اثر محلولپاشی متانول و اتانول بر ترکیبات اسانس نعناعفلفلی
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
حسن نورافکن
1
(گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران)
زهرا کلانتری
2
(گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران)
فاطمه سفیدکن
3
(مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران)
الکلمات المفتاحية: تغذیه برگی, دیاکسیدکربن, منتول, منتون, هیدروالکل,
ملخص المقالة :
گونه های مختلف نعناع منبع عمده تولید اسانس های منتولی به شمار می روند. محلول پاشی گیاهان دارویی با الکل هایی نظیر متانول و اتانول می تواند افزایش رشد و میزان متابولیت های ثانویه را سبب شود. این پژوهش جهت تعیین اثر محلولپاشی متانول و اتانول بر ترکیب اسانس نعناع فلفلی در مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه به صورت آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. گیاهچه های 1 ماهه نعناع فلفلی با محلول های آبی 10، 20، 30 و 40% حجمی متانول و اتانول محلول پاشی شده و این کار 2 و 4 هفته بعد از اولین محلول پاشی تکرار شد. گیاهان در مرحله گلدهی کف بُر شده و استخراج اسانس با روش تقطیر با آب انجام شد. ترکیب اسانس نعناع فلفلی با دستگاه کروماتوگراف گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی تعیین شد. میزان ترکیبات موجود در اسانس نعناع فلفلی به جز ترانس پولِگُل، سیس پولِگُل، منتیل استات، ای کریوفیلن، آلفاهیموکالن و جرماکرن دی تحت تأثیر محلول پاشی با هیدروالکل ها قرار گرفت. کاربرد هیدروالکل ها در غلظت بالاتر از 10% میزان منتول را به طور معنی داری افزایش داد. در مجموع، میزان منتول در گیاهان محلول پاشی شده با متانول بیشتر از اتانول بود. با این حال، مقادیر اغلب ترکیبات موجود در اسانس نعناع فلفلی با کاربرد اتانول 30% افزایش بیشتری نشان داد. همچنین، محلول پاشی با متانول اثر منفی بر تولید منتون و ایزومنتون در نعناع فلفلی داشت. بنابراین، با توجه به یافته های این پژوهش، محلول پاشی متانول برای افزایش کیفیت اسانس نعناع فلفلی قابل توصیه می باشد.
_||_