فعالیت ضدمیکروبی باکتریوسینهای تولید شده توسط باکتریهای لاکتیک اسید علیه باکتریهای تولید کننده بتالاکتاماز و ارزیابی اثر سینرژیسم آن با بعضی آنتیبیوتیکها
ریحانه شیرکوند
1
(
گروه ميکروبيولوژی، دانشکده علوم زيستی، واحد ورامين-پيشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
)
فاطمه نوربخش
2
(
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، پیشوا، ایران
)
سحر هنرمند جهرمی
3
(
گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین- پیشوا ، ایران
)
الکلمات المفتاحية: فعالیت ضدمیکروبی, باکتریوسین¬, باکتری¬های لاکتیک, بتالاکتاماز, آنتی¬بیوتیک¬,
ملخص المقالة :
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر بررسی فعالیت ضدمیکروبی باکتریوسین¬های تولید شده توسط باکتری¬های لاکتیک علیه باکتری¬های تولید کننده بتالاکتاماز و ارزیابی اثر سینرژیسم آن با بعضی آنتی¬بیوتیک¬ها بود. روش: در این مطالعه از سویه¬های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، باکتریوسین جداسازی شد و سپس اثر باكتريوسين توليدي عليه باکتری های بیماریزای اشریشیا کلی، اسینتوباکتر بومانی و سودوموناس آئروژینوزا به روش رقت های متوالی بررسي شد. اثربخشی باکتریوسین به تنهایی و در ترکیب با آنتی بیوتیک¬های تجاری در برابر پاتوژن¬های بالینی با استفاده از روش انتشار دیسک در سه تکرار تعیین شد. نتایج: نتایج نشان داد تمامی سویههاي سودوموناس آئروژینوزا و سویه¬هاي اسینتوباکتر بومانی بتالاکتاماز مثبت بودند. این مطالعه در سویههاي سودوموناس آئروژینوزا فعالیت سینرژیسمی باکتریوسین- آنتی بیوتیک برای سفتازیدیم، لووفلوکساسین، پیپراسیلین و در سویه¬هاي اسینتوباکتر بومانی برای تتراسایکلین، جنتامایسین، سفتازیدیم تفاوت آماری معنیداری داشت. نتیجهگیری: باکتریوسین لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به همراه برخی از آنتی بیوتیک اثر سینرژیسم در سویه های تولید کننده بتالاکتاماز سودوموناس آئروژینوزا، اسینتوباکتر بومانی و اشریشیا کلی نشان دادند.
1- Bush K, Bradford PA. β-Lactams and β-lactamase inhibitors: an overview. Cold Spring Harbor perspectives in medicine. 2016;6 (8).
2- Elander RP. Industrial production of beta-lactam antibiotics. Appl Microbiol Biotechnol. 2003;61(5-6):385-92.
3- Houbraken J, Frisvad JC, Samson RA. Fleming's penicillin producing strain is not Penicillium chrysogenum but P. rubens. IMA Fungus. 2011;2(1):87-95.
4- Tamma PD, Doi Y, Bonomo RA, Johnson JK, Simner PJ, RA ARLGTPDYB. A primer on AmpC β-lactamases: necessary knowledge for an increasingly multidrug-resistant world. Clinical Infectious Diseases. 2019;69(8):1446-55.
5- de Melo Pereira GV, de Oliveira Coelho B, Júnior AIM, Thomaz-Soccol V, Soccol CR. How to select a probiotic? A review and update of methods and criteria. Biotechnology advances. 2018;36(8):2060-76.
6- Cremon C, Barbaro MR, Ventura M, Barbara G. Pre-and probiotic overview. Current opinion in pharmacology. 2018;43:87-92.
7- Telhig S, Ben Said L, Zirah S, Fliss I, Rebuffat S. Bacteriocins to thwart bacterial resistance in gram negative bacteria. Frontiers in microbiology. 2020;11:586433.
8- Molujin AM, Abbasiliasi S, Nurdin A, Lee P-C, Gansau JA, Jawan R. Bacteriocins as potential therapeutic approaches in the treatment of various cancers: A review of in vitro studies. Cancers. 2022;14(19):4758.
9- Teame T, Wang A, Xie M, Zhang Z, Yang Y, Ding Q, et al. Paraprobiotics and postbiotics of probiotic Lactobacilli, their positive effects on the host and action mechanisms: A review. Frontiers in nutrition. 2020; 7:570344.
10- Kumariya R, Garsa AK, Rajput Y, Sood S, Akhtar N, Patel S. Bacteriocins: Classification, synthesis, mechanism of action and resistance development in food spoilage causing bacteria. Microbial pathogenesis. 2019;128:171-7.
11- Kashyap ML, Ganji S, Nakra NK, Kamanna VS. Niacin for treatment of nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD): novel use for an old drug? Journal of clinical lipidology. 2019;13(6):873-9.
12- Zamfir M, Callewaert R, Cornea PC, Savu L, Vatafu I, De Vuyst L. Purification and characterization of a bacteriocin produced by Lactobacillus acidophilus IBB 801. Journal of Applied Microbiology. 1999;87(6):923-31.
13- Birla S, Tiwari V, Gade A, Ingle A, Yadav A, Rai M. Fabrication of silver nanoparticles by Phoma glomerata and its combined effect against Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. Letters in Applied Microbiology. 2009;48(2):173-9.
14- Wang X, Zhang H, Chen X. Drug resistance and combating drug resistance in cancer. Cancer Drug Resistance. 2019;2(2):141.
15- Montalbán-López M, Cebrián R, Galera R, Mingorance L, Martín-Platero AM, Valdivia E, et al. Synergy of the Bacteriocin AS-48 and antibiotics against uropathogenic Enterococci. Antibiotics. 2020;9(9):567.
16- Rishi P, Preet Singh A, Garg N, Rishi M. Evaluation of nisin–β-lactam antibiotics against clinical strains of Salmonella enterica serovar Typhi. The Journal of antibiotics. 2014;67(12):807-11.
17- Cotter PD, Ross RP, Hill C. Bacteriocins—a viable alternative to antibiotics? Nature Reviews Microbiology. 2013;11(2):95-105.
18- Gut IM, Blanke SR, Van Der Donk WA. Mechanism of inhibition of Bacillus anthracis spore outgrowth by the lantibiotic nisin. ACS chemical biology. 2011;6(7):744-52.
19- Grazia SE, Sumayyah S, Haiti FS, Sahlan M, Heng NC, Malik A. Bacteriocin-like inhibitory substance (BLIS) activity of Streptococcus macedonicus MBF10-2 and its synergistic action in combination with antibiotics. Asian Pacific journal of tropical medicine. 2017;10(12):1140-5.
20- Biswas K, Upadhayay S, Rapsang GF, Joshi SR. Antibacterial and synergistic activity against β-Lactamase-producing nosocomial bacteria by bacteriocin of LAB isolated from lesser known traditionally fermented products of India. HAYATI Journal of Biosciences. 2017;24(2):87-95.
21- Singh AP, Prabha V, Rishi P. Value addition in the efficacy of conventional antibiotics by nisin against Salmonella. PLoS One. 2013;8(10):e76844.
22- Medeiros AA. Evolution and dissemination of β-lactamases accelerated by generations of β-lactam antibiotics. Clinical Infectious Diseases. 1997;24(Supplement_1):S19-S45.
23- Ulvatne H, Karoliussen S, Stiberg T, Rekdal Ø, Svendsen JS. Short antibacterial peptides and erythromycin act synergically against Escherichia coli. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 2001;48(2):203-8.
24- Ahmad V, Khan MS, Jamal QMS, Alzohairy MA, Al Karaawi MA, Siddiqui MU. Antimicrobial potential of bacteriocins: in therapy, agriculture and food preservation. International journal of antimicrobial agents. 2017;49(1):1-11.