عوامل مؤثر بر تمایل به مصرف محصولات سالم در شهر تبریز (مطالعه موردی: خیار و گوجه فرنگی)
محورهای موضوعی : کاهش ضایعاتآزاده فلسفیان 1 , مهری فعال امند 2
1 - استادیار، گروه مدیریت کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته مدیریت کشاورزی، گروه مدیریت کشاورزی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
کلید واژه: مدل لاجیت, تبریز, تمایل به مصرف, خیار و گوجه فرنگی سالم,
چکیده مقاله :
در حال حاضر کشاورزی رایج عموما بر تولید محصولات کشاورزی با میزان مصرف کود و سموم بیش از اندازه مجاز تاکید دارد، این در حالی است که گزارشات سازمانهای بهداشتی و فعالان محیطزیست حاکی از اثرات مخرب این نوع کشاورزی بر سلامت انسان و محیطزیست میباشد. یکی از ارکان اصلی توسعه مصرف محصولات سالم پذیرش آن از جانب مصرفکنندگان میباشد. با توجه به سهم بالای خیار و گوجه فرنگی در سبد غذایی خانوارها، مطالعه حاضر به بررسی عوامل موثر بر تمایل به مصرف خیار و گوجهفرنگی سالم در شهرستان تبریز پرداخته است. برای این منظور اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 345 خانوار که به روش نمونهگیری طبقهای متناسب انتخاب شدند، جمع-آوری گردید. نتایج توصیفی تحقیق نشان داد که در حال حاضر، مصرف خیار و گوجهفرنگی سالم در شهر تبریز بسیار کم میباشد. از سوی دیگر بر اساس نتایج حاصل از برآورد مدل لاجیت، بعد خانوار دارای اثر منفی و سن، سطح تحصیلات، سطح درآمد، وجود افرادی با پیش زمینه شغلی یا تحصیلی تغذیه در خانوار، وجود افرادی با سابقه ابتلا به بیماریهای ناشی از مصرف سموم شیمیایی در بین اقوام و آشنایان، شاخص آگاهی، شاخص دیدگاه و شاخص دسترسی و اطلاع رسانی دارای اثر مثبت در احتمال تمایل به مصرف خیار و گوجهفرنگی سالم میباشند. افزایش سطح آگاهی و توسعه دیدگاه عموم مردم در رابطه با مزایای محصولات سالم از طرق رسانهها و مدارس و نیز اقداماتی در جهت گسترش مراکز عرضه محصولات سالم و حمایت قیمتی دولت از آنها از فاکتورهای موثر جهت توسعه مصرف این نوع محصولات میباشند.
Currently, conventional agriculture focuses on the production of agricultural products with excessive use of fertilizers and pesticides, while reports from health organizations and environmentalists point to the harmful effects of this type of agriculture on human health and the environment. One of the most important bases for the development of the consumption of safe products is their acceptance by consumers. Considering the high proportion of cucumbers and tomatoes in the household food basket, the present study investigated the factors influencing the willingness to consume safe cucumbers and tomatoes in Tabriz county. For this purpose, the required data was collected by filling out a questionnaire from 345 households selected by a proportional stratified random sampling procedure. Descriptive results showed that the consumption of safe Cucumber and Tomato is low in Tabriz county. Based on the results of the estimated logit model, family size had a negative influence and age, education level, income level, presence in the household of persons with a professional or educational background in nutrition, the company of persons with a history of diseases caused by the consumption of chemical pesticides in the kinship, awareness index, opinion index, and access and information index had a positive influence on the willingness to consume safe cucumbers and tomatoes.The increase of awareness and development of general public opinion about the benefits of safe products through the media and schools, as well as the expansion of safe product supply centers and the support of the prices of these products by the government, are influential factors in the development of safe produce consumption.
_||_