ارزیابی ژنوتیپ های چغندرقند و روابط بین صفات تحت تنش شوری
الموضوعات : اکوفیزیولوژی گیاهان زراعیبیتا بشیری 1 , تورج میر محمودی 2 , کیوان فتوحی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مهاباد، مهاباد، ایران
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مهاباد، مهاباد، ایران
3 - عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، ارومیه، ایران
الکلمات المفتاحية: شوری, چغندر قند, روابط بین صفات,
ملخص المقالة :
به منظور ارزیابی ژنوتیپ ها و روابط بین صفات در چغندرقند تحت شرایط عادی و تنش شوری، آزمایشی در دو شرایط عادی و تنش شوری هر کدام در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تحت شرایط عادی، بین ژنوتیپ ها از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی اختلاف معنی دار وجود دارد. اما، در شرایط تنش شوری بین ژنوتیپ های مورد مطالعه تنها از نظر صفات عملکرد ریشه، درصد قند خالص، ازت مضره ریشه، عملکرد قند خالص و ناخالص اختلاف معنی دار مشاهده گردید. در این مطالعه تنش شوری صفات عملکرد ریشه، مقدار پتاسیم ریشه، عملکرد قند ناخالص، ضریب استحصال و عملکرد قند خالص را کاهش داد. مقایسه میانگین ژنوتیپ ها نشان داد که کلیه ژنوتیپها دارای عملکرد ریشه بیشتر در شرایط عادی نسبت به شوری بودند و در مجموع ژنوتیپ های شماره 1 و 2 به ترتیب بالاترین عملکرد ریشه، عملکرد قند خالص و ناخالص در هر دو شرایط را به خود اختصاص دادند. در نهایت بر اساس نتایج ضرایب همبستگی بین صفات، تجزیه رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت تحت شرایط عادی صفات عملکرد ریشه، درصد قند خالص و ازت مضره و تحت شرایط شوری صفات درصد قند خالص و ازت مضره به عنوان تأثیرگذارترین صفات بر عملکرد قند خالص شناسایی شدند.