بررسی رابطة میزان لاکتات و پتاسیم سرم با علائم بالینی سندرم اسهال گوسالههای ارجاعی به کلینیک دامهای بزرگ دانشگاه آزاد تبریز(میاندوآب)
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
امیرپرویز رضائی صابر
1
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
محمد نوری
2
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران)
علی حسن پور
3
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
شهرام فرهنگ
4
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
اکبر ارفعی آخوله
5
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
کلید واژه: پتاسیم, علائم بالینی, سرم, گوساله, اکتات, سندرم اسهال,
چکیده مقاله :
اسهال در گوسالههای تازه متولد شده اغلب با اسیدوز متابولیک همراه است که عمدهترین عامل ایجاد کنندة نشانههای مربوط به سندرم اسهال نظیر بیحالی، زمینگیری، کاهش قدرت مکش و... میباشد. جهت آگاهی از میزان اسید لاکتیک خون در گوسالههای اسهالی از 100 رأس گوسالة مبتلا به اسهال و 20 رأس گوساله سالم بهعنوان گروه شاهد که به کلینیک مراجعه کرده بودند، نمونهگیری بهعمل آمد. در این ارتباط تعداد 120 نمونه خونی از ورید وداجی توسط لوله ونوجکت اخذ گردید و سرم آنها با استفاده از سانتریفیوژ جدا شده و در میکروتیوبها در دمای 20-درجة سانتیگراد تا انجام آزمایشات، فریز شدند و سپس با استفاده از روش آنزیمی میزان اسید لاکتیک سرم اندازهگیری شد. در این مطالعه میانگین اسید لاکتیک در گوسالههای اسهالی mmol/lit 02/0 ± 72/4 و در گوسالههای سالم mmol/lit 05/0 ± 2/1بهدست آمد. همچنین مقادیر پتاسیم در گوسالههای سالم و اسهالی بهترتیب mmol/lit 03/0±20/4 وmmol/lit 01/0±70/6 بهدست آمد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ارتباط معنیداری بین اسهال و میزان اسید لاکتیک و مقدار پتاسیم سرم وجود داشته (01/0 p<) و در گوسالههای اسهالی میزان اسید لاکتیک و پتاسیم سرمی افزایش یافته که مسبب علائمی چون کاهش تعداد ضربان قلب، تنفس و دمای بدن حیوان میباشد.
Diarrhea in newborn calves is often accompanied by metabolic acidosis which is the main reason for the establishment of symptoms related to diarrhea syndrome such as lethargy, recumbency, decreased suckling strength and etc. In order to be informed of lactic acid levels in the blood of diarrheaic calves, samples were collected from 100 affected and 20 healthy calves as the control group referred to the large animal clinic. In this respect, 120 blood samples were collected from the jugular vein using Venoject tubes, their sera separated by centrifugation and stored at -20°C in micro tubes and lactic acid levels were determined by enzymatic method. In this study, mean lactic acid levels of 4.72±0.02 mmol/lit and 1.2±0.05 mmol/lit were recorded in diarrheaic and healthy calves. Also, mean potassium levels in healthy and diarrheaic calves were 4.20±0.03 mmol/lit and 6.70±0.01 mmol/lit respectively. The results of the present study indicated that there was a significant relationship between diarrheaic and serumic levels of lactic acid and potassium (P<0.01) and the increase in serumic levels of lactic acid and potassium brings about sign such as bradycardia, bradyphea and hypothermia.