مطالعه تأثیر کاربرد نانو ذرات فسفر، میکوریزا و ابرجاذب ها بر خصوصیات کمی و کیفی گندم نان" رقم احسان" (.Triticum aestivum L)
عباس عظیم نژاد
1
(
دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران.
)
هرمز فلاح آملی
2
(
استادیار گروه زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
)
یوسف نیک نژاد
3
(
استادیار، گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران.
)
احمد احمدپور
4
(
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، ساری، ایران.
)
داود براری تاری
5
(
استادیار گروه اگروتکنولوژی، واحد آیت ا... آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران.
)
کلید واژه: گندم, زئولیت, سوپرجاذب, میکوریزا, نانو فسفر,
چکیده مقاله :
امروزه، استفاده از کودهای زیستی و نانو کودها می تواند به عنوان جایگزینی مناسب و مطلوب برای کودهای شیمیایی در تولید محصولات زراعی باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر کاربرد نانو ذرات فسفر، میکوریزا و سوپرجاذبها بر خصوصیات کمی و کیفی گندم نان رقم احسان انجام شده است. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات زراعی بایع کلا وابسته به مرکز تحقیقات کشاورزی استان مازندران انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل نانو ذرات فسفر در دو سطح، کاربرد میکوریزا در چهار سطح (مصرف میکوریزا از گونه Glomus mosseae، Glomus intraradices و مخلوط دو قارچ)، کاربرد سوپرجاذب در چهار سطح (مصرف سوپرجاذب از نوع زئولیت، استاکوزورب و ترکیب دو نوع سوپرجاذب) بود. نتایج حاصل از تجزیه مرکب دو ساله داده ها نشان داد با مصرف میکوریزا و سوپرجاذب صفاتی مانند محتوای کلروفیل در مرحله ساقه دهی، وزن تر سنبله، وزن خشک سنبله، درصد فسفر دانه و درصد پتاس دانه در سطح یک درصد معنی دار شد. با مصرف قارچ میکوریزا صفات تعداد دانه در سنبله و عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی دار شد، که بیشترین عملکرد دانه در بین سطوح مختلف میکوریزا مربوط به تیمار G.intraradices با 25/6777 کیلوگرم در هکتار و کمترین مقدار آن با 49/6061 کیلوگرم در هکتار متعلق به تیمار شاهد بود. نتایج تحقیق نشان داد که مصرف سوپرجاذب ها و میکرویزا بر خصوصیات کمی و کیفی رقم گندم احسان تأثیر بسزایی داشته است.
چکیده انگلیسی :
Today, the use of biofertilizers and nanofertilizers in agriculture, It can be a suitable alternative to chemical fertilizers. The aim of this study was to investigate the effect of superabsorbents, mycorrhizal fungi and nano-phosphorus fertilizers on the quantitative and qualitative characteristics of Ehsan wheat cultivar. In order to evaluate the effect of superabsorbents, mycorrhiza fungi and nano-phosphorus fertilizer on the quantitative and qualitative characteristics of Ehsan wheat cultivar, a factorial experiment was carried out in the form of a randomized complete block design with three replications in Baye Kola Agricultural Research Station affiliate to Mazandaran province Agriculture Research Center. Factors tested include nano-phosphorus fertilizer in two levels, application of mycorrhizal fungi in four levels (application of mycorrhizal fungi of Glomus mosseae, Glomus intraradices and a mixture of two fungi), application of superabsorbent in four levels (application of zeolite, stacosorb and combination Two types of superabsorbents) were performed. The results of two-year composite data analysis of shows that by using mycorrhiza and superabsorbent attributes such as chlorophyll content in the steam stage, fresh weight of spikes, dry weight of spikes, the grain phosphorus percentage and the grain potash percentage became significant at the level of one percent. By consuming of mycorrhizal fungi, characteristics such as number of seeds per spike and grain yield became significant at the level of one percent, that the highest grain yield among the different levels of mycorrhiza related to G.intraradices treatment with 6777/25 kg/ha and the least amount of it belongs to the control treatment with 6061/49 kg/ha. The results showed that the use of superabsorbents and microrrizal fungi had a significant effect on the quantitative and qualitative characteristics of Ehsan wheat cultivar.
_||_