تاثیر دو گونه قارچ میکوریزا بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی سه رقم گندم آبی در منطقه خرمآباد
الموضوعات : پژوهش نامه کشاورزینگار یعقوبی 1 , منوچهر سیاح فر 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد
2 - استادیار پژوهش، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرمآباد، ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد دانه, گندم, رقم, قارچ میکوریزا,
ملخص المقالة :
کیفیت گندم تحت تاثیر عوامل بسیاری از جمله رقم، خلوص ژنتیکی، خلوص فیزیکی، قوه نامیه، قدرت جوانه زنی و قابلیت زنده بودن بذر قرار میگیرد. در حال حاضر کودهای بیولوژیک به عنوان گزینهای جایگزین برای بخشی از کودهای شیمیایی، به منظور افزایش حاصلخیزی خاک در تولید محصولات در کشاورزی پایدار مطرح شدهاند به منظور بررسی اثر تلقیح گونههای مختلف قارچ میکوریزا بر عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات مورفولوژیکی ارقام گندم آبی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در سال زراعی 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی سراب چنگایی خرمآباد واقع در 5 کیلومتری این استان اجرا گردید. عاملهای مورد آزمایش شامل عامل رقم (در سه سطح چمران2، مهرگان و شوش) و عامل تلقیح با میکوریزا (در چهار سطح شامل عدم تلقیح، تلقیح با قارچ گلوموس اینتراردیسز، تلقیح با قارچ گلوموس موسیا و تلقیح با هر دو گونه قارچ) بودند. نتایج آزمایش نشان داد جهت حصول عملکرد کمی و کیفی بالا تلقیح با هر دو گونه قارچ در رقم شوش در منطقه خرمآباد میتواند مناسب باشد.
_||_