ارائه الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران با رویکرد آینده
الموضوعات :افسانه زمانی مقدم 1 , لیلاالسادات قاسمی رام 2 , زین العابدین امینی سابق 3 , سید عبداله سجادی 4 , سید احمد هاشمی 5
1 -
2 - دانشجو
3 - دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
4 - عضو هیئت علمی دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه علوم وتحقیقات تهران
5 - گروه مدیریت آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد
الکلمات المفتاحية: استراتژی, منابع انسانی سبز, استراتژی منابع انسانی سبز,
ملخص المقالة :
آینده نگاری و تبدیل بدیلها و سناریوهای محتمل در زمینه آینده منابع انسانی در صنعت بانکداری هدف اصلی این پژوهش است. این پژوهش به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات آیندهپژوهی تحلیلی، است. از نظر نحوه گردآوری و نوع دادهها از نوع ترکیبی میباشد. در مرحله نخست پژوهش که مبتنی بر روش کیفی است، جامعه آماری کلیه خبرگان و صاحبنظران حوزه مدیریت منابع انسانی (کارشناسان سازمانی و دانشگاهی) است که نهایتا 10 نفر به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند یا قضاوتی برگزیده شدند. در مرحله کمی جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و برنامهریزان بانک رفاه کارگران در استان تهران بزرگ تشکیل دادند که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان تعداد 338 نفر به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای به عنوان نمونه انتخاب شدند. دادههای جمعآوری شده در مرحله کیفی از روش تحلیل محتوای جهت دار و به صورت قیاسی و در ادامه مبتنی بر روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی به شیوه تطبیقی و در مرحله کمی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج تحقیق نشان داد الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران دارای سه سطح و دوازده مولفه می باشد که استراتژیهای فردی شامل نگرش سبز، دانش سبز و انگیزش سبز، استراتژیهای تیمی شامل مشارکت تیمی سبز، ایجاد تیمهای سبز، رهبری تیمی سبز، درگیرسازی تیمی سبز و استراتژیهای سازمانی شامل جذب و استخدام سبز، آموزش و توسعه سبز، مدیریت عملکرد سبز، انضباط سبز و محیط کاری سبز میباشد.
_||_
ارائه الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران با رویکرد آینده
چکیده
آینده نگاری و تبدیل بدیلها و سناریوهای محتمل در زمینه آینده منابع انسانی در صنعت بانکداری هدف اصلی این پژوهش است. در واقع پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران با رویکرد آینده انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف، از نوع تحقیقات آیندهپژوهی تحلیلی، (آیندهپژوهی اکتشافی) توسعهای - کاربردی و از لحاظ ماهیت، از نوع تحقیقات توصیفی از شاخه تحلیلی- پیمایشی محسوب میشود. همچنین از نظر نحوه گردآوری و نوع دادهها از نوع ترکیبی میباشد. در مرحله نخست پژوهش که مبتنی بر روش کیفی است، جامعه آماری کلیه خبرگان و صاحبنظران حوزه مدیریت منابع انسانی (کارشناسان سازمانی و دانشگاهی) است که نهایتا 10 نفر به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند یا قضاوتی برگزیده شدند. در مرحله کمی جامعه آماري پژوهش را کلیه مدیران و برنامهریزان بانک رفاه کارگران در استان تهران بزرگ تشکیل دادند که با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان تعداد 338 نفر به روش نمونهگيري تصادفی طبقهاي به عنوان نمونه انتخاب شدند. دادههای جمعآوری شده در مرحله کیفی از روش تحلیل محتوای جهت دار و به صورت قیاسی و در ادامه مبتنی بر روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی به شیوه تطبیقی و در مرحله کمی با استفاده از مدلسازي معادلات ساختاري مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که نتایج تحقیق نشان داد الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران دارای سه سطح و دوازده مولفه می باشد که استراتژیهای فردی شامل نگرش سبز، دانش سبز و انگیزش سبز، استراتژیهای تیمی شامل مشارکت تیمی سبز، ایجاد تیمهای سبز، رهبری تیمی سبز، درگیرسازی تیمی سبز و استراتژیهای سازمانی شامل جذب و استخدام سبز، آموزش و توسعه سبز، مدیریت عملکرد سبز، انضباط سبز و محیط کاری سبز میباشد.
كليدواژهها: استراتژی، منابع انسانی سبز، استراتژی منابع انسانی سبز.
مقدمه
آیندهپژوهی در دنیای پرشتاب امروزی، اهمیت بیشتری پیدا کرده و درواقع عدم اطمینان، ویژگی غالب محیط در قرن بیست و یکم است. (روستک1، 2019). آیندهپژوهی از سال 1990 تاکنون برای برنامهریزیهای راهبردی و شناسایی بحرانهای پیش رو مورد استفاده قرار گرفته است. (سان2، 2015). آینده اساساً قرین عدمقطعیت است و این امر در محیط بانکداری نیز مشهود است.
بیش از 70 درصد از محیط زیست (سطح زمین) ممکن است تحت تأثیر جادهها، معادن، شهرها و تحولات زیرساختی دیگر در 30 سال آینده قرار بگیرد؛ مگر اینکه اقدامات فوری انجام شود. آمریکای لاتین و منطقهی کارائیب با بیش از 80 درصد از اراضی آسیب دیده احتمالا بیشترین ضربه به محیط زیست را خورده است و بعد از آنها آسیا و منطقه اقیانوس آرام با اختلاف بسیار ناچیز قرار دارند. بیش از 75 درصد از زمینها، ممکن است به وسیلهی اختلالات زیستگاهی و دیگر آسیبهای زیست محیطی که در نتیجهی رشد سریع و ضعیف زیر ساختهای برنامهریزی شده است، تحت تأثیر قرار بگیرند. در همین حال، اگر قدرتهای تجاری برنامههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کره زمین را هدایت کنند؛ ممکن است تا سال 2032 بیش از نیمی از مردم جهان در مناطق پر استرس آبی زندگی کنند. انتظار میرود غرب آسیا که مناطقی مانند شبه جزیره عربستان را شامل میشود بیشترین آسیب را داشته باشد چرا که احتمال میرود، تا سال 2032، بیش از 90 درصد از جمعیت اش در مناطقی با “افت فشار شدید آب” زندگی کنند. با این حال، به نظر میرسد نسبت افراد گرسنه در جهان در حال کاهش است. تحت یکی از سناریوهای آینده (مطابق با اهداف توسعه هزاره سازمان ملل)، گرسنگی تا سال 2032، به کمتر از 2/5 درصد از جمعیت جهانی کاهش خواهد یافت. (آکوا، 1398)
محیط زیست و حفاظت از آن موضوعی است که در سالهای اخیر در تمام سازمانها از جمله بانکها مورد توجه قرار گرفته است. در واقع، امروزه وجود مسائل و مشکلاتی نظیر آلودگی محیط زیست، مشکل رفع پسماندها، بحران انرژی، بحران مصرف کاغذ و منابع تجدید ناپذیر و غیره، لزوم توجه به امر حفاظت از محیط زیست و سازگاری با آن را به عنوان پیش شرطهای لازم برای پایداری برنامههای رشد و توسعه بانکها نشان می دهد (فرخی و همکاران، 1396).
اگر چه به نظر نمیرسد بانکها تاثیرات مستقیم بر روی محیط زیست داشته باشند اما این چنین نیست. بانکها نقش بسیار مهمی را در جامعه به عنوان تامین کننده مالی پروژه های توسعهای اصلی ایفا می کنند. نقش تاثیرات آنها در جامعه بر محیط زیست قابل چشم پوشی نیست. تاثیرات مستقیم بانکها با عملیات داخلی آنها مرتبط است که امکان دارد باعث افزایش انتشار گازهای گلخانهای بشود و یا مانند مصرف انرژی برای روشنایی، استفاده از کامپیوترها و دستگاههای خودپرداز، آب، دفع زباله، سفرهای کاری و غیره، در آلودگیهای زیست محیطی از طرف بانکها موثر باشد. هدر رفت کاغذهای استفاده شده در محیط زیست نیز کمتر از سایر حوزه ها نیست؛ در واقع، بخش بانکداری حوزهای وسیع است و تاثیرات آن بر محیط زیست به عنوان یک بخش اصلی قابل چشم پوشی نمیباشد. با این وجود، بانکداری و ارتباط آن با مسائل زیست محیطی، مسئلهای نوپا است که بایستی از طرف مدیران و مسئولان بانکها به عنوان یک مساله مهم قلمداد گردد، به ویژه زمانی که بانکها با آلودگیها و خطرات زیست محیطی مختلفی در هر بخش رو به رو میشوند، باید به دنبال سبزسازی فرآیندهای بانکی باشند (سجادی و رزاق زاده، 1395). بنابراین سبزسازی یک فرآیند کلی است که هدف آن استفاده بهتر از انرژی، ضایعات پایین و بازیافت است و تمام سازمانها از جمله بانکها باید در جهت آن برنامهریزیهای لازم را انجام دهند.
سبز بودن اصطلاح جدیدی در مدیریت سازمانها است. امروزه از سازمانها و مدیران آنها انتظار میرود تا در راستای مسئولیت اجتماعی خود و حفاظت از محیط زیست، به سمت ایجاد سازمان سبز حرکت نمایند (جابور3 و همکاران، 2012). سازمان سبز، سازمانی است که مأموریتها، اهداف و وظایف خود را به نحوی محقق میسازد تا هم افراد و سایر سازمانهای موجود و هم نیازهای آیندگان از منابع محدود مخدوش نشود (استفانو و فیرونتینو4، 2014). برای تبدیل شدن به سازمان سبز نیاز به فعالیتهای انسانی در سازمانها در راستای پرورش و تربیت منابع انسانی با بینش و رویکرد سبز است که اصطلاحا به آن مدیریت منابع انسانی سبز می گویند (میلر5 و همکاران، 2016).
مدیریت منابع انسانی سبز به دنبال استفاده بهینه از منابع کمیاب محیطی است و تأکید آن بر فلسفه، خطمشی و فعالیتهایی است که سازمانها را در رسیدن به اهداف سبز یاری می رساند (اولسون6 و همکاران، 2014). آن به معنی تدوین و اجرای راهبردهایی، برای آگاهی کارکنان و مدیران از اعمال سبز جهت ارتقاء و پیگیری فعالیتهای پایدار محیطی میباشد که به سازمانها در ایجاد یک سازمان سبز یاری میرساند (داگلاس7 و همكاران، 2013).
به طور کلی، مدیریت منابع انسانی سبز شامل مجموعه فعالیتهای منابع انسانی مانند جذب و استخدام سبز، آموزش و توسعه سبز، عملکرد سبز، مشارکت سبز و غیره میباشد که هر کدام از این فعالیتها، نقش مهمی در توسعه و حرکت منابع انسانی به طرف ایجاد تعهد و آگاهی بیشتر نسبت به مسائل زیست محیطی دارد که تعیین استراتژیهای منابع انسانی سبز یکی از مهمترین این فعالیتها می باشد (لاونا8 و همکاران، 2016).
استراتژی منابع انسانی سبز ابزارها و شیوههايي هستند که توسط آنها سازمانها میتوانند مهارتها، نگرشها و رفتار افراد را براي انجام کارهایشان و نیل به اهداف سازمانی كه طرفدار محیط زیست ميباشد تحت تأثیر قرار دهند. در واقع، مدیریت زیست محیطی مناسب در سازمانها نیازمند حمایت مدیریت منابع انسانی سبز است، این امر در سایه کارآمدي و اثربخشی استراتژیهای منابع انسانی سبز اتفاق می افتد (ارنست و يانگ9، 2013). این حوزه مدیریتی تمایل زیادي براي مشارکت رو به جلو اهداف زيست محيطي دارد. با توجه به اینکه شیوههاي زیست محیطی تبدیل به هدف سازمانی شدهاند پشتیبانی از استراتژیهای منابع انسانی سبز براي اتخاذ شیوههاي زیست محیطی ضروري است (جابور و همکاران، 2012).
به عبارت دقیقتر، در ادبيات سبز، مفهوم توسعه پايدار زيست محيطي در درون سازمانها مبتنی بر استراتژیهای منابع انسانی سبز تعیین میگردد که ميتواند به عنوان تعادل بين رشد صنعتي براي ايجاد ثروت و حفظ محيط طبيعي تعريف شود تا نسلهاي آينده بتوانند زندگي موفقي داشته باشند (بن10 و همکاران، 2018). تعیین استراتژیهای منابع انسانی سبز نگرانیهای جهانی در زمینه محیط زیست و توسعه استاندارد در سازمانها است که نیاز به کسب و کار را برای اتخاذ برنامههایی که در آن کارکنان باید الهام بخش، توانمند و آگاه از مسائل زیست محیطی به منظور اجرای طرح های مدیریت سبز باشند را مورد توجه قرار میدهد (لاونا و همکاران، 2016).
در کشور ما نیز همانند سایر کشورهای جهان بحث حفظ محیط زیست و حرکت به سوی توسعه پایدار از برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران آغاز و در برنامه های دوم و سوم توسعه تداوم یافته است (مزارعه زاده و همکاران، 1394). از نظر تحقیقات تجربی نیز این مساله به عنوان یک موضوع اساسی در تحقیقات اخیر مورد توجه قرار گرفته است. شاکریان در تحقیقی که انجام داد گنجاندن تعدادی از وظایف و مسئولیت های زیست محیطی در هر شغل را با ضریب اهمیت 77 درصد از مهمترین اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز در سازمانهای ایرانی مطرح نمود (شاکریان، 1397). همچنین محمدنژاد شورکانی و همکارانش بیان کردند اگر نگاه ما به منابع انسانی نگاه عملیاتی باشد باید مفاهیم زیست محیطی را وارد فرایندهای ارزیابی عملکرد نمود که این مساله در سازمانهای ایرانی کمتر مورد توجه قرار گرفته است (محمدنژاد شورکایی و همکاران، 1395).
با این حال در کشور ما برای این موضوع مهم تلاشهای عملی محدودی صورت گرفته است و لازم میباشد هر کدام از سازمانها به نوبه خود کلیه شرایط پایه یک سازمان سبز را دارا باشند. از مهمترین سازمانها در این حوزه بانکها میباشند. تحولات فضای کسب و کار بانکی، حرکت به سمت رویکردی متفاوت با مسئولیت اجتماعی توسط بانکداران را طی سالهای گذشته رقم زد که باعث گردیده توجه به مسائل و مشکلات مشتریان در کنار مسائل و مشکلات زیست محیطی از اهداف اصلی بانکداری نوین مورد توجه قرار گیرد.
در واقع، در نظام بانکداری نوین ایجاد ارزش و تضمین مسئولیت اجتماعی بانکها و حرکت به سمت سبز شدن به نحو فزایندهای به نقش منابع انسانی به معنای مجموعه دانش، نگرش، رفتار، تجارب، قابلیتها و شایستگیها وابسته است. برای دستیابی به چنین جایگاهی، مدیران و مسئولان بانکها از جمله مدیران بانک رفاه کارگران ناگزیرند متناسب با منابع انسانی خود استراتژیهای منابع انسانی سبز داشته باشند تا در جذب، پرورش، انگیزش و نگهداری چنین سرمایهای به کار گیرند.
از طرفی سازمان حفاظت محيط زيست تفاهم نامهاي با بانك مركزي منعقد كرده است تا تسهيلات ويژهاي براي فناوري هاي سازگار با محيط زيست در نظر گرفته شود كه این مساله بدون توجه به استراتژیهای منابع انسانی سبز ممکن نمیگردد و بانك رفاه کارگران به عنوان یک بانک عامل با تعریف استراتژی منابع انسانی سبز به عنوان مجموعه فعالیتها و اقدامات مرتبط با مدیریت افراد سازمان در قالب برنامهای سازمان یافته و منسجم ميتواند به عنوان بانك پیش رو در اين زمينه شناخته شود. لذا ضرورت دارد مجموعهای از برنامهها و طرحهای بهبود در منابع انسانی به طور یکپارچه در قالب استراتژیهای منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران به اجرا گذاشته شود که در این تحقیق این مساله به عنوان یک دغدغه برای محقق مطرح گردید که الگوی مناسب استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران چیست؟
تعاریف
برنامهریزی منابع انسانی: برنامه ریزی منابع انسانی، نوعی برنامه ریزی برای نیازهای آینده منابع انسانی در حال حاضر است (کوروسکی و میلز، ۲۰۰۵: ۴). برنامه ریزی منابع انسانی، تجزیه و تحلیل تنظيم اهرم هایی است که بر عرضه و تقاضای قابلیت های موردنیاز منابع انسانی در حال حاضر در آینده تأثیر می گذارند (اسميته، ۲۰۱۳:۱).
آیندهپژوهی: آینده پژوهی مجموعه تلاش هایی است که با استفاده از تجزیه و تحلیل منابع، الگوها و عوامل تغيير با ثبات، به تجسم آینده های بالقوه و برنامه ریزی برای آنها می پردازد و منعکس کننده آن است که چگونه از دل تغییرات امروز، واقعیت فردا متولد می شود و درصدد متعددی دارد که یکی از پرکاربردترین آنها سناریو پردازی است.
برنامهریزی سناریو: مطالعات آینده مترادف با پیش بینی راهبردی با برنامه ریزی سناریو خوانده می شود (سردار11)، ۲۰۱۰؛ ارسمان12، ۲۰۱۳). فرض اساسی برنامه ریزی سناریویی این است که به جای «چه میشود اگر13»، هدف از این رویکرد، کشف مناسب ترین پاسخ ها به عواقب عدم قطعیت است. (دونکر14 و گریگ15، 2007)
سناریو نگاری به عنوان یک ابزار قوی میان روش های آینده پژوهی می تواند با درک نیروهای پیشران و عدم قطعیت ها و در قالب روایت ها و داستان های چندگانه از آینده، کمک زیادی برای روشن شدن فضای مبهم آینده برای برنامه ریزان و تصمیم گیران سازمان ها باشد (پاورزاده و آذری یکتا، ۱۳۹۳).
مبانی نظری پژوهش
برای ترسیم سناریوهای آینده منابع انسانی در مرحله اول باید روندهای آینده منابع انسانی به درستی تشخیص داده شود. گروهی از چالش های مدیریت منابع انسانی ریشه در محیط کسب و کار دارند. این چالش ها ناشی از عوامل بیرونی هستند که در خارج از محیط سازمان وجود دارند و می توانند بر عملکرد مدیران سازمان اثر بگذارند و باید با شیوه های پیشگیرانه با آنها مقابله کرد. در این پژوهش از روش تجزیه و تحلیل پستل16، نیروهای عمده شکل دهنده آینده منابع انسانی (نیروهای پیشران) شناسایی شدند. پیشرانهای اصلی آینده منابع انسانی به شرح جدول 1 شناسایی شده است.
جدول ۱. نیروهای پیشرانهای اصلی آینده منابع انسانی پیشرانهای کلان
پیشران های کلان محیطی | متغیرهای جزئی استخراج شده از ادبیات پژوهش محیطی |
سیاسی | لغو/ اعمال تحریم ها، کاهش اعزام نیروی کار به خارج (نادمی و صداقت، ۱۳۹۷)، رکود و بیکاری ناشی از تعطیلی پروژه ها (عابدی جعفری و همکاران، ۱۳۸۹)، افزایش نیاز کشور به نیروی انسانی متخصص (اگروال و الكويأتاهی17، ۲۰۱۷) |
اقتصادی | در آمد سرانه و قدرت اقتصادی خانوارها (آنوس18، ۲۰۱۵) و افزایش روند خصوصی سازی (یادی و سین19، ۲۰۱۴) |
قانونی | تحولات کار کردگرایانه در قوانین کار و بیمه و قوانین مالیاتی (غلام زاده و روانا20، ۲۰۱۵)، مشارکت های اجتماعی و نقش نهادهای مدنی (مو کلی21، ۲۰۱۵) |
زیست محیطی | خشکسالی، رشد صعودی ابتلا به بیماری ها، افزایش آلودگی هوا، فرسایش بیش از حد خاک (عابدی جعفری و همکاران، ۱۳۸۹) |
فناوری | تخصصی تر شدن مشاغل (بنداروک و برستر22، ۲۰۱۶)، گسترش ارتباطات مجازی و سایر ابزارهای دیجیتالی و رسانه های نوظهور در تحول فرایندهای ارتباطی و هماهنگی های درون سازمانی (بیچلر و وودورد23، ۲۰۰۹) |
اجتماعی | مهاجرت داخلی و جابه جایی و تحرک نیروی انسانی (حمیدی و سرفرازی، ۱۳۹۰)، نرخ مهاجرت خارجی (صانعی، ۱۳۸۳)، تغییر الگوی خانواده ها و تحول توزیع نقش در اجتماعی خانواده (لودبرگ24، ۲۰۱۱)؛ افزایش والدین مجرد (دارسی و همکاران25، ۲۰۱۲)، افزایش نرخ مشارکت زنان، تک فرزندی و زندگی مجردی (گاتریج و همکاران26، ۲۰۰۸) و تغییرات سازمانی (یادی و سین، ۲۰۱۴) |
در سال های اخیر پژوهش های زیادی به بحث آینده منابع انسانی در کشورها و صنایع مختلف پرداخته اند. از جمله این تحقیقات می توان به تحقیقی با عنوان سناریوهای فعلی و چالش های آتی منابع انسانی در بنگلادش (محمود و آبسارا، ۲۰۱۵)، مقاله مفهوم سازی آینده مدیریت منابع انسانی و تکنولوژی (بنداروک و برستر، ۲۰۱۶) چالش های منابع انسانی در عصر جهانی سازی (اگروال و الكويا تاهی، ۲۰۱۷) و تغییر پارادایم در سناریوی فعلی منابع انسانی (یادی و سین، ۲۰۱۴) اشاره کرد. همچنین در ایران پیش از این، پژوهشی با محوریت دانش آینده پژوهی و مبتنی بر یک رویکرد تعالی مدار، تحت عنوان طراحی الگوی آینده در توسعه منابع انسانی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صورت گرفته و عوامل و مؤلفه های اثرگذار بر آماده سازی توسعه منابع انسانی برای آینده سپاه تعیین شده است (حسین هاشمی، علی اکبری، بازرگانی، نادری خورشیدی، ۱۳۸۹).
با این حال در هیچ یک از پژوهش های نامبرده از روش سناریونویسی برای تجسم آینده مدیریت منابع انسانی در صنعتی خاص، استفاده نشده است. بنابراین، این تحقیق برای اولین بار به آینده پژوهی منابع انسانی در صنعت پویا و در حال تغییر بانکداری می پردازد.
تاریخچه توجه به مسائل زیست محیطی
توجه به مسائل زیست محیطی را می توان به چهل سال بعد از جنگ جهانی هنگامی که گسترش صنعت باعث آسیبهایی به محیط زیست شده بود مرتبط دانست. در واقع، صنعتی شدن دلیل اصلی نگرانی نسبت به مدیریت زیست محیطی میباشد، زیرا تمامی منابع طبیعی مثل هوا، آب، موارد معدنی زمین، گیاهان و حیوانات به طرز هشدار دهنده ای در حال اتمام می باشند. استفاده از منابع طبیعی منجر به مسائل جدی مثل تخریب لایه اوزن، هشدارهای جهانی و افزایش CFC و CO2 در هوا گشته است. برای رفع مشکلاتی که به واسطه صنعتی شدن بر جامعه تحمیل شده است؛ سازمانها روشهای طرفداری از اکولوژیک و مدیریت محیط زیست را به کار برده اند (آقایارزاده و یارمحمدزاده، 1396).
یکی از موضوعات مورد توجه جهان معاصر که در سالهای پس از 1970 میلادی به بعد، روز به روز بر اهمیت آن افزوده گشته توجه به محیط زیست و مسائل زیست محیطی می باشد. متاسفانه در سالهای اخیر رشد و پیشرفت صنایع مختلف نگرانی هایی را در خصوص تخریب محیط زیست ایجاد کرده است و به دلیل محدودیتهایی که کره زمین با آن مواجه می باشد خطرات جدی در نابودی طبیعت بروز کرده و آسیبهای جبران ناپذیری بر آن وارد شده است (جابور و همکاران، 2012).
از سال 1992، به دنبال برپایی کنفرانس ریو که در آن بر ضرورت توجه و کمک بخشهای صنعت و تجارت به ارزیابی عملکردهای زیست محیطی و توسعه روشهای مدیریت محیط زیست تأکید شد، شعله های بحث و گفتکو درباره دستیابی به چارچوبی برای برنامه ریزی و استقرار سیستمهای مدیریت زیست محیطی در سازمانهای صنعتی زبانه کشید (رضایی و همکاران، 1393).
امروزه نیز، برنامه مدیریت زیست محیطی که در طرحهای توسعه بیشتر کشورها اجرا میگردد، یکی از ابزارهای توانمند در جهت کاهش اثرات سوء و راهکاری برای تداوم سازگاری سیاستهای بخش صنعت و خدمات با محیط زیست میباشد. سیستم مدیریت زیست محیطی مجموعه اقدامات مدیریتی است که این امکان را میدهد تا سازمان تاثیر فعالیتهایش بر محیط زیست را شناسایی و ارزیابی کرده و تحت کنترل درآورد و در نهایت عملکرد زیست محیطی خود را بهبود بخشد. این سیستم میتواند به سازمان در برآورده کردن الزامات حفاظت محیط زیست و همچنین صرفه جویی در مصرف مواد و انرژی کمک نماید (جلیل و مهدوی نیا، 1396). همچنین سیستم مدیریت زیست محیطی میتواند کنترل بیشتری روی عملیاتهای سازمان اعمال نموده و در نتیجه منجر به کاهش ضایعات و افزایش کارایی سازمان شود.ISO14000 مجموعهای از استانداردهای بین المللی میباشد که شامل استانداردهایی برای مدیریت زیست محیطی، ممیزی زیست محیطی، ارزیابی عملکرد زیست محیطی و غیره میباشد (رضایی و همکاران، 1393).
در کشور ما نیز نظام مدیریت زیست محیطی به طور رسمی در ماده های 65 و 66 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به طور صرحتا مورد تاکید قرار گرفت و مسائل مختلف محیط زیست و سازگاری با آن از جمله مصرف بهینه، حفاظت از منابع پایه ای، سیاستگذاری بر ارزیابی استانداردهای زیست محیطی و برنامه ریزی جهت حفظ محیط زیست مورد توجه قرار گرفت.
جایگاه استراتژی منابع انسانی سبز در مسائل زیست محیطی
آلودگی زیست محیطی و بحران انرژي در سده بیستم، زمینههاي پیدایش رویکردهاي مختلف براي مدیریت منابع انسانی را ایجاد نمود. عليرغم نادیده انگاشتن نقش انسان در برخی از این رویکردها، استراتژی منابع انسانی سبز با تطبیق حوزه های مدیریت منابع انسانی و مدیریت زیست محیطی باعث شکل گیری چارچوب جدید در فرآیندهای سازمانی شده است که تاثیرات عمیقی بر سازمانها دارد که در ادامه به چند مورد از تاثیرات استراتژی منابع انسانی سبز بر سازمانها اشاره می گردد (جابور و جابور27، 2016):
- جلوگیری از غفلت افراد نسبت به محیط: با توجه به اینکه استراتژی منابع انسانی سبز رویکردی محیط محور است و چارچوبهای تعامل با محیط در آن مورد تاکید قرار گرفته است لذا استراتژی منابع انسانی سبز باعث می شود تا سازمانها و منابع انسانی نسبت به محیط بی تفاوت نبوده و وظیفه خود را منحصر به درون سازمان ندانند.
- کمک به مدیریت اثربخش در سازمان: با توجه به اینکه نقش سازمان در جوامع امروزی در تعامل با محیط معنی پیدا می کند و بدون توجه به تغییرات محیطی نمی توان به صورت موثر در سرنوشت سازمان تاثیر گذاشت؛ لذا، استراتژی منابع انسانی سبز باعث شناخت فرآیندهای سازمانی در تعامل با محیط می شود که منجر به اثربخشی سازمان می گردد.
- برجسته کردن مشارکت کارکنان: تعیین اهداف زیست محیطی و آگاهی از آن نمی تواند موفقیت برنامه های سازمان در تعامل با محیط طبیعی را تضمین نماید؛ بلکه تعهد کارکنان نسبت به نتایج سیاستگذاریها در زمینه حفاظت محیط زیست عامل اساسی محسوب می شود. در واقع، استراتژی منابع انسانی سبز منجر به افزایش تعهد کارکنان و تغییر نگرش آنها نسبت به مسئولیتهای اجتماعی سازمان می شود.
- مصرف بهینه منابع: منابع سازمانی مهمترین دارایی های هر سازمانی محسوب می شوند و استراتژی منابع انسانی سبز اشاره به این موضوع تاکید دارد که میباید منابع انسانی را به گونهای بازطراحی یا مهندسی مجدد نمود که نسبت به قوانین، سیاستها، منابع، درست مصرف کردن، اسراف نکردن و تخصیص مناسب منابع احساس تعهد نمایند.
پیشینه تجربی پژوهش
استراتژی منابع انسانی سبز مجموعه فعالیتها و برنامههای سازمانی در خصوص منابع انسانی است که شیوهها و رویکردهای تخصیص منابع در بخشهای مختلف سازمان در خصوص مسائل زیست محیطی را تعیین می کند. آن می تواند با رویکرد تبلیغاتی و یا پیشگیرانه باشند و نیز می تواند الگوهای رفتاری حال نگر یا آینده نگر باشد. به طور کلی، استراتژیهای منابع انسانی سبز منتج شده از اهداف و اراده های مدیران منابع انسانی در سازمانها است که به دنبال تحقیق پایداری محیطی و حرکت رو به جلو سازمان در پیشگیری و جلوگیری از آسیبهای زیست محیطی است که در این زمینه تحقیقات متعددی انجام و الگوهای مختلفی ارائه شده است.
شارما و گوپتا28 (2014) تحقیقی در راستای ادغام تفکرات مدیریت زیست محیطی و مدیریت منابع انسانی انجام دادند. آنها مبتنی بر چهار اصل نهضت سبز، یعنی محیط زیست، پایداری، عدم خشونت و عدالت اجتماعی تلاش کردند، تا الگوی کارکردی در سازمانها به ویژه در زمینه حسابداری سبز، بازاریابی سبز، مدیریت زنجیره تامین سبز و مدیریت منابع انسانی سبز را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. آنها مطرح کردند مدیریت منابع انسانی سبز شامل فرایندها، وظایف، مدلها و مفاهیم مدیریت منابع انسانی با نگاهی به حفاظت از پایداری محیط زیست می باشد که دارای مولفههای جذب و نگهداری سبز، تعیین پارامترهای سبز و اندازهگیری عملکرد، توسعه استعدادها برای سبز کردن سازمان، طراحی مشاغل سبز، رفتار شهروندی سبز، حمایت مدیران ارشد از مدلسازی سبز و تسهیم اطلاعات و توانمندسازی سبز است (شارما و گوپتا، 2014).
رن29 و همکاران (2017) در تحقیق خود بیشتر بر روی عوامل بسترساز، اندازهگیری و پیامدهای استراتژیهای منابع انسانی سبز در سازمانهای مدرن متمرکز شدند. آنها دو مساله را به عنوان عوامل پایه ای این تفکر معرفی کردند که شامل درک کارکنان از عرصه های تصمیم گیری و زمینه های فرهنگی سازمان است. همچنین آنها بیان کردند؛ برنامه ها و استراتژیهای منابع انسانی سبز به طور فزاینده ای برای اجرای موفقیت آمیز استراتژی های سبز و شیوه های مدیریت محیطی ضروری تلقی می شود. نهایتا آنها، استراتژیهای منابع انسانی سبز را مبتنی بر رویکرد رفتارگرایی و در سه سطح فردی، تیمی و سازمانی مطرح کردند (رن و همکاران، 2017):
حال در ادامه به شرح مختصر نتایج برخی از تحقیقات داخلی و خارجی که مرتبط با موضوع پژوهش حاضر می باشد، پرداخته شده است.
جدول 1: پیشینه تجربی تحقیق
نام محقق (سال) | عنوان تحقیق | دستاوردها |
آل ممون30 (2019) | تجزیه و تحلیل آگاهی کارکنان در زمینه استراتژی منابع انسانی سبز: شواهد از بنگلادش | دانش مدیریت منابع انسانی سبز به عنوان استراتژی منابع انسانی سبز برای دستیابی به عملکرد سازمانی عالی ضروری می باشد |
چادهاری31 و همکاران (2019) | اقدامات منابع انسانی سبز و تأثیر آن بر رضایت شغلی کارمندان - یک مطالعه موردی در بنگلادش | بین اقدامات منابع انسانی سبز و رضایت شغلی کارکنان رابطه مثبت وجود دارد. و اقدامات منابع انسانی سبز مطمئناً افق جدیدی را در زمینه شیوه های بانکداری بنگلادش ایجاد می کند. |
ساکوا32 (2018) | عوامل موثر بر اجرای اقدامات منابع انسانی سبز در بخش عمومی کنیا | اقدامات منابع انسانی سبز مبتنی بر ارتباط بین مدیریت منابع انسانی و استراتژی های سازمان در خصوص محیط زیست تعیین می گردد این اقدامات منوط به آینده نگری مدیران و مشارکت فعال کارکنان به نتیجه می رسند و اگر در سازمانها بخش عمومی قوانین و استانداردها درست تعیین گردند بسترهای لازم فراهم بوده و استراتژیهای منابع انسانی سبز در عمل نیز موفقیت آمیز خواهد بود. |
رن و همکاران (2017) | تحقیقات مدیریت منابع انسانی سبز در حال ظهور: بررسی و جهت گیری های آینده | مفهوم سازی و الگوی اندازه گیری مدیریت منابع انسانی سبز یکی از ضرورت های تحقیقاتی در سالهای اخیر است و ارائه یک مدل یکپارچه از مقدمات، پیامدها و احتمالات مربوط به مدیریت منابع انسانی سبز باید در آینده مورد توجه قرار گیرد. |
دشوال33 (2015) | مدیریت منابع انسانی سبز: یک استراتژی سازمانی سبز | مدیریت منابع انسانی سبز شامل دو عنصر اصلی یعنی استراتژی منابع انسانی سازگار با محیط زیست و استراتژی حفظ سرمایه دانش است که به کارکنان کمک می کند تا از مشاغل اجتماعی خود به نحوی بهتر آگاهی یابند. |
یعقوبی و همکاران (1397) | استقرار مدیریت منابع انسانی سبز در اکوسیستم کارآفرینی | مدیریت منابع انسانی، مدیریت محیط زیست، سیاست، عوامل فنی و قوانین عوامل موثر بر استقرار مدیریت منابع انسانی سبز در اکوسیستم کارآفرینی هستند. |
شاکریان (1397) | شناسایی و تعيين اولویت اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز با استفاده از تکنيک تاپسيس فازي | مهمترین اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز شامل تجزیه و تحلیل و طراحی شغل سبز، برنامه منابع انسانی سبز، استخدام سبز، انتخاب سبز، ارزیابی عملکرد سبز، آموزش سبز، مدیریت پاداش سبز، مدیریت ایمنی و بهداشت سبز و مدیریت انضباط سبز می باشند. |
رجبپور (1396) | تأثیر مدیریت منابع انسانی بر توسعۀ مدیریت زیست محیطی | كارکردهای مديريت منابع انسانی شامل جذب و استخدام، آموزش و توسعه، ارزيابي عملكرد، جبران خدمت، مزايا و پاداش، مسير ارتقاي و روابط كاركنان بر اتخاذ مدیریت زیست محیطی تأثیر مثبت و معناداری دارد. |
فرخي و همكاران (1396) | ارائه چهارچوب مدیریت منابع انسانی سبز در صنعت فولاد | مدیریت منابع انسانی سبز بر پیامدهای فردی، سازمانی، گروهی و با توجه به ضرروت درونی شدن و تغییر نگرش کارکنان و مدیران فولاد مبارکه در حوزه مسائل محیط زیست، مهمترین راهکار جهت تغییر نگرش در این شرکت آموزش و افزایش دانش در حوزه محیط زیست است. |
منبع: مطالعه محقق
روش شناسی پژوهش
قاعده حاکم بر روابط بین پدیده و رویدادها در علوم انسانی به شکل پیچیدهای بر روشهای پژوهش در این حوزه تاثیرگذار بوده و نشان دهنده سختی کار در علوم انسانی است. با این وجود، طبقهبندیهای مشخصی از روشهای تحقیق در چنین علومی و بر اساس معیارها و چارچوبهای متعددی انجام شده است. هدف پژوهش و ماهیت روش پژوهش از پر کاربردترین معیارها در این حوزه است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف از تحقیقات توسعهای - کاربردی محسوب میشود. چرا که طراحی مدل استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران به عنوان یک مدل جدید توسعه دهنده مدلهای قبلی بوده و هم میتواند به عنوان چارچوب مفهومی برای مدیران و مسئولان بانک رفاه کارگران کاربرد داشته باشد.
از لحاظ ماهیت روش پژوهش نیز، پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی از شاخه تحلیلی- پیمایشی محسوب میشود. چرا که پژوهش حاضر در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است که در بخش کیفی، شیوه های کیفی گردآوری دادهها به کار گرفته میشود و شناسایی و تعیین شاخصها، مولفهها و ابعاد بر مبنای تحلیل و تفسیر گزارههای مصاحبه و پرسشنامهها انجام شده است و در بخش کمی نیز با اتکاء بر خروجیهای مرحله کیفی، با استفاده از پرسشنامه بسته پاسخ به نگرش سنجی از مدیران و برنامه ریزان بانک رفاه کارگران در خصوص وضعیت موجود بانک رفاه کارگران بر مبنای شاخصهای به دست آمده پرداخته میشود که از روش پیمایشی تبعیت میکند.
نهایتا تحقیقات از لحاظ نحوه گردآوری و نوع دادهها در یکی از سه دسته کیفی، کمی و ترکیبی (کیفی-کمی) قرار می گیرند. با توجه به اینکه در پژوهش حاضر، ابتدا از طریق روشهای کیفی شاخصها، مولفهها و ابعاد مدل استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران شناسایی، و سپس از طریق روشهای کمی مورد ارزیابی قرار گرفتهاند؛ لذا پژوهش حاضر از نظر نحوه گردآوری و نوع دادهها از نوع ترکیبی محسوب میشوند. بدین منظور و در راستای هدف اول پژوهش، از روش تحلیل محتوای جهت دار و به صورت قیاسی و کمک از پیشینهها و نظریههای قبلی انجام شده است و در ادامه کدگذاری باز، محوری و انتخابی به شیوه تطبیقی، یعنی پرسیدن سوالات و انجام مقایسهها صورت گرفت. دادهها از ابتدا از طریق پرسیدن سوالات سادهای نظیر چه، که، چگونه، چقدر تجزیه و تفکیک از 10 نفر جمع آوری شدند. متعاقباً داده ها مقایسه شده و رویدادهای مشابه با یکدیگر گروه بندی و به عنوان مفهومی مشابهی لحاظ گردید. همچنین تست و برازش الگوی طراحی شده توسط مدیران و برنامه ریزان بانک رفاه کارگران، از روش مدلسازی معادلات ساختاری و به روش حداقل مربعات جزئی با نرم افزار Smart PLS انجام شده است.
همچنین در پژوهش حاضر در هر یک از مراحل کیفی و کمی، جامعه و نمونه مورد مطالعه متفاوت میباشد. در مرحله نخست پژوهش که مبتنی بر روش کیفی است، جامعه آماری کلیه خبرگان و صاحبنظران حوزه مدیریت منابع انسانی (کارشناسان سازمانی و دانشگاهی) است که با صنعت بانکداری آشنایی دارند که مبتنی بر سه ویژگی زیر تعیین شدهاند:
- عضو هیات علمی دانشگاه و متخصص در حوزه منابع انسانی (حداقل یک مقاله یا کتاب)؛
- مدیر یا کارشناس در حوزه بانکداری و دارای سابقه اجرایی (حداقل 5 سال) در حوزه مدیریت منابع انسانی؛
- تمایل به مشارکت در فرایند پژوهش.
در نهایت 10 نفر به عنوان گروه خبره با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند یا قضاوتی برگزیده شدند.
در مرحله دوم پژوهش که مبتنی بر روش کمی است، جامعه آماری کلیه مدیران و برنامهریزان بانک رفاه کارگران در استان تهران بزرگ به تعداد 2784 نفر میباشد که نمونه آماری از بین آنها مبتنی بر روش نمونهگیری طبقهای و به تعداد 338 نفر مبتنی بر جدول مورگان انتخاب شده است.
یافتههای پژوهش
در پژوهش حاضر یافتههای پژوهش در دو مرحله قابل بیان میباشد که مرحله اول مربوط به تجزیه و تحلیل دادههای کیفی است که بر اساس روش تحلیل محتوای جهتدار و به صورت قیاسی و با کمک گرفتن از پیشینهها و نظریههای قبلی و نیز کدگذاری باز، محوری و انتخابی به شیوه تطبیقی صورت گرفته است. در مرحله دوم تجزیه و تحلیل دادهها کمی است که بر اساس پرسشنامه و با نظرسنجی از مدیران و برنامهریزان بانک رفاه کارگران در استان تهران بزرگ جمع آوری گردیده و مبتنی بر تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
همچنین با توجه به اینکه از روشهای تحلیلی و اکتشافی علم آینده پژوهی، استفاده شد، به این منظور، پویش محیطی34 صورت گرفته است و از روش تجزیه و تحلیل پستل برای شناسایی ابعاد مختلف نیروهای پیشران و عدم قطعیت های کلیدی استفاده شده است. روندهای اصلی مؤثر بر آینده مدیریت منابع انسانی با مطالعه ادبیات تحقیق استخراج شده است. از میان این روندها و با آراء خبرگان عرصه منابع انسانی این صنعت ۱۵ روند، شناسایی و استخراج شد که در جدول ذیل گزارش شده است:
جدول روندهای آینده منابع انسانی و اثرگذاری آنها بر موضوع تحقیق
روندهای آینده | اثرگذاری روندهای آینده بر موضوع پژوهش | |
نیروهای فناورانه | ||
تخصصی تر شدن مشاغل | افزایش نیروی متخصص که در آمد بیشتری نیز دارد، از افزایش حقوق کارکنان نیمه ماهر و کارکنان ساده خیلی بیشتر خواهد بود و این امر شکاف طبقاتی را در جامعه سیب خواهد شد. این موضوع همچنین ضرورت مدیریت استعدادها را مطرح می کند. | |
گسترش ارتباطات مجازی و سایر ابزارهای | نقش رسانه ها می تواند در جلب توجه کارجویان، افزایش مهارت های نیروی کار و خود آموزی، آموزش های از راه دور و مواردی از این دست، خودنمایی کند. ضمن اینکه پیرو توسعه رسانه ها، روابط اجتماعی افراد نیز تحولاتی را مشاهده خواهد کرد که سبب باز تولید توازن بین کار و زندگی برای کار کتان خواهد بود. این موضوع همچنین جابه جایی نیروی کار را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد | |
نقش رسانه های نوظهور در تحول فرایندهای ارتباطی و هماهنگی های درون سازمانی | همان طور که در بخش نیروهای فناورانه عنوان شد، این رسانه ها می توانند سبک زندگی، انتظارات فرد از خویشتن و چشم اندازهای زندگی فرد را تحت تأثیر قرار داده و ارتباط فرد با شغلش را نیز متحول کنند. مجازی شدن مشاغل و دور کاری، نمونه پیامدهای این روند است که می تواند هم در تعادل کار و زندگی افراد اثر گذار باشد و هم اثرات منفی در کمیت و کیفیت ارتباطات اجتماعی و حرفه ای کار کتان بگذارد. | |
نیروهای اجتماعی | ||
مهاجرت داخلی و جابه جایی و تحرک نیروی | نتیجه چنین پیشامدی، گسترش شهرنشینی خواهد بود که نتیجه آن تقاضای بالاتر برای مشاغل خواهد بود. همچنین تنوع افراد با قومیت ها، مذاهب و فرهنگ های مختلف افزایش یافته و وظیفه مدیریت منابع انسانی است که از این تفاوت ها به گونه ای احسن استفاده کند | |
نرخ مهاجرت خارجی به ویژه مهاجرت نخبگان | مهاجرت و به ویژه مهاجرت نخبگان، از جهت کاهش حجم و تنوع بازار کارجویان، میتواند بر اقدامات کارفرماها اثرگذار باشد: آنها مجبور به اعمال تلاش بیشتر و هزینه بیشتر برای جذب و نگهداری نیروهای مستعد خواهند شد. | |
تغیر الگوی خانواده ها و تحول توزیع نقش از خانواده؛ افزایش والدين مجرد، افزایش نرخ مشارکت زنان، تک فرزندی و زندگی مجردی | این موضوع سبب می شود کار کنانی که مسئولیت تربیت فرزندان با نگهداری والدینشان را برعهده دارند، یا به طور کلی افرادی که علاوه بر کارمند بودن، نقش های متعدد دیگری در خانواده دارند، می تواند در کیفیت کاری آنها اثرگذار بوده و توازن کار و زندگی آنها را متحول کند | |
نیروهای فناورانه | ||
تغییرات سازمانی، من جمله گسترش فرهنگ سازمانی غیررسمی، مسطحتر شدن سازمانها و تغییرات مدیریت نیروی انسانی در سازمانها | تحولات سازمانی با هر عنوان و در هر حوزه ای، کارفرمایان را به این سمت سوق خواهد داد که انعطاف پذیری بالایی در قبال مسائل محیطی و بیرونی از خود نشان دهنده و موضوع جذب نیروی انسانی نیز از این امر مستی نخواهد بود. | |
نیروهای سیاسی | ||
طی کردن گامهای جهانی شدن توسط کشور و الزامات آن: مثلا پیوستن به سازمان تجارت جهانی و التزام به حفظ قوانین مالکیت فکری و غیره | ممکن است با افزایش سیاستهای دولت مبنی بر پیوستن به جامعه جهانی، الزاماتی به شرکت های دولتی اعم از داخلی و خارجی تحمیل شود که این امر از یک سو افزایش مهارتهای کارجویان و از سوی دیگر ایجاد فرصتهای شغلی از سوی کارفرمایان را مطالبه خواهد کرد | |
ورود سرمایهها و شرکتهای خارجی به کشور در شرایط پسابرجام | این موضوع نیز قدرت چانه زنی کارکنان و به ویژه کارکنان متخصص در حوزه بانکداری را افزایش خواهد داد؛ از این جهت که کارفرمایان حالا رقبایی خواهند داشت که باید برای جذب نیروی کار با آنها رقابت کنند. | |
اثبات سیاسی منطقه | موضوعاتی پیرامون ثبات سیاسی و تحریم ها نیز می توانند کارفرمایان را با عدم قطعیتهای مواجه کنند که از پی آن، موضوعاتی نظیر آینده منابع انسانی در درجه دوم اهمیت و بعد از تلاش این شرکتها برای بقاء قرار گیرند | |
نیروهای اقتصادی | ||
در آمد سرانه و قدرت اقتصادی خانوارها | این موضوع عرصه کاریابی را به اقیانوس قرمز تبدیل می کند، در صورت کاهش قدرت خريد خانوارها، نیاز به بقا در محیط کار برای کار جویان بالاتر رفته و آنها محکوم به پذیرش شرایط کارفرمایان خواهند بود. همچنین از سوی دیگر این موضوع می تواند کیفیت کار نیروها را مخدوش نموده و هنرنمایی کارفرمایان برای حفظ بهرهوری نیروی کار، بیشتر ملموس خواهد بود از یک سو کارفرمایان اولویتی برای جذب و ارضای خلاق ترین نیروی کار نخواهند داشت و از سوی دیگر نیزه کارجویان نخواهند توانست برای انتخاب بهترین کارفرما، چاته برتاد. بنابراین، این موضوع اولویت سازمانها و شرکتها نخواهد بود. | |
خصوصی سازی | این تحولات می توانند اهمیت منابع انسانی را پررنگ تر از قبل نموده و تلاش های کارفرمایان را معطوف به این موضوع بنمایند. البته از سوی دیگر، ممکن است پیادهسازی بی کیفیت این است منجر شود که عواملی به جز شایسته سالاری در استخدام نیروهای کاری اثرگذار باشند و در این صورت می توان آیندهای متفاوت برای مدیریت منابع انسانی | |
نیروهای زیست محیطی | ||
کاهش نزولات آسمانی، خشکسانی و اثرگذاری آن در زندگی روستایی و شهری | این موضوع ابتدای ساکن می تواند مهاجرت های اقلیمی را سبب شود که در بخش مهاجرت های داخلی بررسی شله از سوی دیگر، کاهش مشاغلی که از خشکسالی اثرپذیر هستند (مانند کشاورتری و دامپروری ) طبیعت تقاضا برای مشاغل به روزتر و نوین تر (مانند حوزه فاوا) افزایش خواهد یافت و این موضوع می تواند هم برای کارفرمایان و هم برای کارجویان محیط بازی را تغییر دهد. | |
قوانین و مقررات | ||
تحولات کار کردگرایانه در قوانین کار و بیمه، و قوانین مالیاتی | به طور کلی، قوانین و مقررات و تحولات آتی آنها، یک نیروی بیرونی و تحمیلی به کارفرمایان و کارجویان بوده و گزینه ای برای تصمیم گرفتن پیش روی این دو گروه قرار ندارد. به بیان دیگر، کارفرمایان و کارجویان تنها گزینه ای که پیش رو خواهند داشت، انعطاف پذیری و پیاده سازی این قوانین است. نمونه ای از این تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی زنان است که می تواند تحت تأثیر سیاست های دولتی تغییر کند | |
مشارکت های اجتماعی و نقش نهادهای مدنی که می تواند منجر به امنیت شغلی و افزایش نرخ مشارکت زنان و غیره شود |
با آراء خبرگان عرصه منابع انسانی این صنعت، پرسشنامه ای مشتمل بر ۱۵ روند، برای سنجش میزان پیشبینیناپذیری (عدمقطعیت) و اثرگذاری هر روند پر مدیریت منابع انسانی صنعت بانکداری، طراحی شد، روایی محتوایی و اعتبار پرسشنامه موصوف مورد سنجش و تأیید قرار گرفت. تعداد ۲۶ خبره صنعت بانکداری پرسشنامه مربوط به شدت اهمیت و میزان اثرگذاری هریک از روندها بر آینده منابع انسانی در این صنعت را پر کرده و نظرات آنها فضاهای سناریوهای آینده را شکل داد.
در نهایت مهم ترین روندها از تجمیع آراء خبرگان و با اتکا بر روش شوارتز استخراج شد. بدین صورت که روندهایی که بیشترین سطح از عدم قطعیت را داشته و در عین حال بیشترین اثر گذاری بر آینده موضوع را داشتند، به عنوان دو عدم قطعیت کلیدی انتخاب شدند. در انتها به منظور تدوین منطق سناریوها و سازگاری درونی آنها، از مصاحبههای نیمه ساختار یافته با مدیران حوزه منابع انسانی، بازاریابی و مدیران راهبردی صنعت بانکداری، استفاده شد.
تحلیل روندها به استخراج عدم قطعیت های کلیدی منجر شد. تجميع خبرگانی متشکل از مدیران منابع انسانی صنعت بانکداری، مشخص نمود که کدام یک از این عدم قطعیتها، سازنده سناریوها خواهند بود. بدین صورت که خبرگان، شدت و اهمیت بروز این عدم قطعیت ها را ارزیابی کردند. داده های گردآوری شده، با مشخص کردن آن دسته از روندهای که بیش از سایرین پیشبینیناپذیر بوده (عدمقطعيتها) و در عین حال اهمیت زیادی بر موضوع تصمیم دارند، فضاهای سناریوها را تشکیل دادند. پرسشنامه ای که برای این منظور تدوین شد، برای تأیید روانی در اختیار تعدادی آیندهپژوه که در صنعت بانکداری مشغول به فعالیت هستند و همچنین تعدادی متخصص منابع انسانی فرار گرفت و نظرات تکمیلی متخصصین نامبرده بر پرسشنامه اعمال شد. در پرسشنامه توزیع شده، میزان نامشخص بودن (قطعی بودن یا نبودن) روندها و میزان تأثیری که هر روندی بر آینده منابع انسانی دارد؛ در طیف های ليکرتی پنج تائی، مورد سنجش قرار گرفته است.
یافته های کیفی پژوهش: در مرحله اول از تجزیه و تحلیل کبفی، برای شناسایی بخشی از مقولههای فرعی که شامل مولفههای الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران می باشد از روش تحلیل محتوای جهت دار و به صورت قیاسی و کمک از پیشینه ها و نظریه های قبلی استفاده شده است که نتیجه آن در جدول 2 آورده شده است.
جدول 2: مولفههای مدیریت منابع انسانی سبز شناسایی شده از طریق مرور ادبیات نظری تحقیق
مولفه | منبع احصاء |
نگرش سبز | ازمی و همکاران (2018) |
انگیزش سبز | بومبیاک و مارچنیوک-کلوسکا (2018) |
مشارکت تیمی سبز | شارانیا و رادهیکا (2016)، آل ممون (2019) |
ایجاد تیم های سبز | شارانیا و رادهیکا (2016) |
پاداش تیمی سبز | آل ممون (2019) |
انتخاب سبز | شارما و گوپتا (2014)، بربر و آلکسیز (2016)، بومبیاک و مارچنیوک-کلوسکا (2018) |
آموزش و توسعه سبز | بربر و آلکسیز (2016)، ازمی و همکاران (2018)، بومبیاک و مارچنیوک-کلوسکا (2018) |
طراحی مشاغل سبز (محیط کاری) | شارما و گوپتا (2014)، شارینا و رادهیکا (2016)، بومبیاک و مارچنیوک-کلوسکا (2018) |
منبع: مطالعه محقق
در ادامه برای شناسایی شاخصها، مولفهها و ابعاد الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران از کدگذاری باز، محوری و انتخابی به شیوه تطبیقی، یعنی پرسیدن سوالات و انجام مقایسهها صورت گرفت. در این فرآیند در ابتدا دادهها از طریق پرسیدن سوالات از خبرگان جمع آوری شدند. متعاقباً دادهها مقایسه شده و رویدادهای مشابه با یکدیگر گروهبندی و عنوان مفهومی مشابهی میگیرند. در ادامه، در جداول 3 قسمتی از كدگذاري باز نشان داده شده است.
جدول 3: قسمتی از فرآیند كدگذاري باز
گزاره های کلامی (A) | کد اولیه | نشانگر |
در تیم های ایجاد شده، هماهنگی ها و همکاری ها بین افراد تیم برای مشارکت در مسائل زیست محیطی ایجاد شود تا بتوان به نتیجه بهتری دست یافت. | ایجاد هماهنگیهای لازم برای مشارکت در پایداری زیست محیطی | A1 |
مدیران بانک ها می توانند از طریق ترغیب کارکنان خود به فعالیت های زیست محیطی آن ها را در تیم های سبز جمع آوری کنند. | ترغیب کارکنان در فعالیت های سبز تیمی | A2 |
افرادی که انتظار پاداش را دارند، بهتر می توانند به فعالیت های زیست محیطی بپردازند و در این زمینه تلاش بیشتری می کنند. | پاداش برای کسب مهارت های سبز | A3 |
افراد تیم برای اجرای فعالیت های زیست محیطی باید درگیر شوند و از خود انگیزه نشان دهند. مدیران بانک نیز باید از ان ها حمایت کنند و راه را به آن ها نشان دهند. | پیاده سازی اقدامات و برنامه های مدیریت زیست محیطی | A4 |
کارکنان دارای ایده و خلاقیت های سبز اطمینان خاطر داشته باشند که مدیران از ایده های سبز ان ها حمایت می کنند تا بهتر بتوانند به ایده پردازی بپردازند. | حمایت مدیران از خلاقیت های سبز کارکنان | A5 |
در مرحله کدگذاری باز که به شناسایی و برجسته کردن عبارات و گویهها با معنی خاص به عنوان کدهای مستخرج اولیه اقدام گردید در مجموع 148 مفهوم و گزاره معنادار به عنوان شاخصهای الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران احصاء گردیده است. در مرحله کدگذاری محوری یک مقولهی مرحله کدگذاری باز را انتخاب کرده و آن را در مرکز فرایندی که در حال بررسی آن هستیم قرار می دهیم. چنین مقولهای باید مقوله محوری باشد؛ یعنی اینکه همه مقولههای اصلی دیگر بتوانند به آن ربط داده شوند و باید به کرات دادهها ظاهر شده باشد. این بدان معناست که در همه یا تقریباً همه موارد، نشانههایی وجود دارند که به آن مفهوم اشاره میکنند. در جداول 4 نتیجه مرحله کدگذاری محوری نشان داده شده است.
جدول 4: كدگذاري محوری
کد محوری (مقوله) | کد اولیه | کد محوری (مقوله) | کد اولیه |
نگرش سبز | ایجاد علاقه و تمایل افراد به مسائل زیست محیطی | درگیرسازی تیمی سبز | پیاده سازی اقدامات و برنامه های مدیریت زیست محیطی |
ایجاد ديدگاه مثبت کارکنان | عجین شدن و درگیر شدن با مسائل سبز در غالب تیم | ||
احترام به ارزش های سبز کارکنان | |||
دغدغه های زیست محیطی | |||
افزایش آگاهی های زیست محیطی کارکنان | |||
دانش سبز | شرکت کارکنان در سمینارها و کنفرانس های مسائل زیست محیطی | جذب و استخدام سبز | وارد كردن معيارهاي زيست محيط در جذب و نگهداری |
جذب و استخدام از طریق IT | |||
فراهم کردن اطلاعات درباره ارزش های سبز | مدیریت ایمنی و سلامت سبز | ||
به اشتراک گذاری دانش و تجربیات سبز در بین کارکنان | شایستگی های زیست محیطی کارکنان | ||
انگیزش سبز | حمایتهای مالی جهت خرید محصولات سبز | آموزش و توسعه سبز | آموزشهـاي مـرتبط بـا مـديريت زيسـت محيطـي |
حمایت از فرآیند های دور کاری | آموزش مبتنی بر تکنولوژی آموزشی | ||
حمايتهاي زيست محيطي از كاركنان | تجزیه و تحلیل و شــناســایی نیازهای آموزشــی زیست محیطی | ||
مشوقهایی برای اقدامات زیست محیطی | افزايش تواناييهاي تخصصي و مهارت كاركنان در انجام وظايف زیست محیطی | ||
مشارکت تیمی سبز | مشارکت در تصمیمات استراتژیک زیست محیطی | مدیریت عملکرد سبز | وارد كـردن معيارهـاي زيسـت محيطـي برای ارزیابی عملکرد |
ایجاد هماهنگیهای لازم برای مشارکت در پایداری زیست محیطی | پیاده سازی و ممیزی الزامات زیست محیطی (ایزو 1400) | ||
ايجاد فضايي حمايتي و مشاركتي براي رعايت مسائل زيست محيطي | ارائه بازخوردهای دوره ای به کارکنان جهت دستیابی به اهداف زیست محیطی | ||
ایجاد فرصت برای کارکنان جهت مشارکت و ارائه پیشنهاد طرحهای سبز | تجزیه و تحلیل عملکرد سبز | ||
جبران خدمت کارمندان سبز | |||
ایجاد تیم های سبز | بکارگیری تیم های چند وظیفه ای به منظور مدیریت زیست محیطی | انضباط سبز | بهینه سازی مصرف انرژی |
تعهد و تعلق کارکنان در راستای پیادهسازی اهداف زیست محیطی | استفاده درست از مواد | ||
ترغیب کارکنان در فعالیت های سبز تیمی | استمرار و تناوب در اقدامات زيست محيطي | ||
اعلام قوانین زیست محیطی | |||
رهبری تیمی سبز | تعیین اهداف و ماموریتها زیست محیطی | محیط کار سبز | فضای کاری سبز (گل و گیاه) |
ارزیابی فعالیتهای تیمی و مشارکت سبز | طراحی داخلی سبز | ||
ارتباطات تیمی | نصب و بکارگیری تجهیزات در جهت کاهش منابع | ||
وجود راهبردهای تسهیل مشارکت کارکنان و توسعه تیمی سبز | تفکیک زباله ها | ||
کاهش آلودگی |
لازم به توضیح است که در مرحله کدگذاری محور، کدهای اولیه با مشابهت معنایی و مفهومی با یکدیگر دستهبندی و تجمیع شدند و کار پالایش صورت گرفت؛ به طوری که 148 مفهوم و گزاره معنادار مرحله اول به 47 کد اولیه کاهش یافت و نیز در ادامه تلاش محقق بر این بود که مقولهها دارای هماهنگی درونی و ناهمگونی بیرونی باشند. بدین صورت که حداقل تفاوت بین واحدهای معنایی در درون مقولهها و حداکثر تفاوت بین مقولههای مختلف وجود داشته باشد. حال در ادامه برای تشکیل یک دیدگاه، مقولهها یکپارچه خواهند شد. به طوری که نتایج تحقیق به صورت یک دیدگاه نو نمود پیدا کند. به عبارت دیگر کدگذاری انتخابی فرایند یکپارچه سازی و بهبود مقولهها جهت تشکیل دیدگاههای جدید است. در جداول 5 نتیجه مرحله کدگذاری انتخابی نشان داده شده است.
جدول 5: کدگذاری انتخابی استخراج شده از مقوله های استراتژي منابع انساني سبز در بانك
کد انتخابی (ابعاد یا سطح) | کد محوری (مقوله یا مولفه) |
سطح فردی | نگرش سبز |
دانش سبز | |
انگیزش سبز | |
سطح تیمی | مشارکت تیمی سبز |
ایجاد تیم های سبز | |
رهبری تیمی سبز | |
درگیرسازی تیمی سبز | |
سطح سازمانی | جذب و استخدام سبز |
آموزش و توسعه سبز | |
مدیریت عملکرد سبز | |
انضباط سبز | |
محیط کار سبز |
حال با توجه به مولفهها و ابعاد استخراج شده از مفاهیم تحقیق، متغیرهای تحقیق به صورت شکل 1 میباشد.
شکل 1: متغیرهای الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران
- یافته های کمی پژوهش: در این بخش، به تحلیل دادهها برای تعیین وضعیت موجود بانک رفاه کارگران بر مبنای الگوی استراتژی منابع انسانی سبز پرداخته شده است. در حقیقت تست و برازش الگوی طراحی شده توسط خبرگان، از روش مدلسازی معادلات ساختاری و به روش حداقل مربعات جزئی با نرم افزار Smart PLS انجام شده است. برای اعتبارسنجی مدل ساختاری ارائه شده از مرحله قبل و تعیین ضرایب مسیر بین متغیرهای موجود در مدل و تبیین میزان پیش بینی متغیرهای ملاک از پیشایندهای آنان، پرسشنامهای 47 سوالی با طیف 5 گزینه ای لیکرت تنظیم و در بین جامه آماری توزیع گردید. پس از جمع آوری دادهها، مدل ارزیابی شد و خروجی نرم افزار اسمارت پی ال اس شامل مدل تحلیل عاملی تاییدی و الگوی ساختاری در حالت تخمین ضرایب استاندارد برای مدل اصلی به دست آمد که نتیجه آن در شکل 2 آورده شده است.
شکل 2: بارهای عاملی و ضرایب مسیر مدل و روابط میان متغیرهای پژوهش
در این بخش شاخص سوالات 2، 6، 8، 9، 10، 11، 17، 18، 21، 22، 27، 28، 29، 33، 36، 43، و 46 به دلیل دارا بودن بار عاملی کمتر از 5/0 از مدل حذف می شوند. پس از حذف سوالها، مدل اصلاح شده برازش شد و بار عاملی تمام مولفهها تایید و بیشتر از 5/0 گردید. شکل 3 مدل اصلاح شده را در حالت تخمین ضرایب استاندارد نشان می دهد.
شکل 3: مدل اصلاح شده الگوی ساختاری در حالت تخمین ضرایب استاندارد
شکل 4 الگوی ساختاری همراه با متغیرهای درون زا و برون زا را در حالت قدر مطلق معناداری ضرایب برای مدل نشان میدهد.
شکل 4: مدل اصلاح شده الگوی ساختاری در حالت تخمین ضرایب معناداری
بر طبق الگوی ساختاری در شکل 4، ضرایب مسیر در سطح اطمینان 95% معنادار میباشد و مقدار آمارهی t از 96/1 بیشتر می باشد و الگوی ساختاری مورد تایید می باشد.
برای برازش مدل اندازهگیری، میانگین واریانس (AVE)، پایایی ترکیبی (CR)، آلفای کرونباخ، شاخص اعتبار افزونگی یا CV-Red، ضریب تعیین (R2) و شاخص نیکویی برازش کل مدل (GOF) به دست آمد که نتیجه آن در جدول شماره 6 به صورت خلاصه آورده شده است.
جدول 6: شاخصهای برازش الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران
متغیرها | روایی همگرا | پایایی | CV-Red | R2 | GOF | |
AVE | CR | آلفای کرونباخ | ||||
سطح فردی | 602/0 | 922/0 | 900/0 | 259/0 | 476/0 | 673/0 |
سطح تیمی | 506/0 | 891/0 | 860/0 | 360/0 | 815/0 | |
سطح سازمانی | 776/0 | 980/0 | 977/0 |
بر اساس نظر حیر35 (2013) مقادر میانگین واریانس (AVE) هر یک از متغیرهای اصلی باید بیش از 5/0 و مقدار ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی باید بالاتر از 7/0 باشد تا مدل تایید گردد. بر اساس نتایج جدول 6، تمامی شاخصها مد نظر برای الگوی استراتژی منابع انسانی سبز در بانک رفاه کارگران در بازه مورد قبول قرار گرفته و برازش مدل مناسب ارزیابی می گردد. همچنین مقدار شاخص اعتبار افزونگی یا CV-Red مثبت بوده و در مقدار مورد تایید قرار دارد. ضریب تعیین نیز نشان دهنده قدرت تعیین کنندگی هر کدام از متغیرها است و در نهایت شاخص نیکویی برازش کل مدل (GOF) که نشان می دهد مقدار آن هر چقدر به 1 نزدیک باشد نشان دهنده برازش مناسب مدل کلی است که مقدار حداقل آن 4/0 میباشد که در این تحقیق 673/0 به دست آمد و در بازه متوسط به بالا قرار دارد.
نتیجهگیری
پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران با رویکرد آینده انجام گرفت که یافتههای حاصل از تجزیه و تحلیل دادهها در دو بخش کیفی و کمی نشان داد، مدیران بانک رفاه کارگران باید در راستای کاربرد و پرورش منابع انسانی سبز به استراتژیهای فردی شامل نگرش سبز، دانش سبز و انگیزش سبز، استراتژیهای تیمی شامل مشارکت تیمی سبز، ایجاد تیمهای سبز، رهبری تیمی سبز، درگیرسازی تیمی سبز و استراتژیهای سازمانی شامل جذب و استخدام سبز، آموزش و توسعه سبز، مدیریت عملکرد سبز، انضباط سبز و محیط کاری سبز توجه نمایند.
در تبیین یافتههای تحقیق میتوان چنین بیان کرد که سازمانها در دنیای امروز تحت تاثیر مسائل زیست محیطی هستند. در واقع، توجه به مسائل زیست محیطی به تدریج و با آشکار شدن ضعف تفکر انسان و پیدایش مشکلات و چالشهای زیست محیطی، به طور چشمگیری جدی گرفته شد. ارتقاء آمادگی کاری و بلوغ سازمانی کارکنان، ایجاد فرآیند پیشگیرانه، تغییر در الگوی مصرف و استفاده بهینه از منابع، کاهش سطح ریسکهای زیست محیطی و نهادینه کردن اصول توسعه پایدار از جمله مواردی است که به عنوان نمودی از حاکمیت مدیریت زیست محیطی در سازمانها مورد توجه قرار گرفته است.
استراتژیهای زیست محیطی، بیانگر سیاستهای کلی سازمانها و سنگ بنایی برای تعیین اهداف خرد و کلان و راهنمایی جامع برای تصمیمگیری و برنامههای دستیابی به اهداف زیست محیطی است. استراتژیهای منابع انسانی سبز به عنوان بخش مهمی از استراتژیهای زیست محیطی سازمانها مجموعه فعالیتها و برنامههای سازمانی در خصوص منابع انسانی است که شیوهها و رویکردهای تخصیص منابع در بخشهای مختلف سازمان را تعیین میکند؛ در واقع، تعیین نوع استراتژی منابع انسانی سبز تاییدی است بر اینکه الگوی تصمیمگیری و رفتارهای مدیران و کارکنان بستگی به استراتژیهای منابع انسانی سبز دارد. آن میتواند با رویکردهای مختلفی به دنبال تحقیق توسعه پایدار محیطی و حرکت رو به جلو سازمان خود در پیشگیری و جلوگیری از آسیبهای زیست محیطی باشد که در این تحقیق یک الگوی کاربردی برای بانک رفاه کارگران ارائه گردید. در این الگو سطح فردی که رویکرد کارمندمحور میباشد و بر تواناییها و شایستگیهای فردی منابع انسانی در جهت مشارکت در مسائل زیست محیطی تمرکز می نماید شامل سه استراتژی نگرش سبز، دانش سبز و انگیزش سبز است. در حقیقت، این استراتژیها باید فرصتی را برای تغییر نگرش کارکنان در خصوص اهمست مسائل زیست محیطی، ارتقاء سطح دانش آنان و نهایتا تقویت انگیزه افراد برای انجام وظایف سبز ایجاد نمایند.
استراتژیهای سطح تیمی که برای تعاملات و ارتباطات کارکنان متمرکز بوده و مشارکت کارکنان به طور جمعی را فرصتی جهت رفتارهای داوطلبانه نسبت به محیط زیست در نظر میگیرد؛ این استراتژیها چارچوبی برای مشارکت فعال کارکنان با رفتارهای داوطلبانه نسبت به محیط زیست در سطح تیمی را معرفی کرده و زمینه مشارکت فعال افراد را فراهم میآورند. همچنین سازمانها میتوانند با انتخاب و یا توسعه رهبران تیم که تمایل به رفتار با روشهای مسئول محیط زیست دارند بر نتایج زیست محیطی سطح تیم تأثیر بگذارد.
نهایتا، سطح سازمانی نتیجه طراحی و اجرای استراتژیهای منابع انسانی سبز را منوط به داشتن کارکردهای اساسی و پایهای در سطح سازمانی در نظر می گیرد. در واقع، هر نوع استراتژی نباید به صورت انحصاری و یا خاص یک فرد یا گروه در نظر گرفته شود. بلکه مجموعهای از افراد، روابط و برنامهریزیها در سطح سازمان مطرح هست که مدیران باید به مجموعه عوامل موثر توجه داشته باشند.
مبتنی بر تحلیل روابط به دست آمده در الگوی استراتژي منابع انساني سبز در بانك رفاه کارگران و بررسی تحقیقات پیشین، نتایج تحقیق حاضر با نتایج تحقیقات آل ممون (2019)، ازمی و همکاران (2018)، بومبیاک و مارچنیوک-کلوسکا (2018)، شارانیا و رادهیکا (2016)، بربر و آلکسیز (2016) و شارما و گوپتا (2014) همخوانی دارد.
حال با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر به مدیران و مسئولان بانک رفاه کارگران پیشنهاد میگردد راهکار اجرایی و الگوی پیشنهادی در این پژوهش که در قالب الگوی استراتژي منابع انساني سبز در سه سطح فردی، تیمی و سازمانی برای بانک رفاه معرفی گردید، در برنامهریزیها و تصمیمگیریهای خود مد نظر قرار دهند و نیز پیشنهاد میگردد با برگزاری دورههای آموزشی در این زمینه طرز فکر و نحوه نگرش مدیران و کارکنان برای ترویج یک فرهنگ جهت اجرای استراتژیهای زیست محیطی در بانک برقرار نمایند.
در نهایت به پژوهشگران آتی پیشنهاد میگردد از طریق تحقیقات اکتشافی روشهای بهبود و اجرای الگوی استراتژي منابع انساني سبز که در این پژوهش معرفی گردید را مورد مطالعه قرار داده و از طریق عوامل مختلف سازمانی در جهت ارتقاء آن در سازمانها راهکارهای علمی ارائه نمایند. همچنین پیشنهاد میشود پژوهشگران آینده شناسایی و رتبهبندی مجدد مولفهها و ابعاد الگوی استراتژي منابع انساني سبز را در سایر سازمانها و بانکها و با استفاده از نظرهای کارشناسان آن سازمانها مد نظر قرار دهند.
منابع:
آقایارزاده، نگین و پیمان یارمحمدزاده. (1396)، ارزیابی ظرفیت نوآورانه و نقش آن در توسعه پایدار منابع انسانی سبز در شرکتهای مستقر در منطقه آزاد ماکو، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ماکو، دانشکده علوم انسانی.
جلیل، ناصر و سیدمحمد مهدوی نیا. (1396)، بررسی رابطه مدیریت زیست محیطی با بهره وری نیروی انسانی با در نظر گرفتن نقش تعدیل گر شدت سرمایه در شرکتهای تولیدی استان کهگلویه و بویو احمد، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گجساران، دانشکده علوم انسانی.
رجبپور، ابراهيم. (1396)، تأثیر مدیریت منابع انسانی بر توسعۀ مدیریت زیست محیطی، فصلنامۀ پژوهشهای مدیریت منابع انسانی دانشگاه جامع امام حسین (ع)، سال نهم، شماره 1، صص 73 - 51.
رضائی، زهرا؛ بردبار، غلامرضا؛ نادری بنی، محمود و محمد صالح اولیاء. (1393)، مطالعه تأثیرمدیریت منابع انسانی راهبردی بر عملکرد محیط زیستی (مطالعه موردی: کارخانجات منتخب کاشی و سرامیک استان یزد)، پایان نامه کارشناسی ارشد، تهران: دانشگاه یزد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری.
سجادی، سید عبدالخالق و علیرضا رزاق زاده. (1395)، بانکداری و ارتباط آن با محیط زیست، نشریه نامه فرهنگ، شماره 3، صص 7-4.
شاکریان، حامد. (1397) شناسایی و تعیین اولویت اقدامات مدیریت منابع انسانی سبز با استفاده از تکنیک تاپسیس فازی، رویکردهای پژوهشی نوین در مدیریت و حسابداری، شماره 6، صص 152 - 143.
فرخی، مجتبي؛ نصر اصفهانی، علي و علی صفری. (1396)، ارائه چهارچوب مدیریت منابع انسانی سبز در صنعت فولاد، فصلنامۀ پژوهشهای مدیریت منابع انسانی دانشگاه جامع امام حسین (ع)، سال نهم، شماره 4، صص 179 - 153.
محمدنژاد شورکانی، مجتبی؛ سیدجوادین، سیدرضا؛ شاه حسینی، محمدعلی و عباسعلی حاج کریمی. (1395)، ارائه چارچوبی برای مدیریت منابع انسانی سبز، مدیریت دولتی، دوره 8، شماره 4، صص 710 - 691.
مزارعه زاده، رضا؛ پرنیان، یاسر و معصومه حبیبی نژاد. (۱۳۹۴)، بررسی تأثیر آگاهی مدیریت سبز بر استراتژی مدیریت سبز و عملکرد سازمان (مطالعه موردی: سازمان بنادر و دریانوردی استان خوزستان - مجتمع بندری امام خمینی (ره))، دومین همایش بین المللی مدیریت و فرهنگ توسعه، تهران: موسسه سفیران فرهنگی مبین.
یعقوبی، نورمحمد؛ دهقانی، مسعود و ملیحه امیدوار. (1397)، استقرار مدیریت منابع انسانی سبز در اکوسیستم کارآفرینی، پژوهشهای مدیریت منابع انسانی، دوره 8، شماره 4، صص 150-131.
Al-Mamun, M. A. (2019). An analysis of employee awareness on green human resource management practices: Evidence from Bangladesh, Human Resource Management Research, 9(1), PP: 14-21.
Bon, A. T., Zaid, A. A., & Jaaron, A. (2018), Green human resource management, Green supply chain management practices and Sustainable performance, Proceedings of the International Conference on Industrial Engineering and Operations Management Bandung, Indonesia.
Chowdhury, S. H., Roy, S. K., Arafin, M., & Siddiquee, S. (2019), Green HR practices and its impact on employee work satisfaction - A case study on IBBL, Bangladesh, International Journal of Research and Innovation in Social Science (IJRISS), 3 (3), PP: 129-138.
Deshwal, P. (2015), Green HRM: An organizational strategy of greening people, International Journal of Applied Research, 1(13), PP: 176-181.
Douglas, W. S., Renwick, T., & Stuart, M. (2013), Green human resource management, A Review and Research Agenda, International Journal of Management Reviews, 15, PP: 1 - 14.
Ernest, m., & Young, H. (2013), Successful core banking, Report of Research, EPGM Limited, PP: 20 - 26.
Jabbour, Ch., Jabbour, A., Teixeira, A., & Freitas, W. (2012), Environmental development in Brazilian companies: The role of human resource management, Environmental Development, 3, PP: 137 - 147.
Jabbour, C. J. C., & Jabbour, A. B. L. (2016), Green human resource management and green supply chain management: linking two emerging agendas, Journal of Cleaner Production, 112, PP: 1824-1833.
Laveena, D. M., Manjush, H. H., & Monteiro, M. (2016), A study on the green human resource management at Gateway Hotel, Mangalore, International Journal of Scientific Research and Modern Education (IJSRME), 1 (1), PP: 843 - 852.
Millar, J., Chandana, S. M., & Müller, C. (2016), Green human resource management: a comparative qualitative case study of a United States multinational corporation, International Journal of Human Resource Management, 27 (2): PP: 192 - 211.
Olson, M. J., Fielding, K. S., & Iyer, A. (2014), Diary methods and workplace pro-environmental behaviors, In J. L. Robertson & J. Barling (Eds.), The psychology ofgreen organizations, PP: 95 - 116.
Ren, Sh., Tang, G. & Jackson, S. E. (2017), Green human resource management research in emergence: A review and future directions, Asia Pacific Journal of Management, 32 (1), PP: 1-37.
Sakwa, S. M. (2018), Factors affecting implementation of green human resource practices in the civil service in Kenya, International Journal of Reaserch in management and business, 2 (3), PP: 24-38.
Sharma, R., & Gupta, N. (2014), Green HRM: An innovative approach to environmental sustainability, Twelfth AIMS International Conference on Management.
Stefano, G., & Fiorentino, R. (2014), An integrated framework to support the process of green management adoption, Business Process Management, 20 (2): PP: 68 - 89.
[1] Rostek
[2] Son
[3] - Jabbour, Ch.
[4] - Stefano, G., & Fiorentino, R.
[5] - Millar, J.
[6] - Olson, M. J.
[7] - Douglas, W. S.
[8] - Laveena, D. M.
[9] - Ernest, M., & Young, H.
[10] - Bon, A. T.
[11] Sardar
[12] Ehresmann
[13] What if
[14] Duinker
[15] Greig
[16] Political, Economic, Social, Technological, Environmental, law
[17] Agarwal & Al Qouyatahi
[18] Anous
[19] Yadav & Singh
[20] Gholamzadeh & Ravana
[21] Mukkelli
[22] Bondarouk & Brewster
[23] Beechler & WoodWord
[24] Lodberg
[25] Darcy et al.,
[26] Guthridge et al
[27] - Jabbour, C. J. C., & Jabbour, A. B. L.
[28] - Sharma, R., & Gupta, N.
[29] - Ren, Sh.
[30] - Al-Mamun, M. A.
[31] - Chowdhury, S. H.
[32] - Sakwa, S. M.
[33] - Deshwal, P.
[34] . Environmental Scanning
[35] - Hair