ارزیابی غلظت مس و کادمیوم در گوجهفرنگیهای گلخانهای تولیدی استان همدان در سال 91
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذاییمهرداد چراغی 1 , مژگان سهرابی 2 , کامران شایسته 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران.
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانشآموخته کارشناسی ارشد مهندسی آلودگیهای محیط زیست، همدان، ایران
3 - استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.
کلید واژه: مس, فلزات سنگین, کادمیوم, گوجهفرنگی گلخانهای,
چکیده مقاله :
تجمع بیش از حد فلزات سنگین در خاکهای کشاورزی نهتنها منجر به آلودگی محیط زیست می شود بلکه منجر به افزایش جذب فلزات سنگین توسط گیاهان شده که در نتیجه آن کیفیت و ایمنی غذایی تحت تاثیر قرار میگیرد. کادمیوم و مس آلاینده های اصلی در خاک های گلخانه ای هستند که هم از طریق تکنیک های کشاورزی و هم از طریق مواد شیمیایی به محصولات کشاورزی راه پیدا میکنند. این پژوهش با هدف تعیین میزان آلودگی محصول گوجه فرنگی گلخانه های استان همدان به فلزات سنگین مس و کادمیوم صورت گرفته است. در مجموع 72 نمونه از 18 گلخانه (4 نمونه از هر گلخانه) واقع در 6 شهر استان نمونهگیری شد. پس از انجام آمادهسازی نمونهها، غلظت عناصر مذکور با استفاده از دستگاه نشر اتمی اندازهگیری گردید. نتایج تحقیق نشان داد، غلظت کادمیوم و مس در نمونه های گوجه فرنگی به ترتیب در دامنه 25/5- 08/0 و 25/9-01/0 میلی گرم برگیلوگرم بود. تجزیه و تحلیل های آماری همبستگی معنیداری بین غلظت عناصر کادمیوم و مس در محصول گوجهفرنگی نشان داد. مقایسه نتایج بدست آمده با مقادیر مجاز نشاندهنده آلوده بودن بیش از حد مجاز برخی از محصول گوجه فرنگی در گلخانه های مورد مطالعه بود. طوریکه غلظت کادمیوم در تمامی نمونهها برای سلامتی مصرفکنندگان مخاطرهآمیز ارزیابی گردید.
Excessive accumulation of heavy metals in agricultural soils not only leads to environmental pollution, but also results in increased uptake of heavy metals by plants, which in turn affects the quality and safety of the foods. Cadmium and copper are considered as the major pollutants of greenhouse soils that stem from agricultural techniques and chemical materials. This is a study aimed to investigate the contamination of greenhouse tomatoes crop with copper and cadmium in Hamadan province. A total of 72 samples were obtained from 18 greenhouses (4 samples from each) located in 6 cities of the province. Following preparation procedure, the concentrations of the elements were measured using atomic emission. According to the results, the concentrations of cadmium and copper in tomato samples were estimated at the range of 0.08–5.25 and 0.01–9.25 mg/kg, respectively. Statistical analysis showed a correlation between cadmium and copper concentrations. Moreover, comparing the results with the approved level of these elements revealed that the concentration of cadmium and copper in some of the greenhouse tomatoes were above the acceptable level. That is to say, the concentration of cadmium in all of the samples was determined as health threatening level.
· Sharma, R.K., Agrawal, M. and Marshall, F.M. (2008). Heavy metal (Cu, Zn, Cd and Pb) contamination of vegetables in urban India: A case study in Varanasi. Environmental Pollution, 154: 254- 263.
· Sharma, R.K., Agrawal, F.M. and Madhoolika, M. (2009). Heavy metals in vegetables collected from production and market sites of a tropical urban area of India. Environmental Pollution, 154: 254-263.
· Tripathi, R.M., Raghunath, R. and Krishnamoorthy, T.M. (1997). Dietary intake of heavy metals in Bombay city, India. The Science of the Total Environment, 208: 149-159.
· Yang, J., Guo, H., Ma, Y., Wang, Li., Wei, D. and Hua, L. (2010). Genotypic variations in the accumulation of Cd exhibited by different vegetables. Journal of Environmental Sciences, 22(8): 1246–1252.
· Yang, Y., Zhang, F.S., Li, H.F. and Jiang, R.F. (2009). Accumulation of cadmium in the edible parts of six vegetable species grown in Cd-contaminated soils. Journal of Environmental Management, 90(2): 1117–112.
· Zheng, N., Wang, Q., Zhang, X., Zheng, D., Zhang, Zh. and Zhang, Sh. (2007). Population health risk due to dietary intake of heavy metals in the industrial area of Huludao city, China. Science of the Total Environment, 387: 96–104.
· http://www.mszd.net/different/1302-standard-gahani-iran-esraf.htm.