مطالعه اثر ضدمیکروبی نیسین و عصاره الکلی سیر بر فعالیت استافیلوکوکوس اورئوس ATCC1113 تلقیح شده در فیله چرخ شده ماهی تیلاپیا در 4 درجه سلسیوس
الموضوعات :
سارا پیشادست
1
(دانش آموخته دکتری حرفه ای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
محمد رهنما
2
(دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
مجید علیپور اسکندانی
3
(دانشیار گروه بهداشت وکنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل،)
داریوش سعادتی
4
(دانشیار گروه بهداشت وکنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
افسانه نوری جنگی
5
(دانش آموخته کارشناسی ارشد فراوری محصولات شیلاتی، اداره شیلات شهرستان زهک، زهک ، ایران)
محمدامین حیدرزادی
6
(دانش آموخته بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
الکلمات المفتاحية: استافیلوکوکوس اورئوس, نیسین, عصاره الکلی, سیر, ماهی تیلاپیا,
ملخص المقالة :
استافیلوکوکوس اورئوس علاوه بر مسمومیت غذایی عامل ایجاد بسیاری از عفونت ها در انسان می باشد و برای صنعت غذایی خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه بهمنظور ارزیابی عصاره الکلی سیر (Allium sativum) و اثرات ضد باکتریایی آن در مهار باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) بهتنهایی و توأم با نیسین در گوشت چرخ شده ماهی تیلاپیا انجام گردید. استخراج عصاره الکلی سیر با روش تبخیر در خلأ و توسط دستگاه روتاری صورت پذیرفت. اثر غلظتهای مختلف عصاره الکلی سیر (0، 1، 5/2، 5/3، 5 درصد) و نیسین (0، 5/0، 5/2 میکروگرم برگرم) و ترکیب مقادیر مختلف نیسین (میکروگرم برگرم ) و عصاره (درصد) (25/0+5/3)، (25/0+5)، (5/0+1)، (5/0+5/2)، (5/2+1)، (5/2+5/2) بر رفتار رشد باکتری مذکور در دمای 4 درجه سلسیوس طی 21 روز بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظتهای 5/3 و 5 درصد عصاره سیر به ترتیب از روزهای 12 و 9 به بعد و نیسین 5/0، 5/2 به ترتیب از روزهای 9 و 6 به بعد متوقف شد. غلظتهای پایین عصاره سیر (1 و 5/2 درصد) باکتری را مهار نکرد. تیمارهای ترکیبی عصاره به همراه نیسین توانستند از روز 6 به بعد رشد باکتری را متوقف نمایند. با توجه به یافته های این تحقیق میتوان گفت عصاره سیر و باکتریوسین نیسین بهتنهایی دارای خاصیت مهارکنندگی بوده و بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی مواد غذایی بهجای انواع شیمیایی و صنعتی آن معرفی می شوند. بهکارگیری توأم این ترکیبات اثرات سینرژیست آنها را در کنار هم به اثبات رساند.
_||_