استخراج و اندازهگیری ترکیبهای فلاونوییدی kaempferol و quercetin در گلبرگهای گل محمدی Rosa damascena Mill. مناطق شمال و شمال شرقی ایران
محورهای موضوعی : ژنتیککامکار جایمند 1 , محمدباقر رضایی 2 , محمد حسن عصاره 3 , سیدرضا طبایی عقدایی 4 , سعیده مشکی زاده 5
1 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
2 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3 - بخش تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 - بخش تحقیقات زیست فناوری منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
5 - بخش تحقیقات گیاهان دارویی و محصولات فرعی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
کلید واژه: گل محمدی, کوئرستین, فلاونویید, کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC), کامپفرول,
چکیده مقاله :
فلاونوییدها یکی از بزرگترین گروههای فنلی طبیعی محسوب میشوند. ترکیبهای فلاونوییدی کامپفرول و کوئرستین به عنوان ضدویروس و ضدسرطان استفاده میشوند. به منظور استخراج و اندازهگیری ترکیبهای فلاونوییدی kaemferol و quercetin گلبرگ گلهای محمدی کشت شده در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور شمال و شمال شرق کشور، از پنج گرم نمونه تازه گل محمدی عصارهگیری شد و جهت تجزیه و شناسایی به دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) تزریق و از دو فلاوونول کامپفرول و کوئرستین در 7 نمونه عصارههای گل محمدی تعیین مقدار شد. بیشترین میزان کامپفرول در نمونههای مازندران (ppm 758)، گلستان (ppm 354) و سمنان 1 (ppm 349) و کمترین میزان را در نمونههای گیلان (ppm 243)، خراسان 2 (ppm 245) و خراسان 1 (ppm 283) وجود داشت. در رابطه با ترکیب کوئرستین بالاترین میزان در نمونههای خراسان 2 (ppm 2763)، گلستان (ppm 617) و خراسان 1 (ppm 266) و کمترین میزان در نمونههای سمنان 1 (ppm 100)، گیلان (ppm 174) و مازندران (ppm 204) بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، بهترین اکسشنها از نظر میزان ترکیبهای کامپفرول و کوئرسیتین به ترتیب شامل خراسان 2 (245 و ppm2763)، گلستان (354 و ppm617) و خراسان 1 (283 و ppm266) میباشند.
Flavonoid components are the largest phenolic groups in nature. Kaempferol, quercetin has medicinal effects againts viruses and cancer cells. In f this research for extraction and determination of flavonoid compounds kaempferol and Quercetin in petals of Rosa damascena from north and north eastern of Iran, samples were collected in research Institute of Forest and Rangelands. Fresh flower petals were extracting and were analyzed by high performance liquid chromatography (HPLC). Two flavonoids kaempferol and quercetin glycoside compounds were extracted from 7 samples. The highest kaempferol content were obtained from Mazanderan 758ppm, Golestan 354ppm, and Cemnan 1, 349ppm, and the lowest from Gilan, 243ppm, Khorasan 2, 245ppm, and Khorasan 1, 283ppm. The highest quercetin glucoside contents were obtained from Khorasan 2, 2763ppm, Golestan, 617ppm, and Khorasan 1, 266ppm, and lowest were from Cemnan 1, 100 ppm, Gilan 174 ppm, and Mazanderan 204 ppm. According to the results best samples were from Khorasan 2 (245ppm kaempferol, 2763ppm quercetin), Golestan (354ppm kaempferol, 617ppm quercetin) and Khorasan 1 (283ppm kaempferol, 266 ppm quercetin).
_||_
Daigle, D.J. and Conkerton, E.J. (1982). High-performance liquid chromatography of 34 selected flavonoids, Journal of Chromatography, 240, 202-205.
Harborn, J.B. (1986). Plant flavonoids in biology and medicine, I.: Progress in clinical and biological research, Cody V., Middelton E. and Harborne،J.B. (eds.), pp: 213.
Merck Index. (2001). An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals, Kaempferol 5293, page 944, Thirteenth Edition, Published by Merck Research Laboratories Division of Merck & Co.,Inc. Whitehouse Station,NJ,USA.
Merck Index. (2001). An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals, Quercetin, page1438-1439, Thirteenth Edition, Published by Merck Research Laboratories Division of Merck & Co.,Inc. Whitehouse Station,NJ,USA.
Middleton, J.R.E. and Kandaswami, C. (1993). The impact of plant flavonoids on mammalian biology implications for immunity, in flammation and cancer In: The flavonoids, Advances in research since Harborne,J.B.(ed.).
Rice-Evans, C.A.; Miller, N.J. and Pagange, G. (1996). Free radical biology and medicine, 20: 933.
Velioglu,Y.S. and Mazza,G. (1991). Characterization of flavonoids in petals of Rosa damascene By HPLC and spectral analysis, J. Agric. Food Chem., 39, page 463-467.
Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov,P. and Carle, R. (2005). Flavonol Glycosides from distilled petals of Rosa damascena Mill. Zeitschrift fur Naturforschung. Section C, Biosciences, 60: (5/6), 379-384.