تشخیص و سنجش تقلب در روغن پسته با طیف نورسنجی جذبی ترکیب شده با تبدیل موجک پیوسته: آشکارسازی با نقاط عبور صفر
الموضوعات :روح الله دستاران 1 , علی شیبانی 2 , مسعود رضا شیشه بر 3
1 - دانشجو دکتری شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد، یزد، ایران
2 - دانشیار گروه شیمی، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد، یزد، ایران
3 - دانشیار گروه شیمی، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد، یزد، ایران
الکلمات المفتاحية: تقلب در روغن پسته, تبدیل موجک پیوسته, نقطه عبور صفر,
ملخص المقالة :
در این پژوهش، آشکارسازی تقلب در روغن پسته با روغن های ارزان قیمت شامل آفتاب گردان، سویا، ذرت، کرچک و فندق با روش طیف نورسنجی-تبدیل موجک پیوسته بررسی و تعیین شد. در ابتدا، انواع متفاوت از تبدیل موجک پیوسته برای پردازش طیف های جذبی موردمطالعه و بررسی قرار گرفتند که روش های morl٬fk18 و sym7 به عنوان مناسب ترین روش ها انتخاب شدند. منحنی های واسنجی مربوط به روغن های ارزان قیمت با اندازه گیری شدت نشانک های تبدیل موجک در نقاط عبور صفر رسم شدند. این منحنی ها در گستره 10 تا 50 % روغن ارزان در روغن پسته با ضرایب همبستگی بالاتر از 0/99 خطی هستند. نتیجه های بازیابی و انحراف معیار نسبی برای بیان صحت و دقت اندازه گیری ها به ترتیب در گستره های 98/4 تا 102/3% و 0/9 تا 3/8 % واقع شدند. درصد اختلاط 5 % به عنوان حد تعیین تقلب در روغن پسته با روغن های مطالعه شده گزارش شد. سادگی، سرعت، ارزانی و همچنین، عدم نیاز به مرحله جداسازی از دیگر مزایای روش پیشنهادی است.
[1] AL-Saghir, M.; Porter, D.M.; Am. J. Plant Sci. 3, 12-32, 2012.
[2] Arena, E.; Campisi, S.; Fallico, B.; Maccarone, E.; Food Chem. 104, 403-408, 2007.
[3] Satil, F.; Azcon, N.; Baser, K.H.C.; Chem. Nat. Compd. 39, 322-324, 2003.
[4] Taghizadeh, S.F.; Rezaee, R.; Davarynejad, G.; Karimi, G.; Nemati, S.H.; Asili, J.; J. Food Meas. Charact. 12, 2138-2144, 2018.
[5] Garcia, J.M.; Agar, I.T.; Streif, J.; Gartenbauwissenschalft 57, 130-133, 1992.
[6] Crawford, A.G.; “The Role of Fats in Human Nutrition”, Ellis Horwood, England, 1985.
[7] Kamangar, T.; Farrohi, F.; Mehran, M.; J. Amer. Oil. Chem. Soc. 52, 512-513, 1975.
[8] Sheibani, A.; Ghotbaddini, N.; Sadeghi, F.; Orient. J. Chem. 30, 1205-1209, 2014.
[9] Aykas, D.P.; Menevseoglu, A.; Food Control 121, 107670, 2021.
[10] Menevseoglu, A.; Aykas, D.P.; Adal, E.; J. Food Meas. Charact. 15, 1075-1082, 2021.
[11] Sezer, B.; Apaydin, H.; Bilge, G.; Boyaci, I.H.; J. Sci. Food Agric. 99, 2236-2242, 2019.
[12] González-Domínguez, R.; Sayago, A.; María Teresa Morales, M.T.; Fernández-Recamales, A.; Foods 8, 287, 2019.
[13] Vanstone, N.; Moore, A.; Martos, P.; Neethirajan, S.; Food Qual. Safe. 2, 189-198, 2018.
[14] Vasconcelos, M.; Coelho, L.; Barros, A.; de Almeida, J.M.; Cogent Food Agric. 1, 1-13, 2015.
[15] Frankel, E.N.; Mailer, R.J.; Wang, S.C.; Shoemaker, C.F.; Guinard, J.X.; Flynn, J.D.; Sturzenberger, N.D.; “Evaluation of Extra-Virgin Olive Oil Sold in California”, UC Davis Olive Center, Davis, 2011.
[16] Christy, A.A.; Kasemsumran, S.; Du, Y.; Ozaki, Y.; Anal. Sci. 20, 935-940, 2004.
[17] Jabeur, H.; Zribi, A.; Makni, J.; Rebai, A.; Abdelhedi, R.; Bouaziz, M.; J. Agri.; Food Chem. 62, 4893-4904, 2014.
[18] Pirsa, S.; Banafshechin, E.; Amiri, S.; Rahimirad, A.; Ghafarzadeh, J.; J. Iran. Chem. Soc. 18, 1167-1177, 2021.
[19] Alizadeh, M.; Pirsa, S.; Faraji, N.; Food Anal. Methods 10(6), 2092-2101, 2017.
[20] Ghasemi, F.; Pirsa, S.; Alizadeh, M.; Mohtarami, F.; Sep. Sci. Tech. 53(1), 117-125, 2018.
[21] Thavarajah, P.; Low, N.H.; J. Agric.; Food Chem. 54(13), 4861-4867, 2006.
[22] He, Y.; Bai, X.; Xiao, Q.; Liu, F.; Zhou, L.; Zhang, C.; Crit. Rev. Food Sci. Nutr. Published Online: 16 Jun 2020.
[23] Daubechies, I.; “Ten lectures on wavelets”, Society for Industrial and Applied Mathematics, Philadelphia; 1992.
[24] Alsberg, B.K.; Woodward, A.M.; Kell, D.B.; Chemom. Intell. Lab. Syst. 37, 215-239, 1997.
[25] Ma, X.G.; Zhang, Z.X.; Anal.; Chim. Acta. 485, 233-239, 2003.
[26] Walczak, B.; “Wavelets in Chemistry”, Data Handling in Science and Technology, United Kingdom, 2002.
[27] Ehrentreich, F.; Anal. Bioanal. Chem. 372, 115-121, 2002.
[28] Shao, X.G.; Leung, A.K.M.; Chau, F.T.; Acc.; Chem. Res. 36, 276-283, 2003.
_||_[1] AL-Saghir, M.; Porter, D.M.; Am. J. Plant Sci. 3, 12-32, 2012.
[2] Arena, E.; Campisi, S.; Fallico, B.; Maccarone, E.; Food Chem. 104, 403-408, 2007.
[3] Satil, F.; Azcon, N.; Baser, K.H.C.; Chem. Nat. Compd. 39, 322-324, 2003.
[4] Taghizadeh, S.F.; Rezaee, R.; Davarynejad, G.; Karimi, G.; Nemati, S.H.; Asili, J.; J. Food Meas. Charact. 12, 2138-2144, 2018.
[5] Garcia, J.M.; Agar, I.T.; Streif, J.; Gartenbauwissenschalft 57, 130-133, 1992.
[6] Crawford, A.G.; “The Role of Fats in Human Nutrition”, Ellis Horwood, England, 1985.
[7] Kamangar, T.; Farrohi, F.; Mehran, M.; J. Amer. Oil. Chem. Soc. 52, 512-513, 1975.
[8] Sheibani, A.; Ghotbaddini, N.; Sadeghi, F.; Orient. J. Chem. 30, 1205-1209, 2014.
[9] Aykas, D.P.; Menevseoglu, A.; Food Control 121, 107670, 2021.
[10] Menevseoglu, A.; Aykas, D.P.; Adal, E.; J. Food Meas. Charact. 15, 1075-1082, 2021.
[11] Sezer, B.; Apaydin, H.; Bilge, G.; Boyaci, I.H.; J. Sci. Food Agric. 99, 2236-2242, 2019.
[12] González-Domínguez, R.; Sayago, A.; María Teresa Morales, M.T.; Fernández-Recamales, A.; Foods 8, 287, 2019.
[13] Vanstone, N.; Moore, A.; Martos, P.; Neethirajan, S.; Food Qual. Safe. 2, 189-198, 2018.
[14] Vasconcelos, M.; Coelho, L.; Barros, A.; de Almeida, J.M.; Cogent Food Agric. 1, 1-13, 2015.
[15] Frankel, E.N.; Mailer, R.J.; Wang, S.C.; Shoemaker, C.F.; Guinard, J.X.; Flynn, J.D.; Sturzenberger, N.D.; “Evaluation of Extra-Virgin Olive Oil Sold in California”, UC Davis Olive Center, Davis, 2011.
[16] Christy, A.A.; Kasemsumran, S.; Du, Y.; Ozaki, Y.; Anal. Sci. 20, 935-940, 2004.
[17] Jabeur, H.; Zribi, A.; Makni, J.; Rebai, A.; Abdelhedi, R.; Bouaziz, M.; J. Agri.; Food Chem. 62, 4893-4904, 2014.
[18] Pirsa, S.; Banafshechin, E.; Amiri, S.; Rahimirad, A.; Ghafarzadeh, J.; J. Iran. Chem. Soc. 18, 1167-1177, 2021.
[19] Alizadeh, M.; Pirsa, S.; Faraji, N.; Food Anal. Methods 10(6), 2092-2101, 2017.
[20] Ghasemi, F.; Pirsa, S.; Alizadeh, M.; Mohtarami, F.; Sep. Sci. Tech. 53(1), 117-125, 2018.
[21] Thavarajah, P.; Low, N.H.; J. Agric.; Food Chem. 54(13), 4861-4867, 2006.
[22] He, Y.; Bai, X.; Xiao, Q.; Liu, F.; Zhou, L.; Zhang, C.; Crit. Rev. Food Sci. Nutr. Published Online: 16 Jun 2020.
[23] Daubechies, I.; “Ten lectures on wavelets”, Society for Industrial and Applied Mathematics, Philadelphia; 1992.
[24] Alsberg, B.K.; Woodward, A.M.; Kell, D.B.; Chemom. Intell. Lab. Syst. 37, 215-239, 1997.
[25] Ma, X.G.; Zhang, Z.X.; Anal.; Chim. Acta. 485, 233-239, 2003.
[26] Walczak, B.; “Wavelets in Chemistry”, Data Handling in Science and Technology, United Kingdom, 2002.
[27] Ehrentreich, F.; Anal. Bioanal. Chem. 372, 115-121, 2002.
[28] Shao, X.G.; Leung, A.K.M.; Chau, F.T.; Acc.; Chem. Res. 36, 276-283, 2003.