اثر عصاره گیاهان دارویی گلدر، کلپوره و درمنه بر عملکرد و اجزای عملکرد گوجهفرنگی (Solanum lycopersicum)
محورهای موضوعی : فناوری های تولید پایداراصغر صادقی چاه نصیر 1 , عبدالحسین ابوطالبی جهرمی 2 , بهنام بهروزنام 3 , حامد حسنزاده خانکهدانی 4 , عبدالکریم اجرایی 5
1 - دانشجوی دکترای علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
2 - دانشیار گروه علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران.
3 - استادیار گروه علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
4 - محقق بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس
5 - استادیار گروه علوم باغبانی، گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
کلید واژه: کیفیت میوه, کلروفیل, گوجهفرنگی, گیاهان دارویی,
چکیده مقاله :
گیاهان دارویی و فرآوردههای آنها به دلیل عواملی چون ارزش بالای اقتصادی و کم هزینه بودن تولید آنها، نداشتن اثرهای تخریبی بر محیط زیست و کم عوارض بودن در مقایسه با کودهای شیمیایی در سالهای اخیر از ارزش و جایگاه ویژهای برخوردار شدهاند. بههمین دلیل، این پژوهش با هدف بررسی اثر عصاره گیاهان دارویی گلدر، کلپوره و درمنه بر عملکرد و اجزای عملکرد گوجهفرنگی رقم سانسید 6189 تحت شرایط مزرعهای انجام شد. این پژوهش بدر قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 8 تیمار شامل: گلدر (5 و 10 درصد)، کلپوره (5 و 10 درصد)، درمنه (5 و 10 درصد)، گلدر 5 + کلپوره 5 + درمنه 5 و تیمار شاهد (عرف منطقه) در شهرستان کهنوج استان کرمان اجرا شد. نتایج نشان داد که حداکثر وزن تر و خشک بوته در تیمار شاهد (1150 و 200 گرم) مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد و عملکرد بازارپسند در هکتار (به ترتیب 53/8 و 44/7 تن)، سفتی (4/40 کیلوگرم بر سانتیمترمربع)، کلروفیل a، b و کل و کاروتنوئید برگ (به ترتیب 25/3، 4/95 و 30/2 و 4/36 میلیگرم) و همچنین کلروفیل a و کلروفیل کل میوه (به ترتیب 0/208 و 0/210 میلیگرم) مربوط به تیمار گلدر 5 + کلپوره 5 + درمنه 5 بود. بیشترین تعداد میوه در بوته (7/35) در تیمار درمنه 5 درصد، طول میوه (5/84 سانتیمتر) در درمنه 10 درصد و قطر میوه (5/84 سانتیمتر) در گلدر 10 درصد مشاهده شد. با توجه به نتایج بهدست آمده تیمار ترکیبی عصاره گیاهان دارویی گلدر، کلپوره و درمنه سبب حصول بیشترین میزان عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت میوه در زمان برداشت شدند.
Medicinal plants and their products have gained a special value and position in recent years due to factors such as high economic value and low cost of their production. This research was conducted in a complete randomized block design with 8 treatments (Golder 5 and 10%, Kalpura 5 and 10%, Dermene 5 and 10%, Golder 5% + Kalpore 5% + Dermene 5% and custom of the region (control). It was performed in Kahnuj, Kerman province. The results showed that the maximum fresh and dry weight of the plant was observed in the control treatment (1150 and 200 grams). The highest yield and marketable yield per hectare (53.8 and 44.7 tons), firmness (4.40 kg/cm2), chlorophyll a, b and total and leaf carotenoids (25.3, 95. 4, 30.2 and 4.36 mg) as well as chlorophyll a and chlorophyll of the whole fruit (0.208 and 0.210 mg) were related to Golder 5 + Calpore 5 + Dermene 5 treatment. The maximum number of fruits per plant (35.7) was observed in Dermene 5% treatment, fruit length (5.84 cm) in Dermene 10% treatment and fruit diameter (5.84 cm) in Golder 10% treatment. According to the obtained results, the combined treatment of the extracts of the medicinal plants Goldar, Calpura, and Dermena resulted in the highest yield, yield components, and fruit quality at the time of harvest.
_||_