بهینهسازی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش ریزکپسولهای حاوی کورکومین با استفاده از صمغ مصطکی
احسان فیضی کریم آبادی
1
(
دانشجوی دکتری، گروه علوم وصنایعغذایی، دانشگاه کشاورزی و منایع طبیعیگرگان، گرگان، ایران.
)
علیرضا صادقی ماهونک
2
(
استاد، گروه علوم و صنایعغذایی، دانشگاه کشاورزی و منایع طبیعیگرگان، گرگان، ایران.
)
محمد قربانی
3
(
دانشیار، گروه علوم و صنایعغذایی، دانشگاه کشاورزی و منایع طبیعیگرگان، گرگان، ایران.
)
هدی شهیری طبرستانی
4
(
استادیار، گروه علوم و صنایعغذایی، دانشگاه کشاورزی و منایع طبیعیگرگان، گرگان، ایران.
)
زهرا عطایی
5
(
استادیار، گروه داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی البرز ، کرج، ایران
)
الکلمات المفتاحية: بهینهسازی, کورکومین, درونپوشانی, صمغ مصطکی, محیط شبیهسازیشده دهانی,
ملخص المقالة :
کورکومین یکی از ترکیبات مهم زیستفعال چربی دوست با خواص آنتی اکسیدانی، ضد التهاب، ضد میکروب و ضد سرطان می باشد. حلالیت بسیار پایین کورکومین در محیط آبی و دسترسی زیستی کم، اثرات مفید آن را محدود میکند. مصطکی یک صمغ گیاهی می باشد که از برخی بوته های درخت پسته مصطکی، واریته چیا به دست می آید. در این پژوهش ابتدا صمغ مصطکی به وسیله تیمار با حلال استخراج گردید. سپس اثر 4 متغیر مستقل شامل نوع صمغ مصطکی (صمغ مصطکی طبیعی و اصلاح شده)، ترکیب صمغ مصطکی طبیعی و اصلاح شده (100-0 درصد)، غلظت صمغ مصطکی (3-1 برابر کورکومین) و مقدار منیزیم استئارات (10، 15 و 20 درصد وزنی صمغ مصطکی)، جهت طراحی ریزپوشینههای حاوی کورکومین به روش امولسیون و تبخیر حلال در قالب طرح آماری ترکیب شده و به کمک نرم افزار دیزاین اکسپرت مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه میزان پایداری، حفاظت زیستی، راندمان درون پوشانی، میزان بارگذاری و نحوه رهایش ریزپوشینه های صمغ مصطکی حاوی کورمین، جهت تعیین نمونه بهینه بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش نسبت صمغ مصطکی به کورکومین و سهم صمغ مصطکی اصلاحشده و کاهش مقدار منیزیماستئارات میزان بارگذاری و کارآیی درونپوشانی، افزایش و میزان افت کورکومین در ریزپوشینههای صمغ مصطکی بعد از 14 و 30 روز نگهداری در قالب آزمون حفاظت زیستی و آزمون پایداری کاهش پیدا کرد. ریزپوشینه بهینه با نسبت صمغ مصطکی به کورکومین 3 به 1، سهم صمغ مصطکی اصلاحشده 100 درصد و منیزیم استئارات 10 درصد حاصل شد.
_||_