تاثیر رژیم غذایی و دما بر رشد و زادآوری بالتوری سبز دشمنطبیعی پسیل معمولی پسته
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانمرضیه حسنی سعدی 1 , محمدرضا مهرنژاد 2 , محمود محمود شجاعی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد حشرهشناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
2 - موسسه تحقیقات پسته کشور، رفسنجان
3 - گروه حشرهشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
کلید واژه: رژیم غذایی, Agonoscena pistaciae, پسیل معمولی پسته, واژههای کلیدی: بالتوری سبز, Key words: Reproduction, prey consumption, Chrysoperla lucasina, pistachio psylla,
چکیده مقاله :
بالتوری سبز،(Lacroix) Chrysoperla lucasina یکی از شکارگرهای پسیل معمولی پسته، Burckhardt and Lauterer Agonoscena pistaciae در باغ های پسته رفسنجان است. در این تحقیق تعدادی از پارامترهای بیولوژیکی بالتوری سبز درشرایط تغذیه از چهار رژیم غذایی شامل پوره سن چهارم، تخم و پوره سن اول پسیل معمولی پسته، پوره شته سیاه یونجه،Koch Aphis craccivora و تخم بید غلات،(Oliv.) Sitotroga cerealella و در سه دمای ثابت 25، 5/27 و 30 درجه سلسیوس بررسی شد. نتایج نشان داد رژیم غذایی و دما هر دو بر رشد و تلفات این شکارگر تاثیر دارند. رشد لاروهای بالتوری سبز در شرایط تغذیه از پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته و یا شته سیاه یونجه نسبت به دو شکارگر دیگر سریع تر است. وزن پیله های شفیره گی این حشره وقتی لاروها با پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته تغذیه شدند به طور معنی دار بیشتر از سایر رژیم های غذایی به دست آمد. بالتوری سبز در دوره لاروی از 1016 پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته و 315 پوره سن سوم شته سیاه یونجه تغذیه می نماید. نوع رژیم غذایی در دوره لاروی در طول عمر و میزان زادآوری حشرات کامل تاثیر دارد. این مطالعه نشان داد با افزایش دما در دامنه حرارتی 5/22 تا 5/32 درجه سلسیوس، میزان تخم گذاری حشره به شدت کاهش می یابد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت بالتوری سبز در شرایط کنترل شده (25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±50 درصد و 16ساعت روشنایی) و تغذیه لاروهای آن با پوره سن چهارم پسیل معمولی پسته و تخم بید غلات به ترتیب 11/0 و 09/0 به دست آمد.
The green lacewing, Chrysoperla lucasina is considered as a predator of the common pistachio psylla, Agonoscena pistaciae in the pistachio plantation areas of Rafsanjan, Iran. Some biological parameters of the green lacewing were examined under controlled conditions using three constant temperatures e.g., 25, 27.5 and 30ºC, and four prey diets e.g., 4th instar pistachio psyllid nymphs, eggs and 1st instar pistachio psyllid nymphs, cowpea aphid nymphs, Aphis craccivora and flour moth’s eggs, Sitotroga cerealella. The results showed that both temperature and diet regimes influence on preimaginal development and survival of the predatory lacewing significantly. Developmental period of larvae were shortest while fed on either cowpea aphid nymphs or 4th instar pistachio psyllid nymphs and temperature of 30ºC. The weight of green lacewing cocoons were higher for those reared on 4th instar pistachio psyllid nymphs in larval stage. The larvae of C. lucasina fed on 1016, 4th instar psyllid nymphs and 315, 3rd instar cowpea aphids through the whole larval period at 30ºC. The preimaginal diets caused significant influence on fecundity and longevity of adult green lacewing. The reproduction potential of green lacewing was declined by increasing temperature through 22.5 to 32.5ºC severely. The intrinsic rate of natural increases (rm) of this insect was obtained 0.11 and 0.09 while it was reared using 4th instar pistachio psyllid nymphs and flour moth’s eggs at 25ºC through larval stage repectively.
_||_