بررسی فیتو شیمیایی وآنتیاکسیدانی اسانس دو گونه دارویی Achillea millefolium L. و Salvia officinalis L. در رویشگاههای استان کرمان
محورهای موضوعی : اکولوژی محیطی
سید محمد علی وکیلی شهر بابکی
1
(استادیار گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی جیرفت، جیرفت، ایران)
کلید واژه: کرمان, اسانس, ترکیبات فنولی, بومادران, آنتیاکسیدان, مریم گلی,
چکیده مقاله :
مریم گلی L. Salvia officinalisو بومادران Achillea millefolium L. از گیاهان دارویی ارزشمند میباشند که در سالهای اخیر اثرات آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدمیکروبی آنها گزارش شده است. در این پژوهش سرشاخههای گلدار هوایی دو گیاه در خردادماه 1393 از رویشگاه طبیعی– ارتفاع 1700متری در منطقه کوهپایهای استان کرمان جمعآوری گردید. اسانسگیری به روش تقطیر با آب (طرح کلونجر) و شناسایی مواد موثره اسانس توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به طیف سنج جرمی (GC/MS) انجام گرفت. میزان فنول کل با استفاده از روش فولین سیو کالتو و فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها به روش 2و2 دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) بر اساس درصد مهار تولید رادیکال آزاد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد، مقدار فنل کل در گیاه مریمگلی (8/1 میلیگرم در هر میلیلیتر اسانس) در مقایسه با بومادران (78/0 میلیگرم در هر میلیلیتر اسانس) از بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد (4/98) برخوردار بود. مواد موثره کامفور (6/33 درصد)، آلفا- توجن (4/25 درصد) و 1و8-سینئول (8/13 درصد) از مهمترین ترکیبات اسانس گیاه مریم گلی و سپس بهترتیب مواد موثره: 1و8- سینئول (3/22 درصد)، کارواکرول (15 درصد) و گاما-ترپینن (6/9 درصد) از بیشترین مواد موثره اسانس گیاه بومادران گزارش گردید. لذا عملکرد بهینه تولید ترکیبات فنلی و ترپنوییدی در اسانس دو گیاه، در تایید فعالیت آنتیاکسیدانی، سپس مصارف سنتی گیاهان مورد مطالعه، مخصوصاً گیاه مریم گلی را قابل بحث میسازد و اینکه میتوانند بهعنوان آنتیاکسیدانهای طبیعی در صنعت مواد غذایی و دارویی بکار برده شوند.
Salvia officinalis L. and Achillea millefoliom L. have been reported as an antioxidant, anti infection and anti inflammatory. In this study aerial parts of both of plants in blooming were collected in June 2014 (1700m) from their natural habitats in Kerman province. Essential oils were obtained by hydro-distillation (Clevenger apparatus) and were analyzed by GC/MS. Total phenol content was measured by Folin–Ciocalteau method and their antioxidant activity was measured by DPPH. Results were showed that the oil of Salvia officinalis L. had higher amount of phenolic compounds (1.8 mg E GA/ml) and antioxidant activity(99.48% radical scavenging). The camphor (33.6%), α-tujene (25.4%) and 1,8-cineole(13.8%) were the most components of S.officinalis L. essential oil, respectively and the 1,8-cineole (22.3%), carvacrol (15%) and γ-terpinene were the most components of A.millefolium L. These results were confirmed that the secondary metabolites of these plants possess antioxidant activity and could be used as a natural antioxidant ingredient in food and drug industries.
Achillea millefolium L., Involvement of the antioxidant system. Journal thnopharmacology, 130: 85–92.