مطالعه میزان شیوع سالمونلا تایفیموریوم در شیرهای خام گاو، گوسفند و بز عرضه شده در استان چهارمحال و بختیاری
محورهای موضوعی : علوم و صنایع غذایی
فروغ تاج بخش
1
,
ابراهیم رحیمی
2
,
الهه تاج بخش
3
1 - - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، عضو باشگاه پژوشگران جوان و نخبگان، شهرکرد، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، گروه دامپزشکی، دانشیار بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران
3 - - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، گروه زیست شناسی، استادیار میکروبیولوژی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: سالمونلا تایفی موریوم, شیر گاو, شیر گوسفند, شیر بز,
چکیده مقاله :
گونههای سالمونلابهویژه تایفیموریوم و اینتریتیدیس جزو رایجترین عوامل عفونتهای غذایی در جهان میباشند.هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع سالمونلا تایفیموریوم در شیر خام دامهای مختلف در استان چهارمحال و بختیاری بود. برای این منظور تعداد 550 نمونه شیر خام (200 نمونه شیر گاو، 175 نمونه شیر بز و 175 نمونه شیر گوسفند) از مهر ماه تا اسفند ماه 1390 از دامداریها جمعآوری گردید. سالمونلا تایفیموریوم ابتدا به روش کشت جستجو و سپس جدایهها با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ST11و ST15 مورد تأیید قرار گرفتند. بر پایه آزمون کشت از مجموع 550 نمونه مورد بررسی، 20 نمونه (63/3%) آلوده بهسالمونلا تشخیص داده شدند. نمونههای آلوده شامل 14 نمونه (54/2%) شیر گاو، 2 نمونه (36/0%) شیر گوسفند و 4 نمونه (72/0%) شیر بز بودند. از 20 جدایه سالمونلا به روش کشت 9 جدایه (63/1%) در PCR به عنوان سالمونلا تایفیموریوم مورد تأیید قرار گرفتند. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد، درصد نسبتاً بالایی از نمونههای شیر خام به سالمونلا تایفیموریوم آلوده بوده و این مسأله ضرورت مراعات موازین بهداشتی در حین شیردوشی و حمل و نقل و اجتناب از مصرف خام شیر به خصوص در تولید فرآوردههایی مثل پنیر یا بستنی و... را واضحتر میسازد.
Salmonella typhimurium and S. enteritidisare known as the major causes of food-borne infection throughout the world. The present study was carried out to investigate the prevalence of S. typhimurium in raw milks of Chahamaha Va Bakhteyari province. For this reason, a total of 550 raw milks (consisting of 200 cow, 175 sheep and 175 goat milk samples) were collected through October 2011 to March 2012 from dairy herds around Shahrekord. The samples were cultured and the isolated colonies were confirmed by PCR using species-specific ST11 and ST15 primers. According to the results, a total of 20 samples (3.63%) were found positive for Salmonellaspp.Amongst, 14 (2.54%) of cow milk, 2 (0.36%) of sheep milk and 4 (0.72%) of goat milk samples were contaminated. Using PCR, 9 (1.63%) samples were contaminated with S. typhimurium. The results indicated a relatively high occurrence of S. typhimurium in raw milks. Therefore, it is essential to maintain hygienic measures during milking and handling. Besides, it is recommended not to use raw milk for the manufacturing of dairy products such as cheese and ice-cream.