مطالعه اجزای تشکیل دهنده اسانس زنجبیل (Zingiber officinale) و مقایسه خاصیت ضدمیکروبی آن با دهانشویه کلرهگزیدین بر روی باکتریهای عامل عفونت دهانی
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیستنیما محمدنژاد خیاوی 1 , حجت اقبال 2 , ندا جهانی 3 , آرزو محمدی 4 , مهدی احمدی سابق 5 , زهره قاضی طباطبایی 6 , امیر کشی زاده مزرعه جهان 7
1 - دانشجوی دکتری تخصصی علوم و مهندسی صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2 - گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات علوم پایه، دانشگاه تبریز، ایران.
3 - دکترای عمومی دندانپزشکی، بخش تحقیق و توسعه، شرکت دانشبنیان پژوهشگران داروی سبز، مشکینشهر، ایران
4 - متخصص بیماریهای دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
5 - گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران.
6 - گروه شیمی کاربردی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران
7 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: اسانس, زنجبیل, کلرهگزیدین, عفونت دهانی, عوامل آنتیباکتریال,
چکیده مقاله :
زنجبیل (Zingiber officinale) یکی از گیاهان دارویی بومی ایران است که اثرات ضدباکتریایی آن در تحقیقات مشخص شده است .هدف از این تحقیق، مطالعه تاثیر ضدمیکروبی اسانس زنجبیل (Zingiber officinale) و مقایسه آن با داروی کلرهگزیدین بر روی برخی از باکتریهای شایع عفونت دهانی بود. در این تحقیق، ابتدا اسانس-گیری گیاه زنجبیل توسط دستگاه کلونجر انجام و جهت تجزیه نمونههای اسانس و اندازهگیری دقیق ترکیبات از دستگاهای GC و GC/MS استفاده شد. سپس تاثیر اسانس زنجبیل بر باکتریهای شایع عفونت دهانی به دو روش بررسی قطر هاله عدم رشد(Disk deffusion) و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) انجام شد. نتایج حاصل از آزمایشات ضد میکروبی نشان داد که گیاه زنجبیل دارای اثرات مهارکنندگی قابل توجهی بر روی انواع باکتریهای گرم منفی و مثبت است. همچنین مشخص شد که اسانس این گیاه دارویی، از نظر خواص ضدمیکروبی، نتایج نسبتأ مشابهی را نسبت به دهانشویه کلرهگزین از خود نشان داد. طبق یافتهها اسانس زنجبیل آثار ضدمیکروبی مناسبی علیه باکتریهای شایع عفونت دهانی دارد. در نتیجه اسانس این گیاه با غلظتهای مختلف، پس از انجام مطالعات تکمیلتر میتواند جایگزین مناسبی برای داروها و دهانشویههای شیمیایی در درمان باکتریهای شایع عفونت دهانی باشد.
Ginger (Zingiber officinale) is one of the indigenous medicinal plants of Iran and its antibacterial effects have been proven in some researches. In this research, the antibacterial effect of Ginger essence and comparison with chlorhexidine on some of common oral infection bacteria was studied. The essential oil of Ginger was extracted by Clevenger's apparatus, GC and GC/MS devices were used for analysis of essential oil compounds and accurate measurements of the compounds. The effect of the essential oil of the Ginger and control on the common bacteria of the oral infection were evaluated using two methods: Disc deffusion and minimum inhibitory concentration (MIC). The results of antimicrobial tests showed that ginger had a significant inhibitory effects on a variety of gram-negative and gram-positive bacteria. It was also found that the essential oil of this medicinal plant, in terms of antimicrobial properties, showed relatively similar results to chlorhexidine mouthwash. Ginger essential oil had been shown to have good antimicrobial effects against common bacteria in oral infections. As a result, the essential oil of this plant with different concentrations, after completing studies, can be an appropriate alternative for chemical drugs and chemical mouthwashes in the treatment of oral bacterial infections.
_||_