بهینهسازی اثر نور لیزر در افزایش میزان جوانهزنی بذر گندم
محورهای موضوعی : ژنتیکمحسن عباسی 1 , مجید ابراهیمیزاده ابریشمی 2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
کلید واژه: گندم, جوانهزنی, بذر, نور لیزر, رشد ریشه,
چکیده مقاله :
اثرات عوامل فیزیکی بر ویژگیهای دی الکتریک اندامهای بیولوژیکی گندم مورد مطالعه بسیاری قرار دارد. به علت حساس بودن فیتوکرومها به نور قرمز، با پرتودهی نور لیزر He-Ne به بذر گیاه در طول موج nm623، میتوان فعالیت آنزیمهای مرتبط و همچنین انرژی درونی و آنتروپی بذرها را، طی جوانهزنی افزایش داد. نور لیزر، تعادل انرژی جوانهزنی بذر را میشکند و در نتیجه تبادل انرژی بیشتری بین بذر و محیط اطراف صورت میگیرد. در این پژوهش ارقام گندم شیرودی، زاگرس، تجن و کوهدشت تحت نور لیزر He-Ne (در nm 623 و mW/mm-2 1/0) و در مدت زمانهای 10، 15، 20، 25 و 30 دقیقه قرار گرفته است. همچنین به منظور ارزیابی اثرات تابشی لیزر بر روی صفحات طول ریشهچه و ساقهچه، وزن تر ساقهچه، وزن تر ریشهچه، تعداد گیاهچه، وزن خشک ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و سرعت جوانه زنی، چهار رقم گندم در 5 تکرار بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی (CRD) در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند، فاکتور اول آن ارقام مختلف گندم (4 رقم) و فاکتور دوم شش سطح تابش لیزر صفر، 10، 15، 20، 25 و30 دقیقه بوده است. نتایج نشان داد که از نظر سرعت جوانهزنی ارقام زاگرس با 942/0 (تعداد بر روز) و شیرودی با 910/0 (تعداد بر روز) بیشترین سرعت جوانهزنی را داشتهاند. از نظر وزن خشک ریشهچه زاگرس با 006/0 گرم نیرو، بیشترین وزن را در بین ارقام داشته است. همچنین از نظر صفت وزن خشک ساقهچه، رقم زاگرس بیشترین رشد و وزن خشک ساقهچه را در بین تیمارها دارا بوده است.
The effects of the physical factors on dielectric characteristics of wheat biological parts were studied. Due to the sensitivity of phytochromes to the red light, the activity of the related enzymes as well as the inner energy and seed entropy during germination can be increased through irradiation He-Ne laser light to the plant seed with the wave length of 623nm, which, in turn, leads to the increased energy exchange between the seed and the environment. In this research, wheat varieties as Shiroudi, Zagros, Tajan and Kouhdasht were used under the He-Ne laser (623nm, 0.1 mW/mm-2) in time periods of 10, 15, 20, 25 and 30 minutes. Moreover, in order to investigation the radial effects of laser on the traits of the rootlet and the stemlet length on the fresh weight of stemlet and rootlet, number of seedlings, drought weight of stemlet and rootlet, and seed germination, four cultivars of wheat in five replication with factorial experiment as completely randomized design (CRD) have been studied. The results indicated that Zagros variety and Shiroudi variety had the fastest rate of seed germination, with 0.942(N/d) and 0.910(N/d), respectively. The result of this research indicates that cultivar Zagros with 0.006(grf), had he highest drought weight of rootlet among the cultivars. Also results showed that cultivar Zagros had more growth and drought weight of stemlet among the cultivars.
فرحوش، ف.، حسینپورفیضی، م.ع.، مددیسرای، و.، آذرفام، پ. (1386) اثر پرتو گاما روی برخی صفات فیزیولوژیک گندم، مجله علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، سال اول، شماره 3.
_||_irradiation in agriculture and good industry. In: IV Nation conference fhysical in agriculture, Varna.
Drozd, D. (1994) The effect of laser radiation on spring wheat properties. Int. Agrophysics,8,209-214.
Injushin, M,V., Iljasov, G,U., and Fedorova, N,N. (1981). Laser beam and yield. Kainar, Alma-Ata, Kazahstan.
Malesevic, M., Marinkovic, B., and Crnobarac, J. (2002). Resonant impulse electromagnetic stimulation and its effects on wheat production. Biophysics in agriculture production, University of Novi Sad, Tampograf.
Dinoev St., Antonov M.,. Stoyanov T, and Georgieva Chr. (1991). Spectral Impact of Low-Power Laser Radiation on Wheat and Maize Parameters. Vicanovic, D., Tajne piramida. Beograd Ohrid, Proceeding of Papers. I part, 216-228. Ohrid, Macedonia.
Vasilevski, G. (1987). Results of the laser application in the Primary Production and food industry. XIII Yugoslavian Symposium of agricultural technique.
Vasilevski,G. (2003). Perspectives of the applicatoion of biophysical methods in sustainable Agriculture. Bulg.J. Plant physiol., Special ISSUE, 179-186.
Vasilevski, G., and Boshev, D. (1995). The Use of Laser Light as a Possibility for Production of
Healthy Food. Eco-Conference, Review of Papers, 51–62. Skopje, Macedonia.
Vasilevski, and G. Boshev D.(2002). The effect of “gold cutting” of magnetic fields on germination of wheat.
Vasilevski, G.,and Gajdadziev, N. (1988). Laser application in agriculture and food technologies. Conference “Developing Counties’ Export of Agricultural Products” Ohrid, Organized by Center for International Cooperation and Development - CICD, Ljubljana, Yugoslavia.
Y.P. Chen, L. Li, X.L. and Wang, F.M. Li. (2002). The effects of He–Ne laser and KT treatment on the seeds germination and growth of wheat, Acta Laser Biol. Sinica. 6 412–416.
Li, Y.W; and W.X. Feng, (1996). The effects of He–Ne laser treatment on seeds germination and growth of atractylodes macrocephala, Chin. J. Appl.Laser 16 37–41.
Oi, Z; M. Yue, R. Han, and X.L. Wang, (2002). The damage repair role of He–Ne laser on plants exposed to different intensities of UV-B irradiation, Photochem. Photobiol. 75:680–686