بهداشت مواد غذایی
,
العدد2,السنة
11
,
تابستان
1400
سالمونلا و اشریشیا کولای از مهم ترین پاتوژن های آلوده کننده مواد غذایی هستند. وجود این میکروارگانیسم ها در مواد غذایی و ورود آن ها به بدن انسان، از عوامل ایجادکننده التهاب معده و روده است. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آلودگی سمبوسه های ارائه شده در استان سیستان و بلوچس أکثر
سالمونلا و اشریشیا کولای از مهم ترین پاتوژن های آلوده کننده مواد غذایی هستند. وجود این میکروارگانیسم ها در مواد غذایی و ورود آن ها به بدن انسان، از عوامل ایجادکننده التهاب معده و روده است. هدف از این پژوهش، بررسی میزان آلودگی سمبوسه های ارائه شده در استان سیستان و بلوچستان به سالمونلا و اشریشیا کولای و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها می باشد. تعداد 104 نمونه سمبوسه شامل سمبوسه های قارچ، مرغ، گوشت و سبزی، از مناطق مختلف استان سیستان و بلوچستان به صورت تصادفی تهیه شد و در شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شد و نمونه ها از نظر آلودگی به سالمونلا و اشریشیا کولای مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که 3/43 درصد (45 از 104) آلوده به سالمونلا و 5/12درصد (13 از 104) آلوده به اشریشیا کولای بودند. جدایه های سالمونلا بیشترین مقاومت را نسبت به آمپی سیلین ( 77 درصد)، امی پنم ( 59 درصد) و سیپروفلوکساسین ( 41 درصد) داشتند. در مورد اشریشیا کولای بیشترین مقاومت بهترتیب مربوط به امی پنم ( 77 درصد)، آمپی سیلین ( 46 درصد) و تتراسایکلین( 38 درصد) بود. بر اساس نتایج بهدست آمده، شیوع آلودگی سالمونلا و اشریشیا کولای در سمبوسه های عرضه شده در استان سیستان و بلوچستان بالا است و آموزش کارکنان اغذیه فروشی ها از نظر رعایت اصول بهداشتی در تمامی مراحل تهیه و عرضه ضروری است.
تفاصيل المقالة
استافیلوکوکوس اورئوس علاوه بر مسمومیت غذایی عامل ایجاد بسیاری از عفونت ها در انسان می باشد و برای صنعت غذایی خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه بهمنظور ارزیابی عصاره الکلی سیر (Allium sativum) و اثرات ضد باکتریایی آن در مهار باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus a أکثر
استافیلوکوکوس اورئوس علاوه بر مسمومیت غذایی عامل ایجاد بسیاری از عفونت ها در انسان می باشد و برای صنعت غذایی خطری جدی محسوب می شود. این مطالعه بهمنظور ارزیابی عصاره الکلی سیر (Allium sativum) و اثرات ضد باکتریایی آن در مهار باکتری استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) بهتنهایی و توأم با نیسین در گوشت چرخ شده ماهی تیلاپیا انجام گردید. استخراج عصاره الکلی سیر با روش تبخیر در خلأ و توسط دستگاه روتاری صورت پذیرفت. اثر غلظتهای مختلف عصاره الکلی سیر (0، 1، 5/2، 5/3، 5 درصد) و نیسین (0، 5/0، 5/2 میکروگرم برگرم) و ترکیب مقادیر مختلف نیسین (میکروگرم برگرم ) و عصاره (درصد) (25/0+5/3)، (25/0+5)، (5/0+1)، (5/0+5/2)، (5/2+1)، (5/2+5/2) بر رفتار رشد باکتری مذکور در دمای 4 درجه سلسیوس طی 21 روز بررسی گردید. نتایج نشان داد که رشد باکتری در غلظتهای 5/3 و 5 درصد عصاره سیر به ترتیب از روزهای 12 و 9 به بعد و نیسین 5/0، 5/2 به ترتیب از روزهای 9 و 6 به بعد متوقف شد. غلظتهای پایین عصاره سیر (1 و 5/2 درصد) باکتری را مهار نکرد. تیمارهای ترکیبی عصاره به همراه نیسین توانستند از روز 6 به بعد رشد باکتری را متوقف نمایند. با توجه به یافته های این تحقیق میتوان گفت عصاره سیر و باکتریوسین نیسین بهتنهایی دارای خاصیت مهارکنندگی بوده و بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی مواد غذایی بهجای انواع شیمیایی و صنعتی آن معرفی می شوند. بهکارگیری توأم این ترکیبات اثرات سینرژیست آنها را در کنار هم به اثبات رساند.
تفاصيل المقالة
آلودگی به انگلها می تواند باعث کاهش وزن، کاهش تولید و حذف ارگان ها در گوسفندان پرورشی ذبح شده گردد. مطالعه اخیر به منظور بررسی وضعیت آلودگیهای انگلی دستگاه گوارش در گوسفندان منطقه سیستان انجام گرفت. در مجموع از 395 گوسفند بهصورت تصادفی نمونه مدفوع اخذ شد. مختصات محل أکثر
آلودگی به انگلها می تواند باعث کاهش وزن، کاهش تولید و حذف ارگان ها در گوسفندان پرورشی ذبح شده گردد. مطالعه اخیر به منظور بررسی وضعیت آلودگیهای انگلی دستگاه گوارش در گوسفندان منطقه سیستان انجام گرفت. در مجموع از 395 گوسفند بهصورت تصادفی نمونه مدفوع اخذ شد. مختصات محل نمونه گیری به کمک دستگاه GPS (global positioning system) ثبت گردید. آزمایش مدفوع به روش شناورسازی کلیتون-لین انجام گرفت. در این مطالعه تنها تخمهای سستود از جنس مونیزیاو اووسیستهای تکیاختهای از جنس آیمریا در داخل مدفوع مشاهده شد. شیوع انگل مونیزیا 21 درصد (83 مورد) و شیوع انگل آیمریا 39 درصد (154 مورد) بود. در طی مطالعه حاضر هیچگونه تخم نماتود و ترماتودی مشاهده نشد. آزمون مربع کای نشان داد که شیوع مونیزیا در فصول گرم و سرد سال تفاوت آماری معنی داری ندارد، اما شیوع آیمریا در فصول گرم سال به طور معنی داری بیشتر از فصول سرد سال بود (008/0p =). نتایج مطالعه نشان داد که فون انگلی دستگاه گوارش گوسفندان در منطقه سیستان با اکثر مناطق دیگر ایران متفاوت است. دلیل این امر میتواند آب و هوای گرم و خشک منطقه سیستان باشد. به علاوه بادهای 120 روزه، که حجم زیادی از خاک را در دشت سیستان جابه جا میکنند، باعث پراکنده شدن مدفوع گوسفندان در بیابان میشود و این امر مانع تکمیل شدن سیر تکاملی انگلها میگردد.
تفاصيل المقالة
سند
Sanad is a platform for managing Azad University publications