بررسی باقیمانده برخی از مواد افزودنی در شیر خام جمعآوریشده از منطقه پاکدشت در سال 1388
الموضوعات :طناز موسوی 1 , مجتبی صالحی 2 , مجیدمحمد صادق 3 , لیلا محمدیار 4
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
2 - دانشآموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
3 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
4 - گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران.
الکلمات المفتاحية: شیر خام, باقیمانده مواد افزودنی, پاکدشت,
ملخص المقالة :
شیر از منابع مهم تغذیه انسان است که بهعلت دارا بودن ترکیبات غذایی مختلف محل مناسبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیسمها بوده و بسیار مستعد فساد است. بدینجهت برخی مواقع دامداران بهخاطر پوشاندن معایب شیر از جمله فساد آن و برخی اوقات جهت سودجویی بیشتر اقدام به افزودن موادی به شیر میکنند که وجود آنها در شیر تقلب محسوب میشود. در این مطالعه تعداد 120 نمونه شیر خام (هر ماه 10 نمونه)، از دامداریهای منطقه پاکدشت با رعایت اصول نمونهبرداری جمع آوری شد و تحت شرایط استریل به دانشکده دامپزشکی گرمسار منتقل گردید. بر روی هر نمونه آزمونهای باقیمانده مواد بازدارنده رشد میکروبی، مواد خنثیکننده ترشی شیر، سنجش قند، فرمالین، آب اکسیژنه، اسید سالیسیلیک و میزان نمک انجام گرفت. نتایج بهدستآمده مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و نتایج شش ماه اول و شش ماه دوم سال از نظر آماری با هم مقایسه شد. مقایسه نتایج دو فصل در مورد مواد بازدارنده رشد میکروبی، مواد خنثیکننده اسیدیته شیر، فرمالین، آب اکسیژنه و اسید سالیسیلیک تفاوت معنیداری را نشان نداد ولی مواد قندی در شش ماهه اول بیش از شش ماهه دوم بود (05/0 > P). نمک در تمام نمونهها در میزان طبیعی ردیابی گردید.
Aboge, G.O., Kang’ethe, E.K., Arimi, S.M., Omore, A.O., McDermott, J.J., Kanja, L.W., Macharia, J.K, Nduhiu, J.G.and Githua, A. (2000).Antimicrobial agents detected in marketed milk in Kenya. Paper prepared for oral presentation at the 3rd All Africa Conference on Animal Agriculture. 6–9 November 2000.
Barati, N., Esmaili, E. and Aminiyan, M. (2008). Physical and chemical properties and additive residues in milk, 5th symposium of agriculture faculty of Ferdowsi university of Mashhad.
Fakhondeh, A. (1991). Methods of testing milk and its products (volume 1), Tehran university press, pp:106-204.
Harding, F. (1996). Compositional quality in milk quality. Harding, F. pp:75-96.
Ibtisam, E.M El Zubeir and O.A.O. El Owni (2009). Antimicrobial resistance of bacteria associated with raw milk contaminated by chemical preservatives. World Journal of Dairy & Food Sciences. 4: 65-69.
Institute of Standards and Industrial Research (2008), Milk and milk products. Method of measurement of total acidity and pH, nation standard No, 2852 (Revision).
Joint FAO/WHO Expert committee on milk hygiene (1970). WHO Report series , No: 453.
Navab pour, S. and Shabazlou, F. (2001). Work Regulations Labs Iran Dairy Industries Co.pp:51-66
Oliver, S. P., Duby, R. T., Prange, R. W. and Tritschler, J. P. (1985). Antibiotic residues in colostrums , milk and meat of dairy cows following antibiotic therapy. pp: 246-275.
Oliver, s. p. (1984). Residues in colostrum following antibiotic dry cow therapy. Journal of dairy science. 67, pp: 3081-3084.