اثر هیدروپرایمینگ و هورمون-پرایمینگ بر سیستمهای آنتیاکسیدانی بذور نخود..
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهی
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات -دانشکده کشاورزی- دانشگاه یاسوج
2 - دانشگاه علوم کشاورزی گرگان
کلید واژه: بذر, کاتالاز, فعال , اکسیژن ,
چکیده مقاله :
این مطالعه به منظور بررسی اثرهیدروپرایمینگ و هورمون پرایمینگ بر خصوصیات آنتیاکسیدانی بذور نخود اجرا شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارهای پرایمینگ شامل شاهد، پرایمینگ با آب و پرایمینگ با سالیسیلیک اسید (درسطوح 300، 600، 900، 1200، 1500 و 1800 میلیگرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد پرایمینگ بذر با آب و سالیسیلیک اسید منجر به تغییراتی در مقدار آنتیاکسیدانتهای غیرآنزیمی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت گردید. هیدروپرایمینگ منجر به افزایش میزان مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، پرولین، اسید آسکوربیک و فعالیت آنزیمهای کاتالاز، پراکسیداز، آسکوربات پروکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز گردید. نتایج نشان داد بیشترین میزان تولید مالون دی آلدئید ( 87 نانومول برگرم) و پراکسید هیدروژن (315 نانومول برگرم) در تیمار پرایم شده با غلظت 1800 میلیگرم بر لیتر سالیسیلیک اسید حاصل گردید. افزایش غلشت سالیسیلیک اسید تا 600 میلیگرم بر لیتر منجر به افزایش مقدار پرولین و اسید آسکوربیک به ترتیب به مقادیر 39/0 و 8/9 میلیگرم بر گرم گردید. بالاترین میزان فعالیت این آنزیم به میزان 3777 نانومول بر دقیقه بر گرم متعلق یه تیمار پرایمینگ بذر با مقدار 900 میلیگرم بر لیتر سالیسیلیک اسید بود. در شرایط پرایمینگ بذر با مقدار 600 میلیگرم بر گرم سالیسیلیک اسید بالاترین میزان فعالیت این آنزیم به مقدار 390 نانومول بر دقیقه بر گرم به دست آمد. کمترین میزان فعالیت آنزیم آسکوربات پروکسیداز در تیمار شاهد و به میزان 30 نانومول بر دقیقه بر گرم به دست آمد بالاترین میزان فعالیت آن نیز در تیمار پرایمینگ بذر با اسیدسالیسیلیک 900 میلیگرم بر لیتر حاصل گردید. میزان فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون ردوکتاز نیز در تیمار پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید در غلظت 900 میلیگرم بر لیتر به ترتیب به مقادیر 46/1 میکرومول بر دقیقه بر گرم و 99/0 میکرومول بر دقیقه بر گرم بالاترین میزان بودن
This study was conducted to investigate the effect of hydropriming and hormone priming on the antioxidant properties of chickpea seeds. The experiment was conducted as a completely randomized design with four replications. The priming treatments included control, priming with water and priming with salicylic acid (at the level of 300, 600, 900, 1200, 1500 and 1800 mg/liter). The results showed that seed priming with water and salicylic acid led to changes in the amount of non-enzymatic antioxidants and the activity of antioxidant enzymes. Hydropriming led to an increase in the amount of malondialdehyde, hydrogen peroxide, proline, ascorbic acid and the activity of catalase, peroxidase, ascorbate peroxidase, superoxide dismutase and glutathione reductase enzymes. The results showed that the highest production of malondialdehyde (87 nmol bergam) and hydrogen peroxide (315 nmol bergam) was obtained in the primed treatment with a concentration of 1800 mg/l of salicylic acid. Increasing salicylic acid concentration up to 600 mg/liter led to an increase in proline and ascorbic acid amounts to 0.39 and 9.8 mg/g, respectively. The highest level of activity of this enzyme was 3777 nmol/min/g belonging to a seed priming treatment with 900 mg/l of salicylic acid. In seed priming condition with 600 mg/g of salicylic acid, the highest activity level of this enzyme was obtained as 390 nmol/min/g. The lowest level of ascorbate peroxidase enzyme activity was obtained in the control treatment at the rate of 30 nmol/min/g, and the highest level of activity was obtained in the seed priming treatment with 900 mg/l salicylic acid. The activities of superoxide dismutase and glutathione reductase enzymes were also the highest in the seed priming treatment with salicylic acid at a concentration
پرمون، ق.، عبادی، ع.، جهانبخش گده کهریز، س. و داوری، م. 1393. تأثیر پرایمینگ با اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی بذور پیر شده ماریتیغال. نشریه تولید گیاهان زراعی. 7(4): 223-234.
توکل افشاری، ر.، قاسم، ف.، مجنون حسینی، ن.، علیزاده، ه. و بی همتا، م.ر. 1386. تأثیر پیری بذر بر صفات جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانت کاتالاز و پراکسیداز در ژنوتیپهای جو. مجله علوم کشاورزی ایران. 37(2): 337-346.
شعبان، م.، قادری فر، ف.، صادقی پور، ح.ر. و یامچی، ا. 1397. بررسی جوانه زنی و فعالیت آنتیاکسیدانتهای آنزیمی و غیرآنزیمی کلیدی دخیل در زوال بذر نخود در طی انبارداری طبیعی و زوال مصنوعی. نشریه تولید گیاهان زراعی. 11(7): 71-51.
صورآذر، خ.، صدقی، م. و سیدشریفی، ر. 1401. تأثیر انواع پرایمینگ بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیا قرمز تحت تنش کلریدکبالت. پژوهشهاي بذر ایران. 9(1): 126-111.