اثر سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت نعناع فلفلی به تنش شوری در شرایط گلخانه
الموضوعات :
بوم شناسی گیاهان زراعی
حسن نورافکن
1
1 -
تاريخ الإرسال : 20 الخميس , ربيع الثاني, 1435
تاريخ التأكيد : 12 الأربعاء , محرم, 1436
تاريخ الإصدار : 26 الأربعاء , رمضان, 1435
الکلمات المفتاحية:
سازگاری,
تنش فیزیولوژیکی,
شبه هورمون,
کلریدسدیم,
منتول,
سمیت نمک,
ملخص المقالة :
نعناع فلفلی Mentha piperita L. یکی از مهم ترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعناعیان می باشد. به منظور مطالعه اثر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید بر القای مقاومت به تنش شوری نعناع فلفلی، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملاًتصادفی با چهار تکرار انجام شد. برای بررسی برهمکنش سالیسیلیک اسید و تنش شوری از چهار سطح کلریدسدیم (صفر، 50، 100 و 150 میلی مول در لیتر) و سالیسیلیک اسید (صفر، 1/0، 5/0 و یک میلی مول در لیتر) استفاده گردید. گیاهان در گلدان تا رسیدن به مرحله برداشت پرورش داده شدند. در پایان آزمایش، ویژگی هایی مانند ارتفاع گیاه، تعداد شاخساره جانبی، تعداد گره، تعداد برگ، قطر ساقه اصلی و قطر سایه انداز، وزن تر و خشک شاخساره، طول میانگره، طول ریشه و وزن تر ریشه اندازه گیری شد. تنش شوری روی تعداد شاخساره جانبی، تعداد گره، تعداد برگ، قطر ساقه اصلی، وزن تر و خشک شاخساره، طول میانگره، طول ریشه و وزن تر ریشه، سالیسیلیک اسید روی تعداد شاخساره جانبی و وزن خشک شاخساره و برهمکنش آن ها روی ارتفاع گیاه، قطر سایه انداز نعناع فلفلی اثر معنی داری داشت. بیشترین اثر بازدارندگی رشد در تنش شوری با غلظت 100 میلی مول در لیتر و موثرترین غلظت سالیسیلیک اسید در سطوح 1/0 و 5/ 0 میلی مول در لیتر به دست آمد.
المصادر:
Abdolmaleki M,Bahraminezhad S, Salari M, Abbasi S, Panjekeh N (2011) The effect of antifungal plant peppermint (Mentha piperita L.) on plant pathogenic fungi. Journal of Medicinal Plants 37: 26-34. (in Persian).
Aliniyaei S, Rezaeinezhad AH, Seifikalhor M, Dalvand M (2009) The effect of different concentrations of salicylic acid on peppermint (Mentha piperita L.) under the terms of the toxicity of boron. 6thIranian Horticultural Sciences Congress. Rasht. Iran. (in Persian).
Alizadeh A, Koochaki A (1996) principle of agriculture in arid areas. Volume II. Astan-e Qods Razavi Press. Mashhad. (in Persian).
Amiri M, Parsa M, Ehyaei H, Yazdani-e Blooki R (2011) Evaluation of germination and seedling growth of different varieties of seeds treated with humic, Folic and Salicylic acid. Second National Conference on Science and Technology Seed. Islamic Azad University – Mashhad branch. Mashhad. Iran (in Persian).
Bernard F, Nouri M, Kooshki Z, Shaker H (2008) Comparison of physiological and biochemical responses of two varieties of licorice pieces explants of molybdenum and salicylic acid. Rostaniha 9: 81-90. (in Persian).
Chakraborty A. Chattopadhyay S (2008) Stimulation of menthol production in Mentha piperita cell culture. In vitro cellular and developmental biology-plant 44: 518-524.
Dolatabadiyan A, Modarressanavi SAM, Etemadi F (2008) Effects of salicylic acid pretreatment on wheat seed germination under salt stress. Journal of Iranian Biology 4: 692-702. (in Persian).
Hashemi dezfooli A, Koochaki A, Banayan M (2002) Increased crop yield. Jahad Daneshgahi press. Mashhad.
Heydari F (2006) The impact of micro-nutrients and plant density on phenology, yield and essential oil of Peppermint (Mentha piperita L.). Master thesis. Tabriz University. Tabriz. Iran. (in Persian).
Heydari F, Zehtab-e salmasi S, Aliyari H, Dadpour M (2002) The effect of plant density on yield and production of essential oil of Peppermint (Mentha piperita L.). Journal of Science and Technology of Agriculture and Natural Resources 45: 501-510. (in Persian).
Kamali M, Kharazi SM, Salahvarzi Y, Tehranifar A (2012) Effect of salicylic acid on the growth and morphophysiological characteristics of gomphrena in salinity stress. Journal of horticultural Science (Agricultural Science and Technology) 26: 104-112. (in Persian).
Khalaji N (2012) The effect of ascorbic acid, sodium chloride in salt tolerance in geranium (Pelargonium graveolens L.). Master thesis. Islamic Azad University – Miyaneh branch. Miyaneh. Iran. (in Persian).
Liu W, He H, Song M (2012) Influence of amino acids on bioactive compounds of Chinese kala. Acta Horticulture 944: 153-157.
Mehrafarin A, Naqdibadi H, Hadavi A, Qavami N, Kadkhoda Z (2011) Phytochemical and farming response of peppermint (Mentha piperita L.) to the application of bio-fertilizers and urea. Journal of Medicinal plants. 40: 107-118. (in Persian).
Qaseminezhad P, Mehrafarin A, Beiglari M, Mansouri M (2011) The effect light and salinity on seed germination and seedling growth of artichoke. Second National Conference on Science and Technology Seed. Islamic Azad University – Mashhad branch. Mashhad. Iran (in Persian).
Salami MR, Safarnezhad A,Hamidi H (2006) The effect of salinity on morphological characteristics of cumin and valerian. Journal of Research and development of natural resources 72: 77-83. (in Persian).
Senaratna T, Merrit D, Dixon K, Bunn E, Touchell D, Sivasithamparam K (2003) Benzoic acid may act as the functional group in salicylic acid and derivatives in the induction of multiple stress tolerance in plants. Plant Growth Regulation 39: 77-81.
Shafizadeh M, Parsa S, Ahmadi K, Alizadeh R (2011) Preparation of seed germination and seedling growth impact on improving the artichoke plants under salt stress. Second National Conference on Science and Technology Seed. Islamic Azad University – Mashhad branch. Mashhad. Iran (in Persian).
Tavakoli M, Chehreganirad AK, Lariyazdi H, Pakdel A (2011) Study the effect of different concentrations of lead and salicylic acid on the growth of some plant eggplant. Journal of Plant Biology 7: 29-40. (in Persian).
Udagawa Y, Ito T, Tognoni F, Nukaya A, Maruo T (1995) Some responses of dill (Anethum gravelens) and thyme (Thymus vulgaris), grown in hydroponic, to the concentration of nutrient solution. Acta Horticulture 396: 203-210.
Zare dehabadi S, Asrar Z (2008) The effect of the accumulation of excess zinc and answer some essential elements of antioxidant effect of mint (Mentha spicata L.). Journal of Medicinal Plants 24: 530-540. (in Persian).
Zare M, Mehrabi oladi A, Sharafzadeh S (2006) Effects of gibberellic acid and kinetin on wheat germination and seedling growth under salt stress. Journal of Agricultural Sciences 4: 855-865. (in Persian).
_||_