اثر آسکوربیک اسید بر شاخصهای جوانهزنی و تغییرات بیوشیمیایی بذر سورگوم تحت شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذرمحمدصادق آزادی 1 , احسان یونسی 2 , سیدعلی طباطبایی 3 , امید انصاری 4
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشگاه آزاداسلامی واحد دزفول، دزفول، ایران
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
3 - استادیار، مرکز تحقیقات و منابع طبیعی یزد، یزد، ایران
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، گروه زراعت، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
کلید واژه: تنش شوری, آنزیمهای آنتیاکسیدانتی, آسکوربیک اسید, سورگوم,
چکیده مقاله :
پیش تیمار بذرها موجب بهبود خصوصیات گیاهچهای و گیاهان بعدی میشود. بهمنظور بررسی اثر آسکوربیک اسید بر رشد گیاهچه و تغییرات آنزیمهای آنتیاکسیدانتی بذر سورگوم تحت شرایط تنش شوری آزمایشی بصورت فاکتوریل، در قالب طرح کاملاً تصافی و با 3 تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل تیمار بذر با غلظتهای صفر (هیدروپرایم) و 100 پیپیام آسکوربیک اسید و بذر بدون پرایم و فاکتور دوم شامل سه سطح شوری (صفر، 7- و 14- بار) بود. نتایج نشان داد که اثر آسکوربیک اسید و تنش شوری بر روی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، درصد گیاهچه نرمال، وزن خشک گیاهچه، متوسط مدت زمان جوانهزنی، انرژی جوانهزنی، کاتالاز و آسکوربات پروکسیداز معنیدار بود. نتایج نشان داد که بالاترین درصد جوانهزنی، سرعت سرعت جوانهزنی، درصد گیاهچه نرمال و وزن خشک گیاهچه مربوط به غلظت 100 پیپیام آسکوربیک اسید بود. همچنین تیمار بذر سبب افزایش در میزان فعالیت سوپراکیسید دیسموتاز، کاتالاز و آسکوربات پروکسیداز شد.