بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات
محورهای موضوعی : کاربرد شیمی در محیط زیستحجت اقبال 1 , مهدی احمدی سابق 2
1 - گروه فیتوشیمی، مرکز تحقیقات علوم پایه، دانشگاه تبریز، ایران.
2 - استادیار شیمی آلی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، اهر، ایران
کلید واژه: آنالیز, ترکیبات دارویی, HPLC, پودر غذایی, غلات.,
چکیده مقاله :
مکملهای غذایی از محصولات مهم و پرکاربرد در حوزه سلامت هستند که خود همین مکملها، طبقهبندیها و زیر مجموعههای خاص خودشان را دارند امروزه منابع گیاهی به عنوان جانشین مواد شیمیایی در داروها و مکملهای غذایی مورد توجه روزافزون قرارگرفته است، لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات انجام شد. بعد از تهیه نمونههای گیاهی و فرمولاسیون، عصاره گیری به روش ماسراسیون و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده آن توسط دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالاHPLC انجام گرفت و سپس آنالیز و عناصر معدنی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، روی، منگنز، مس و کادمیوم طبق روشهای استاندارد A.O.A.C به روش هضم تر با استفاده از اسید نیتریک، کلریدریک و اسید پرکلریدریک صورت گرفت و به وسیله دستگاه فوتومتر شعلهای و اسپکتروفتومتر جذب اتمی اندازهگیری و با یکدیگر مقایسه شد. با توجه به نتایج حاصل از آنالیز عصاره مشاهده شد که نمونه مورد مطالعه دارای 31/76 درصد ترکیبات فنلی میباشد که از این میزان 41/2 درصد آن را گالیک اسید تشکیل میدهد و بیشترین ماده متعلق به آلفا لینولنیک اسید با 80/26 درصد میباشد، همچنین دارای 51/43 میلیگرم بر گرم امگا 3، 44/58 میلیگرم بر گرم امگا 6 و 24/19 میلیگرم بر گرم امگا 9 و همچنین ویتامینهای مختلفی از جمله 4/52 میلیگرم ویتامین ث و 6/63 میکروگرم ویتامین کا بود. بر اساس بررسی ترکیبات دارویی و آنالیز مکمل غذایی فرموله شده از غلات و نتایج حاصل از آنالیز عصارهها مشاهده شد که مکمل غذایی مورد مطالعه دارای ترکیبات شاخص فنلی و نیز مواد معدنی ماکرو و میکرو و ویتامینهای بسیار موثر میباشد
Food supplements are one of the most important and widely used products in the field of health, which have their own special supplements, classifications and subsets. Today, plant sources are receiving more and more attention as substitutes for chemicals in medicines and food supplements, so this research aims to The investigation of medicinal compounds and the analysis of food supplements formulated from cereals were carried out. After preparation of plant samples and formulation, extraction by maceration method and identification of its constituent compounds was done by high-performance liquid chromatography-HPLC device, and then analysis and mineral elements of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, sodium, Iron, zinc, manganese, copper and cadmium were measured by flame photometer and atomic absorption spectrophotometer using a more digestible method using nitric acid, hydrochloric acid and perchloric acid according to AOC standard methods and compared with each other. According to the results of the extract analysis, it was observed that the studied sample has 31.76% of phenolic compounds, of which 41.2% is gallic acid, and the most substance belongs to alpha-linolenic acid with It is 26.80 percent, it also has 43.51 mg/g of omega 3, 58.44 mg/g of omega 6 and 19.24 mg/g of omega 9, as well as various vitamins from The content was 52.4 mg of vitamin C and 63.6 micrograms of vitamin K. Based on the review of medicinal compounds and the analysis of food supplements formulated from grains and the results of extract analysis, it was observed that the studied food supplement has phenolic index compounds as well as macro and micro minerals and very effective vitamins.