن بیت اللهی 1 , رضا وفایی شوشتری 2 , زهرا رفیعی کرهرودی 3
1 - دانشجوی دکتری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک- دانشکده کشاورزی- گروه حشره شناسی
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد اراک-دانشکده کشاورزی -گروه حشره شناسی
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک- دانشکده کشاورزی- گروه حشره شناسی
کلید واژه: اسانسهای گیاهی, سمیت تماسی, contact toxicity, Plant essential oils, واژههای کلیدی: سوسک برگخوار نارون, شاخصهای تغذیهای, Keywords: Elm leaf beetle, Nutritive indicators,
چکیده مقاله :
سوسک برگ خوار نارون یکی از مهم ترین آفات درختان نارون در مرحله حشره کامل و به ویژه مراحل لاروی می باشد. در این تحقیق سمیت تماسی و شاخص های تغذیه ای اسانس گیاهان دارچین، نعناع فلفلی و اکالیپتوس مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش ها در 5 غلظت و 3 تکرار از هر اسانس برای هر مرحله از زندگی سوسک برگ خوار نارون با دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد،16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی در شرایط آزمایشگاه انجام شد. نتایج حاصل از زیست سنجی داده ها نشان داد که با افزایش غلظت اسانس ها، میزان مرگ و میر سوسک برگ خوار نارون در مراحل مختلف زندگی، در هر سه اسانس افزایش یافته است. بر اساس این نتایج اسانس دارچین با ایجاد 80 درصد مرگ و میر نسبت به دو اسانس اکالیپتوس و نعناع فلفلی پس از 24 ساعت بیش ترین تاثیر را در مراحل زیستی مختلف سوسک برگ خوار نارون داشت. همچنین با افزایش غلظت اسانس ها شاخص های تغذیه ای در مرحله لاروسن دوم نیز کاهش یافت، تجزیه واریانس آماری نشان داد که نرخ مصرف نسبی لارو سن دوم (PCR) در اسانس دارچین در سه غلظت LC25، LC35 و LC50 با شاهد نسبت به دو اسانس دیگر اختلاف معنی دار بیش تری در سطح 5 درصد دارد و بازدارنگی تغذیه در همه اسانس ها به خصوص اسانس دارچین مثبت بود. یافته های این پژوهش نشان می دهد اسانس گیاهی دارچین به نسبت اسانس های گیاهی نعناع فلفلی و اکالیپتوس می تواند گزینه مناسب تری برای کنترل این آفت باشد.
Elm leaf beetle is one of the most important pests of Elm trees at adult stage and especially at larval stages. In this research work, the contact toxicity and nutritive indicators of Cinnamon, Peppermint, and Eucalyptus have been investigated. The experiments were performed in five densities with three repetitions for each essential and for each life stage of the elm leaf beetle at 25±1C0 and relative humidity of 60±5 percent for 16 hours in daylight and 8 hours in darkness in vitro. The results obtained from biometry data showed that with an increase in density of the essential oils, the mortality rate of elm leaf beetle at different stages of their life increased for all the three essential oils. Based on these results, the essential oil of Cinnamon proved to have the most effect at different stages of elm leaf insect by creating 80 percent mortality relative to the two essential oils of eucalyptus and peppermint after 24 hours. Furthermore, with an increase in the density of the essential oils, the nutritive indicators at the second. instar larva were also reduced. Statistical analysis of variance showed that the relative rate of second instar larva (PCR) in cinnamon essential oil in three concentrations of LC25, LC35 and LC50 compared with the control group was more meaningful compared with the two other essential oils at 5 percent and nutrition inhibition was positive for all the essential oils especially for cinnamon essential oil. The findings indicate that Cinnamon essential oil compared to Peppermint, and Eucalyptus essential oils is a more suitable candidate to control this pest.
_||_