نقش پارامترهای اقلیمی بر مراحل فنولوژی زرشک در شهرستان سبزوار
محورهای موضوعی : مقالات تحلیلی جغرافیایی و محيطيحسن رضایی 1 , محمد معتمدی راد 2
1 - استادیار جغرافیا طبیعی، گروه جغرافیا، دانشگاه افسری امام علی(ع)
2 - استادیار گروه علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه فرهنگیان
کلید واژه: پارامترهای اقلیمی, من کندال, فنولوژی زرشک, سبزوار مقدمه,
چکیده مقاله :
اقلیم یک عامل بسیار مهم و محدود کننده در تولیدات کشاورزی می باشد. به طور یقین بخش کشاورزی بیشترین ارتباط و تاثیر پذیری را از شرایط محیط اطراف و به خصوص اقلیم دارد، به گونه ای که ویژگی های اقلیمی در بلند مدت، منجر به تعیین الگوی کشت و توجیه پراکنش گونه های گیاهی مختلف شده است. هدف عمده این تحقیق ارزیابی روند تغییرات پارامترهای آگروکلیمایی موثر بر رشد زرشک در شهرستان سبزوار می باشد. برای این منظور داده های روزانه دمای کمینه، بیشینه، بارش، میانگین دما، رطوبت نسبی، دما خاک، ساعات آفتابی و میانگین دما، رطوبت نسبی و دما خاک در روز اتمام مرحله فنولوژی ایستگاه سینوپتیک سبزوار واقع غرب خراسان رضوی طی سالهای1999-2019 اخذ و از طریق آنها مقادیر پارامترهای اقلیمی در سطوح احتمالی مختلف در مراحل فنولوژی محاسبه گردید. در مرحله بعد، از آزمون من کندال به بررسی روند عناصر اقلیمی در مراحل مختلف فنولوژی محصول زرشک استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در بین پارامترهای اقلیمی بر کشت زرشک، میانگین دمای، ساعت آفتابی روند کاهشی و سرعت باد روند افزایشی معنی داری در سطح 5 درصد را دارا می باشند.