بررسی میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس حاوی انتروتوکسین¬های A و B در لبنیات سنتی، سالاد و ناگت¬های عرضهشده در شهرستان شهرکرد و مقاومت آنتی¬بیوتیکی جدایه¬ها
الموضوعات :
نجمه واحد دهکردی
1
,
ابراهیم رحیمی
2
,
نوشا ضیاء
3
1 - دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: استافیلوکوکوس اورئوس, انتروتوکسین, مقاومت آنتی¬بیوتیکی, مواد غذایی, شهرکرد,
ملخص المقالة :
استافیلوکوکوس اروئوس از باکتری¬های گرم مثبت مقاوم به خشکی و تولیدکننده انتروتوکسین بوده که رایج¬ترین عامل مسمومیت¬زا در مواد غذایی می¬باشد که مقاومت زیادی به آنتی¬بیوتیک¬ها داشته و به دنبال حضور ژن¬های انتروتوکسین¬زای آن، گاستروانتریت و استفراغ رخ می¬دهد. در همین راستا هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان شیوع استافیلوکوکوس اورئوس حاوی انتروتوکسین A و B در لبنیات سنتی، سالاد و ناگت¬های عرضهشده در شهرستان شهرکرد و مقاومت آنتی¬بیوتیکی جدایه¬ها می¬باشد. در این مطالعه تعداد 300 نمونه غذایی در بهار 1402 از بازار شهرکرد بهصورت تصادفی ساده نمونه¬گیری و در شرایط سترون جهت جلوگیری از آلودگی ثانویه به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده شد. نتایج نشان داد که 63 درصد از سالادها، 5 درصد ناگت¬ها و 43/28 درصد از لبنیات سنتی نمونه¬گیری شده به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده بودند که از بین آن¬ها 1 نمونه ژن A در سالاد فصل (33/0 درصد) و 1 نمونه ژن B در سالاد عرضهشده در ساندویچی¬ها (33/0 درصد) وجود داشت. نتایج تست آنتی¬بیوگرام نشان داد که بیشترین مقاومت آنتی¬بیوتیک شامل آمپی¬سیلین (18/86 درصد) و جنتامایسین (8/88 درصد) و همچنین کمترین میزان مقاومت مربوط به امی¬پنم (6/38 درصد) و تتراسایکلین (2/39 درصد) بود. با توجه به عوارض بالای ناشی از مصرف بی¬رویه آنتی¬بیوتیک¬ها و همچنین عدم نظارت دقیق بر روی مواد غذایی عرضهشده در فست¬فود¬ها، لذا قوانین دقیق، منسجم و سختگیرانه جهت بهبود وضعیت بهداشتی و همچنین کاهش سطح آلودگی به میکروارگانیسمهای مسمومیت¬زا، بیشازپیش لازم است.