اثر هیدروپرایمینگ و هورمون-پرایمینگ بر سیستمهای آنتیاکسیدانی بذور نخود..
الموضوعات :
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات -دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
2 - دانشگاه علوم کشاورزی گرگان
الکلمات المفتاحية: بذر, کاتالاز, فعال , اکسیژن ,
ملخص المقالة :
این مطالعه به منظور بررسی اثرهیدروپرایمینگ و هورمون پرایمینگ بر خصوصیات آنتیاکسیدانی بذور نخود اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای پرایمینگ شامل شاهد، پرایمینگ با آب و پرایمینگ با سالیسیلیک اسید (درسطوح 300، 600، 900، 1200، 1500 و 1800 میلیگرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد پرایمینگ بذر با آب و سالیسیلیک اسید منجر به تغییراتی در مقدار آنتیاکسیدانتهای غیرآنزیمی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت گردید. هیدروپرایمینگ منجر به افزایش میزان مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، پرولین، اسید آسکوربیک و فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پروکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان تولید مالون دی آلدئید ( 87 نانومول برگرم) و پراکسید هیدروژن (315 نانومول برگرم) در تیمار پرایم شده با غلظت 1800 میلیگرم بر لیتر سالیسیلیک اسید حاصل گردید. افزایش غلشت سالیسیلیک اسید تا 600 میلیگرم بر لیتر منجر به افزایش مقدار پرولین و اسید آسکوربیک به ترتیب به مقادیر 39/0 و 8/9 میلیگرم بر گرم گردید. بالاترین میزان فعالیت این آنزیم به میزان 3777 نانومول بر دقیقه بر گرم متعلق یه تیمار پرایمینگ بذر با مقدار 900 میلیگرم بر لیتر سالیسیلیک اسید بود. در شرایط پرایمینگ بذر با مقدار 600 میلیگرم بر گرم سالیسیلیک اسید بالاترین میزان فعالیت این آنزیم به مقدار 390 نانومول بر دقیقه بر گرم به دست آمد. کمترین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پروکسیداز در تیمار شاهد و به میزان 30 نانومول بر دقیقه بر گرم به دست آمد بالاترین میزان فعالیت آن نیز در تیمار پرایمینگ بذر با اسیدسالیسیلیک 900 میلیگرم بر لیتر حاصل گردید. میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز نیز در تیمار پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید در غلظت 900 میلیگرم بر لیتر به ترتیب به مقادیر 46/1 میکرومول بر دقیقه بر گرم و 99/0 میکرومول بر دقیقه بر گرم بالاترین میزان بودن
پرمون، ق.، عبادی، ع.، جهانبخش گده کهریز، س. و داوری، م. 1393. تأثیر پرایمینگ با اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور پیر شده ماریتیغال. نشریه تولید گیاهان زراعی. 7(4): 223-234.
توکل افشاری، ر.، قاسم، ف.، مجنون حسینی، ن.، علیزاده، ه. و بی همتا، م.ر. 1386. تأثیر پیری بذر بر صفات جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت کاتالاز و پراکسیداز در ژنوتیپهای جو. مجله علوم کشاورزی ایران. 37(2): 337-346.
شعبان، م.، قادری فر، ف.، صادقی پور، ح.ر. و یامچی، ا. 1397. بررسی جوانه زنی و فعالیت آنتیاکسیدانتهای آنزیمی و غیرآنزیمی کلیدی دخیل در زوال بذر نخود در طی انبارداری طبیعی و زوال مصنوعی. نشریه تولید گیاهان زراعی. 11(7): 71-51.
صورآذر، خ.، صدقی، م. و سیدشریفی، ر. 1401. تأثیر انواع پرایمینگ بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیا قرمز تحت تنش کلریدکبالت. پژوهشهاي بذر ایران. 9(1): 126-111.