جداسازی و شناسایی باکتریهای خاکزاد با ارزیابی توان مهار زیستی Fusarium oxysporum در گیاه گوجه فرنگی
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژیمریم صفدریان 1 , جمشید رزمجو 2
1 - شرکت دانش بنیان زیست فرایند نوتریکا، شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
کلید واژه: باکتری, Bacillus, Fusarium oxysporum, مهارزیستی,
چکیده مقاله :
مقدمه: باکتری های ریزوسفری محرک رشد، جایگزینی مناسب برای سموم شیمیایی در کنترل بیمارگرها بهخصوص بیمارگرهای خاکزاد هستند. Fusarium oxysporum یکی از قارچ های مهم بیماریزای پژمردگی گوجه فرنگی است که خسارات جدی به محصولات کشاورزی وارد می کند.هدف: هدف از این پژوهش، بررسی میزان بازدارندگی از رشد قارچ Fusarium oxysporum با باکتری های جدا شده از خاک در شرایط آزمایشگاه می باشد.مواد و روش ها: به منظور جداسازی مهارگرهای زیستی، باکتری ها از لحاظ تولید اکسین، انحلال فسفر، تولید سیدروفور، بازدارندگی رشد قارچ غربال شدند. شناسایی مولکولی جدایه های منتخب توسط تکثیر ژن 16SrDNA انجام شد. بررسی توانایی باکتری ها در کنترل بیمارگر Fusarium oxysporum. در شرایط گلخانه انجام شد.نتایج: از بین 80 جدایه مورد مطالعه هفت جدایه توانایی تولید اکسین، ده جدایه توانایی انحلال فسفات، شش جدایه توانایی تولید سیدروفور و هفت جدایه توانایی جلوگیری از رشد بیماریگر داشتند که از میان آنها جدایههای560 و 83 بیشترین میزان تولید اکسین و توانایی حل فسفات و درصد بازدارندگی از رشد قارچ را داشتند. تطابق چندگانه (Multiple alignment) توالی 16SrDNA دو باکتری منتخب، با سایر توالیهای 16SrDNA موجود در بانک ژنی NCBI نشان داد که جدایه 56 و 83 با 98 و 9/99 درصد شباهت به ترتیب متعلق به Bacillus amyloliquefaciens وBacillus atrophaeus میباشند.نتیجه گیری: از بین جدایه ها، هفت جدایه در شرایط آزمایشگاه توانایی خوبی در بازدارندگی از رشد F. oxysporum نشان دادند، برای بررسی آزمایش های گلخانه ای انتخاب شدند. در آزمایش های گلخانه ای، هر 5 جدایه به طور معنی داری ((P<0.05)) بیماری را کنترل کردند که بیشترین کنترل کنندگی مربوط به جدایة 56 بود.
Introduction: Plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) is an alternative to chemical pesticides against harmful microorganisms especially soil-borne diseases. Fusarium oxysporum is one of the important pathogenic fungi of tomato wilt that causes serious damage to agricultural products.Purpose: The purpose of this research is to investigate the inhibition of the growth of Fusarium oxysporum with bacteria isolated from soil in laboratory conditions.Materials and methods: In order to isolate biological inhibitors, isolates were screened based on the ability to auxin and phosphorus solubilization, siderophore production and fungal growth inhibition. Molecular identification of selected isolates was done by 16SrDNA gene amplification. Investigating the ability of bacteria to control the pathogen Fusarium oxysporum. It was done under greenhouse conditions.In this study, to screen successful bacterial isolates, the inhibition of pathogen growth was evaluated in-vitro.Results: Moreover,. Among the 80 isolates studied, seven isolates had the ability to produce auxin, ten isolates had the ability to P solubility, six isolates had the ability to produce siderophore, and seven isolates had the ability to inhibition pathogen growth. Among the isolates 56 and 83 had the highest amount of auxin production and the P solubility and the fungal growth inhibition. Multiple alignment of the 16SrDNA sequence of two selected bacteria with other 16SrDNA sequences in the NCBI gene bank showed that isolates 56 and 83 with 98 and 99.9 percent similarity belong to Bacillus amyloliquefaciens and Bacillus atrophaeus, respectively.Conclusion: Among the isolates, seven isolates in vitro conditions showed a good ability to inhibit the growth of F. oxysporum. In greenhouse experiments, all 5 isolates as significantly (P<0.05) they controlled the disease, and the most control was related to isolate 56.
_||_