بررسی بافتهای غیرمجاز به روش هیستولوژی در فرآوردههای گوشتی عرضهشده در شهرهای تبریز و خوی
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذایی
آیدا پیامی
1
(دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
محمدحسین موثق
2
(دانشیارگروه دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران)
مسعود دل آشوب
3
(استادیارگروه علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران)
کلید واژه: تبریز, فرآوردههای گوشتی, خوی, بافت غیرمجاز,
چکیده مقاله :
امروزه میزان مصرف گوشت و فرآوردههای گوشتی در کشورهای مختلف بر اساس تفاوتهای اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی تفاوتهای زیادی دارد. گوشت و فرآوردههای گوشتی از مهمترین منابع پروتئینی هستند. هدف از این مطالعه بررسی احتمال وجود بافتهای غیرمجاز در فرآوردههای سوسیس و کالباس توزیعی در شهرهای تبریز و خوی به روش هیستولوژی بود. برای این مطالعه تعداد 80 نمونه سوسیس و کالباس عرضهشده در تبریز و خوی با مقادیر گوشت کمتر از 55 درصد و بیش از 55 درصد (در طی زمستان 1393 و بهار 1394) بهصورت اخذ شد. نمونهها با تهیه مقاطع میکروسکوپیک و رنگآمیزی با رنگ هماتوکسیلین و ائوزین، نوع بافتهای غیرمجاز مشخص گردید. طبق نتایج مطالعه، در 5/87 درصد کل نمونهها بافت غضروف با درصد بالا مشاهده شد. همچنین بافتهایی نظیر انواع غدد، بافت همبندی، چربی، پوست، غضروف، استخوان، نای، ریه، مثانه، تخم انگل و روده ردیابی گردید. بهنظر میرسد حضور بافتهای غیرمجاز در اغلب نمونهها میتواند باعث کاهش تمایل مصرفکنندگان برای مصرف سوسیس و کالباس گردد. لذا نیاز به کنترلهای دقیقتر در سطح منطقه توسط ارگانهای نظارتی ضروری میباشد.
Nowadays, the consumption of meat and meat products in different countries varies considerably based on social, economic, and geographical differences. Meat and meat products are the most important sources of protein. This study aimed to investigate the possibility of unauthorized tissues in sausage products in Tabriz and Khoy by histotechnique. For this, 80 sausages samples with ≤ 55% and > 55% 55% meat content were collected (from January to March of 2015). For histological evaluation, the slides were stained with Hematoxylin and Eosin. Based on results, in 87.5% of the samples, cartilage tissue with a high percentage was observed. Unauthorized tissues types such as glands, connective tissue, fat, skin, cartilage, bone, trachea, lung, bladder, parasite eggs, and intestine were observed. The presence of unauthorized tissues in most samples may reduce consumers' desire to use sausages. Consequently, there is a necessity for efficient control at the regional level by authority organizations.
presence of unpermitted edible tissues and correlation of this factor to meat
connective tissue chemical indices. Journal of Food Science and Technology, 7(5): 311-318. [In Persian]
Tehran Press. 34-50. [In Persian]
_||_
presence of unpermitted edible tissues and correlation of this factor to meat
connective tissue chemical indices. Journal of Food Science and Technology, 7(5): 311-318. [In Persian]
Tehran Press. 34-50. [In Persian]