بکارگیری نانوذرات در اندازه گیری ظرفیت آنتی اکسیدانی تام
محورهای موضوعی : کاربرد نانوساختارها
1 - مرکز تحقیقات زیست فناوری دریایی خلیج فارس، پژوهشکده زیست فناوری خلیج فارس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، بوشهر، ایران
کلید واژه: آنتی اکسیدان, ظرفیت آنتی اکسیدانی تام, نانوذرات, رادیکال آزاد,
چکیده مقاله :
ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) به عنوان فعالیت تجمعی آنتی اکسیدان ها در یک نمونه، پارامتر مهمی در تجزیه و تحلیل ماتریس های بیولوژیکی یا غذایی است. بنابراین ارزیابی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام مواد موجود در رژیم غذایی و مایعات بیولوژیک اهمیت زیادی دارد. بر این اساس روش های زیادی به شیوه های گوناگون در شرایط مختلف، ظرفیت آنتی اکسیدانی و موثر بودن آن ها را بررسی می کنند. اما اغلب همبستگی قوی بین ظرفیت های اندازه گیری شده بر روی مواد یکسان با روش های مختلف وجود ندارد که علت آن تنوع مواد فعال، ساز و کارو ویژگی های متفاوت مانند انواع مختلف آنتی اکسیدان ها، حضور سایر مواد مداخله کننده در نمونه، عدم شرکت همه آنتی اکسیدان های نمونه در واکنش روش مورد استفاده می باشد. در سال های اخیر، روش های تجزیه ای متفاوتی بر اساس نانوذرات توسعه یافته اند تا ظرفیت آنتی اکسیدانی غذاها و مواد گیاهی را تعیین کنند. در این روش های سنجش عمدتا از نانوذراتی مثل طلا، نقره، اکسید آهن، اکسید منگنز، کوانتم دات ها و اکسید سریم استفاده کرده اند. در این مقاله مروری به بعضی از پژوهش های انجام گرفته در زمینه ی سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام می پردازیم.
Total antioxidant capacity (TAC) as the cumulative activity of antioxidants in a sample is an important parameter in the analysis of biological or food matrices. Therefore, it is very important to evaluate the total antioxidant capacity of the substances in the diet and biological fluids. Based on this, many methods check their antioxidant capacity and effectiveness in different conditions. However, there is often no strong correlation between the capacities measured on the same materials with different methods, which is due to the variety of active materials, mechanisms and different characteristics such as different types of antioxidants, the presence of other interfering substances in the sample, lack of participation of antioxidants are used in the method reaction. In recent years, different analytical methods based on nanoparticles have been developed to determine the antioxidant capacity of foods and plant materials.In these measurement methods, nanoparticles such as gold, silver, iron oxide, manganese oxide, quantum dots and cerium oxide have been used. In this article, we review some of the researches conducted in the field of total antioxidant capacity measurement.
1. B. Halliwell, J.M. Gutteridge, Free radicals in biology and medicine: Oxford University Press, USA, 2015.
2. M. Valko, D. Leibfritz, J. Moncol, M.T.D. Cronin, M. Mazur, J. Telser, The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 39, 44 (2007).
3. S. Llesuy, P. Evelson, A. Campos, E. Lissi, Biological Research, 34, 51 (2001).
4. J. Hoyos-Arbeláez, M. Vázquez, J. Contreras-Calderón, Food chemistry,;221:1371-81 (2017).
5. M.F. Barroso, N. De-Los-Santos-Álvarez, C. Delerue-Matos, M.B.P.P. Oliveira, Biosensors and Bioelectronics, 30, 1 (2011).
6. A. Vasilescu, E. Sharpe, S. Andreescu, Current Analytical Chemistry, 8, 495 (2012).
7. E. Niki, Journal of Berry Research, 1, 169 (2011).
8. P.C. Wootton-Beard, A. Moran, L. Ryan, Food Research International, 44, 217 (2011).
9. A.B. Moreira, T.F.S. Teixeira, R.d.C.G. Alfenas, Nutrición Hospitalaria, 27, 1408 (2012).
10. M. Özyürek, K. Güçlü, R. Apak, TrAC Trends in Analytical Chemistry, 30, 652 (2011).
11. R.A. Freitas Jr, International Journal of Surgery, 3, 243 (2005).
12. D.T. Harris, M. Badowski, N. Ahmad, M.A.Gaballa, Expert Opinion on Biological Therapy, 7, 1311 (2007).
13. D. Falconnet, G. Csucs, H.M. Grandin, M. Textor, Biomaterials, 27, 3044 (2006).
14. A. Babu, A.K. Templeton, A. Munshi, R. Ramesh, Aaps Pharmscitech, 15, 709 (2014).
15. A. Szydłowska-Czerniak, A. Tułodziecka, E. Szłyk, Analyst, 137, 3750 (2012).
16. A. Andreu-Navarro, J.M. Fernández-Romero, A. Gómez-Hens, Analytica Chimica Acta, 695, 11 (2011).
17. T.G. Choleva, F.A. Kappi, D.L. Giokas, A.G. Vlessidis, Analytica Chimica Acta, 860, 61 (2015).
18. M. Bener, F.B. Şen, R. Apak, Talanta, 187, 148 (2018).
19. A. Tułodziecka, A. Szydłowska-Czerniak, Food Chemistry, 208, 142 (2016).
20. S. Teerasong, A. Jinnarak, S. Chaneam, P. Wilairat, D. Nacapricha, Talanta, 170, 193 (2017).
21. L. Li, P. Zhang, W. Fu, M. Yang, Y. Wang, Sensors and Actuators B: Chemical, 276, 158 (2018).
22. M. Özyürek, N. Güngör, S. Baki, K. Güçlü, R. Apak, Analytical Chemistry, 84, 8052 (2012).
23. F.A. Ozdemir Olgun, A. Üzer, B.D. Ozturk, R. Apak, Talanta, 182, 55 (2018).
24. A. Tułodziecka, A. Szydłowska-Czerniak Food Analytical Methods, 9, 3053 (2016).
25. B. Hemmateenejad, M. Shamsipur, T. Khosousi, M. Shanehsaz, O. Firuzi, Analyst, 137, 4029 (2012).
26. S. Benítez-Martínez, M. Valcárcel, Sensors and Actuators B: Chemical, 197, 350 (2014).
27. V. Gatselou, D.C. Christodouleas, A. Kouloumpis, D. Gournis, D.L. Giokas, Analytica Chimica Acta, 932, 80 (2016).
28. S. Sloan-Dennison, N.C. Shand, D. Graham, K. Faulds, Analyst, 142, 4715 (2017).
29. M.N. Alam, N.J. Bristi, M. Rafiquzzaman, Saudi Pharmaceutical Journal, 21, 143 (2013).
30. K. Ramachandran, A. Zahoor, T.R. Kumar, K.S. Nahm, A. Balasubramani, G.G. Kumar, Journal of Industrial and Engineering Chemistry, 46, 19 (2017).
31. C. López-Alarcón, A. Denicola, Analytica Chimica Acta, 763, 1 (2013).
32. G.A. Ali, M.M. Yusoff, E.R. Shaaban, K.F. Chong, Ceramics International, 43, 8440 (2017).
33. F. Della Pelle, D. Compagnone, Sensors, 18, 4622018 (2018).
34. H. Peng, Y. Li, C. Liu, X. Wei, H. Dong, L Yang, et al, Electrochimica Acta, 247, 745 (2017).
35. D. Vilela, M.C. González, A. Escarpa, TRAC Trends in Analytical Chemistry, 64, 1 (2015).
36. J. Yao, Q. Pan, S. Yao, L. Duan, J. Liu, Electrochimica Acta, 238, 30 (2017).
37. S. Saha, A. Pal, Separation and Purification Technology, 134, 26 (2014).
38. H. Chen, S. Zeng, M. Chen, Y. Zhang, L. Zheng, Q. Li, Small, 12, 2035 (2016).
39. M. Zhang, L. Xing, H. Ke, Y.-J. He, P.-F. Cui, Y. Zhu, et al, ACS Applied Materials & Interfaces, 9, 11337 (2017).
40. Y. Hao, L. Wang, B. Zhang, D. Li, D. Meng, J. Shi, et al, International Journal of Nanomedicine, 11, 1759 (2016).
41. J. Liu, L. Meng, Z. Fei, P.J. Dyson, X. Jing, X. Liu, Biosensors and Bioelectronics, 90, 69 (2017).
42. L. He, F. Wang, Y. Chen, Y. Liu, Luminescence, 33, 145 (2018).
43. W. Huang, Y. Deng, Y. He, Biosensors and Bioelectronics, 91, 89 (2017).
44. A. Roque, Jr. O. Wilson, Materials Science and Engineering: C, 28, 443 (2008).
45. S. Bajpai, M. Kumari, International Journal of Biological Macromolecules, 80, 177 (2015).
46. P.R. Devi, C.S. Kumar, P. Selvamani, N. Subramanian, K. Ruckmani, Materials Letters, 139, 241 (2015).
47. L. Zhang, F. Yu, A.J. Cole, B. Chertok, A.E. David, J. Wang, et al, The AAPS Journal, 11, 693 (2009).
48. M. Scampicchio, J. Wang, A.J. Blasco, A. Sanchez Arribas, S. Mannino, A. Escarpa, Analytical Chemistry, 78, 2060 (2006).
49. D. Vilela, M.C. González, A. Escarpa, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 404, 341 (2012).
50. J. Wang, N. Zhou, Z. Zhu, J. Huang, G. Li, Analytical and Bioanalytical Chemistry, 388, 1199 (2007).
51. A. Andreu-Navarro, J. Fernández-Romero, A. Gómez-Hens, Analytica Chimica Acta, 695, 11 (2011).
52. Y. Rao, X. Zhao, Z. Li, J. Huang, Talanta, 190, 174 (2018).
53. S. Teerasong, A. Jinnarak, S. Chaneam, P. Wilairat, D. Nacapricha, Talanta, 170, 193 (2017).
54. A.A. Bhutto, Ş. Kalay, S. Sherazi, M. Culha, Talanta, 189, 174 (2018).
55. F. Della Pelle, A. Scroccarello, M. Sergi, M. Mascini, M. Del Carlo, D. Compagnone, Food Chemistry, 256, 342 (2018).
56. M. Özyürek, N. Güngör, S. Baki, K. Güçlü, Ra. Apak, Analytical Chemistry, 84, 8052 (2012).
57. F.A.O. Olgun, A. Üzer, B.D. Ozturk, R. Apak, Talanta, 182, 55 (2018).
58. H. J aberie, S. Momeni, I. Nabipour, Microchemical Journal, 157, 104908 (2020).