تعیین برخی خواص فیزیکی پسته و مغز آن (ارقام بومی قزوین)
الموضوعات :محمد غلامی پرشکوهی 1 , میلاد محمدی شمامی 2 , شهرام محسنی 3 , علی ماشاء الله کرمانی 4 , احسان عبدالعلی زاده 5
1 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشینهای کشاورزی، تاکستان، ایران
2 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشینهای کشاورزی، تاکستان، ایران
3 - مدرس مرکز آموزش جهاد کشاورزی استان اردبیل، اردبیل، ایران
4 - استادیار پردیس ابوریحان دانشگاه تهران، ایران
5 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، گروه ماشینهای کشاورزی، تاکستان، ایران
الکلمات المفتاحية: پسته قزوین, پسته بویین زهرا, خواص فیزیکی, خواص هندسی, ضریب اصطکاک استاتیکی,
ملخص المقالة :
مقدمه:بدون دانستن خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مواد کشاورزی امکان بررسی مسائل مربوط به فرآوری، حمل و نقل و نگه داری مواد میسر نخواهد بود. در این تحقیق، برخی خواص فیزیکی دانه و مغز پستۀ ارقام قزوینی(قزوینی و بویین زهرا)،تعیین شد و تاثیر رطوبت در سطوح مختلف بر این خواص بررسی شد. مواد و روش ها:خصوصیات فیزیکی پسته که شامل ابعاد اصلی (طول،عرض،ضخامت)، جرم، کرویت، میانگین قطر هندسی و حسابی، مساحت سطح رویه، حجم حقیقی، چگالی حقیقی، چگالی توده، تخلخل و ضریب اصطکاک استاتیکی می باشد، در پنج سطح رطوبتی بر پایۀ تر (3/5%، 12%، 19/5%، 27%، 35/5%) مورد آزمایش قرار گرفت. یافته ها:نتایج بررسی خواص هندسی نشان داد که رطوبت تأثیر معنی داری بر ابعاد، میانگین قطر هندسی و حسابی، کرویت، مساحت سطح رویۀ دانه و مغز پسته هر دو رقم داشت. نتیجه گیری: با افزایش رطوبت کلیۀ خواص ذکر شده هر دو رقم (قزوینی و بویین زهرایی) افزایش یافت. خواص ثقلی دانه و مغز پستۀ ارقام قزوینی با افزایش رطوبت افزایش پیدا کرد. افزایش رطوبت، ضریب اصطکاک دانه و مغز هر دو رقم پسته را در همۀ سطوح اصطکاکی (چوب، شیشه، آلومنیوم، پلاستیک) افزایش داد.یشترین ضریب اصطکاک برای پسته رقم قزوینی و بویین زهرایی روی سطح آلومنیوم و کمترین آن روی سطح پلاستیک بدست آمد و برای مغز پسته رقم قزوینی و بویین زهرایی بیشترین ضریب اصطکاک روی سطح چوب و کمترین آن به ترتیب روی سطح پلاستیک و شیشه بدست آمد.