تأثیر 1- متیل سیکلو پروپن و نانو ذرات پرمنگنات پتاسیم بر خصوصیات کیفی و ماندگاری دو رقم سیب
الموضوعات :بهرام پاشازاده 1 , سید مهدی سیدین اردبیلی 2 , حسن حاج نجاری 3 , فروغ شواخی 4 , غلامحسن اسدی 5
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، گروه صنایع غذایی، تهران، ایران
2 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، تهران، ایران
3 - استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر، بخش تحقیقات باغبانی، واحد دانه دارها، کرج، ایران
4 - استادیار موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، بخش تحقیقات صنایع غذایی، کرج، ایران
5 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، گروه صنایع غذایی،
تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: 1- متیل سیکلو پروپن (1- methyl, پرمنگنات پتاسیم, سیب, ضایعات, ماندگاری,
ملخص المقالة :
مقدمه: سیب از مهمترین محصولات باغبانی است که نگهداری و مسائل پس از برداشت آن به طور روز افزون مورد توجه محققان و صاحبان صنعت قرارگرفته است. در این تحقیق، اثر تیمار 1- متیل سیکلو پروپن (1-methyl cyclopropen)و نانو جاذب اتیلن)پرمنگنات پتاسیم( به عنوان ترکیبی جدید، مؤثر و ارزان بر خصوصیات کیفی، ماندگاری و ضایعات انبارمانی سیب بررسی شد. مواد و روشها: رقم تجارتی ولثی(Wealthy) و رقم بومی دیر رس مشهد موجود در کلکسیون ملی ارقام تجارتی سیب ایستگاه تحقیقات باغبانی کمالشهر کرج انتخاب و با در نظر گرفتن شاخص نشاسته (5/2-2) برداشت شد. تیمار 1- متیل سیکلو پروپن با غلظت ppm 1 در فضای غیر قابل نفوذ، به مدت 8 ساعت در دمای محیط و یک روز پس از برداشت انجام گرفت. تیمار نانوجاذب های اتیلن با قرار دادن ساشه های 5 گرمی در کارتن ها انجام گرفت. میوه های تیمار شده به همراه شاهد در انبار با دمای 5/0 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 درصد قرار گرفتند و در طول زمان نگهداری، هر ماه یک بار آزمایشات: کاهش وزن، سفتی بافت سیب، اسید آسکوربیک(AA)، کل مواد جامد محلول(TSS)، اسیدیته قابل تیترTA)) و pHدر 3 تکرار انجام شد. در پایان دوره 5 ماهه انبارمانی آزمون حسی سیب تیمار شده در مقایسه با شاهد انجام شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی بود. داده ها توسط نرم افزار SAS تحت آنالیز واریانس قرار گرفتند. یافتهها: کاهش وزن و سفتی بافت هر دو رقم در هر دو تیمار نسبت به شاهد افت کمتری نشان داد. استفاده از متیل سیکلو پروپن اثر معنی داری (p<0.05) بر مقدار TSS،اسیدیته قابل تیتر و pH نشان داد و باعث جلوگیری از افزایشpH و کاهش اسیدیته طی دوره انبارمانی شد ولی استفاده از نانو جاذب اثر معنیداری (p>0.05) نداشت. میزان pH در رقم دیررس مشهد نسبت به رقم ولثی بیشتر بود. بیشترین میزان TSS مربوط به رقم دیررس مشهد با استفاده از نانو جاذب اتیلن و استفاده توأم متیل سیکلوپروپن و نانو جاذب بود. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که در هر دو رقم (ولثی، دیررس مشهد) اثر تیمار متیل سیکلوپروپن و نانو جاذب اتیلن بر اکثر صفات معنی دار (p<0.05) شد و اثر تیمارها بر روی ارقام نتایج متفاوتی نشان داد.
جلیلی مرندی، ر. )1387(. فیزیولوژی پس از برداشت. انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه
حسینی، ز. (1369). روشهای متداول در تجزیه مواد غذایی. انتشارات دانشگاه شیراز.
راحمی، م. (1384). فیزیولوژی پس از برداشت: مقدمهای بر فیزیولوژی و جابجایی میوه، سبزیها و گیاهان زینتی (ترجمه)، انتشارات دانشگاه شیراز.
زمردی، ش. (13۸۴(. تاثیرنوع بسته بندی و پرمنگنات پتاسیم بر کیفیت وعمر انبار مانی سه رقم سیب در سردخانه. مجله تحقیقات مهندسی کشاورزی جلد 6شماره 24، 156-143.
شیخ الاسلامی، م. (1384). اثر زمان برداشت و مدت زمان انبارمانی بر خواص کمی و کیفی زردآلو. مجله تحقیقات مهندسی
ناصری، ل.، بابالار، م.، عسگری، م. و طلایی، ع. (1380). اثر محلول پاشی برگی برخی ریز مغذیها و انبار سرد بر کیفیت میوه سـیب گلدن دلیشز، مجلة علوم کشـاورزی ایران، جلد 36,
شماره 3, صفحه 591 الی 597کشاورزی. جلد 6. شماره 25.
Akbudak, B., Ozer, M. H., Erturk, U. & Cavusoglu, S., (2009). Response of 1-methylcyclopropene treated “Granny Smith” apple fruit to air and controlled atmospHere storage conditions. Journal of Food Quality, 32, 18-33.
A.O.A.C. (1975). Official method of analysis. Association of Official Agricultural Chemists Incorporated. 12th edition. Washington, D.C.U.S.A
Chen, J. L., Yan, S., Feng, Z., Xiao, L. & Hu, X. S. (2006). Changes in the volatile compounds and chemical and physical properties of *Yali* pear (Pyrus bertschneideri Rehd) during
storage. Journal of Food Chemistry, 97, 248-255.
Defilippi, B. G., Dandekar, A. M. & Kader, A. A. (2004). Impact of suppression of ethylene action or biosynthesis on flavor metabolites in apple (Malus domestica Borkh) fruits. Journal of Agircultural and Food Chemstry, 52, 5694-5701.
Dixon, J. & Hewett, E. W. (2000). Factors affecting apple aroma/flavor volatile concentration: a review. Journal of Crop and Horticultural Scienc, 28,155-173.
FAO. (2012). FAO Statistical Yearbook 2012, http://www.fao.org/economic/ess/ess-publications/ess-yearbook/yearbook2012/en/.
Finny, E. E. & Massie, D. R. (1975). Instromentation for testing the response of fruits to mechanical impact. Trans ASAE, 18(6), 1184-1187.
Jeziorek, K., Woźni, A. K. M. & Tolmala, K. (2010). Response of ‘Golden Delicious’ apples to postharvest application of 1-methylcyclopropene (1-MCP) in conditions of normal and controlled atmosphere. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 18(2), 223-237.
Johnston, J. W. & Hewett, E. W. (2002). Postharvest softening of apple (Malus domestica) Fruit: A review. Journal of Crop and Horticultural Science, 30, 145-160.
Moran, R. E. & MCManus, P. (2005a). Firmnessretention, and prevention of coreline browing and senescence in. "Macoun" apples with 1- methylcyclopropene on ripening of greenhouse tomatoes at three storage temperatures. Postharvest Biology and Technology, 27, 285-292.
Moran., R. E. & Mcmanus, P. (2005b). Firmness retention and provention of corelin browing and senesence in Macoune apples with 1- methylcyclopropen. Horticultural Science, 40(1): 161-163.
Perera, C. O., Balchin, L., Baldwin, E., Stanley, R. & Tian, M. (2003). Effect of 1-methl cyclopropen on the quality of fresh- cut apple slices. Journal of Food Science. 68(6):1910-1914. fruit. Postharvest Biology and Technology, 35,125-132.
Pre-Aymard, C., Fallik, E., Weksler, A. & Lurie, S. (2005). Sensory analysis and instrumentalmeasurements of ‘Anna’ apples treated with 1-methylcyclopropene. Journal of Postharvest. Biology and Technology, 36,135-142.
Pelayo-Zaldivar, C., Ebeler, S. E. & Kader, A. A. (2005). Cultivar and harvest date effects on flavor and other quality attributes of California strawberries. Journal of Food Quality, 28, 78-97.
Roth, B. L. (2007). Fast Moving Fronts—Comments by Professor Bryan Roth. Essential Science Indicators (ESI), http://www.esi-topics.com/fmf/2007/july07-BryanRoth.html.
Soska, A. & Tomala, K. (2006). Internal quality of apples during storage. Agronomijas Vestis (Latvian Journal of Agronomy), 9,146-151.
Selvarajah, S., Bauchot, A. D. & John, P. (2001). Internal browning in cold-stored pineapples is suppressed by a postharvest application of 1-methylcyclopropene. J.postharvest Biol. Technol. 23, 167-170.
Veraverbeke, E. A., Lammertyn, J., Saevels, S. & Nicolai, B. M. (2001). Changes in chemical wax composition of three different apple (Malus domestica Borkh.) cultivars during storage. Journal of Postharvest Biology and Technology, 23, 197-208.
Watkins, C. B. (2003). Principles and Practices of Postharvest Handling and Stress.In: Apples(Botany, Production and Uses) by Ferree, D. C. and I. J. Warrington.CABI Publishing.
Wills, R., McGlasson, B., Graham, D. & Joyce, D. (1998). An Postharvest and Handling of fruit, Vegetables and Ornamentals, Cab International.