تاثیر رژیم غذایی و دما بر رشد و زادآوری بالتوری سبز دشمنطبیعی پسیل معمولی پسته
الموضوعات :مرضیه حسنی سعدی 1 , محمدرضا مهرنژاد 2 , محمود محمود شجاعی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد حشرهشناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
2 - موسسه تحقیقات پسته کشور، رفسنجان
3 - گروه حشرهشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
الکلمات المفتاحية: رژیم غذایی, Agonoscena pistaciae, پسیل معمولی پسته, واژههای کلیدی: بالتوری سبز, Key words: Reproduction, prey consumption, Chrysoperla lucasina, pistachio psylla,
ملخص المقالة :
بالتوری سبز،(Lacroix) Chrysoperla lucasina یکی از شکارگرهای پسیل معمولی پسته، Burckhardt and Lauterer Agonoscena pistaciae در باغ های پسته رفسنجان است. در این تحقیق تعدادی از پارامترهای بیولوژیکی بالتوری سبز درشرایط تغذیه از چهار رژیم غذایی شامل پوره سن چهارم، تخم و پوره سن اول پسیل معمولی پسته، پوره شته سیاه یونجه،Koch Aphis craccivora و تخم بید غلات،(Oliv.) Sitotroga cerealella و در سه دمای ثابت 25، 5/27 و 30 درجه سلسیوس بررسی شد. نتایج نشان داد رژیم غذایی و دما هر دو بر رشد و تلفات این شکارگر تاثیر دارند. رشد لاروهای بالتوری سبز در شرایط تغذیه از پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته و یا شته سیاه یونجه نسبت به دو شکارگر دیگر سریع تر است. وزن پیله های شفیره گی این حشره وقتی لاروها با پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته تغذیه شدند به طور معنی دار بیشتر از سایر رژیم های غذایی به دست آمد. بالتوری سبز در دوره لاروی از 1016 پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته و 315 پوره سن سوم شته سیاه یونجه تغذیه می نماید. نوع رژیم غذایی در دوره لاروی در طول عمر و میزان زادآوری حشرات کامل تاثیر دارد. این مطالعه نشان داد با افزایش دما در دامنه حرارتی 5/22 تا 5/32 درجه سلسیوس، میزان تخم گذاری حشره به شدت کاهش می یابد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت بالتوری سبز در شرایط کنترل شده (25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±50 درصد و 16ساعت روشنایی) و تغذیه لاروهای آن با پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته و تخم بید غلات به ترتیب 11/0 و 09/0 به دست آمد.
_||_