بررسی اثر محلولپاشی اسیدهای آمینه آلانین، پرولین و گلوتامین بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و آنزیمی گیاه گشنیز (sativum L. Coriandrum)
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
الهام دانائی
1
(استادیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران)
محمدعلی شریف زاده احتشامی
2
(دانشجو کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران)
الکلمات المفتاحية: گشنیز, پروتئین, ازت, آنزیم,
ملخص المقالة :
اسیدهای آمینه محرکهای زیستی هستند که کاربرد آنها در گیاهان نقش موثری بر بهبود متابولیسم، رشد و عملکرد گیاهان دارد که در این پژوهش تاثیر اسیدهای آمینه آلانین، پرولین و گلوتامین بر برخی ویژگیهای رشدی، فیزیولوژیک و آنزیمی گیاه گشنیز (sativum L. Coriandrum) مورد بررسی قرار گرفت، این آزمایش بصورت طرح آماری کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانهای واقع در شهرستان گرمسار اجرا شد. تیمارهای محلولپاشی آلانین، پرولین و گلوتامین با غلظتهای صفر، 50 و 100 میلیگرم در لیتر در دو مرحله 2 تا 4 برگی و 4 تا 6 برگی اعمال شدند. نتایج نشان داد تیمارها به طور معنیداری صفات مورد ارزیابی را نسبت به شاهد افزایش دادند، به طوریکه بیشترین درصد شاخص ثبات غشاء سلول و میزان پروتئین، فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و پراکسیداز در تیمار پرولین 100 میلیگرم در لیتر، بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و میزان ازت در تیمار گلوتامین 100 میلیگرم در لیتر و بیشترین محتوای کلروفیل کل برگ در تیمار آلانین 100 میلیگرم در لیتر بود. بنابراین با توجه به نتایج این پژوهش میتوان محلولپاشی آلانین، پرولین و گلوتامین خصوصاً با غلظت 100 میلیگرم در لیتر را جهت بهبود خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و آنزیمی گشنیز توصیه نمود.
doi:10.1590/0103-9016-2015-0006.
doi: 10.3389/fpls.2020.581234.
doi: 10.21608/jpp.2020.79110.
doi: 10.17221/112/2018-PSE.
doi:10.1016/j.scienta.2020.109580
doi: 10.22070/hpn.2020.5377.1091
doi: 20.1001.1.16807073.2021.23.6.6.9.
_||_