تاثیر مکمل تغذیهای ریشه زنجبیل بر ظرفیت آنتیاکسیدانی خون در گوسفند
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
مجید فرتاش وند
1
,
یعقوب حاجی صادقی
2
1 - عضو انجمن علمی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - عضو انجمن علمی دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
تاریخ دریافت : 1394/05/26
تاریخ پذیرش : 1394/11/10
تاریخ انتشار : 1394/11/01
کلید واژه:
گوسفند,
خون,
آنتیاکسیدان,
زنجبیل,
چکیده مقاله :
زنجبیل به عنوان یک ادویه و گیاه دارویی ترکیبات متعددی دارد که فعالیت آنتی اکسیدانی شدیدی از خود بروز می دهند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر پودر ریشه زنجبیل بر وضعیت آنتی اکسیدانی خون در گوسفندان سالم بود. در این مطالعه به جیره غذایی 10 رأس گوسفند نر یک ساله نژاد قزل (گروه تیمار) روزانه پودر ریشه زنجبیل خشک شده به میزان یک گرم به ازاء هر رأس و به مدت 2 ماه اضافه شد. در گروه دوم به عنوان کنترل مثبت (تعداد 10 رأس) داروی ویتامین E+سلنیوم، یک نوبت به صورت عضلانی تزریق شد. گروه شاهد (تعداد 10 رأس) هیچ دارو یا افزودنی خاصی دریافت نکرد. در فواصل منظم و هر دو هفته یک بار از دام ها خونگیری انجام شد و میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و آنتی اکسیدان تام سرم مورد سنجش قرار گرفت. در گروه تیمار، زنجبیل باعث بهبود و افزایش معنی دار (05/0p<) ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم و نیز سطح سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز خون گوسفندان نسبت به گروه شاهد شد. فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز خون در گروه تیمار با زنجبیل به طور معنی داری کمتر ولی ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل مثبت بود (05/0p<). در خصوص سطح کاتالاز خون تفاوت معنی داری بین دو گروه تیمار و کنترل مثبت مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که افزودن پودر ریشه زنجبیل به جیره غذایی گوسفندان می تواند سبب افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی خون در گوسفندان سالم گردد. بنابراین، زنجبیل را می توان به عنوان یک جیره مکمل و جایگزین برای تقویت سیستم آنتی اکسیدانی گوسفندان پیشنهاد نمود. با این وجود باید مطالعات بیشتری با دزهای مختلف انجام گیرد تا بهترین دز و میزان استفاده از این ماده در جیره غذایی حیوان به دست آید.
چکیده انگلیسی:
Ginger (Zingiber officinale) is a medicinal plant and pungent food spice, which has antioxidant properties. The aim of this study was to investigate the effects of ginger on antioxidant status of blood in healthy sheep. In this study, dried ginger root powder was added to the ration of 10 male yearling sheep (treatment group), at the rate of 1g/head/day for a period of 2 months. In the second group (n = 10 sheep), a single dose of vitamin E+selenium injection was administered intramuscularly (positive control group) and the control group (n=10 sheep) received no medication or special additives. Blood samples were collected regularly at 2 week intervals and enzyme activities of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPX), catalase (CAT) and total antioxidant levels were measured. Ginger increased total antioxidant capacity of serum and blood levels of SOD, GPX and CAT, which was significant compared to the control group (p<0.05). At the end of the experiment, blood levels of SOD and GPX in ginger group were significantly less than the positive control (vitamin E+selenium) group. However, serum total antioxidant capacity of ginger medicated sheep was significantly higher than the positive control group (p<0.05). Blood catalase level was not significantly different between treatment and positive control groups. Our results showed that the addition of powdered ginger root to sheep diet could increase the blood antioxidant capacity. However, further investigations are needed to determine the optimal dose of ginger. Overall, this study suggests that ginger can be used as a dietary supplement to boost the antioxidant capacity of sheep.
منابع و مأخذ:
· اکبریان، ع.، شیخ احمدی، ا.، گلیان، ا.، شیرزادی، ح. و ژاله، ص. (1389). اثر ریشه زنجبیل بر کلسترول زرده تخم مرغ، وضعیت آنتیاکسیدانی پلاسما و عملکرد مرغ های تخمگذار. چهارمین کنگره علوم دامی ایران، کرج. صفحات: 183- 178.
تقیزاده افشاری، ع.، شیرپور، ع.، فرشید، ا.ع.، علامه، ع.ا.، رسمی، ی. و سعادتیان، ر. (1384). تاثیر زنجبیل بر ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما، پراکسیداسیون چربیها و نفروپاتی ناشی از دیابت در موشهای رت دیابتی شده. مجله پزشکی ارومیه، دوره 16، شماره 3، صفحات: 15-9.
Afzal, M., Al-Hadidi, D., Menon, M., Pesek, J. and Dhami, M.S. (2001). Ginger: an ethnomedical, chemical and pharmacological review. Drug Metabolism and Personalized Therapy, 18(3-4): 159-190.
Ahmad, N., Sulaiman, S., Mukti, N.A., Murad, N.A., Abd Hamid, N.A. and Anum Mohd Yusof, Y. (2006). Effects of Ginger Extract (Zingiber officinale Roscoe) on Antioxidant Status of Hepatocarcinoma Induced Rats. Malaysian Journal of Biochemistry and Molecular Biology, 14: 7-12.
Al-Amin, Z.M., Thomson, M., Al-Qattan, K.K., Peltonen-Shalaby, R. and Ali, M. (2006). Anti-diabetic and hypolipidaemic properties of ginger (Zingiber officinale) in streptozotocin-induced diabetic rats. British Journal of Nutrition, 96(4): 660-666.
Ali, B.H., Blunden, G., Tanira, M.O. and Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology, 46(2): 409-420.
Amin, A. and Hamza, A.A. (2006). Effects of roselle and ginger on cisplatin induced reproductive toxicity in rats. Asian Journal of Andrology, 8(5): 607-612.
Asnani, V. and Verma, R.J. (2006). Aqueous ginger extract ameliorates paraben induced cytotoxicity. Acta Poloniae Pharmaceutica, 63(2): 117-119.
Dedov, V.N., Tran, V.H., Duke, C.C., Connor, M., Christie, M.J., Mandadi, S., et al. (2002). Gingerols: a novel class of vanilloid receptor (VR1) agonists. British Journal of Pharmacology, 137(6): 793-798.
El-Far, A.H., Eman, K.B. and Moharam, M.S. (2014). Antioxidant and Antinematodal Effects of Nigella Sativa and Zingiber Officinale Supplementations in Ewes. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 26(1): 222-227.
Fuhrman, B, Elis, A and Aviran, M. (1997). Hypocholesterolemic effect of lycopene and - carotene is released to suppression of cholesterol synthesis and augmentation of LDL receptor activity in macrophages. Biochemical and Biophysical Research Communications, 233: 658-662.
Fuhrman, B., Oiknine, J. and Aviran, M. (1994). Iron induced lipid peroxidation in cultured macrophages increases their ability to oxidatively modify LDL and affect their secretory properties. Atherosclerosis, 111(1): 65-78.
Ghayur, M.N., Gilani, A.H., Afridi, M.B. and Houghton, P.J. (2005). Cardiovascular effects of ginger aqueous extract and its phenolic constituents are mediated through multiple pathways. Vascular Pharmacology, 43(4): 234-241.
Grzanna, R., Lindmark, L. and Frondoza, C.G. (2005). Ginger– an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. Journal of Medicinal Food, 8(2): 125-132.
Haksar, A., Sharma, A., Chawla, R., Kumar, R., Arora, R., Singh, S., et al. (2006). Zingiber officinale exhibits behavioral radioprotection against radiation-induced CTA in a gender-specific manner. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 84(2): 179-188.
Haleagrahara, N., Jackie, T., Chakravarthi, S., Rao, M. and Kulur, A. (2010). Protective effect of Etlingera elatior (torch ginger) extract on lead acetate-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Toxicological Sciences, 35(5): 663-671.
Iqbal, Z., Lateef, M., Akhtar, M.S., Ghayur, M.N. and Gilani, A.H. (2006). In vivo anthelmintic activity of ginger against gastrointestinal nematodes of sheep. Journal of Ethnopharmacology, 106(2): 285-287.
Jagetia, G.C., Baliga, M.S., Venkatesh, P. and Ulloor, J.N. (2003). Influence of ginger rhizome (Zingiber officinale Rosc.) on survival, glutathione and lipid peroxidation in mice after whole-body exposure to gamma radiation. Radiation Research, 160(5): 584-592.
Jolad, S.D., Lantz, R.C., Solyon, A.M., Chen, G.J., Bates, R.B. and Timmermann, B.N. (2004). Fresh organically grown ginger (Zingiber officinale): composition and effects on LPS-induced PGE2 production. Phytochemistry, 65(13): 1937-1954.
Khadem Ansari, M.H., Karimipour, M., Salami, S. and Shirpoor, A. (2008). The Effect of Ginger (Zingiber officinale) on Oxidative Stress Status in the Small Intestine of Diabetic Rats. International Journal of Endocrinology and Metabolism, 6(3): 144-140.
Kim, J.K., Kim, Y., Na, K.M., Surh, Y.J. and Kim, T.Y. (2007). [6]-Gingerol prevents UVB-induced ROS production and COX-2 expression in vitro and in vivo. Free Radical Research, 41(5): 603-614.
Levy, U., Zaltzberm H., Ben-Amotz, A., Kanter, Y. and Aviran, M. (1999). β-Carotene affects antioxidant status in non- insulin dependent diabetes mellitus. Pathophysiology, 6(3): 157-161.
Mamaghani, A., Maham, M. and Dalir-Naghadeh, B. (2013). Effects of ginger extract on smooth muscle activity of sheep reticulum and rumen. Veterinary Research Forum, 4(2): 91-97.
Moazeni, M. (2011). In vitro lethal effect of Zingiber officinale R. on protoscolices of hydatid cyst from sheep liver. Microbiology Research, 2(2): 91-94.
Nurtjahja-Tjendraputra, E., Ammit, A.J., Roufogalis, B.D., Tran, V.H. and Duke, C.C. (2003). Effective anti-platelet and COX-1 enzyme inhibitors from pungent constituents of ginger. Thrombosis Research, 111(4-5): 259-265.
Phan, P.V., Sohrabi, A., Polotsky, A., Hungerford, D.S., Lindmark, L. and Frondoza, C.G. (2005). Ginger extract components suppress induction of chemokine expression in human synoviocytes. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 11(1): 149-154.
Ramudu, S.K., Korivi, M., Kesireddy, N., Chen, C.Y., Kuo, C.H. and Kesireddy, S.R. (2011). Ginger Feeding Protects Against Renal Oxidative Damage Caused by Alcohol Consumption in Rats. Journal of Renal Nutrition, 21(3): 263-270.
Reddy, A.A. and Lokesh, B.R. (1992). Studies of spice principles as antioxidants in the inhibition of lipid peroxidation of rat liver microsomes. Molecular and Cellular Biochemistry, 111(1-2): 117-124.
Sultana, S., Ripa, F.A. and Hamid, K. (2010). Comparative antioxidant activity study of some commonly used spices in Bangladesh. Pakistan Journal of Biological Sciences, 13(7): 340-343.
Thomson, M., Al-Qattan, K.K., Al-Sawan, S.M., Alnaqeeb, M.A., Khan, I. and Ali, M. (2002). The use of ginger (Zingiber officinale Rosc.) as a potential anti-inflammatory and antithrombotic agent. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 67(6): 475-478.
Wolff, P., Jiang, Z.Y. and Shunt, J.V. (1991). Protein glycation and oxidative stress in diabetes mellitus and aging. Free Radical Biology and Medicine, 10(5): 339-352.
Yemitan, O.K. and Izegbu, M.C. (2006). Protective effects of Zingiber officinale (Zingiberaceae) against carbon tetrachloride and acetaminopheninduced hepatotoxicity in rats. Phytotherapy Research, 20(11): 997-1002.
Yin, M.C. and Cheng, W.S. (1998). Inhibition of Aspergillus niger and Aspergillus flavus by some herbs and spices. Journal of Food Protection, 61(1): 123-125.
Zhang, T.T., Yang, Z.B., Yang, W.R., Jiang S.Z. and Zhang, G.G. (2011). Effects of dose and adaptation time of ginger root (Zingiber officinale) on rumen fermentation. Journal of Animal and Feed Sciences, 20(3): 461-471.