مطالعه میزان شیوع سالمونلا تایفیموریوم در شیرهای خام گاو، گوسفند و بز عرضه شده در استان چهارمحال و بختیاری
محورهای موضوعی :
علوم و صنایع غذایی
فروغ تاج بخش
1
,
ابراهیم رحیمی
2
,
الهه تاج بخش
3
1 - - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، عضو باشگاه پژوشگران جوان و نخبگان، شهرکرد، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، گروه دامپزشکی، دانشیار بهداشت مواد غذایی، شهرکرد، ایران
3 - - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، گروه زیست شناسی، استادیار میکروبیولوژی، شهرکرد، ایران
تاریخ دریافت : 1392/11/13
تاریخ پذیرش : 1393/03/28
تاریخ انتشار : 1393/03/01
کلید واژه:
سالمونلا تایفی موریوم,
شیر گاو,
شیر گوسفند,
شیر بز,
چکیده مقاله :
گونههای سالمونلابهویژه تایفیموریوم و اینتریتیدیس جزو رایجترین عوامل عفونتهای غذایی در جهان میباشند.هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع سالمونلا تایفیموریوم در شیر خام دامهای مختلف در استان چهارمحال و بختیاری بود. برای این منظور تعداد 550 نمونه شیر خام (200 نمونه شیر گاو، 175 نمونه شیر بز و 175 نمونه شیر گوسفند) از مهر ماه تا اسفند ماه 1390 از دامداریها جمعآوری گردید. سالمونلا تایفیموریوم ابتدا به روش کشت جستجو و سپس جدایهها با روش PCR و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ST11و ST15 مورد تأیید قرار گرفتند. بر پایه آزمون کشت از مجموع 550 نمونه مورد بررسی، 20 نمونه (63/3%) آلوده بهسالمونلا تشخیص داده شدند. نمونههای آلوده شامل 14 نمونه (54/2%) شیر گاو، 2 نمونه (36/0%) شیر گوسفند و 4 نمونه (72/0%) شیر بز بودند. از 20 جدایه سالمونلا به روش کشت 9 جدایه (63/1%) در PCR به عنوان سالمونلا تایفیموریوم مورد تأیید قرار گرفتند. نتایج حاصله از تحقیق نشان داد، درصد نسبتاً بالایی از نمونههای شیر خام به سالمونلا تایفیموریوم آلوده بوده و این مسأله ضرورت مراعات موازین بهداشتی در حین شیردوشی و حمل و نقل و اجتناب از مصرف خام شیر به خصوص در تولید فرآوردههایی مثل پنیر یا بستنی و... را واضحتر میسازد.
چکیده انگلیسی:
Salmonella typhimurium and S. enteritidisare known as the major causes of food-borne infection throughout the world. The present study was carried out to investigate the prevalence of S. typhimurium in raw milks of Chahamaha Va Bakhteyari province. For this reason, a total of 550 raw milks (consisting of 200 cow, 175 sheep and 175 goat milk samples) were collected through October 2011 to March 2012 from dairy herds around Shahrekord. The samples were cultured and the isolated colonies were confirmed by PCR using species-specific ST11 and ST15 primers. According to the results, a total of 20 samples (3.63%) were found positive for Salmonellaspp.Amongst, 14 (2.54%) of cow milk, 2 (0.36%) of sheep milk and 4 (0.72%) of goat milk samples were contaminated. Using PCR, 9 (1.63%) samples were contaminated with S. typhimurium. The results indicated a relatively high occurrence of S. typhimurium in raw milks. Therefore, it is essential to maintain hygienic measures during milking and handling. Besides, it is recommended not to use raw milk for the manufacturing of dairy products such as cheese and ice-cream.
منابع و مأخذ:
فدایی، عبدالمجید؛ جمشیدی، الهام و خیری، سلیمان (1387). مقایسه میزان آلودگی باکتریولوژیکی شیر خام و پاستوریزه در شهرکرد در سال 1385. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، 10(2): 44-37.
فرامرزی، طاهره؛ جنیدی جعفری، احمد؛ دهقانی، سمیه؛ میرزا بیگی، مریم؛ ناصح، منیره و رهبر آراسته، حمیرا (1391). بررسی آلودگی باکتریایی مواد غذایی در سطح عرضه مناطق غرب تهران. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، 2(5): 217-212.
نصرتی، شیما؛ سبکبار، آذر؛ دزفولیان، مهروز؛ تبرایی، بهمن و فلاح، فاطمه (1391). بررسی شیوع سروتیپهای سالمونلا تایفی موریوم، تیفی و انتریتیدیس در مواد غذایی در مرکز درمانی بیمارستان مفید. مجله پژوهشی دانشکده دامپزشکی، 36(1): 48-43.
رستگار، حسین؛ قهرمانی، محمدحسین؛ حلاج نیشابوری، شیما؛ جلالی، مریم؛ انجرانی، صغری و خسروخاور، رویا (1387). ارزیابی، جداسازی و تشخیص سالمونلا تایفی موریوم در شیر با روشهای متداول کشت و PCR. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران 3(3): 52-45.
شاپوری، رضا؛ رهنما، مهدی و اقبالزاده، شبنم (1388). بررسی شیوع سروتایپهای سالمونلا در گوشت مرغ و تخممرغ و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی آنها در شهر زنجان. فصلنامه علوم زیستی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، 2(3): 71-63.
Bezanson, G.S., Khakhria, R., Duck, D. and Lior, H. (1985). Molecular analysis confirms food source simultaneous involvement of two distinct of but related subgroups of Salmonella typhymurium bacteriophage type 10 in major interprovincial Salmonella outbreak. Applied and Environmental Microbiology, 50(5): 1279-1284.
Cohen, H.J., Mechanda, S.M. and Lin, W. (1996). PCR amplification of the fimA gene sequence of Salmonella typhimurium, a specific method for detection of Salmonella spp. Applied and Environmental Microbiology, 62(12): 4303-8.
Daoust, J.Y. (1994). Salmonella and the international food trade. International Journal of food Microbiology, 24(1-2): 11-31.
de Freitas, C.G., Santana, A.P., da Silva, P.H., Gonçalves, V.S., Barros Mde, A., Torres, FA., et al. (2010). PCR multiplex for detection of Salmonella Enteritidis, Typhi and Typhimurium and occurrence in poultry meat. International Journal of Food Microbiology, 139: 15-22.
Espie, E. and Vaillant, V. (2005). International outbreak of Salmonella Stourbridge infection, April- July 2005: results of epidemiological, food and veterinary investigations in France. Euro Surveillance. 10(8): E050811 3.
Fitts, R., Diamond, M., Hamilton, C. and Neri, M. (1983). DNA-DNA hybridization assay for detection of Salmonella spp. In foods. Applied and Environmental Microbiology, 46: 1146- 51.
Foley, S.L. and Lynne, A.M. (2008). Food animal-associated Salmonella challenges: pathogenicity and antimicrobial resistance. Journal of animal science, 86: 173-187.
Hennessy, T.W., Hedberg, C.W., Slutsker, L., Besser-Wiek, J.M., Moen, M.E., Feldman, J., et al. (1996). The Investigation Team. The New England Journal of Medicine, 334: 1281-1286.
Jamshidi, A., Bassami, M.R. and Afshari-Nic, S. (2009). Identification of Salmonella spp. and Salmonella typhimurium by a multiplex PCR-based assay from poultry carcasses in Mashhad- Iran. International Journal of Veterinary Research, 3(1) 43-48.
Jayarao, B.M. and Henning, D.R. (2001). Prevalence of foodborne pathogens in bulk tank milk. Journal of Dairy Science, 84: 2157–2162.
Karns, J.S., Van Kessel, J.S., McCluskey, B.J. and Perdue, M.L. (2005). Prevalence of Salmonella enterica in Bulk Tank Milk from US Dairies as Determined by Polymerase Chain Reaction. Journal of Dairy Science, 88: 3475-3479.
Murinda, S.E., Nguyen, L.T., Ivey, S.J., Gillespie, B.E., Almeida, R.A., Draughon, F.A., et al. (2002). Molecular characterization of Salmonella spp. isolated from bulk tank milk and cull dairy cow fecal samples. Journal of food Protection, 65:1100-1105.
Nagwa, S.R., Nashwa, O., Khalifa, Mervat, E.I.R. and Jehan S.A.A. (2012). Epidemiological and Molecular Studies of SalmonellaIsolates from Chicken, Chicken Meat and Human in Toukh, Egypt. Global Veterinaria, 8(2): 128-132.
Yin Ngan, G.J., Li Mei, N.g., Raymond, T.P.L. and Jeanette, W.P.T. (2010). Development of a novel multiplex PCR for the detection and differentiation of Salmonella enterica serovars typhi and paratyphi A. Research in Microbiology, 161: 243-248.
Rijpens, N., Herman, L., Vereecken, F., Jannes, G., De Smedt, J. and De Zutter, L. (1999). Rapid detection of stressed Salmonella spp.a In: Dairy and egg products using immunomagnetic separation and PCR. International Journal of Food Microbiology, 46: 37- 44.
Rohrbach, B.W., Draughon, F.A., Davidson, P.M. and Oliver, S.P. (1992). Prevalence of Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, and Salmonellain bulk tank milk: Risk factors and risk of human exposure. Journal of food Protection, 55: 93-97.
Saroj, S.D., Shashidhar, R., Karani, M. and Bandekar, J.R. (2008). Rapid, sensitive, and validated method for detection of Salmonella in food by an enrichment broth culture- nested PCR combination assay. Molecular and Cellular Probes (MCP), 22: 201-206.
Soltan Dalal, M.M., Taremi, M., Latif Gachkar, L., Modarressi, S.h., Sanaei, M., Bakhtiari, R., Sharifi Yazdi, M.K. and Zali, M.R. (2009). Characterization of antibiotic resistant patterns of Salmonellaserotypes isolated from beef and chicken samples in Tehran. Jundishapour Journal of Microbiology, 2(4): 124- 131.
Solhan, S., Chan, P.P., Kurupatham, L., Foong, B.H.PL., James, L., Phua, L., Tan, A.L., Koh, D.and Goh, K.T. (2011). An outbreak of gastroenteritis caused by Salmonella enterica serotype enteritidis traced to cream cakes, West Pac Survey Research, 2: 23-30.
Soumet, C., Ermel, G., Rose, V., Rose, N., Drouin, P., Salvat, G. and Colin, P. (1999). Identification by a multiplex PCR based assay of Salmonella Typhimurium and Salmonella enteritidis strains from environmental swabs of poultry houses. Letters in applied microbiology, 29(1): 1-6
Steele, M.L., McNab, W.B., Poppe, C., Griffiths, M.W., Chen, S., Degrandis, S.A., Fruhner, L.C., Larkin, C.A., Lunch, J.A. and Odumeru, J.A. (1997). Survey of Ontario bulk tank milk for foodborne pathogens. Journal of Food Protection, 60: 1341–1346.