اثرات، مکانیسم ها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای اصلاح تنش شوری بر رشد گندم
رحیم ناصری
1
(
گروه تکنولوژی تولیدات گیاهی، آموزشکده فنیمهندسی و کشاورزی دهلران، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
)
کلید واژه: عملکرد, قارچ میکوریزا, فتوسنتز, گونه های فعال اکسیژن, باکتری های افزاینده رشد گیاه,
چکیده مقاله :
گندم بیشترین کشت را در جهان دارد و غذای اصلی بیش از یک سوم مردم جهان است که حدود 20 درصد کل پروتئین و کالری روزانه را تامین میکند. شوری یک تهدید بزرگ برای کشاورزی و در حال حاضر، بیش از 20 درصد از زمینهای کشاورزی تحت تأثیر شوری بوده که روز به روز در حال گسترش است و تقریباً 954 میلیون هکتار از کل زمین های جهان را تحت تأثیر قرار داده است. تنش شوری با از بین بردن رنگدانههای کلروفیل تأثیر نامطلوبی بر فتوسنتز دارد. تحت تنش شوری، بستهشدن روزنه منجر به کاهش سرعت فتوسنتزی گیاه میشود. تنش شوری باعث ایجاد تعدادی از اثرات منفی از جمله تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم میشود که به صورت کاهش زیست توده گیاهی و در نهایت رشد و عملکرد ظاهر میشود. برای درک بهتر رفتار گندم به تنش شوری میبایست اقدامات اساسی از جمله استفاده از قارچهای میکوریزا، باکتریهای افزاینده رشد گیاه، پرایمینگ بذر، تکنیکهای مولکولی و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی به منظور بهبود رشد و عملکرد در شرایط تنش شوری در نظر گرفت. در این مقاله، اثرات، مکانیسمها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای بهبود رشد و عملکرد گندم در شرایط شوری مورد بحث قرار گرفت.
چکیده انگلیسی :
Wheat is the most cultivated cereal in the world and is a staple food for more than one-third of the world’s people, supplying about 20% of total protein and daily calories Salinity is a major threat to agriculture, currently, more than 20% of agricultural land is affected by salinity, which is expanding day by day and already affects almost 954 million hectares of the world’s total land area. Salinity stress has an adverse impact on photosynthesis by destroying chlorophyll pigments. In fact, under salinity stress, stomal closing results in a reduction in the photosynthetic rate of the plant. salinity stress induces a number of negative effects including physiological and biochemical changes which manifest as a reduction in plant biomass and wheat yield. Therefore, to better understand the behavior of wheat to salinity stress, basic measures and approaches should be considered to deal with and reduce the effect of stress. Various approaches such as the use of mycorrhizal fungi, plant growth-promoting bacteria, seed priming, molecular techniques and applications of agricultural biotechnology can be implemented to improve growth and yield under salinity stress. In this paper, the effects, mechanisms and applications of agricultural biotechnology were discussed to improve the growth and yield of wheat under salinity conditions.
_||_
تاثیرات مضر شوری بر برخی خصوصیات زراعی و فیزیولوژیکی گندم: مکانیسمها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی
چکیده
گندم بیشترین کشت را در جهان دارد و غذای اصلی بیش از یک سوم مردم جهان است که حدود 20 درصد کل پروتئین و کالری روزانه را تامین میکند. شوری یک تهدید بزرگ برای کشاورزی است و در حال حاضر، بیش از 20 درصد از زمینهای کشاورزی تحت تأثیر شوری بوده که روز به روز در حال گسترش است و تقریباً 954 میلیون هکتار از کل زمینهای جهان را تحت تأثیر قرار داده است. تنش شوری با از بین بردن رنگیزههای کلروفیل تأثیر نامطلوبی بر فتوسنتز دارد. تحت تنش شوری، بستهشدن روزنه منجر به کاهش سرعت فتوسنتزی گیاه میشود. تنش شوری باعث ایجاد تعدادی از اثرات منفی از جمله تغییرات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم میشود که به صورت کاهش زیستتوده گیاهی و در نهایت رشد و عملکرد میشود. برای درک بهتر رفتار گندم به تنش شوری میبایست اقدامات اساسی از جمله استفاده از قارچهای میکوریزا، باکتریهای افزاینده رشد گیاه، پرایمینگ بذر، تکنیکهای مولکولی و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی به منظور بهبود رشد و عملکرد در شرایط تنش شوری را در نظر گرفت. در این مقاله، اثرات، مکانیسمها و کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی برای بهبود رشد و عملکرد گندم در شرایط شوری مورد بحث قرار میگیرد.
واژههای کلیدی: باکتریهای افزاینده رشد گیاه، عملکرد، فتوسنتز، قارچ میکوریزا، گونههای فعال اکسیژن
1. مقدمه
از میان محصولات زراعی، گندم در تامین رژیم غذایی انسانها نقس اساسی ایفا میکند (Shewry, 2009) و مهمترین محصول غلهای است که بخش عمدهای از رژیم غذایی روزانه انسانها را تشکیل میدهد (Slade et al., 2012). در سطح جهانی برآورد شده است که گندم منبع یک پنجم کل کالری مورد استفاده توسط انسانها است (Waines and Ehdaie, 2007). در سطح جهان از کل دانه گندم 65 درصد بهعنوان غذای انسانها مصرف میشود، در حالیکه 35 درصد باقیمانده برای خوراک دام (21 درصد)، ماده بذری (8 درصد)، مواد خام (6 درصد) در صنعت، مانند تولید ویتامینها و آنتیبیوتیکها، تولید کاغذ و همچنین بهعنوان یک ماده فرعی در تولید چسب در محصولات مختلف استفاده میشود (Shewry and Jones, 2005).
1. 1. تولید گندم و نگرانیهای پیشرو
در طول 50 سال گذشته، تحقیقات و کاربردهای تکنولوژی در کشت گندم عملکرد آن را با نرخ سالانه 41 کیلوگرم در هکتار افزایش داده است (Ewert et al., 2005). با این وجود، جمعیت جهان همیشه در حال افزایش است (Godfray et al., 2010). اگر این امر تا اواسط قرن آینده ادامه پیدا کند، جمعیت جهان 10-9 میلیارد نفر برآورد میشود (DeLong et al., 2010). همزمان، تقاضا برای مواد غذایی و منابع انرژی نیز بیشتر خواهد شد، بهطوریکه تا اواسط قرن، تولید مواد غذایی ضروری دو برابر حال حاضر نیاز خواهد بود (Ray et al., 2013). به صورت عددی، افزایش مورد نیاز در میزان تولید مواد غذایی تا سال 2050 در مقایسه با تولید فعلی 100 الی110 درصد خواهد بود (Tilman et al., 2001). با وجود این حقایق مهم، تنها سه میلیارد هکتار زمین از 4/13 میلیارد هکتار برای کشت محصولات زراعی در دسترس است (Smith et al., 2010). یک راهحل برای فایق آمدن به نیازهای غذایی جهان افزایش سطح زمینهای زراعی است تا بتوان تولید جهانی گندم را افزایش داد (Gregory et al., 2010). سطح زمین قابل کشت به علت صنعتیشدن و همچنین برخی نگرانیهای زیست محیطی بهطور مداوم در حال کاهش است (Gregory and George, 2011). مقاله مروری حاضر به منظور بررسی اثر تنش شوری بر رشد، عملکرد و همچنین مکانیسمها و راهکارهای عملی به منظور مقابله با این نوع تنش در گیاه زراعی گندم نگارش شدهاست.
2. اثرات تنش شوری
2. 1. اثرات تنش شوری بر رشد و عملکرد
چالش اولیه برای گیاهان تحت تنش شوری سمیت یونی است که به دلیل تجمع بیش از حد سدیم در سیتوپلاسم ایجاد میشود
(Su et al., 2020). بهطور كلي تحمل تنش شوري با توجه به زيستتودهی تولید شده در يك دوره زماني در مقايسه با رشد گیاه در شرايط كنترل شده ارزیابی ميشود (Munns, 2002). برخی از گونههای گیاهی ممکن است حساسیت در مرحله خاص نشان دهند و برای مثال در مرحله جوانهزنی حساسیت بیشتری نسبت به تنش شوری داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در مرحله زایشی حساستر باشند (Mahmoodzadeh et al., 2013). تنش شوری جوانهزنی بذر را کاهش میدهد و منجر به کاهش جدی در عملکرد نهایی محصول گندم میشود، تنش نمک پتانسیل اسمزی را کاهش میدهد، عملکرد طبیعی آنزیمهای لازم برای فعالیت متابولیسمی را مختل و استقرار و عملکرد نهایی زیست توده را کاهش میدهد (Hasanuzzaman et al., 2013). كاهش طول دوره پر شدن دانه در شرايط تيمار شوري ميتواند منجر به كاهش وزن دانههاي توليدي در گندم شود شود، همچنین كاهش معنيدار ارتفاع گياه و زيست توده توليد شده در درنهايت منجر به کاهش عملكرد زیست توده گندم میگردد (Ghavam saeidi Noghbi et al., 2020). در شرایط شور آنچه مشخص است رشد و عملکرد دانه گندم از طریق تاثیر بر اجزای عملکرد دانه از جمله تعداد دانه در سنبله و همچنین تعداد سنبلچههای بارور اتفاق خواهد افتاد (Karimi et al., 2020). گندم به شوری نسبتاً متحمل است، اما با این وجود در شرایط شور عملکرد دانه میتواند از 60 درصد بیشتر شود (Khan et al., 2017). معمولاً غلظت بالای نمک در خاک سبب ایجاد تنش آبی میشود که منجر به کاهش قابل توجه عملکرد در گیاه میشود (Saddiq et al., 2021). گیاهچهها کاملاً به شرایط تنش حساس هستند و مرگ گیاهچه نیز در اثر تنش شوری رخ میدهد (Saddiq et al., 2021). پارامترهای رشد در ریشه و اندام هوایی نیز تحت تأثیر منفی تنش شوری قرار میگیرند (Jamal et al., 2011). Guo و همکاران (2015) کاهش رشد گندم تحت تنش شوری را در مقایسه با شرایط نرمال مشاهده کردند.
2. 2. تأثیر تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی
كاهش رشد گياه تحت شرايط شور ميتواند با كاهش میزان فتوسنتز در برگ همراه باشد، بنابراين میزان كلروفيل به عنوان شاخصي از پتانسيل فتوسنتز گياه ميتواند مورداستفاده قرار گيرد (Atlassi Pak et al., 2019). در چنین شرایطی، تنش شوری با تحریک فشار اسمزی بیش از حد آماس سلولی را کاهش داده، گونههای فعال اکسیژن (ROS) تشکیل میشود و در سطح مورفولوژیکی اندازه روزنهها به حداقل میرسد (Price and Hendry, 1991). در نهایت این شرایط مجموعاً ممکن است رشد گیاه را محدود کند. NaCl به عنوان ترکیب واقعی شوری خاک منجر به تجمع ذرات +Na و Cl- تا سطوح سمی میشود (Cuddy et al., 2013). میزان سمیت Na+ اندام هوایی با کاهش هدایت روزنهای مرتبط است، در حالی که سطوح بالای Cl- اندامهوایی بلافاصله روی کلروفیل تاثیر میگذارد و فعالیت فتوسیستم II را سرکوب میکند (Ashraf and Ashraf, 2012). آنچه مشخص است تنش شوري از طريق افزايش محتواي پراكسيدهيدروژن سبب افزايش محتواي مالوندی آلدئید برگ گندم میگردد (Narimani and Seyed Sharifi, 2018). افزايش تجمع يونها به ويژه سديم به دليل اعمال محدوديت در سيستمهاي ريشهاي و يا دسترسي كم به آب در شرايط تنش شوری ميتواند در كاهش محتواي آب نسبي مؤثر باشد، همچنین كاهش محتواي نسبي آب در شرايط شور ناشي از كاهش مقدار جذب آب در اين شرايط میتواند باشد (Aghaei et al., 2021).
آنچه مشخص است تنش شوری از طریق اثرات منفی و تغییرات فیزیولوژیکی از طریق بین بردن رنگیزههای های کلروفیل و مهار فعالیت PSII علاوه بر تأثیر نامطلوب بر فتوسنتز در گیاه، سبب کاهش زیست توده گیاهی و عملکرد محصول میگردد (Saddiq et al., 2021). در شرایط شوری ROSها پروتئینهای مختلف (پروتئین پیونددهنده غشایی، پروتئین کلروفیل) که برای اتصال فیکوبیلیزومها به تیلاکوئیدها ضروری است را تجزیه می کنند (Elkelish et al., 2019). کاهش میزان کلروفیل و فلورسانس در گیاه گندم در شرایط شور در سایر پژوهشهای سایر محققین نیز گزارش شده است (El-Hendawy et al., 2017). تنش ناشی از یونها با کاهش محتوای کلروفیل همراه است و باعث محدودشدن فتوسنتز و تحریک پیری برگ میشود. تنش یونی در نهایت سبب کاهش میزان فتوسنتز، زیستتوده و عملکرد میشود (Tester and Davenport, 2003). Guo و همکاران (2015) جنبههای فیزیولوژیکی گندم را در شرایط شور مورد مطالعه قرار دادند. آنها مشاهده کردند که تنش شوری منجر به بستهشدن روزنه، جذب کمتر دیاکسید کربن (CO2)، کاهش سرعت تعرق و به طور قابل توجهی رنگدانههای فتوسنتزی را کاهش داد. برخی از اثرات تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی گندم در جدول 1 آمده است.
جدول 1: اثر شوری بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی در گندم
منابع | اثر | عامل تنشزا |
Beyzavi et al., 2020 | کاهش رنگیزههای فتوسنتزی مثل کلروفیل a، کاروتنوئیدها و رطوبت نسبی | سطح 0 و 125 میلیمولار |
Gholizadeh et al., 2014 | کاهش میزان کلروفیل برگ | غلظت 2 و 10 دسیزیمنس بر متر |
farhoudi and Khodarahmpour, 2015 | کاهش رنگیزههای فتوسنتزی مثل کلروفیل a، b و رطوبت نسبی برگ | 0 و 10 دسیزیمنس بر متر نمک کلرید سدیم |
Pourakbar and Maghsomi, 2016 | کاهش رنگیزههای فتوسنتزی مثل کلروفیل a، b و کاروتنوئیدها | کلرید سدیم 50 و 100 میلیمولار |
Esfandiari and Enayati, 2015 | افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی و کاهش در شاخص پایداری غشاء | غلظت 200 میلیمولار به مدت 10 روز |
3. مکانیسمهای مقابله با تنش شوری
3. 1. تنظیم اسمزی و اسمولیتها
گیاهان از نظر تحمل به تنش شوری به دو دسته نگهدارندگان نمک و اجتنابکنندگان از نمک گروهبندی میشوند. در نگهدارندگان نمک یا گروه تجمع دهنده، یونهای سدیم (+Na) به اندامهوایی، جایی که نمک در تحمل مواد اسمزی در واکوئل مورد استفاده قرار میگیرد، منتقل میشوند و سپس اجتنابکنندگان از نمک در شرایط شور این یونها را با استفاده از ممانعت از جذب یونهای +Na تعدیل میکنند (Mian et al., 2011). بهطور كلي پاسخ گياه به شوري در سه گروه (1) تحمل تنش اسمزی، (2) حذف +Na از برگها و (3) تحمل در سطح بافت طبقهبندي میشود (Munns and Tester, 2008). گونههای هالوفیتی سیستمهایی مانند به دام اندازی کارآمد +Na در واکوئل که سدیم سیتوپلاسمی را در سطح کمی حفظ میکنند و از +Na بهعنوان یک ماده اسمزی برای نگهداری آماس و رشد سلول استفاده میکنند، بر این اساس جذب +Na بیشتر میتواند منجر به رشد سریع شورپسندها شود (Blumwald, 2000). گیاهان سه ابزار معمولی از جمله تحمل شوری تغییر اسمزی، تایید مناسبی برای جذب +Na از طریق ریشهها و محدودکردن ورود آن به درون بافت حساس و تحمل بافت است استفاده میکنند (Rajendran et al., 2009). تغییر اسمزی شامل ترکیب و تجمع مواد حل شونده داخل سیتوپلاسم بوده، که این مواد حل شونده سازگار، ذرات کوچکتر قابل حل در آب هستند که شامل ترکیبات حاوی نیتروژن بهعنوان مثال بتائین، اسیدهای آمینه، قندهای طبیعی اضافی، پولیولها و اسیدها میباشند (Chen et al., 2007). توانایی محلولهای سازگار به حفظ تعادل اسمزی محدود نمیشود، بلکه محلولهای سازگار آبدوست ممکن است پتانسیل انتقال آب در سطح پروتئین پیشبرنده به سمت چاپرونهای با وزن اتمی کمتر را داشته باشند (Carillo et al., 2011). مقادیر بالای +Na و -Cl برای تمام سلولهای گیاهی کشنده است. توانایی گیاهان برای حفظ نسبت بالای K+/Na+ در سیتوزول یک عامل مهم در مقاومت به شوری گیاه است. ژنها و ناقلین مختلفی که گیاهان برای حفظ نسبت بالای K+/Na+ استفاده میکنند (Jamil et al., 2011) عبارتند از: 1- آنتیپورترهای Na+/H+ : در غشای پلاسمایی +Na را از سیتوزول بهعنوان محل اصلی مسیر SOS خارج میکنند. سه پروتئین SOS (3، 2، 1 SOS) یک بخش سازماندهی شده در ارتباط با ناقلین ذرات برای حفظ مقادیر کم +Na سیتوپلاسمی تحت تنش شوری را به وضوح نشان میدهند (Lu et al., 2014).Zhu (2003) پیشنهاد کرد که مجموعهی پروتئین کیناز متشکل از پروتئین متصل به کلسیم (SOS3) و پروتئین کیناز سرین/ تریونین (SOS2) توسط تنش ناشی از سیگنالهای کلسیم با واسطهی شوری فعال میشود. در نتیجه، ناقلین ذرات ناقل مانند غشای پلاسمایی Na+/H+ و آنتیپورترهای SOS1 همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است، توسط پروتئین کینازها فسفریله میشوند. 2- آنتیپورترهای واکوئلی Na+/H+ (NHXs): تأمین کنندگان انرژی این NHXها (مانند پمپهای :H+ HVA/68 و Hvp1) (Ligaba and Katsuhara, 2010). پروتئینهای NHX جدا کنندهی +Na در واکوئلها هستند و ترکیب موثری برای جلوگیری از اثرات مضر +Na در سیتوزول فراهم و تعادل اسمزی را حفظ میکنند (Glenn et al., 1999). -Cl احتمالاً به وسیله ناقلین آنیونی، بهعنوان مثال، پروتئینهای CLC به واکوئل منتقل میشود (Teakle and Tyerman, 2010). 3- ناقلینK+ با تمایل زیاد و کم (HKT): خانواده HKT شامل دو کلاس است که بهعنوان ناقلین خاص +Na و یا همچنین ناقلین +Na و +K هستند (Shabala et al., 2010). HKT21 با بهبود جذب +Na و سطوح بالاتر +Na در آوند آبکش نشان داد که با تحمل زیاد به شوری مرتبط است (Mian et al., 2011). محققان پیشنهاد کردند که اجتناب از +Na در اندامهوایی در ارتباط با تحمل شوری است و ژنهای زیرخانواده HKT1 بهعنوان مثال HKT1;4 و HKT1;5 نقش دارند (Munns et al., 2012).
شکل 1: مسیر SOS نشاندهنده آنتیپورترهای Na+/H+ در لایههای پلاسما که Na+ را از سیتوزول خارج میکنند
3. 2. سیستم دفاع آنتیاکسیدانتی
گندم دارای سازوکارهای خاصی است که برای مقابله با اثرات سوء تنش اولیه و ثانویه شوری با تولید اسمولیتها و آنتیاکسیدانها کمک میکند (Ahmad et al., 2010). آنزیمهای آنتیاکسیدانی اصلی عبارتند از پراکسیداز (POD)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتین ردوکتاز (GR) که به گیاهان برای مقاومت در برابر تنشهای محیطی مختلف کمک میکنند. این آنزیمها بهصورت مرتبط باهم فعال هستند، SOD اکسیژن مولکولی (O2) را به پراکسید هیدروژن (H2O2) تبدیل میکند (Alscher et al., 2002). سپس، CAT با تبدیل H2O2 به O2 و آب، بهعنوان خط دفاعی دوم در مقابل تنشهای مختلف قرار دارد (اشکال 2 و 3).
شکل 2: تولید ترتیبی ROS
شکل 3: پاکسازی متوالی ROS توسط سیستم آنتیاکسیدانی (Naseri et al., 2020c)
با توجه به پتانسیل آنها در حذف ROS، تجزیه و تحلیل میزان آنتیاکسیدانهای آنزیمی و غیر آنزیمی برای تعیین اثربخشی سازوکارهای دفاع اکسیداتیو در گیاهان استفاده میشود (Geebelen et al., 2002). ROS، تنش اسمزی بالا و سمیت یونی در گیاهان به دلیل تجمع نمک بیش از حد در ناحیه ریشه گیاهان ایجاد میشود (Mittler, 2002). گیاهان مقاوم به تنش شوری با فعالکردن آنزیمهای مختلف SOD و CAT یک مکانیسم آنتیاکسیدانی ایجاد میکنند (Seleiman et al., 2020). ارتباط نزدیکی بین آنتیاکسیدانها و تحمل به شوری در گونههای گندم مشاهده شده است (Meneguzzo et al., 1999). آنزیمهای مختلفی در تنظیم H2O2 داخل سلولی نقش دارند. در این میان، POD (Foyer and Noctor, 2003) و CAT (Willekens et al., 1995) دارای نقش حیاتی هستند.
4. مدیریت تنش شوری در گندم
4. 1. باکتریهای افزاینده رشد گیاه
كاربرد كودهاي زیستی از طريق بهبود خصوصيات فيزيكي خاك و افزايش حاصلخيزي خاك و افزايش قابليت دسترسي عناصر غذايي براي جذب توسط گياه، اجزاي عملكرد و عملكرد گیاهان زراعی را بهبود میبخشد (Mirzaei et al., 2018; Naseri et al., 2019; Naseri et al., 2020b). کاربرد کودهاي زیستی باعث میشود که گیاه در شرایط خوبی از نظر عناصر غذایی رشد کرده و طول دوره پر شدن دانه (Naseri et al., 2017; Naseri et al., 2021) را در راستاي استفاده بیشتر از منابع رشدي افزایش دهد. تأثیر عناصر غذایی به ویژه نیتروژن و فسفر و قابلیت باکتريها در تثبیت زیستی نیتروژن و محلولکردن فسفات از عوامل تأثیرگذاري این کودها بر رشد و نمو میباشد، به طوري که با افزایش فعالیت فتوسنتزي و حفظ شاخص سطح برگ (Naseri et al., 2018b)، باعث طولانیتر شدن دوره پر شدن دانه در راستاي افزایش عملکرد دانه ميشود و افزایش طول دوره رویشی گیاه و در نتیجه افزایش سطح فتوسنتز کننده، سبب افزایش طول دوره پر شدن دانه و در نتیجه انتقال مواد فتوسنتزي بیشتري به دانه میشود که در نهایت عملکرد و اجزاي عملکرد گیاه افزایش مییابد (Naseri et al., 2017; Naseri et al., 2021). کلونیزاسیون میکروارگانیسمها معمولاً در محیط ریزوسفر سبب افزایش جوانهزنی، طول ریشه و ساقهچه که در نهایت جذب مواد معدنی و عملکرد را افزایش (Chattha et al., 2017) و همچنین موجب افزایش تحمل گیاه به تنش شوری میگردد (Lugtenberg and Kamilova, 2009). برخی از اثرات باکتریهای افزاینده رشد گیاه در جدول 2 نشان داده شده است.
جدول 2: نقش باکتریهای افزاینده رشد گیاه بر برخی خصوصیات زراعی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم تحت شرایط تنش شوری
منابع | اثر حفاظتی | میکروارگانیسمها | عامل تنشزا |
Tabatabaei and Ehsanzadeh, 2016 | افزایش فعالیت آنزيمهاي آنتياكسيدانتی APX، SOD، CAT و POD، رنگیزههای فتوسنتزی، شاخص پایداری غشاء و کمشدن فعالیت MAD | سودوموناس پوتیدا، سودموموناس فلورسانس | سه سطح شوری (0، 100 و 200 میلیمولار کلرید سدیم) |
Mosleh arany et al., 2021 | افزایش رنگیزههای فتوسنتزی مثل کلروفیل a، کل، پرولین، فنول کل، قند محلول کل و آنتیاکسیدان کل | باسیلوس | آب با شوری4، 8 و 16 دسیزیمنس بر متر آبیاری |
HaghBahari and Seyed Sharifi, 2013 | افزایش ارتفاع بوته، طول سنبله، وزن صد دانه، عملکرد تک بوته، سیستم ریشه مثل وزن و حجم ریشه، سرعت پر شدن دانه طول پرشدن دانه و دوره موثر پر شدن دانه | ازتوباکتر، آزسپریلیوم و سودوموناس فلورسنس | اعمال شوریهای 15، 30 و 60 میلیمولار در خاک با استفاده از از نمک NaCl |
Fayaz et al., 2020 | افزایش سطح برگ، فعالیت آنزيمهاي آنتياكسيدانی آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز، پراکسیداز و کاهش غلظت مالوندی آلدئید | ازتوباکتر | سه سطح شوری (شاهد، 75 و 150 میلیمولار کلرید سدیم در آب آبیاری) |
Saghafi et al., 2013. | افزایش وزن تر و خشک ریشه، طول ریشه، سطح ریشه، حجم ریشه، ارتفاع ساقه، وزن تر اندام هوایی و وزن خشک اندام هوایی | ازتوباکتر، آزسپریلیوم و سودوموناس | تنش شوري در سه سطح (335/0 (شوری آب آبیاری به عنوان شاهد)، 6 و 14 دسیزیمنس بر متر (که از طریق اضافه نمودن نمک به آب به 335 EC میکروزیمنس بر متر تهیه گردید)) |
Aghaei et al., 2020 | افزایش فعالیتهای آنتیاکسیدان مثل CAT، POD، پلیفنل اکسیداز، پرولین، قند محلول، ارتفاع بوته و عملکرد تک بوته | سودوموناس پوتیدا | شوری خاک، در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و اعمال شوریهای 40، 80 و 120 میلیمولار در خاک) با نمک کلرید سدیم |
4. 2. قارچ میکوریزا
قارچهاي میکوریزا علاوه بر افزایش سطح جذب کننده، توان جذب یونی بیشتر نسبت به سیستم جذب ریشه، انتقال سریعتر عناصر از طریق هیفها به ریشه نسبت به مسیر خاك به ریشه دارند و امکان استفاده این قارچها از منابع غذایی نامحلول و یا کممحلول موجب افزایش جذب مؤثر میشود. علاوه بر فسفر، افزایش جذب عناصر دیگر، به خصوص عناصر روي، مس، پتاسیم، نيتروژن و کلسیم نیز مشاهده میگردد (Naseri et al., 2018a; Naseri et al., 2020a). قارچ میکوریزا به دلیل افزایش جذب آب و عناصر غذایی (Naseri et al., 2018a; Naseri et al., 2020a) و تولید سطح برگ بیشتر سبب افزایش ماده خشک (Naseri et al., 2018b) گیاه میشود. نتیجه کاربرد قارچ میکوریز، افزایش فعالیت فتوسنتزي و تثبیت CO2 و افزایش بیوماس اندامهوایی میباشد (Naseri et al., 2019). قارچ میکوریزا گیاه را قادر میسازد تا جذب آب، فتوسنتز و تجمع اسمولیتها را تحت تنش شوری افزایش دهد (Hajiboland et al., 2010). گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزا تولید مالوندی آلدئید (MAD) را با افزایش فعالیت آنزیمی آنتیاکسیدانی تحت تنش شوری کاهش میدهند (Hashem et al., 2015). میزان کلروفیل بالا در گیاهان تلقیح شده با قارچ میکوریزا در طول تنش شوری مشاهده شد که میزان فتوسنتز برای تولید کربوهیدرات را افزایش داد (Hajiboland et al., 2010). گیاهان تلقیح شده یا قارچ میکوریزا مقدار زیادی مواد معدنی را جذب میکنند (Asghari et al., 2005) که جذب آب زیاد را تسهیل میکند (Ruiz-Lozano et al., 1995) و رشد آنها را در شرایط شوری افزایش میدهد (Jahromi et al., 2008). برخی از اثرات قارچ میکوریزا در جدول 3 نشان داده شده است
جدول 3: نقش قارچ میکوریزا بر خصوصیات زراعی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم تحت تنش شوری
منابع | اثر حفاظتی | عامل تنشزا |
Habibi et al., 2015 | افزایش عملکرد و اجزای عملکرد | شوری آب در چهار سطح آب تصفیه (EC≤1 dS m-1)، آب شهری (EC≤1 dS m-1)، آب شهری همراه نمک و آبتصفیه همراه نمک (EC≤1 dSm-1) |
Tofighi et al., 2016 | افزایش سطح برگ، فعالیت آنزيمهاي آنتياكسيدانت SOD، محتوای گلیسین بتائین و آنتوسیانین و ظرفیت مهار رادیکال آزاد DPPH و کاهش نشت غشاء | به مدت 10 روز با آب شور با منشا دریاچه ارومیه و با هدایت الکتریکی صفر و 15 دسیزیمنس بر متر هر سه روز یکبار آبیاری |
Fayaz et al., 2020 | افزایش سطح برگ، فعالیت آنزيمهاي آنتياكسيدانت APX، CAT، POD و کاهش MAD | سه سطح شوری (شاهد، 75 و 150 میلیمولار کلرید سدیم در آب آبیاری) |
Habibi et al., 2014 | افزایش محتوای نسبی آب برگ، هدایت روزنهای، عملکرد کوانتومی فتوسیستم Π و کاهش نشت الکترولیت | شوری آب در چهار سطح آب تصفیه (EC≤1 dS m-1)، آب شهری (EC≤1.7-3 dS m-1)، آب شهری همراه نمک و آبتصفیه همراه نمک(EC 8 dS m-1) |
Aghaei et al., 2020 | افزایش فعالیتهای آنتیاکسیدانت مثل CAT، پرکسیداز، پلیفنل اکسیداز، پرولین، قند محلول، ارتفاع بوته و عملکرد تک بوته | شوری خاک، در چهار سطح (عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و اعمال شوریهای 40، 80 و 120 میلیمولار در خاک) با نمک کلرید سدیم |
Younesi and Moradi, 2016 | افزایش فعالیتهای آنتیاکسیدانت مثل CAT، POD، SOD، طول اندامهای هوایی، طول ریشه، وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه | سه سطح تنش شوری شامل شاهد (بدون تنش)، 60 و 120 میلیمولار نمک کلرید سدیم |
4. 3. استفاده خارجی از هورمونها در کاهش تنش شوری
هورمونها مواد شیمیایی تولید شده در گیاهان هستند و عملکرد طبیعی، نمو و تحمل گیاه را در برابر تنشهای مختلف، به ویژه در شرایط شوری، تنظیم میکنند (Ryu and Cho, 2015). علاوه بر این، کاربرد برونزای از هورمونهای گیاهی سنتز شده مختلف (اکسین، ساليسيليك اسید، سیتوکنین، آبسیزیک اسید و جیبرلین) اثر تنشهای غیرزیستی مختلف را کاهش میدهد. اکسین جوانهزنی و وزن خشک ساقه را بهبود میبخشد. بنابراین، به عنوان یک محرک رشد شناخته شده است (Iqbal and Ashraf, 2007). پرایمینگ با هورمون جیبرلین باعث بهبود رنگیزههای فتوسنتزی و رشد برگ و گیاه در شرایط تنش شوری میشود (Tabatabei, 2013). گیاهان زراعی مواد حلشونده سازگار متعددی را برای زنده ماندن در برابر تنش شوری تولید میکنند، این اسمولیتها شامل پرولین، گلیسین بتائین، بتاآلانین بتائین، دیمتیل سولفونیوپروپیونات، کولین، پلیولها و قندها هستند. پرولین، به عنوان یک محافظ اسمزی، به تنظیم اسمزی و همچنین سمزدایی ROS و تقویت ساختار فتوسیستم II کمک میکند (Hayat et al., 2012). برخی از اثرات هورمونها در جدول 4 نشان داده شده است.
جدول 4: نقش برخی هورمونها بر خصوصیات زراعی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی در گندم تحت تنش شوری
منابع | اثر حفاظتی |
| تیمار |
Shoaa and Miri, 2012 | افزایش عملکرد و اجزای عملکرد دانه، خصوصیات فیزیولوژیکی از جمله کلروفیل a، b و میزان پرولین | اسید سالیسیلیک | چهار سطح صفر، 25/0، 50/0 و 1 میلیمولار در لیتر از طریق محلولپاشی |
Dei Hassani et al., 2019 | افزایش وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه، رنگیزههای فتوسنتزی کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئیدها | اسید سالیسیلیک | 14 میلیگرم در لیتر |
Deri and Marashi, 2018; 2019 | افزایش در ارتفاع بوته، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، خصوصیات فیزیولوژیکی مثل پرولین و شاخص کلروفیل، شاخصهای رشد مثل شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک، سرعت رشد محصول و سرعت فتوسنتز خالص | اسید سالیسیلیک | غلظت یک میلی مولار در مراحل مختلف رشد |
Rahimi-Tashi and Niknam, 2015 | افزایش رنگیزههای فتوسنتزی کلروفیل a و b، پروتئین کل و پرولین و کاهش MAD و H2O2 | اسید سالیسیلیک | غلظتهای 0، 5/0 و 1 میلیمولار |
Shakeri et al., 2016 | افزایش درصد جوانهزنی، وزن خشک ریشه، میزان پرولین | اسید سالیسیلیک | غلظتهای 0، 5/0 و 5/1 میلیمولار |
Li et al., 2020 | افزایش وزن اندام هوایی، وزن ریشه، میزان پرولین | آبسیزیک اسید | 0، 50 و 100 میلیمول بر لیتر |
Gurmani et al., 2013 | افزایش ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، طول ریشه | آبسیزیک اسید | غلظت 10 میلیمول به مدت 24 ساعت |
Turkyilmaz, 2012 | افزایش درصد جوانهزنی، وزن اندام هوایی، رنگیزههای فتوسنتزی و میزان پرولین | جیبرلیک اسید | غلظت 10 و 20 پیپیام |
4. 4. نقش پرایمینگ بذر در شرایط تنش شوری
ابزار و روشهای مختلفی برای بهبود تحمل شوري و تولید محصول بیشتر توسط بسیاری از محققان در سراسر جهان طراحی شدهاند. شایعترین سازوکار برای افزایش القای تحمل شوری در گیاهان، پیشتیمار بذر است که نیاز به انرژی کمتری دارد و در کاهش اثرات مضر شوري بر گیاهان بسیار موفق است (Hou et al., 2013). افزایش سرعت و میزان جوانهزني در بذور پیشتیمار شده تحت تنش شوري گزارش شدهاست. روش پیشتیمار قبل از کاشت با تنظیم کنندههای مختلف رشد، محافظان اسمزی و میکروارگانیسمهای غیر پاتوژنی تحمل به شوری (Ramadoss et al., 2013) و همچنین آب، بهدلیل ایجاد کمک به جوانهزنی، حمایت از توسعهی تحمل شوري در گیاهان در سطح مزرعه را اثبات کرد (Qiu et al., 2014). بذوری که در ابتدا با CaCl2 و پس از آن با KCl و NaCl تیمار شدند، در کاهش اثرات نامطلوب شوری در گندم مؤثر بودند، زیرا این گیاهان سطوح هورمونهای گیاهی مختلف را تغییر میدهند. صفات فیزیولوژیکی گیاهان نیز پس از پیشتیمار بذر در سطح آزمایشگاهی و مزرعهای بهبود نشان دادند. این روش همچنین بروز کامل سازوکار تحمل شوری در گیاهان را نشان میدهد (Cantliffe, 2003). برخی از سازوکارهای دیگر مورد استفاده برای به حداقل رساندن اثرات القاء شده توسط تنش شوري روی گیاهان، بهویژه در گندم، در مناطقی که بارندگی کمی رخ میدهد، شامل حذف نمکهای اضافی از سطح خاک یا برداشت قسمتهای هوایی حاوی نمکهای انباشته شده و استفاده از روشهایی بهبود احیای خاک شور است (Bacilio et al., 2004).
4. 5. کاربردهای بیوتکنولوژی کشاورزی در اصلاح تنش شوری در گندم
پیشرفت در بیوتکنولوژی کشاورزی برای غلبه بر مشکلات متعدد مربوط به گیاهان، از جمله شوری، مورد استفاده قرار میگیرد. در طی دهههای گذشته روشهای متنوعی برای افزایش مقاومت به شوری در محصولات گیاهی استفاده شدهاست (Munns et al., 2006). غربال قابل توجهی از تودههای گندم معمولی در استرالیا و گندم ایرانی در کالیفرنیا برای تحمل به شوری، لاینهایی را شناسایی نمود که بذوری در شرایط غلظت زیاد نمک تولید کردند. تاکنون هیچ رقم جدیدی از این لاینهای متحمل ایجاد نشدهاست (Munns et al., 2006). برای غلبه بر مشکلات ناشی از تنش شوری میتوان دو نوع روش متفاوت را به کار گرفت. خاک تحت تاثیر شوری قابل مدیریت است و میتوان آن را از طریق تغغیر یا تبدیل زیر کشت برد. از سوی دیگر روشهای بیوتکنولوژیکی جدید بهمنظور بهرهبرداری از ژرمپلاسم برای ایجاد ارقام متحمل به شوری استفاده شدهاند (Farshadfar et al., 2008). در میان ژرمپلاسماهای مرسوم، یک رقم/ نژاد هندی به نام خارچیا 651 از نظر تنش شوری مورد آزمایش قرار گرفت و مشخص شد که تا سطح خاصی از نمک مقاوم بود (Mujeeb Kazi et al., 2008) و این امر اصلاح کنندگان را قادر به انتخاب این ارقام برای کشت نمود. ژنونتیپهای متعددی از گندم با پتانسیل تحمل شوری از مناطق ایران گزارش شدهاند (Martin et al., 1994). علاوه بر این، چندین رقم دیگر گندم مانند KRL1-4 و KRL 19 (هند)، LU26 S و SARC-1 (پاکستان) و Sakha 8 (مصر) نیز بهعنوان ارقام متحمل به شوری مورد توجه قرار گرفتند (Munns et al., 2006). ژنهای متعددی کنترل کننده ویژگیهای دخیل در تحمل شوری هستند. این ژنها در تمام طول مراحل رشد گیاه وجود داشته و متاثر از متغیرهای اکولوژیکی متعددی هستند (Roy et al., 2011). اغلب ژنهایی که ممکن است به تحمل شوری کمک کنند، حتی در گیاهان مدل مانند آرابیدوپسیس و برنج همچنان بهصورت ناشناخته باقی ماندهاند. به این ترتیب، تحمل شوری یک ویژگی چندژنی است؛ در نتیجه، انجام تغییر گسترده متمرکز بر جایگزینی یک تک ژن محتمل به نظر نمیرسد (Colmer et al., 2005). شواهد مختلفی در مورد ویژگیهای جدید مناسب و امیدوارکننده برای تحمل شوری از طریق روش مرسوم انتخاب در شرایط تنش و یا تمرکز برای بررسیهای نقشهیابی QTL امکانپذیر است (Holland, 2007). در حال حاضر، بهنظر میرسد نقشهیابی ارتباطی روشی موثر برای تشخیص دیگر ژنهای موثر در ایجاد نظم تغییرات برای تحمل شوری در ارقام، نژادها و خویشاوندان محصولات باشد. پیش از این، اساس مولکولی خصوصیاتی که به تحمل شوری کمک میکنند تعیین شدهاست: انتخاب با کمک نشانگر (Munns et al., 2012).
4. 5. 1. تعیین فنوتیپ گیاه
بهمنظور نشان دادن فرض وراثت ویژگیهای پیچیده، مانند تحمل شوری، مهم است که اطلاعات نشانگر ژنوتیپی به اطلاعات مرتبط به تعیین فنوتیپ کمک کند. تعیین دقیق فنوتیپ، پایهای برای شناسایی و ارائه ژنهای جدید برای تحمل شوري در گیاهان تولید کننده است (Munns et al., 2006). پیشرفت در شناسایی نشانگرهای DNA و پیشرفتهای توالییابی ژنوم، تعیین ژنوتیپ سریع گیاهان متعدد را به راحتی فراهم نموده است. روشهای سریع برای بررسی ژنوتیپهای زیاد بهمنظور دستیابی کامل به پیشرفت سریع سیستمهای بیوتکنولوژیکی و برای تقویت بررسی وراثتپذیری ویژگیهای پیچیده، ضرورت دارد. انتخاب مرسوم برای انجام کشت و تولید تحت شرایط مزرعهای شور از طریق متغیرهای طبیعی، مثلاً غیریکنواختی خاک و شرایط اقلیمی، باعث اختلالات مختلفی میشود (Chen et al., 2005). خصوصیات فیزیولوژیکی به تحمل شوری کمک میکنند و ژنهایی که این ویژگیها را تحت تأثیر قرار میدهند میتوانند بهطور معقولتری تحت شرایط طبیعی تشخیص داده شوند (Cuin et al., 2008). محتوای Na+(-Cl) اندام هوایی و میزان +K+/Na بهعنوان ویژگیهای قابل اطمینان برای تعیین تحمل شوری در محصولات توصیه میشوند (Munns and Tester, 2008). تحقیقات وراثتپذیری از ویژگیهایی استفاده میکنند که تحت تاثیر همگنی ذرات، QTLهای مشخص شده توسط ناقلین +Na و +K که تحمل شوری در گندم (Munns et al., 2012) را تسهیل میکنند را تشخیص میدهند. Shabala و همکاران (2010) وMian و همکاران (2011) نشان دادند که هر دوی جداسازی و مقابله با ذرات در تحمل نمک در دانهها کمک میکنند. ممکن است برای فراهمکردن ارزیابی مراحل مختلف تنش شوری در تمام چرخه زندگی جو، سازوکارهای غربالگری دقیق و مناسب بیشتری نیاز باشد.
4. 5. 2. نقشهیابی QTL
نقشهیابی QTL یک ابزار کلیدی در مطالعه ساختار ژنتیکی برای مهندسی خصوصیات پیچیده در گیاهان است (Kearsey and Farquhar, 1998). بیشتر ویژگیهای مهم زراعی، مثل عملکرد، کیفیت دانه و تحمل تنشهای زیستی و غیر زیستی از نوع صفات کمی هستند (Azadi et al., 2014). تغییرات ژنتیکی بر مناطق ژنومی مختلف با ژنهای موثر بر ویژگیها، میزان تاثیرگذاری و تضاد نسبی، اثرات غالبیت و همپوشانی امکان پذیر است (Holland, 2007 ). پیشرفت در QTLهای که ویژگیهای متفاوت را ایجاد میکنند، اساساً از طریق انتخاب به کمک نشانگر (Collard et al., 2008) و گردآوری چندین آلل مناسب در یک ژنوتیپ به بهنژادی کمک خواهد کرد (Yang et al., 2012). نقشهیابی با استفاده از جمعیت دو والدی (معمولی) QTL متمرکز بر یک جمعیت در حال تفرق حاصل از دو ژنوتیپ والدی هموزیگوت روش کاربردی برای بررسی ژنتیکی تحمل شوری در گندم (Gong et al., 2010) و جو (Xue et al., 2009) است. چندین مکان رمزکننده ناقلین HKT ذرات یافت شدند که همگی مانند جایگاه Kna1 در گندم نان (Dubcovsky et al., 1996) وNax1 بهعلاوۀ Nax2در گندم دوروم تحمل شوری را افزایش دادند (Munns et al., 2012). در عین حال، نقشهیابی QTL با استفاده از جمعیتهای دو والدی به علت داشتن محدودیتهایی مانند تنوع کم آللی موجود در خزانه ژنی برای هر جایگاه ژنی، عدم خلوص برای برخی از خصوصیات و قدرت تعیین ضعیف دارای محدودیتهایی هستند (Rock Garcia et al., 2003). نقشهیابی QTL با استفاده از جمعیتهای دو والدی مناطق ژنومی خصوصیات مرتبط را با دقت در محدوده طبیعی از 10 تا 30 سانتیمورگان مشخص میکند (Bernardo, 2008).
4. 5. 3. نقشهیابی ارتباطی
نقشهیابی ارتباطی نوعی نقشهیابی عدم تعادل لینکاژی است که بعنوان سیستمی برای نقشهیابی QTLها نیز شناخته میشود و این روش عدم تعادل پیوستگی را با ارتباط فنوتیپ به ژنوتیپها تفسیر میکند. به تازگی، نقشهیابی ارتباطی بهعنوان روشی برای تشخیص مکانهای ژنی درگیر در وراثتپذیری صفات پیچیده در ژنتیک مورد حمایت قرار گرفته است. این روش شامل نشانگرهای متمایز مرتبط با فنوتیپهای مورد نظر در میان گروهی از افراد غیر خویشاوند است (Pritchard, 2000). نقشهیابی ارتباطی بستگی به ویژگیهای محلی مربوط به عدم تعادل لینکاژی در تجمع ژرمپلاسمهای طبیعی دارد (Mackay and Powell, 2007). این امر استفاده پویا از تمام حوادث نوترکیبی که در طول تاریخ تکاملی طولانی یک گونه گیاهی به وقوع پیوسته است را فراهم میسازد و موانع پیوستگی ضعیف همانند آنچه در مطالعات نقشهیابی QTL با استفاده از جمعیتهای دو والدی یافت میشود را ممکن میسازد (Nordborg and Tavare, 2002). علاوه بر این، نقشهیابی ارتباطی با تمام انواع آللهای واقعی QTLها که صفت مورد مطالعه را تحت تاثیر قرار میدهند در ارتباط است و زمانی که با یک جمعیت نقشهیابی مناسب انجام شود به مقدار چشمگیری نتایج مطالعه را تحت تأثیر قرار میدهد. در نقشهیابی ارتباطی، عدم تعادل پیوستگی (LD) عامل مهمی است. LD جزئی برای ارتباط غیر تصادفی بین آللهای مکانهای چندشکل متمایز است. تخریب LD در میان نشانگرهای مجاور، ضخامت نشانگر و طرح آزمایشی مورد نیاز برای اجرای نقشهیابی ارتباطی را بهطور موثری تعیین میکند. پیوستگی، انتخاب، تغییر شکل و طبقهبندی، همگی بر سطح LD اثر گذارند. علاوه بر این، LD به چارچوب ارتباط بستگی دارد و از اینرو در میان جمعیتها از گونهای به گونهی دیگر متفاوت است (Rostoks et al., 2006).
4. 5. 4. روش پروتئومیکس
پروتئومیکس پیشرفتهترین روش برای طبقهبندی پروتئینهای متنوع است که در ساختارهای منحصر به فرد و یا تغییر شکل یافته گنجانده شدهاند (Maleki et al., 2014). ژنهای خاص یا خانوادههای ژنی ممکن است چندین نوع پروتئین را برای کنترل ویژگیهای خاص تنظیم کنند. پیشرفت در پروتئومیکس برای طبقهبندی اطلاعات روی بخشهای که ویژگیهای ذاتی پیچیده را مدیریت میکنند استفاده شدهاست (Capriotti et al., 2014).Peng و همکاران (2009) تشخیص دادند که از ژل الکتروفورز دو بعدی و طیفسنجی جرمی2 میتوان برای تهیه پروفیل پروتئین ارقام گندم شانرونگ 33 و جینان 1774 استفاده کرد. نتيجهگيري نشان داد که به ترتيب 6 و 34 پروتئين در برگها (Maleki et al., 2014) و ريشهها به شکل متفاوتی حفظ شدند. میتوان چندین پروتئین انحصاری محافظت شده را به وسیله ظرفیتهای آنها در مطالعه متابولومیک یا سایر شاخصها برای ارتباط تلاقی متقابل در سیستمهای تحمل شوری در گیاهان تفسیر کرد. این موضوع در مورد گیاهچههای گندم نیز زمان تیمار با اسید سالیسیلیک (5/0 میلیمولار) و کلرید سدیم NaCl (250 میلیمولار) به مدت 3 روز مورد استفاده قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل هر دوی اسید سالیسیلیک و شوری، 39 پروتئین توسط الکتروفورز دو بعدی نشانداده شدند و MALDITOF/TOF-MS برای کنترل 38 پروتئین استفاده شد (Kang et al., 2012).
4. 5. 5. تحمل شوری- ژنهای مرتبط
افزایش تحمل شوری توسط ژنهای کنترل میشود که میتوان آنها را بهشرح زیر در سه دسته تقسیمبندی کرد (جدول 5).
4. 5 . 5. 1. ژنها برای جذب و انتقال نمک:
مطالعات زیادی در سطح جهانی برای بررسی فرآیندها و درک کنش متقابل بین ژنوم و پروتئوم در سلول گیاهی که در طی تنش شوری رخ میدهد، انجام شدهاست (Hirayama and Shinozaki, 2010). تنش شوری الگوهای بیان ژن و ژنوم را تحت تأثیر قرار میدهد، در نتیجه منجر به یک پروتئوم متفاوت میشود (Nakashima et al., 2009). محققان سازمان تحقیقات علمی و صنعتی مشترک المنافع (CSIRO) دو ژن گندم متحمل به شوری Nax1 و Nax2 را از یک خویشاوند قدیمی گندم جدا کردهاند. هر دو ژن مسئول محدودکردن عبور سدیم سمی از ریشه به اندام هوایی بودند، بنابراین باعث مهار سدیم سمی تجمع یافته میشوند. در یک مطالعه که ژن Nax2 را در آزمایشات میدانی ارزیابی کردند، واریته با ژن Nax2 25 درصد عملکرد بیشتر از واریته بدون Nax2 تحت شرایط محیط شور نشان داد (James et al., 2006). پروتئینهای که در داخل دو لایه لیپید غشا سلول ریشه قرار میگیرند، در کنترل جذب یونهای Na+ از خاک و در انتقال آنها در کل اندام گیاه دخالت دارند. کانال یون K+ مستقیماً سبب تنظیم یون Na+ شوند، زیرا آنها کاملاً برای یونهای پتاسیم انتخابی نیستند چراکه سلول را برای یونهای سدیم با هموستازی شدید یون پتاسیم بافر میکند (Munns, 2005). کانالهای انتخابی یون در انتقال یونها بهصورت غیر فعال و براساس شیب الکتروشیمیایی قرار داشته که این کانالهای غیر انتخابی اجازه انتقال Na+/K+ را میدهند (Demidchik et al., 2002). انتقال فعال ذرات از طریق سیمپورترها5 و آنتیپورترها6 رخ میدهد. انتقال یک ماده پیوسته7 (عموماً H+) در شرایط اختلاف پتانسیل الکتروشیمیایی اتفاق میافتد. ژنهای متعددی بهطور قابل ملاحظهای هموستازی Na+ یا K+ در گیاهان عالی را حفظ میکنند در حالیکه احتمالاً برای کنترل ژنتیکی امیدوار کننده باشند (Munns, 2005). ژنهای مختلفی مانند AKTI، AKT2 و KATI برای کانالهای یون K+ مانند AKTI، AKT2، KATI (که برای کانال داخلی نوع shaker با یک منفذ منفرد)، KCOI (کانال دو منفذه خانواده KCO): آنتیپورتر K+ مانند SKOR، KEA (کانال بیرونی نوع shaker)، CPA (آنتیپروتر KVIf)، انتقال دهنده K+ مانند HAKI IO، KUPI4 و SOS I، HKTI؛ آنتیپروتر Na+ مانند NHXI-5 و پروتون پمپهای مانند AVPI برای H+-ATPase کدگذاری میکنند. AIIA2 به علاوه H+-PPase (Mäser et al., 2002) میتوانند برای افزایش تحمل شوری استفاده شوند.
جدول 5: ژنهای تحمل شوری در گندم
ردیف | طبقه ژن | ژنها | منابع |
1 | ژنهای کد کننده کانالهای K+ | AKT1، AKT2، KATI (کدکننده کانالهای درونی تک منفذی نوع Shaker)، SKOR (کانال خارجی نوع Shaker)، KCOI (کانال دو منفذی نوع KCO)، آنتیپورترهای یون پتاسیم مانند KEA، CPA (آنتیپورتر KVIf)، انتقال دهنده یون پتاسیم مانند HAKI-IO، KUPI-A و HKTI | Mäser et al., 2002 |
2
| آنتیپروترهای Na+ | NHXI-5 و SOS I و پمپهای پروتئینی مانند AllA2 و AVPI کد کننده H+-ATPase و H+-PPase، ژنهای برای خروج یون سدیم، Nax 1 و Nax 2 | Munns and James, 2003 |
3 | ژن خانواده HKT | HKT7(HKT1:4)، HKT8 (HKT1;5)، TmHKT7 (TmHKT1;4-A2)، TmHKT8(TmHKT1;5-A)، منشأ گرفته از تریتیکوم مونوکوکوم | Byrt et al., 2007 |
4 | ژن خانواده HKT | TaHKT8(TaHKT1;5-D)، AtHKT1;1 (منشأ گرفته از گندم زراعی) | Byrt et al., 2007 |
4. 5 . 5. 2. ژنها مربوط عملکرد اسمزی
ترکیباتی که اثرات حفاظتی اسمزی را تعیین میکنند به چهار دسته تقسیم میشوند: 1- ترکیبات شامل نیتروژن مانند گلایسین بتائین و پرولین؛ 2- قندها از جمله سوکروز و رافینوز؛ 3- الکلهای راست زنجیری پلیهیدریک، مانند مانتیول و سوربیتول و 4- الکلهای حلقهای پلی هیدریک، مانند میواینوزیتول8، پینیتول9 و اونونیتول10. ژنهای متعددی شناسایی شدهاند که ترکیبات اسمزی مهم را کد میکنند مانند ژن P5CS پرولین (Hong et al., 2000)، mtID مانتیول، otsA و S6PDH سوربیتول (Gao et al., 2001)، codA گلایسینبتائین، ots8 تتراهالوز (Gong et al., 2002) و imtl مایوایتوزیتول را کد میکنند. این ژنها بهطور عمده در تولید گیاهان زراعی مدل با ارزش11 اقتصادی زیاد و همچنین سایر گیاهان نیازمند به دستکاری بهدنبال آزمایشات مزرعه برای تولید ارقام با تجاری سازی آسان، مقرون به صرفه و عملکرد بالا هستند (Yamaguchi et al., 2005).
4. 5 . 5. 3. ژنها برای رشد سلول
برخی از ژنها شناسایی شدهاند که نقش مهمی در رشد گیاه مانند رشد ریشههای جدید و یا برگها ایفا میکنند و یا ممکن است در مسیرهای بیوشیمیایی متابولیسم مانند فتوسنتز باشند. هنگامی که چنین ژنهایی به خوبی شناسایی شوند، میتواند منجر به بهبود تقسیم سلولی، سرعت رشد و سایر صفات در شرایط محیطی متنوع شود. بهطور مشابه میزان فتوسنتز، بسته شدن روزنهها و یا اندازه سلولهای مزوفیل، مسیرهای پیامرسانی (Choi et al., 2014). هورمونها، پروتئینها و آنزیمهای مختلف (Kahrizi et al., 2012) مانند کیناز و فسفاتاز به راحتی از طریق ارزیابی دقیق از چنین ژنهای مطالعه و تنظیم میشوند (Chaves et al., 2003). پیشنهاد شده است که چنین ژنهایی بهطور همزمان در تنش کمبود آب نیز آزمایش شوند. برخی دیگر از فاکتورها مانند CBFها (فاکتورهای متصل تکرار C) و ABFs (فاکتورهای اتصال ABRE) در افزایش تحمل برای تنشهای مختلف محیطی را ثابت کرده است (Oztur et al., 2002).
4. 5 . 5. 4. ژنها برای کاهش تجمع Na+
محصولات زراعی غلات مانند گندم دوروم (Munns and James, 2003)، برنج (Haq et al., 2010) و سایر غلات (Shavrukov et al., 2010) همگی دارای الگوی تحمل شوری با دفع از برگهای گیاه هستند. از سوی دیگر، اجداد گندم وحشی مانند (Schachtman et al., 1991)، گندم دوروم، گندم علفی بلند12 (Colmer et al., 2006) و گونههای جو بهدلیل کم بودن پتانسیل دفع Na+ بیشتر به تنش شوری نسبت به گندم نان حساس هستند (Munns and James, 2003). بهمنظور دستیابی به گندم دوروم متحمل به شوری، ژنوتیپهای دوروم یا گندم مرتبط با دوروم از سراسر جهان جمعآوری شد. مطالعات اولیه نشان داد که ژنوتیپ 149 در میان ژنوتیپهای جمعآوری شده بهطور خاصی دارای ویژگیهای برای اجتناب از Na+ است. پس از بررسیهای دقیق مشخص شد که دو ژن Nax1 و Nax2 از لاین 149 هر دو مسئول خروج Na+ هستند (James et al., 2011). تجزیه و تحلیل QTL نشان داد که Nax1 روی کروموزوم 2A واقع شدهاست که با نقشه یا بدون نقشهبرداری بهعنوان یون Na+ ناقل HKT7 (HKT1:4) ژن خانواده HKT از بقیه تمییز داده شد (Huang et al., 2006). Nax2 بر کروموزوم 5A با HKT8 (HKT1:5) واقع است (Byrt et al., 2007). در حال حاضر گندم ژنهای Nax را بروز نمیدهد اما هر دو ژن Nax1 و Nax2 همراه با هم به لاین 149 بعد از تلاقی (C68 101) تریتیکوم مونوکوکوم با گندم دوروم با قصد تبادل ژنهای مقاومت به زنگ منتقل شد (James et al., 2006). این ژنها در گندم دروم در جداسازی یون سدیم از آوند چوبی نقش ایفا میکنند، لذا برگها ممکن است مقدار کمتری یونهای سدیم دریافت کنند (James et al., 2006). بهطور خاصی، Nax1 یونهای سدیم را از ریشهها و قسمتهای تحتانی برگها و آوند چوبی خارج میکند، در حالیکه Nax2 همان نقش در آوند چوبی ریشه ایفا میکند. Nax2 فنوتیپی برای خروج یون سدیم دارد و انتخاب K+/Na+ را در گندم نان افزایش میدهد، در حالیکه Nax1 با غلظت یون سدیم در غلاف آوندی در اتباط است (Dvořak et al., 2004). نشان داده شدهاست که در گندم، Nax2 همولوگ Kna1 بهخصوص Tahkt8 (Tahkt1:5-D) است (Byrt et al., 2007). ژن خانواده HKT نیز در جذب و انتقال یون سدیم و پتاسیم از آپوپلاست غشای پلاسمایی کدگذاری میکند (Hauser and Horie, 2010). این امر برای هموستازی سلول در ارتباط با یون سدیم و یون پتاسیم بسیار مهم است و اگر به بافت آوندی، به ویژه خط پارانشیم درون آوند چوبی منتقل شود، آنها یونهای سدیم را از مسیر تعرق بازیابی میکنند، بنابراین برگها را از یونهای سدیم محافظت میکنند (Hauser and Horie, 2010). این ژنها با تلاقی معمول گندم تتراپلوئید به گندم نان آورده شدند بهعنوان مثال، گندم هگزاپلوئید و نسل F1 حاصل از آن، بهعنوان مثال پنتاپلوئید دوباره به گندم نان بک کراس شد. نتاج گندم هگزاپلوئید حاوی یک یا هر دو ژن Nax بهعنوان چهار رقم استرالیایی گندم انتخاب شدند. ژنهای نزدیک ژن Nax برای افزایش دفع یون سدیم ارزیابی و همچنین توان فتوسنتزی در 150 میلیمولار NaCl مورد بررسی قرار گرفتند (Colmer et al., 2005).
4. 5. 6. نشانگرهای مولکولی
نشانگرهای مولکولی عمدتاً به ارزیابی چندشکلی در آرایش DNA (یعنی لغو، جایگزینی، تقویت یا الگوهای پایه) مرتبط هستند. نشانگرهای مولکولی یکی از موثرترین ابزارها برای ارزیابی ژنومها است و اجازه تعیین رابطه ویژگیهای قابل توارث با تنوع ژنومی مرتبط با آن را میدهد (جدول 6). سیستم نشانگرهای که بهطور گستردهای برای ارزیابی تنوع ژنتیکی در گندم استفاده شدهاند عبارتند از: SNPها (چندشکلیهای تک نوکلئوتید13)، SSRها (تکرار توالی ساده14)، ISSRها (نواحی بین تکرار توالی ساده15)، AFLP (چندشکلی طولی قطعه تکثیر شده16)، RFLP (چندشکلی طولی قطعه برش یافته شده17)، RAPD (چندشکلی DNA تصادفی18 تکثیریافته) وESTها (توالی نشانمند بیان شده19). همه روشهای نشانگرهای مولکولی میتوانند برای کاربرد متنوع از جمله بررسی ویژگیهای ژرمپلاست، تشخیص توارث20، شناساییکردن ترانسفورمها21، بررسی ارتباط ژنوم، انتخاب به کمک مارکر و جداسازی فیلوژنی استفاده قرار گیرند (Mishra et al., 2014).
جدول 6: مزایا و معایب برخی از نشانگرهای DNA
منابع | معایب | مزایا | مارکر مولکولی | ردیف |
Kockert, 1991 | زمانبر، پر زحمت، گران، مقدار زیادی DNA نیاز دارد، چندشکلی محدود | قدرتمند، قابل اعتماد، قابل انتقال در بین جمعیتها | RFLP | 1 |
Penner, 1996 | تکرارپذیری کم، عموماً غیرقابل انتقال | سریع و ساده، ارزان، تکثیر چند لوکس با یک آغازگر امکان پذیر است | RAPD | 2 |
McCouch et al., 1997 | زمان و کار زیاد برای تولید آغازگرها نیاز دارد، معمولاً نیاز به PAGE دارد | مقدار کمی DNA نیاز دارد، از لحاظ فنی ساده است، قدرتمند و قابل اعتماد است، قابل انتقال بین جمعیتها | SSR | 3 |
Vos et al., 1995 | مقدار زیادی DNA نیاز دارد، متدلوژی پیچیده، | چند لوکسی، تولید مقدار زیاد چندشکلی | AFLP | 4 |
Christian et al., 2004 | برای جداسازی گران است، محتوای کم اطلاعات یک SNP، میزان قابل توجهی ناهمگنی در میان جایگاهها | تعداد فراوان، مقايسههای مقدماتی آسان، نرخ جهش کم، آسان برای تایپ | SNP | 5 |
4. 5 . 6. 1. چندشکلیهای تک نوکلئوتیدی
چندشکلی تک نوکئوتیدی (SNPها) تغییر یک باز یا اضافه شدگی کوچک یا پایاندهیها در بخشهای همولوگهای DNA است. در توالییابی ژنوم انسان، 30-10 میلیون SNP شناسایی شده است و منبع عظیمی از چندشکلی (Collins et al., 1998) در محلهای22 کدکننده و غیرکدکننده بود (Aerts et al., 2002). در میان مارکرها، SNPها نسبت به دیگر نشانگرهای دارای چهارچوب، بهدلیل ماهیت متوالی و پیوسته آنها، ماهیت همبارزی و اتصالات موقعیتی با پیشرفتهای مورفولوژیکی بیشتر مورد توجه هستند (Lindblad Toh et al., 2000). ژنومهای گیاهان دیگر غلات همچون جو (Kanazin et al., 2002)، چاودار (Varshney et al., 2007) برای شناسایی و مشخصکردن SNP مورد مطالعه قرار گرفتند. از آنجا که SNPها ندرتاً چندشکل هستند، هر ژن باید حاوی SNPهای کمی حتی در میان سویهها باشد (Cho et al., 1999). ژن MT-shsp یک ژن حیاتی است که برای محافظت در برابر شوک دمای بالا بهکار میرود. MT-shsp، NADH را برای یوبیکینون اوکسیدوردوکتاز زنجیره انتقال الکترون در تنش دما در گیاهان تضمین میکند (Herman et al., 1994). نشانگرهای SNP، که با اطلاعات QTL برای ویژگی فنوتیپی همراه میشوند، میتوانند آرایش اصلاحی دیگری همچون پس زمینه ژن واسطهای را بهجای تعیین نشانگر کمکی فراهم کنند (Lange and Wittacher, 2001). ژنومهای پلیپولوئید پلیپلوئیدی بسیار مفیدتر از دیپلوئید برای انجام تحقیقات خواهد بود. قسمتی از آللهای SNP در ژنومهای پلیپولوئیدی جابجا میشوند (Adams et al., 2003).
4. 5 . 6. 2. توالیهای ساده تکراری
توالیهای ساده تکراری (SSRها)، که ریزماهواره نیز نامیده میشوند، تکرار نوکلئوتیدهای 1 تا 6 تایی DNA هستند که ویژگی محتوای ژنتیکی برای انتخاب به کمک نشانگر برای شناسایی حذف، اضافهکردن، تکرار کردن ژنها و تغییرات ژنها را فراهم میکنند (Sehgal et al., 2012). SSRها در مقایسه با دیگر نشانگرهای مولکولی که برای شناسایی میزان چندشکلی استفاده میشوند، مهمتر هستند، چرا که SSRها مشارکت بیشتری در وراثت نشان میدهند. شناسایی ساده SSRها یکی دیگر از ویژگیهای مفید آنها را نشان میدهد. در گندم، مطالعات بسیاری با استفاده از SSRها برای بهبود ژرمپلاسم گندم (Huang et al., 2002) و ارزیابی تنوع ژنتیکی (Hammer et al., 2000) انجام شدهاست. آزمایشی توسط Islam and Begum (2012) میزان تنوع ژنتیکی در میان 12 رقم گندم با کمک چهار SSR تعیین شد. آنها 10 آلل را که در هر لوکوس دارای میانگین 5/2 یا دامنه 2 تا 4 بودند را گزارش کردند. در میان این ارقام گندم گروهبندی شده در دستههای مختلف، مقدار فاصله ژنتیکی بین Gouran و Akbar و همچنین بین Gourab و BAW-1064، 4696/0 بهدست آمد، در حالیکه گروه Balaka و Aghrani و همچنین Triticale و BAW-1036 فاصله ژنتیکی کمتری داشتند. تنوع ژنتیکی، تعداد آلل، اندازه و نوع تکرارها همبستگی مثبت داشتند، این امر نشاندهنده این است که برای یافتن تنوع ژنتیکی بیشتر، میتوان از حداکثر تعداد SSRها بهرهگرفت.
4. 5 . 6. 3. توالیهای تکراری ساده درونی
نواحی بین توالیهای تکراری ساده (ISSRها) تکنیکی است که آغازگرهای SSR/ریزماهواره دوگانه همراه با واکنش زنجیرهی پلیمراز که نشانگرهای دارای چند مکان ژنی23 که حاوی مزایای SSRها و AFLP و همچنین RAPD است، را حاصل میکند (Reddy et al., 2002). در مقایسه با دیگران، نشانگرهای ISSR بسیار چندشکل هستند و در تجزیه تحلیل فیلوژنیک، تنوع ژنتیکی، نقشه ژنوم، نشاندارکردن ژن و همچنین تکامل بیولوژی استفاده میشوند. همانند دیگر نشانگرهای مولکولی، ISSRها در ارزیابی تنوع ژنتیکی و نقشه ژن و همچنین مطالعات اصلاحی استفاده میشوند (Gupta and Varshney, 2000). کاربرد ISSRها محدودیتهای عمدهی موجود در مطالعات اصلاح گیاهان از لحاظ هزینه، قابلیت تکثیر و تخصص مورد نیاز در مقایسه با RAPD و AFLP را به حداقل میرساند (Godwin et al., 1997). این اطلاعات در تجزیه و تحلیل فیلوژنیک، نقشهی ژن/ژنوم، نشاندارکردن24 ژن و مطالعات تکاملی مرتبط به آنها بکار گرفته میشوند. ISSR در SSR یا تکرارهای ریزماهوارهای، تعداد متغیر تکرارهای متوالی (25VNTRها) یا تکرارهای متوالی کوتاه (26STRها) نهفته است (Tautz and Renz, 1984).
4. 5 . 6. 4. چندشکلی طولی قطعه تکثیر شده
چندشکلی طولی قطعه تکثیر شده (AFLP) بهعنوان ابزار دقیق برای شناسایی و تخمین تنوع ژنتیکی در ژرمپلاسمهای گیاهی بهکار گرفته میشود (Martos et al., 2005). مطالعات تنوع ژنتیکی گیاهان زراعی همچون گندم نشان داد که با گذشت زمان، شیوههای مانند اهلیسازی و دیگر تکنیکهای اصلاحی باعث کاهش در محتوای ژنتیکی ژرم پلاسم میشود، بنابراین، بازسازی کامل ژنوم نادیده گرفته میشود (Donini et al., 2000). در مطالعه Martos و همکاران (2005)، ارتباط فیلوژنیک در 24 رقم گندم (دوروم) ایتالیا و اسپانیا بررسی شد. از نتایج حاصل از AFLP مشخص شد که ارقام قدیمی اسپانیا شباهت ژنتیکی زیادی با واریتههای ایتالیایی جمعآوری شده داشتند. علاوه بر این، تغییر ژنتیکی نیز از قرن گذشته در میان همه روشهای اصلاحی استفاده شد. مطالعه مشابه دیگری روی تغییرات فصلی در ارقام گندم زمستانه و بهاره را مورد استفاده قرار گرفت (Tyrka, 2002). این تجزیه تحلیل AFLP با استفاده از آنزیم PstI انجام شده و در 111 قطعه خود را نشان داده است. نتایج نشان داد تفاوتهای بیشتر در ارقام گندم بهاره نسبت به ارقام زمستانه وجود دارد. چندشکلی ژنتیکی را میتوان برای شناسایی و مطالعه فیلوژنی در تودههای بومی با شرایط محیطی استفاده کرد (Bozzini et al., 1999). همچنین چندشکلی را میتوان بر اساس ویژگیهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی برآورد کرد. پتانسیل ژنتیکی و تجزیه تحلیل فرسایش ژنتیکی میتواند از طریق ویژگیهای مولکولی حاصل شود که این امر زمینه ژنتیکی در میان ارقام را محدود میکند (Gupta and Varshney, 2000). لذا AFLP تحقیقات ژنتیکی برای گیاهان در شرایط تنش را حمایت میکند. واکنشهای ژنتیکی گیاهان به تنش بهویژه گندم در شوری، میتواند با مزیتهایی همچون نقشه ژن و فعالیتهای آن از راه نشانگرهای AFLP با کارایی بالا با استفاده از PCR بهتر قابل فهم گردد (Makhloufi et al., 2014).
4. 5 . 6. 5. چندشکلی طولی قطعه برش یافته
چندشکلی طولی قطعه برش یافته (RFLP) معمولاً در گیاهان و جانوران، ابزار قدرتمندی برای توسعه نقشه ژنتیکی است. نقشههای ژنتیکی محصولات زراعی بسیاری از جمله برنج، جو و چاودار توسعه یافتهاند (Graner et al., 1991). تجزیه تحلیل RFLP حاصل از نقشههای ژنتیکی براساس فاصله بین دو نشانگر است، اما مشاهده شدهاست که فواصل در نقشه ژنتیکی از نقشههای فیزیکی متفاوت است. به همین دلیل ممکن است دو ژن که برای مثال، در نقشه ژنتیکی نزدیک به هم هستند در نقشه فیزیکی دور از هم باشند و یا برعکس آن اتفاق افتد. مشکلات این چنینی در استفاده از تکنیک پیشرفته همچون RFLP و هیبریداسیون رخ میدهد (Werner et al., 1992). مطالعهای توسط Shah و همکاران (2000) برای بررسی چندشکلی در دو واریته گندم، Cheyenne و Wichita، براساس کروموزومهای 3A آنها انجام شد. برای این منظور، محققین 52 RFLP، 40 RAPD، 77 STS و 10 SSR بر کروموزومهای گروه 3 گندم را مورد استفاده قرار دادند. چندشکلیهای شناسایی شده شامل 9/3 درصد STS، 60 درصد SSR و 20 درصد RAPD بودند، در حالیکه بیشترین چندشکلی 8/78 درصد بود که از راه RFLP شناسایی شد.
4. 5 . 6. 6. چندشکلی DNA تکثیریافته تصادفی
چندشکلی DNA تکثیریافته تصادفی (RAPD) از آغازگرهای تصادفی برای تعیین تنوع ژنتیکی استفاده میکند. تنوع ژنتیکی ارقام گندم به طور گسترده بررسی شده است. Bibi و همکاران (2009) تنوع ژنتیکی 12 هیبرید گندم را با استفاده از نشانگرهای RAPD مطالعه کردند. در این تحقیق، 14 آغازگر برای تکثیر 102 مکان ژنی استفاده شد و 2/89 درصد (91 مکان ژنی) چندشکلی نشان داده شد، در حالیکه 8/10 درصد (11 مکان ژنی) مونومورفیک باقی ماندند و اندازه قطعات بین bp 142 و kb 3/5 بود. تفاوت عمده بین RAPD و RFLP استفاده از آغازگرهایی با توالی دلخواه در RAPD است. لذا، هر دوی RAPD و RFLP در مطالعه اثرات شرایط تنش در گیاهان امیدبخش هستند. گندم تحت تنش شوری میتواند با استفاده از RFLP و RAPD ارزیابی شود و با استفاده از این تکنیکهاتجزیه و تحلیل تنوع ژنتیکی بهتر انجام میشود و بنابراین نتایج آن میتواند در کاهش تنش شوری در گندم بسیار مفید باشد.
4. 5 . 6. 7. توالی نشانمند از ردیف
توالی نشانمند از ردیف (ESTها) قطعات کوچکی از cDNA هستند که برای نشانمندکردن ژنهای استفاده میشوند. ممکن است یک EST ناشناخته توالییابی میشود شود که منجر به توالی بلند 200-700 جفت باز میشود و برای جست و جوی برای ژنهای مشابه در میان پایگاه داده پروتئومیکس و ژنومیک استفاده میشود (Adams et al., 1991). ESTها میتوانند برای جست و جو برای توالی ژن خاص یا موتیفها، یا بهطور مشابه، توالیهای ژن مشابه در ارگانیسمهای دیگر به کار گرفتهشوند. با این حال، تجزیه تحلیل براساس EST گندم محدود شدهاست زیرا فقط 9 EST برای گندم در ماه می 2000 در دسترس بود، با این وجود اخیراً به مقدار زیادی افزایش یافته است (Lazo et al., 2004). در آزمایشی که توسط Lazo و همکاران (2004) انجام شدهاست، نقشه با مقیاس بزرگ ژنوم گندم براساس روش حذف بین27 انجام شد. نقشه کروموزومی بین براساس EST، هفت همولوگ کروموزوم از گندم را نشان داد. در تطابق کلی آنها، توالی EST، پردازش و نامگذاری و همچنین مونتاژ، علاوه بر ESTهای مونتاژ نشده برای انتخاب موتیفهای متنوع در ژنها مورد استفاده قرار گرفت.
5. نتیجهگیریکلی
تنشهای محیطی رشد، توسعه و عملکرد گیاه را تهدید میکنند و این تهدیدات برای گندم نگرانی مهمی به حساب میآید چرا که گندم قسمت اصلی رژیم روزانه انسان در سراسر جهان است. با رشد جمعیت، افزایش تولید گندم برای برآورده کردن نیازهای جهان الزامی است، اما تنشهای غیرزیستی عملکرد این گیاه را محدود میکنند. با این حال، در میان تنشها، شوری یکی از عوامل مهمی باشد چرا که در زمینهای تحت آبیاری و بدون آبیاری گسترده است. شوری بیش از حد اثرات فاجعه بار بر تولید گندم دارد. جوامع علمی جهان در حال بررسی جنبههای مختلف برای تلاش در حلکردن این مسئله هستند. دامنه این فعالیتها از شیوههای مدیریت زراعی و اصلاحی متداول تا تکنیکهای بیوتکنولوژی مدرن براساس مطالعات مولکولی را شامل میشود. شیوههای مدیریت زراعی مثل کاربرد قارچهای میکوریزا، باکتریهای افزاینده رشد گیاه، پرایمینگ بذر و روشهای اصلاحی و بیوتکنولوژی متداول همچون فرآیندهای مولکولی در سلولهای که تحت شرایط سخت محیطی رخ میدهد را شامل میگردد. استفاده از روشهای بیوتکنولوژی کشاورزی با آخرین ابزارها و تکنیکها، مطالعات دقیق میتواند برای درک فرآیندهای درون سلول در شرایط مختلف و پتانسیل یکپارچه بیوتکنولوژی میتواند برای مقابله با چنین مشکلی با تغییر محتویات ژنتیکی یا الگوهای بیان و یا بهینهسازی مسیرهای بیوشیمیایی و همچنین مسیرهای مولکولی از جهات مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
Refrences
Adams, K.L., Cronn, R., Percifield, R. and Wendel, J.F. (2003). Genes duplicated by polyploidy show unequal contributions to the transcriptome and organ-specific reciprocal silencing. Proc Natl Acad Sci USA. 100: 4649–4654.
Adams, M.D., Kelley, J.M. and Gocayne, J.D. et al. (1991). Complementary DNA sequencing: expressed sequence tags and human genome project. Science. 252: 1651–1656.
Aerts, J., Wetzels, Y., Cohen, N. and Aerssens, J. (2002). Data mining of public SNP database for the selection of intragenic SNPs. Human Mutation. 20: 162–173.
Aghaei, F., Seyed sharifi, R. and narimani, H. (2020). Effects of uniconazole, mycorhyza and psedumonas on antioxidant enzymes activity and some compatible osmolites of wheat (Triticum aestivum L.) under soil salinity conditions. Iranian Journal of Plant Biology. 12 (3): 87-104.
Aghaei, F., Seyed Sharifi, R. and Narimani, H. (2021). Effects of uniconazole and biofertilizers application on yield and some biochemical characteristics of wheat under soil salinity stress. Environmental Stresses in Crop Sciences. 14(2): 487-499.
Ahmad, P., Jaleel, C.A., Salem, M.A., Nabi, G. and Sharma, S. (2010). Roles of enzymatic and non enzymatic antioxidants in plants during abiotic stress. Critical Reviews in Biotechnology. 30: 161–175.
Alscher, R.G., Erturk, N. and Heath, L.S. (2002). Role of superoxide dismutases (SODs) in controlling oxidative stress in plant. Journal of Experimental Botany. 53: 1331–1341.
Asghari, H.R., Marschner, P., Smith, S.E. and Smith, F.A. (2005). Growth response of Atriplex nummularia to inoculation with arbuscular mycorrhizal fungi at different salinity levels. Plant and Soil. 273: 245–256.
Ashraf, M.A. and Ashraf, M. (2012). Salt induced variation in some potential physiochemical attributes of two genetically diverse spring wheat (Triticum aestivum L.) cultivars: photosynthesis and photosystem II efficiency. Pakistan Journal of Botany. 44: 53–64.
Atlassi Pak, V. and Bahmani, O. (2019). Comparisons of chlorophyll content in bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars with contrasting of shoot sodium concentration under salinity stress. Environmental Stresses in Crop Sciences. 12(2): 579-588.
Azadi, A., Mardi, M. and Hervan, M. et al. (2014). QTL mapping of yield and yield components under normal and salt stress conditions in bread wheat (Triticum aestivum L.). Plant Molecular Biology Reporter. 33: 102–120.
Bacilio, M., Rodrigeuez., H., Moreno, M., Harnendez, J. and Bashan, Y. (2004). Mitigation of salt stress in wheat seedlings by a gfp tagged Azospirillum lipoferum. Biology and Fertility of Soils. 40: 188–193.
Bernardo, R. (2008). Molecular markers and selection for complex traits in plants: learning from the last 20 years. Crop Science. 48: 1649–1664.
Beyzavi, F., Baghizadeh, A., Mirzaei, S., Maleki, M. and Mazafari, H. (2020). Investigation of some biochemical traits of tolerant and sensitive wheat cultivars (Triticum Bioticum) under salinity stress. Journal of Crop Breeding. 12 (36) :216-234.
Bibi, S., Dahot, MU., Khan, I.A., Khatri, A. and Naqvi, M.H. (2009). Study of genetic diversity in wheat (Triticum aestivum L.) using random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers. Pakistan Journal of Botany. 41: 1023–1027.
Blumwald, E. (2000). Sodium transport and salt tolerance in plants. Current Opinion in Cell Biology. 12: 431–434.
Blumwald, E., Aharon, G.S. and Apse, M.P. (2000). Sodium transport in plant cells. Biochimica et Biophysica Acta. 1465: 140–151.
Bozzini, A., Corazza, L. and D’Egidio M.G. et al. (1998). Durum wheat (Triticum turgidum spp. durum). In: Mugnozza GTS, Pagnotta MA (eds), Italian Contribution to Plant Genetics and Breeding. Viterbo, Italy, pp. 181–194.
Byrt, C.S., Platten, J.D. and Spielmeyer, W. et al. (2007). HKT 1;5 like cation transporters linked to Na+ exclusion loci in wheat, Nax2 and KNa1. Plant Physiology. 143: 1918–1928.
Cantliffe, D.J. (2003). Seed enhancements. Acta Horticulturae. 607: 53–62.
Capriotti A.L., Borrelli G.M. and Colapicchioni V. et al. (2014). Proteomic study of a tolerant genotype of durum wheat under salt stress conditions. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 406: 1423–1435.
Capriotti, A.L., Borrelli, GM. and Colapicchioni. V. et al. (2014). Proteomic study of a tolerant genotype of durum wheat under salt stress conditions. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 406: 1423–1435.
Carillo, P., Parisi, D. and Woodrow, P. et al. (2011). Salt induced accumulation of glycine betaine is inhibited by high light in durum wheat. Functional Plant Biology. 38: 139–150.
Chattha, M.B., Chattha, M.U., Hassan, M.U., Khan, I. and Nawaz, M. et al. (2017). Foliar application of growth promoting substances strongly influence the phenology, growth and yield of hybrid maize. International Journal of Biology and Biotechnology. 14: 597–602.
Chaves, M.M., Flexas, J. and Pinheiro, C. (2009). Photosynthesis under drought and salt stress: regulation mechanisms from whole plant to cell. Annals of Botany. 103(4): 551–560.
Chen, L., Ren, J. and Shi, H. et al. (2013). Physiological and molecular responses to salt stress in wild emmer and cultivated wheat. Plant Molecular Biology Reporter.
Chen, Z., Cuin, T.A., Zhou, M., Twomey, A., Naidu, B.P. and Shabala, S. (2007). Compatible solute accumulation and stress mitigating effects in barley genotypes contrasting in their salt tolerance. Journal of Experimental Botany. 58:4245–4255.
Chen, Z., Newman, I., Zhou, M., Mendham, N., Zhang, G. and Shabala, S. (2005). Screening plants for salt tolerance by measuring K+ flux: a case study for barley. Plant Cell & Environment. 28: 1230–1246.
Cho, R.J., Mindrinos M. and Richards, D.R. et al. (1999). Genome wide mapping with biallelic markers in Arabidopsis thaliana. Nature Genetics. 23: 203–207.
Choi, W., Toyota, M., Kim, S., Hilleary, R. and Gilroy, S. (2014). Salt stress induced Ca2+ waves are associated with rapid, long distance root to shoot signaling in plants. Proc Natl Acad Sci USA. 111: 6497–6502.
Christian, M., Tullet, J.M. and Parker, M.G. (2004). Characterization of four autonomous repression domains in the corepressor receptor interacting protein 140. Journal of Biological Chemistry. 279: 15645–15651.
Collard, B.C.Y. and Mackill, D.J. (2008). Marker assisted selection: an approach for precision plant breeding in the twenty first century. Philosophical Transactions of the Royal Society B. 363: 557–572.
Collins, N.C., Webb, C.A., Seah, S., Ellis, J.G., Hulbert, S.H. and Pryor, A. (1998). The isolation and mapping of disease resistance gene analogs in maize. Molecular Plant-Microbe Interactions. 11: 968–978.
Colmer, T.D., Flowers, T.J. and Munns, R. (2006). Use of wild relatives to improve salt tolerance in wheat. Journal of Experimental Botany. 57: 1059–1078.
Colmer, T.D., Munns, R. and Flowers, T.J. (2005). Improving salt tolerance of wheat and barley: future prospects. Australian Journal of Experimental Agriculture. 45: 1425–1443.
Cuddy, W.S., Summerel, B.A., Gehringer, M.M. and Neilan. B.A. (2013). Nostoc, Microcoleus and Leptolyngbya inoculums are detrimental to the growth of wheat (Triticum aestivum L.) under salt stress. Plant Soil. 370: 317–332.
Cuin, T.A., Betts, S.A., Chalmandrier, R. and Shabala. S. (2008). A root’s ability to retain K+ correlates with salt tolerance in wheat. Journal of Experimental Botany. 59: 2697–2706.
Daei Hassani, B., Abedini, M. and Shahinfar, Z. (2019). Effect of salicylic acid Effect of application of salicylic acid and potassium silicate on some morphological, physiological and biochemical traits in wheat (Triticum aestivum L.) grown under salt stress. Journal of Plant Process and Functions. 8 (29): 43-57.
Dantas, B.F., de Sá Ribeiro, L. and Aragao, C.A. (2007). Germination, initial growth and cotyledon protein content of bean cultivars under salinity stress. Revista Brasileira de Sementes. 29: 106–110.
DeLong, J.P., Burger, O. and Hamilton, M.J. (2010). Current demographics suggest future energy supplies will be inadequate to slow human population growth. PLoS One. 5 (10): 1-8.
Demidchik, Y., Davenport, R.J. and Tester, M. (2002). Nonselective cation channels in plants. Annual Review of Plant Biology. 53: 67–107.
Deri, H. and Marashi, S. (2018). Effect of different methods of salicylic acid application in reducing the effects of salinity tension on wheat lands without drainage system. Crop Physiology. 10 (39): 131-145.
Donini, P., Law, J.R., Koebner, R.M.D., Reeves, J.C. and Cooke, R.J. (2000). Temporal trends in the diversity of UK wheats. Theoretical and Applied Genetics. 100: 912–917.
Dris, H. and Marashi, S. (2019). Study the effect of different methods of applying salicylic acid on quantitative, qualitative and biochemical parameters of wheat (Triticum aestivum L.) in drained and not drained lands. Environmental Stresses in Crop Sciences. 12 (2): 561-571.
Dubcovsky, J., Maria, G.S. Epstein, E., Luo, M.C. and Dvorak, J. (1996). Mapping of the K+/Na+ discrimination locus Kna1 in wheat. Theoretical and Applied Genetics. 92: 448–454.
Dvořak, J., Noaman, M.M., Goyal, S. and Gorham, J. (1994). Enhancement of the salt tolerance of Triticum turgidum L. by the Kna1 locus transferred from the Triticum aestivum L. chromosome 4D by homoeologous recombination. Theoretical and Applied Genetics. 87: 872–877.
El-Hendawy, S.E., Hassan, W.M., Al-Suhaibani, N.A., Refay, Y. and Abdella, K. A. (2017). Comparative performance of multivariable agro-physiological parameters for detecting salt tolerance of wheat cultivars under simulated saline field growing conditions. Frontiers in Plant Science. 08: 1-15.
Elkelish, A.A., Soliman, M.H., Alhaithloul, H.A. and El-Esawi, M.A. (2019). Selenium protects wheat seedlings against salt stress-mediated oxidative damage by up-regulating antioxidants and osmolytes metabolism. Plant Physiology and Biochemistry. 137:144–153.
Esfandiari, E. and Enayati, W. (2015). Study of Key Points of Salt Response Using Rapid Chlorophyll a Fluorescence, Defense Mechanisms and Membrane Stability Index in Wheat. Journal of Agricultural Science and Sustainable Production. 22 (4.1): 45-59.
Ewert, F., Rounsevell, M.D.A., Reginster, I., Metzger, M.J. and Leemans, R. (2005). Future scenarios of European agricultural land use. I. Estimating changes in crop productivity. Agriculture, Ecosystems & Environment. 107: 101–116.
Farhoudi, R. and Khodarahmpour, Z. (2015). An evalution of 19 wheat (Triticum aestivum L.) cultivars regarding the response to salinity stress. Plant Process and Function. 4 (11) :67-78.
Farshadfar, E, Safavi S.A. and Aghaee Sarbarzeh M. (2008). Locating QTLs controlling salt tolerance in barley using wheat barley disomic addition lines. Asian Journal of Plant Sciences. 7: 149–155.
Fayaz, F. and Zahedi, M. (2020). Effects of inoculation with mMycorrhizal fungi and azotobacter on growth and oxidative responses of wheat to salinity and cadmium stresses. Plant Process and Function. 9 (39): 257-272.
Foyer, C.H. and Noctor, G. (2003). Redox sensing and signalling associated with reactive oxygen in chloroplasts, peroxisomes and mitochondria. Physiology of Plants. 119: 355–364.
Gao, M., Tao, R., Miura, K., Dandekar, A.M. and Sugiura, A. (2001). Transformation of Japanese persimmon (Diospyros Kaki Thunb.) with apple eDNA encoding NADP dependent sorbitol 6 phosphate dehydrogenase. Plant Science. 160: 837–845.
Geebelen, W., Vangronsveld, J., Adriano, D.C., Van Poucke, L.C. and Clijsters, H. (2002). Effects of Pb EDTA and EDTA on oxidative stress reactions and mineral uptake in Phaseolus vulgaris. Physiologia Plantarum. 115: 377–384.
Ghavam saeidi Noghbi, S., Yaghoobzadeh, M., Shahidi, A. and Hammami, H. (2020). Interaction effects of different irrigation levels and water salinity on growth, yield and yield components of wheat (Triticum aestivum L.) in Birjand region. Environmental Stresses in Crop Sciences. 13(1): 211-223.
Gholizadeh, A., Dehghani, H. and Dvorak, J. (2014). Interrelationships between Chlorophyll Content and Seed Yield in Bread Wheat under Saline Conditions. Iranian Journal of Field Crop Science. 45(4): 625-638.
Glenn, E.P., Brown J.J. and Blumwald, E. (1999). Salt tolerance and crop potential of halophytes. Critical Reviews in Plant Sciences. 18: 227–255.
Godfray, H.C.J., Beddington, J.R. and Crute, I.R. et al. (2010). Food security: the challenge of feeding 9 billion people. Science. 327: 812–818.
Godwin, I.D., Aitken, E.A.B. and Smith, L.W. (1997). Application of inter simple sequence repeat (ISSR) markers to plant genetics. Electrophoresis. 18: 1524–1528.
Gong, D., Zhang, C., Chen, X, Gong, Z. and Zhu, J.K. (2002). Constitutive activation and transgenic evaluation of the function of an Arabidopsis PKS protein kinase. Journal of Biological Chemistry. 277: 42088–42096.
Graner, A., Jahoor A. and Schondelmaier J. et al. (1991). Construction of an RFLP map of barley. Theoretical and Applied Genetics. 83: 250–256.
Greenway, H. and Munns. R. (1980). Mechanisms of salt tolerance in non halophytes. Annual Review of Plant Physiology. 31: 149–190.
Gregory, P.J. and George, T.S. (2011). Feeding nine billion: the challenge to sustainable crop production. Journal of Experimental Botany. 62 (15): 5233–5239.
Gregory, P.J., Ingram, J.S.I. and Andersson. R. et al. (2002). Environmental consequences of alternative practices for intensifying crop production. Agriculture, Ecosystems & Environment. 88: 279–290.
Guo, R., Yang, Z., Li, F., Yan, C. and Zhong, X. et al. (2015). Comparative metabolic responses and adaptive strategies of wheat (Triticum aestivum L.) to salt and alkali stress. BMC Plant Biology. 15: 1-13.
Gupta, P.K. and Varshney, R.K. (2000). The development and use of microsatellite markers for genetic analysis and plant breeding with emphasis on bread wheat. Euphytica. 113: 163–185.
Gurmani, A.R., Bano, A., Najeeb, U., Zhang, J., Ullah Khan, S. and Flowers, T.J. )2013(. Exogenously applied silicate and abscisic acid ameliorates the growth of salinity stressed wheat (Triticum aestivum L) seedlings through Na+ exclusion. Australin Journa of Crop Science. 7 (8):1123-1130
Habibi, S., Meskarbashee, M. and Farzaneh, M. (2014). Influence of three species of mycorrhizal fungi (Glomus SPP.) on physiological characters of wheat under the salinity conditions. Journal of Plant Productions. 37(3): 37-52.
Habibi, S., Meskarbashee, M. and Farzaneh, M. (2015). Effect of mycorrhizal fungus (Glomus SPP) on wheat (Triticum aestivum) yield and yield components with regard to irrigation water quality. Iranian Journal of Field Crops Research. 13(3): 471-484.
Hagh Bahari, M. and Seyed Sharifi, R. (2013). Influence of seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield, grain filling rate and period of wheat in different levels of soil salinity. Environmental Stresses in Crop Sciences. 6 (1): 65-75.
Hajiboland, R., Aliasgharzadeh, N., Laiegh, S.F., Poschenrieder, C. (2010). Colonization with arbuscular mycorrhizal fungi improve salinity tolerance of tomato (Solanum lycopersicum L.) plants. Plant and Soil. 331, 313–327.
Hammer, K., Filatenko, A.A. and Korzun, V. (2000). Microsatellite markers – a new tool for distinguishing diploid wheat species. Genetic Resources and Crop Evolution. 47: 497–505.
Haq, T.U., Gorham, J., Akhtar, J., Akhtar, N. and Steele, K.A. (2010). Dynamic salt stress QTLs on chromosome 1 of rice. Functional Plant Biology. 37: 634–645.
Hasanuzzaman, M., Nahar, K., Fujita, M., Ahmad, P. and Chandna, R. et al. (2013). Enhancing plant productivity under salt stress: Relevance of poly-omics. In Ahmad P, Azooz M. M., Prasad, M. N. V. (eds), Salt Stress in Plants: Omics, Signaling and Responses, pp. 113–156. Berlin, Germany: Springer.
Hashem, A., Abd-Allah, E.F., Alqarawi, A.A. and Egamberdieva, D. (2015). Induction of salt stress tolerance in cowpea [Vigna unguiculata (L.) Walp.] by arbuscular mycorrhizal fungi. Legume Research. 38: 579–588.
Hauser, F. and Horie, T. (2010). A conserved primary salt tolerance mechanism mediated by HKT transporters: a mechanism for sodium exclusion and maintenance of high K (+)/Na (+) ratio in leaves during salinity stress. Plant Cell & Environment. 33: 552–565.
Hayat, S., Hayat, Q., Alyemeni, M.N., Wani, A.S. and Pichtel, J. et al. (2012). Role of proline under changing environments: A review. Plant Signaling Behavior. 7 (11): 1456-1466.
Herman, J., Stuart, R., Craig, E. and Neupert, W. (1994). Mitochondiral heat shock protein 70, a molecular chaperone for proteins encoded by mitochondiral DNA. Journal of Cell Biology. 127: 893–902.
Hirayama, T. and Shinozaki, K. (2010). Research on plant abiotic stress responses in the post genomic era: past, present and future. Plant Journal. 61: 1041–1052.
Holland, J.B. (2007). Genetic architecture of complex traits in plants. Current Opinion in Plant Biology. 10: 156–161.
Hong, Z., Lakkineni, K., Zhang, Z. and Verma, D.P.S. (2000). Removal of feedback inhibition of Δ1-pyrroline-5-carboxylase synthetase results in increased proline accumulation and protection of pants from osmotic stress. Plant Physiology. 122: 1129–1136.
Hou, X., Liang, Y., He, X., Shen, Y. and Huang, Z. (2013). A novel ABA responsive TaSRHP gene from wheat contributes to enhanced resistance to salt stress in Arabidopsis thaliana. Plant Molecular Biology Reporter. 31: 791–801.
Huang, Q., Borner, A., Roder, S. and Ganal, W. (2002). Assessing genetic diversity of wheat (Triticum aestivum L.) germplasm using microsatellite markers. Theoretical and Applied Genetics. 105: 699–707.
Huang, S., Spielmeyer, W. and Lagudah, E.S. et al. (2006). A sodium transporter (HKT7) is a candidate for Nax1, a gene for salt tolerance in durum wheat. Plant Physiology. 142: 1718–1727.
Iqbal, M. and Ashraf, M. (2007). Seed treatment with auxins modulates growth and ion partitioning in salt-stressed wheat plants. Journal of Integrative Plant Biology. 49: 1003–1015
Islam., M.M. and Begum, S.N. (2012). Molecular characterization of wheat (Triticum aestivum L.) genotypes through SSR markers. Bangladesh Journal of Agricultural Research. 37: 389–398.
Jahromi, F., Aroca, R., Porcel, R. and Ruiz-Lozano, J.M. (2008). Influence of salinity on the in vitro development of glomus intraradices and on the in vivo physiological and molecular responses of mycorrhizal lettuce plants. Microbial Ecology. 55: 45–53.
Jamal, Y., Shafi, M., Bakht, J. and Arif, M. (2011). Seed priming improves salinity tolerance of wheat varieties. Pakistan Journal of Botany. 43: 2683–2686.
James, R.A., Blake, C., Byrt, C.S. and Munns, R. (2011). Major genes for Na (+) exclusion, Nax1 and Nax2 (wheat HKT1;4 and HKT1;5), decrease Na (+) accumulation in bread wheat leaves under saline and waterlogged conditions. Journal of Experimental Botany. 62: 2939–2947.
James, R.A., Davenport, R.J. and Munns, R. (2006). Physiological characterization of two genes for Na+ exclusion in durum wheat: Nax1 and Nax2. Plant Physiology. 142: 1537–1547.
Jamil, A., Riaz, S., Ashraf, M. and Foolad, M.R. (2011). Gene expression profiling of plants under salt stress. Critical Reviews in Plant Sciences. 30: 435–458.
Kahrizi, S., Sedghi, M. and Sofalian, O. (2012). Effect of salt stress on proline and activity of antioxidant enzymes in ten durum wheat cultivars. Annals of Biological Research. 3: 3870–3874.
Kanazin, V., Talbert, H., See, D., DeCamp, P., Nevo, E. and Blake, D. (2002). Discovery and assay of single nucleotide polymorphism in barley (Hordeum vulgare). Plant Molecular Biology. 48: 529–537.
Kang, G., Li G. and Zheng, B. et al. (2012). Proteomic analysis on salicylic acid induced salt tolerance in common wheat seedlings (Triticum aestivum L.). Biochimica et Biophysica Acta. 1824: 1324–33.
Karimi, M., Khayyambashi, B., Cheraghi, S., Nikkhah, M., Rahimian, M., Pirasteh-Anosheh, H., Shirantafti, M. and Soltanigerdefaramarzi, V. (2020). Elucidation of wheat response to phosphorous application rates and salinity stress under field conditions. Environmental Stresses in Crop Sciences. 13(1): 313-318.
Kearsey, M.J. and Farquhar, A.G. (1998). QTl analysis: where are we now? Heredity. 80: 137–142.
Khan, M.S., Rizvi, A., Saif, S. and Zaidi, A. (2017). Phosphate-solubilizing microorganisms in sustainable production of wheat: current perspective,” in Probiotics in Agroecosystem, eds V. Kumar, M. Kumar, S. Sharma, and R. Prasad (Singapore: Springer)
Kockert, G. (1991). Restriction fragment length polymorphism in plants and its implications. In: Subcellular Biochemistry: Plant Genetic Engineering, vol. 17. Plenum Press, New York, pp.167–190.
Lange, C. and Wittacher, J.C. (2001). On prediction of genetic values in marker assisted selection. Genetics. 159: 1375–1381.
Lazo, G.R., Chao, S. and Hummel, D.D. et al. (2004). Development of and expressed sequence tag (EST) resource for wheat (Triticum aestivum L.). Genetics. 168: 585–593.
Li, X., Li, S., Wang, J. and Lin, J. (2020). Exogenous abscisic acid alleviates harmful effect of salt and alkali stresses on wheat seedlings. International Journal of Environmental Research and Public Health. 17(11): 3770.
Ligaba, A. and Katsuhara, M. (2010). Insights into the salt tolerance mechanism in barley (Hordeum vulgare) from comparisons of cultivars that differ in salt sensitivity. Journal of Plant Research. 123: 105–118.
Lindblad Toh, K., Wibchester, E. and Daly, M.J. et al. (2000). Large scale discovery and genotyping of single nucleotide polymorphism in mouse. Nature Genetics. 24: 381–386.
Lu, W., Guo, C. and Li, X. et al. (2014). Overexpression of TaNHX3, a vacuolar Na+/H+ antiporter gene in wheat, enhances salt stress tolerance in tobacco by improving related physiological processes. Plant Physiology and Biochemistry. 76:17–28.
Lugtenberg, B. and Kamilova, F. (2009). Plant-growth-promoting-rhizobacteria. Annual Review of Microbiology. 63:541–556.
Mackay, I. and Powell, W. (2007). Methods for linkage disequilibrium mapping in crops. Trends Plant Science. 12: 57–63.
Mahmoodzadeh, H., Khorasani, F.M. And Besharat, H. (2013). Impact of salt stress on seed germination indices of five wheat cultivars. Annals of Biological Research. 4: 93–96.
Makhloufi, E., Yousfi, F. and Marande, W. et al. (2014). Isolation and molecular characterization of ERF1, an ethylene response factor gene from durum wheat (Triticum turgidum L. subsp. durum), potentially involved in salt stress responses. Journal of Experimental Botany.
Maleki, M., Naghavi, M.R., Alizadeh, H., Poostini, K. and Mishani, C.A. (2014). Comparison of protein changes in leaves of two bread wheat cultivars with different sensitivity under salt stress. Annual Research & Review in Biology. 4:1784–1797.
Martin, P.K., Ambrose, M.J. and Koebner, R.M.D. (1994). A wheat germplasm survey uncovers salt tolerance in genotypes not exposed to salt stress in the course of their selection. Aspects of Applied Biology. 39: 215–222.
Martos, V., Royo, C., Rharrabti, Y. and Garcia del Moral, L.F. (2005). Using AFLPs to determine phylogenetic relationships and genetic erosion in durum wheat cultivars released in Italy and Spain throughout the 20th century. Field Crop Researchs. 91: 107–116.
Mäser, P., Eckelman, B. and Vaidyanathan, R. et al. (2002). Altered shoot/root Na+ distribution and bifurcating salt sensitivity in Arabidopsis by genetic disruption of the Na+ transporter AtHKT1. FEBS Letters. 531: 157–161.
McCouch, S.R., Chen X. and Panaud. O. (1997). Microsatellite mapping and applications of SSLP’s in rice genetics and breeding. Plant Molecular Biology. 35: 89–99.
Meneguzzo, S., Navari-Izzo, F. and Izzo, R. (1999). Antioxidative responses of shoots and roots of wheat to increasing NaCI concentrations. Journal of Plant Physiology. 155: 274–280.
Mian, A., Oomen, R.J.F.J., Isayenkov, S., Sentenac, H., Maathuis, F.J.M. and Very, A.A. (2011). Over expression of an Na (+) and K (+) permeable HKT transporter in barley improves salt tolerance. Plant Journal. 68: 468–479.
Mirzaei, A., Naseri, R., Torab Miri, S., Soleymani Fard, A. and Fathi, A. (2018). Reaspose of Yield and Yield Components of Chickpea (Cicer arietinum L.) Cultivars to the Application of Plant Growth Promoting RhizohBacteria and Nitrogen Chemical Fertilizer under Rainfed Conditions. Journal of Crop Ecophysiology, 11 (44(4)): 775-790.
Mishra, K.K., Fougat, R.S., Ballani, A., Vinita, T., Yachana, J. and Madhumati, B. (2014). Potential and application of molecular markers techniques for plant genome analysis. International journal of pure and applied bioscience. 2: 169–188.
Mittler, R. (2002). Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends Plant Science. 7: 405–410.
Mosleh Arany, A., Amini Hajiabadi, A., Ghasemi, S. and Rad, M. (2021). The effects of bacillus safensis, B. pumilus and Zhihengliuella halotolerans isolated from rhizosphere of halophyte plants on some physiological characteristics of Triticum aestivum (var. Ghods) under salinity. Journal of Soil Management and Sustainable Production. 11(2): 121-142.
Mujeeb Kazi, A., Gul, A., Farooq, M., Rizwan, S. and Ahmad, I. (2008). Rebirth of synthetic hexaploids with global implications for wheat improvement. Australian Journal of Agricultural Research. 59: 391–398.
Munns R, Jamesm R.A. and Xu, B, et al. (2012). Wheat grain yield on saline soils is improved by an ancestral Na (+) transporter gene. Nature Biotechnology. 30: 360–364.
Munns, R. (2002). Comparative physiology of salt and water stress. Plant Cell & Environment. 25: 239–250.
Munns, R. (2005). Genes and salt tolerance: bringing them together. New Phytologist. 167: 645–663.
Munns, R. and James, R.A. (2003). Screening methods for salinity tolerance: a case study with tetraploid wheat. Plant Soil. 253: 201–218.
Munns, R. and Tester, M. (2008). Mechanisms of salinity tolerance. Annual Review of Plant Biology. 59: 651–681.
Munns, R., James, R.A. and Lauchli, A. (2006). Approaches to increasing the salt tolerance of wheat and other cereals. Journal of Experimental Botany. 57: 1025–1043.
Nakashima, K, Ito, Y. and Yamaguchi Shinozaki, K. (2009). Transcriptional regulatory networks in response to abiotic stresses in Arabidopsis and grasses. Plant Physiology. 149: 88–95.
Narimani, H. and Seyed Sharifi, R. (2018). Effect of Soil application and Zinc Solubility on grain filling, grain yield and some biochemical traits of wheat under Salinity Stress. 13th National Conference on Watershed Management Sciences and Engineering of Iran 3rd National Conference on Conservation of Natural Resources and Environment. University of Mohagheh Ardabili.
Naseri, R., Barary, M., Zaree, M.J, Khavazi, K. and Tahmasebi, Z. (2017). Effect of plant growth promoting bacteria and Mycorrhizal fungi on growth and yield of wheat under dryland conditions. Journal of Soil Biology. 5 (1): 49-67.
Naseri, R., Barary, M., Zaree, M.J, Khavazi, K. and Tahmasebi, Z. (2018a). Effects of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi on shoot nutrient elements accumulation of dryland wheat. Applied Research of Plant Ecophysiology. 4 (2) :1-28.
Naseri, R., Barary, M., Zaree, M.J, Khavazi, K. and Tahmasebi, Z. (2019). Evaluation of root and grain yield of wheat cultivars affected by phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi under dry land conditions. Iranian Journal of Field Crops Research. 17 (1): 83-98.
Naseri, R., Barary, M., Zaree, M.J, Khavazi, K. and Tahmasebi, Z. (2020a). Effect of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi on shoot accumulation of micronutrient elements in Keras Sabalan and Saji wheat cultivars under dryland conditions Applied Research in Field Crops. 32 (1): 50-80.
Naseri, R., Barary, M., Zaree, M.J, Khavazi, K. and Tahmasebi, Z. (2020b). Accumulation of nutrient elements on root, straw and soil in dryland wheat as affected by phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi. Applied Soil Research. 7 (4): 179-195.
Naseri, R., Barary, M., Zaree, M.J, Khavazi, K., Tahmasebi, Z. and Yaghotipoor, A. (2018b). Effect of phosphate solubilizing bacteria and mycorrhizal fungi on phenological and physiological characteristics of wheat under dryland conditions. Journal of Crop Ecophysiology. 12 (46 (2)): 211-236.
Naseri, R., Mirzaei, A. and Abbasi, A. (2021). Study on remobilization of photo-assimilates in different barley cultivars in response to the applications of fertilizer sources under dryland conditions, Journal of Crops Improvement. 23 (4): 561-578.
Naseri, R., Mirzaei, A. and Hatami, A. (2020c). Drought stress in maize (Zea mays L.): effects, resistance mechanisms, global achievements and biological strategies for improvement. Ilam University Press. 154Pp.
Nordborg, M. and Tavare, S. (2002). Linkage disequilibrium: what history has to tell us. Trends in Genetics. 18: 83–90.
Oztur, Z.N., Talame, V. and Deyholos, M. et al. (2002). Moniotoring large scale changes in transcript abundance in drought And salt stressed barley. Plant Molecular Biology. 48: 551–573.
Peng, Z., Wang, M., Li, F., Lv, H., Li, C. and Xia, Z. (2009). A proteomic study of the response to salinity and drought stress in an introgression strain of bread wheat. Mol Cell Proteomics. 8: 2676–2686.
Penner, G.A. (1996). RAPD analysis of plant genomes. In: Jauhar PP (ed.), Methods of Genome Analysis in Plants. CRC Press, Boca Raton, USA.
Phang, T.H., Shao, G. and Lam, H.M. (2008). Salt tolerance in soybean. Journal of Integrative Plant Biology. 50: 1196–1212.
Pourakbar, L. and Maghsomi, S. (2016). The response of wheat (Triticum aestivum L.) to the consumption of zinc under salt stress. Applied Field Crops Research. 29 (1): 19-28.
Price, A.H. and Hendry, G.A. (1991). Iron catalyzed oxygen formation and its possible contribution to drought damage in nine native grasses and three cereals. Plant Cell Environment. 14: 477–484.
Pritchard, J.K., Stephens, M., Rosenberg, N.A. and Donnelly, P. (2000). Association mapping in structured populations. American Journal of Human Genetics. 67: 170–181.
Qiu, Z., Guo, J., Zhu, A., Zhang, L. and Zhang, M. (2014). Exogenous jasmonic acid can enhance tolerance of wheat seedlings to salt stress. Ecotoxicology and Environmental Safety. 104: 202–208.
Rahimi-Tashi, T. and Niknam, V. (2015). Evaluation of salicylic acid pretreatment and salinity effect on some physiological and biochemical parameters in Triticum aestivum L. Journal of Plant Research (Iranian Journal of Biology). 28(2): 297-306.
Rajendran, K., Tester, M. and Roy, S.J. (2009). Quantifying the three main components of salinity tolerance in cereals. Plant Cell & Environment. 32: 237–249.
Ramadoss, D., Lakkineni, V.K., Bose, P., Ali, S. and Annapurna, K. (2013). Mitigation of salt stress in wheat seedlings by halotolerant bacteria isolated from saline habitats. SpringerPlus 2: 6.
Ray, D.K., Mueller, N.D., West. P.C. and Foley, J.A. (2013). Yield trends are insufficient to double global crop production by 2050. PLoS One. 8: e66428.
Reddy, M.P., Sarla, N. and Siddiq, E.A. (2002). Inter simple sequence repeat (ISSR) polymorphism and its application in plant breeding. Euphytica. 128: 9–17.
Rostoks, N., Ramsay, L. and MacKenzie, K. et al. (2006). Recent history of artificial outcrossing facilitates whole genome association mapping in elite inbred crop varieties. Proc Natl Acad Sci USA 103: 18656–18661.
Roy, S.J., Tucker, E.J. and Tester, M. (2011). Genetic analysis of abiotic stress tolerance in crops. Current Opinion in Plant Biology. 14: 232–239.
Ruiz-Lozano, J.M. and Azcon, R. (1995). Hyphal contribution to water uptake in mycorrhizal plants as affected by the fungal species and water status. Physiology of Plants. 95: 472–478.
Ryu, H. and Cho, Y. (2015). Plant hormones in salt stress tolerance. Journal of Plant Biology. 58. 147–155.
Saddiq, M.S., Iqbal, S., Hafeez, M.B., Ibrahim, A.M.H., Raza, A., Fatima, E.M., Baloch, H., Jahanzaib, Woodrow, P. and Ciarmiello, L.F. (2021). Effect of salinity stress on physiological changes inwinter and spring Wheat. Agronomy. 11: 1-16.
Saghafi, K., Ahmadi, J., Asghar-zadeh, A. and Esmailizad, A. (2013). An Evaluation of the influence of PGPR on wheat growth indices under saline stress. Journal of Sol Biology. 1(1): 47-59.
Schachtman, D.P., Munns, R. and Whitecross, M.I. (1991). Variation of sodium exclusion and salt tolerance in Triticum tauschii. Crop Science. 31: 992–997.
Sehgal, S.A., Tahir, R.A. and Nawaz, M. (2012). Molecular characterization of wheat genotypes using SSR markers. International Journal Bioautomation. 16: 119–128.
Seleiman, M.F., Semida, W.M., Rady, M.M., Mohamed, G.F. and Hemida, K. A. et al. (2020). Sequential application of antioxidants rectifies ion imbalance and strengthens antioxidant systems in salt-stressed cucumber. Plants. 9: 1783.
Shabala S, Cuin TA, Pang J, et al. (2010) Xylem ionic relations and salinity tolerance in barley. Plant Journal. 61: 839–853.
Shah, M.M., Yen, Y., Gill, K.S. and Baenziger, P.S. (2000). Comparison of RFLP and PCR based markers to detect polymorphism between wheat cultivars. Euphytica.114: 135–142.
Shakeri, S., Saeid Nematpour, F. and Safipour Afshar, A. (2016). Effect of salicylic acid and ethephon on seed germination and seedling growth of wheat under salt stress. Journal of Crop Ecophysiology. 10 (39(3)): 779-790.
Shavrukov, Y., Gupta, N.K. and Miyazaki, J. et al. (2010). HvNax3 – a locus controlling shoot sodium exclusion derived from wild barley (Hordeum vulgare ssp. spontaneum). Functional & Integrative Genomics. 10: 277–291.
Shewry, P.R. (2009). Wheat. Journal of Experimental Botany. 60: 1537–1553.
Shewry, PR. and Jones, H.D. (2005). Transgenic wheat: where do we stand after the first 12 years? Annals of Applied Biology. 147: 1–14.
Shirazi M.U., Asif, S.M. and Khanzada, B. et al. (2001). Growth and ion accumulation in some wheat genotypes under NaCl stress. Pakistan Journal of Biological Sciences. 4: 388–391.
Shoaa, N. and Miri, H.R. (2012). Reducing detrimantal effects of salt stress on morphophysiological characteristics of wheat by application of salicylic acid. Journal of Crop Production. 5 (1): 71-88.
Slade, A.J., McGuire, C. and Loeffler, D. et al. (2012). Development of high amylose wheat through tilling. BMC Plant Biology. 12: 69–85.
Smith, P., Gregory, P.J. and Van Vuuren, D. et al. (2010). Competition for land. Philosophical Transactions of the Royal Society B. 365: 2941–2957.
Su, Q., Zheng, X., Tian, Y. and Wang, C. (2020). Exogenous brassinolide alleviates salt stress in Malus hupehensis Rehd. by regulating the transcription of NHXType NaC(KC)/HCAntiporters. Frontiers in Plant Science. 11:38.
Tabatabaei, S. and Ehsanzadeh, P. (2016). Effects of salinity and plant growth promoting rhizobacteria on some physiological traits and grain yield of hulled wheat compared to durum wheat. Journal of Crop Production and Processing. 6 (21) :105-119.
Tabatabei, S.A. (2013). The effect of salicylic acid and gibberellin on enzyme activity and germination characteristics of wheat seeds under salinity stress conditions. International Journal of Agriculture and Crop Science. 6: 236–240.
Tautz, D. and Renz, D. (1984). Simple sequences are ubiquitous repetitive components of eukaryotic genomes. Nucleic Acids Research. 12: 4127–4138.
Teakle, N.L. and Tyerman, S.D. (2010). Mechanisms of Cl– Transport contributing to salt tolerance. Plant Cell & Environment. 33: 566–589.
Tester, M. and Davenport, R. (2003). Na+ tolerance and Na+ transport in higher plants. Ann Bot London. 91: 503–527.
Tilman, D., Balzer, C., Hill, J. and Befort, B.L. (2011). Global food demand and the sustainable intensification of agriculture. Proc Natl Acad Sci USA. 108: 20260–20264.
Tilman, D., Fargione, J. and Wolff, B. et al. (2001). Forecasting agriculturally driven global environmental change. Science. 292: 281–284.
Tofighi, K., Khavari Nejad, R., Najafi, F., Razavi, K. and Rejali F. (2016). Interaction effect investigation of arbuscular mycorrhizal fungi and plant growth regulator brassinolide on enhancing to wheat tolerance to salinity tension. Plant physiology. 8 (30) :5-19.
Turkyilmaz B. (2012). Effects of salicylic and gibberellic acids on wheat (Triticum aestivum L.) under salinity stress. Bangladesh Journal of Botany. 41: 29–34.
Tyrka, M. (2002). A simplified AFLP method for fingerprinting of common wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Journal of Applied Genetics. 43: 131–143.
Varshney, R.K., Beier, U. and Khlestkina, E. et al. (2007). Single nucleotide polymorphism in rye: discovery, frequency and applications for genome mapping and diversity studies. Theoretical and Applied Genetics .114: 1105–1116.
Vos, P., Hogers, R. and Bleeker, M. et al. (1995). AFLP: a new technique for DNA fingerprinting. Nucleic Acids Research. 23: 4407–4414.
Waines, J.G. and Ehdaie, B. (2007). Domestication and crop physiology: roots of green revolution wheat. Annals of Botany. 100: 991–998.
Werner, J.E., Endo, T.R. and Gill. B.S. (1992). Toward a cytogenetically based physical map of wheat genome. Proc Natl Acad Sci USA. 89: 11307–11311.
Willekens, H., Inze, D., Van Montagu, M. and Van Camp, W. (1995). Catalases in plants. Molecular Breeding. 1: 207–228.
Xue, D.W., Huang, Y.Z. and Zhang X.Q. et al. (2009). Identification of QTLs associated with salinity tolerance at late growth stage in barley. Euphytica. 169: 187–196.
Yamaguchi, T. and Blumwald, E. (2005). Developing salt tolerant plants: challenges and opportunities. Trends in Plant Science. 10: 615–620.
Yang, A, Dai X. and Zhang, W.H. (2012). A R2R3 type MYB gene, OsMYB2, is involved in salt, cold, and dehydration tolerance in rice. Journal of Experimental Botany. 63: 2541–2556.
Younesi, O. and Moradi, A. (2016). Effects of Arbuscular Mycorrhizal Fungus (AMF) on antioxidant enzyme activities in salt-stressed wheat. Journal of Crops Improvement. 18 (1): 21-30.
Zhu, J.K. (2003). Regulation of ion homeostasis under salt stress. Current Opinion in Plant Biology. 6: 441–445.
Harmful effects of salinity on some agronomic and physiological characteristics of wheat: Mechanisms and applications of agricultural biotechnology
Abstract
Wheat is the most cultivated cereal in the world and is a staple food for more than one-third of the world’s people, supplying about 20% of total protein and daily calories Salinity is a major threat to agriculture, currently, more than 20% of agricultural land is affected by salinity, which is expanding day by day and already affects almost 954 million hectares of the world’s total land area. Salinity stress has an adverse impact on photosynthesis by destroying chlorophyll pigments. In fact, under salinity stress, stomal closing results in a reduction in the photosynthetic rate of the plant. salinity stress induces a number of negative effects including physiological and biochemical changes which manifest as a reduction in plant biomass and wheat yield. Therefore, to better understand the behavior of wheat to salinity stress, basic measures and approaches should be considered to deal with and reduce the effect of stress. Various approaches such as the use of mycorrhizal fungi, plant growth-promoting bacteria, seed priming, molecular techniques and applications of agricultural biotechnology can be implemented to improve growth and yield under salinity stress. In this paper, the effects, mechanisms and applications of agricultural biotechnology were discussed to improve the growth and yield of wheat under salinity conditions.
Keywords: Mycorrhiza fungi, Photosynthesis, Plant growth promoting bacteria, Reactive oxygen species, Yield
[1] - Kharchia 65
[2] - Mass spectroscopy
[3] - Shanrong 3
[4] - Jinan 177
[5] -Symporters
[6] -Antiporters
[7] -Conjugated
[8] - Myoinositol
[9] - Pinitol
[10] - Ononitol
[11] -Cash Crop
[12] - Tall wheat grass
[13] - Single nucleotide polymorphism
[14] - simple sequence repeat
[15] - Inter-simple sequence repeat
[16] - amplified fragment length polymorphism
[17] - Restriction fragment length polymorphism
[18] - Random amplified polymorphism DNA
[19] - Expressed sequence tags
[20] -Hereditary Diagnostics
[21] -Transformants
[22] -Locales
[23] - Multi‐Locus
[24] - Tagging
[25] - variable number of tandem repeats
[26] - Short tandem repeats
[27] - Bin