ارزیابی کیفیت میکروبی خرما جنوب غرب خوزستان در سال 1400-1399
الموضوعات :مهرداد خدادوست 1 , سمیه الهی 2 , معصومه مرادی 3 , حدیث کوپی 4 , حسن دهقان 5 , مینا گنجعلی دشتی 6
1 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
2 - گروه مهندسی شیمی، واحد آبادان، دانشگاه آزاد اسلامی ، آبادان، ایران
3 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
4 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
5 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
6 - دانشگاه علوم پزشکی آبادان، آبادان، ایران
الکلمات المفتاحية: خرما, اشریشیاکلی, کپک و مخمر, میکروبیولوژی,
ملخص المقالة :
خرما یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی میباشد که دارای ارزش غذایی بالایی است. کنترل کیفیت خرما جهت حفظ سلامت این ماده غذایی و رقابت در بازارهای جهانی حائز اهمیت می باشد. سالانه مقادیر زیادی خرما به دلیل آلودگی میکروبی کیفیت خود را از دست میدهند. این مطالعه جهت آنالیز کیفیت میکروبی محصول خرمایی است که در واحدهای تولیدی و بازار جنوب غرب استان خوزستان عرضه شده، انجام گرفته است. در این مطالعه 70 نمونه خرما که طی 20 ماه جمع آوری شده بودند طبق استانداردهای ملی و بینالمللی مربوطه مورد بررسی و تحلیل میکروبی قرار گرفتند. شمارش کلی میکروارگانیسمها، کپک و مخمر، انتروباکتریاسه و شناسایی اشریشیاکلی در مورد نمونههای خرما انجام و نتایج آن مورد تحلیل آماری قرار گرفت. از کل 70 نمونه بررسی شده، 38 (28/54 درصد) نمونهها به میکروبهای مختلف آلوده بودند. 27/54 درصد از کل نمونهها کپک، 57/18 درصد مخمر،10 درصد شمارش کلی میکروارگانیسم ها، 14/7 درصد انتروباکتریاسه و 28/4 درصد موارد اشرشیاکلی، بالاتر از حد مجاز استاندارد خرما بودند. نتایج نشان دهنده رشد انواع میکروبها به ویژه کپک و مخمر در تعداد قابل ذکری از نمونههای خرما بود، که به عنوان یک خطر جدی برای به چالش کشیدن کیفیت و ایمنی خرما در نظر گرفته میشود. بنابراین باید روشهای مختلف شستشو، فرآوری و بستهبندی خرما در مناظق مختلف بررسی و بهترین روشها را با توجه به شرایط جغرافیایی و نوع رقم خرما انتخاب کرد تا کیفیت محصول نهایی خرما حفظ شود.
_||_