بررسی فیتوشیمیایی، آنتیاکسیدانی و بهینهسازی استخراج مواد موثره میوه گیاه Capparis spinosa L. در منطقه سیستان
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
صدیقه اسمعیل زاده بهابادی
1
(استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران)
شهلا نجفی
2
(1دانشیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه زابل، ایران)
کلید واژه: اسانس, تیمول, آنتیاکسیدان, ایزوتیوسیانات, کبر (Capparis spinosa L.),
چکیده مقاله :
گیاه کبر با نام علمی Capparis spinosa L. در طب سنتی منطقه سیستان برای درمان امراض مربوط به کبد، طحال، رفع کم خونی و ضعف بدن مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و بهینهسازی استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی گیاه کبر میباشد. میوه گیاه کبر در تابستان 1393 از روستای نیک محمد شهرستان هیرمند (استان سیستان و بلوچستان) جمع آوری گردید. اسانس به روش تقطیر با آب استخراج گردید و با کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز اسانس نشان داد 33 ترکیب در اسانس شناسایی شد. ترکیبات اصلی تشکیل دهنده اسانس میوه شامل تیمول (1/24 درصد) و ایزوتیوسیانات (2/29 درصد) بودند. شرایط استخراج شامل حلال، زمان، دما و توان دستگاه بود. عصاره میوه گیاه کبر با استفاده از حلالهای مختلف (اتانول، متانول و آب) و با روش مایکروویو استخراج و سپس ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه توسط روش DPPH بررسی شد. عصاره اتانولی با شرایط توان 300 وات، زمان 15 دقیقه و درجه حرارت 85 درجه سانتیگراد یک تیمار بهینه برای استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی عصاره بود. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که عصاره میوه گیاه کبر بهعنوان یک منبع بالقوه از آنتیاکسیدانهای طبیعی در درمان بیماریها مدنظر است
Capparis spinosa L. has been used in traditional medicine of Sistan region to treatment of liver, spleen, anemia and weakness of body diseases. The aim of this study was to investigate the chemical composition of essential oils and optimization of antioxidant activity of Capparis spinosa L. The fruits were harvested from Nik Mohammad, Hirmand region (Sistan and Balouchestan Province) in summer 2014. The essential oil was obtained by hydro-distillation and analyzed by GC and GC-MS. The fruit extract was obtained through microwave method with three solvents (ethanol, methanol and water), extraction times, temperatures and powers of microwave. Then antioxidant capacity was studied by 2, 2'-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method. Essential oils analysis were showed that there were 33 compounds in fruit oil. Thymol (24%) and isothiocyanates (29%) were the most abundant of oil constituents. According to the results, the ethanol extract which obtained by microwave power 300 W, 15 min and temperature 85ºC was optimized treatment for height antioxidant activity. The conclusions were showed that the Capparis fruit extract can be used as the potential source of natural antioxidant to diseases treatment.
_||_