مقایسه تجربی اثرات اسید اسکوربیک و تیامین در جلوگیری از ضایعات بافتی ناشی از سرب در برخی بافتهای ماهی کپور (Cyprinus carpio)
الموضوعات :
فاطمه پورعلی
1
,
زهرا موسوی
2
,
داور شاهسونی
3
,
محمد عزیز زاده
4
1 - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران
2 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
3 - گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
4 - گروه علوم درمانگاهی - بهداشت و پیشگیری بیماریهای دامی دانشکده دامپزشکی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
تاريخ الإرسال : 20 السبت , ذو القعدة, 1438
تاريخ التأكيد : 26 الأربعاء , ربيع الثاني, 1440
تاريخ الإصدار : 16 الأحد , شعبان, 1440
الکلمات المفتاحية:
سرب,
اسید آسکوربیک,
ماهی کپور,
تیامین,
ضایعات بافتی,
ملخص المقالة :
با توجه به تجمع فلز سرب در بافت های خوراکی ماهی، امنیت و سلامت غذای انسان نیز تحت تاثیر قرار می گیرد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه تجربی اثرات اسید آسکوربیک و تیامیندر جلوگیری از ضایعات بافتی ناشی از سرب در برخی بافت های ماهی کپور انجام شد. ماهیان به صورت تصادفی به 4 گروه 30تایی تقسیم شدند. گروه 1 به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. گروه 2 استات سرب، گروه 3 و 4 علاوه بر سرب به ترتیب تیامین و اسید آسکوربیک نیز دریافت کردند. پس از کالبدگشایی، نمونه های بافتی از مغز، کبد و کلیه تهیه و برش های آماده شده، به روش هماتوکسیلین- ائوزین رنگآمیزی شد. در مقایسه آماری ضایعات بافت مغز شامل پرخونی، ادم و تغییرات ایسکمیک در گروه 4 به صورت معنی داری کمتر از گروه های 2 و 3 بود. همچنین در کبد، پرخونی، هایپرپلازی کانونهای ملانوماکروفاژ، تغییرات دژنراتیو و گنجیدگی های اسیدفست داخل هسته ای هپاتوسیتها مشاهده گردید. شدت پرخونی در بافت کبد و تغییرات دژنراتیو هپاتوسیت ها در گروه 3 به صورت معنی داری کمتر از گروه 4بود. هیچ یک از شاخص های پاتولوژیک کلیه شامل پرخونی، خونریزی، گنجیدگی های اسیدفست داخل هسته ای، تورم و نکروز سلول های پوششی توبول ها و هایپرپلازی کانون های ملانوماکروفاژ، بین گروه های 3 و 4 تفاوت معنی داری نشان ندادند، اما در مقایسه برخی ضایعات این دو گروه با گروه 2، اختلاف معنی دار مشاهده گردید.بر پایه نتایج ذکر شده می توان نتیجه گیری نمود که اسید آسکوربیک و تیامین می توانند در پشیگیری و درمان مسمومیت با سرب به عنوان یک گزینه مناسب در ماهیان مطرح باشند.
المصادر:
Agius, C. and Roberts, R. (2003). Melano macrophage centres and their role in fish pathology. Journal of Fish Diseases, 26(9): 499-509.
Ajayi, G., Adeniyi, T. and Babayemi, D. (2009). Hepatoprotective and some haematological effects of Allium sativum and vitamin C in lead-exposed wistar rats. International Journal of Medicine and Medical Sciences, 1(3): 64-67.
Alvares, A.P., Fischbein, A., Sassa, Sh., Anderson, KE. and Kappas, A. (1976). Lead intoxication: Effects on cytochrome P450 mediated hepatic oxidations. Clinical Pharmacology and Therapeutics, 19(2): 183-190.
Al-Weher, S. (2008). Levels of heavy metal Cd, Cu and Zn in three fish species collected from the northern Jordan valley, Jordan. Jordan Journal of Biological Sciences, 1(1): 41-46.
Anbudhasan, P., Surendraraj, A., Karkuzhali, S. and Sathishkumaran, P. (2014). Natural antioxidants and its benefits. International Journal of Food and Nutritional Sciences, 3(6): 25-232.
Angelove, A., Hisitev, H. and Belchev L. (2002). Influence of ascorbic acid, thiamine or their combination on lead poisoning I albino rats. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 5(4): 233-239.
Baker, J.C. (1987). Lead poisoning in cattle. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 3(1): 137-147.
Booth, N.H. and McDonald, L.E. (1988). Veterinary pharmacology and therapeutics. Iowa State University Press, pp: 108-119.
Dalley, J., Gupta, P. and Hung, C. (1990). A physiological pharmacokinetic model describing the disposition of lead in the absence and presence of L-ascorbic acid in rats. Toxicology Letters, 50(2): 337-348.
Feller, W.R. (1998). Small Animal Toxicology and Poisonings. 1st ed., USA: Mosby, St Louis, pp: 167-172.
Fowler, B.A. and DuVal, G. (1991). Effects of lead on the kidney: roles of high-affinity lead-binding proteins. Environmental Health Perspectives, 91(2): 77-80.
Ghiasi, F. (2001). The Mechanism of Regulation of Metals in Fish. Tehran University, pp: 43-64. [In Persian]
Ghazi-Khansari, M., Hajighasemkhan, A. and Ghazaie, S. (1996). Influences of thiamine and/or ascorbic acid on lead intoxication. Acta Medica Iranica, 34(3-4): 61-64.
Halliwell, B., Wasil, M. and Grootveld, M. (1987). Biologically significant scavenging of the myeloperoxidase derived oxidant hypochlorous acid by ascorbic acid. Federation of the European Biochemical Societies (FEBS) Letters, 213(1): 15-17.
Jarrar, B.M. (2003). Histological and histochemical alterations in the kidney induced by lead. Annals of Saudi Medicine, 23(1-2): 10-15.
Järup, L. (2003). Hazards of heavy metal contamination. British Medical Bulletin, 68(1): 167-182.
Hayes, W. (2001). Principles and Methods of Toxicology. 4th ed., Philadelphia: Taylor and Francis, pp: 491-520.
Kalia, K. and Flora, S.J. (2005). Strategies for safe and effective therapeutic measures for chronic arsenic and lead poisoning. Journal of Occupational Health, 47(1): 1-27.
Khidr, B.M., Mekkawy, I.A., Harabawy, A.S. and Ohaida A.S. (2012). Effect of lead nitrate on the liver of the cichlid fish (Oreochromis niloticus): a light microscope study. Pakistan Journal of Biological Sciences, 15(18): 854.
Lukienko, P.I., Mel'nichenkoI, N.G., Zverinskii, S.V. and Zabrodskaya, V. (2000). Antioxidant properties of thiamine. Bulletin of Experimental Biology and Medicine, 130(3): 874-876.
Mokhtari, N.G. (2007). The effect of orally administered lead on thyroid gland hormones' and liver enzymes' concentrations in rats. Hormozgan Medical Journal, 11(2): 115-120. [In Persian]
Reddy, S.Y., Pullakhandam, R. and Kumar, B.D. (2010). Thiamine reduces tissue lead levels in rats: mechanism of interaction. Biometals, 23(2): 247-253.
Samad, L.H., Azizi, M. and Barzegar, M. (2007). Antioxidative effect of pomegranate seed phenolic componends on soybean oil. Journal of Agricultural Sciences, 14(4): 193-200.
Shahsavani, D., Movassaghi, A.R., Omid zahir, Sh. (2009). Therapeutic effect of thiamine on experimentally lead induced damages in Gold fish. Journal of Veterinary Research, 64(3): 237-242. [In Persian]
Shan, G., Tang, T. and Zhang, X. (2009). The protective effect of ascorbic acid and thiamine supplementation against damage caused by lead in the testes of mice. Journal of Huazhong University of Science and Technology, 29(1): 68-72.
Wang, C., Liang, J., Zhang, C., Bi, Y., Shi, X. and Shi, Q. (2007). Effect of ascorbic acid and thiamine supplementation at different concentrations on lead toxicity in liver. Annals of Occupational Hygiene, 51(6): 563-569.
Warren, C. (2001). Brush with death: a social history of lead poisoning. United States of America: John Hopkins University Press, pp: 27-40.
Ziegfeld, R.L. (1964). Importance and uses of lead. Archives of Environmental Health: An International Journal, 8(2): 202-212.
_||_
Agius, C. and Roberts, R. (2003). Melano macrophage centres and their role in fish pathology. Journal of Fish Diseases, 26(9): 499-509.
Ajayi, G., Adeniyi, T. and Babayemi, D. (2009). Hepatoprotective and some haematological effects of Allium sativum and vitamin C in lead-exposed wistar rats. International Journal of Medicine and Medical Sciences, 1(3): 64-67.
Alvares, A.P., Fischbein, A., Sassa, Sh., Anderson, KE. and Kappas, A. (1976). Lead intoxication: Effects on cytochrome P450 mediated hepatic oxidations. Clinical Pharmacology and Therapeutics, 19(2): 183-190.
Al-Weher, S. (2008). Levels of heavy metal Cd, Cu and Zn in three fish species collected from the northern Jordan valley, Jordan. Jordan Journal of Biological Sciences, 1(1): 41-46.
Anbudhasan, P., Surendraraj, A., Karkuzhali, S. and Sathishkumaran, P. (2014). Natural antioxidants and its benefits. International Journal of Food and Nutritional Sciences, 3(6): 25-232.
Angelove, A., Hisitev, H. and Belchev L. (2002). Influence of ascorbic acid, thiamine or their combination on lead poisoning I albino rats. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine, 5(4): 233-239.
Baker, J.C. (1987). Lead poisoning in cattle. Veterinary Clinics of North America: Food Animal Practice, 3(1): 137-147.
Booth, N.H. and McDonald, L.E. (1988). Veterinary pharmacology and therapeutics. Iowa State University Press, pp: 108-119.
Dalley, J., Gupta, P. and Hung, C. (1990). A physiological pharmacokinetic model describing the disposition of lead in the absence and presence of L-ascorbic acid in rats. Toxicology Letters, 50(2): 337-348.
Feller, W.R. (1998). Small Animal Toxicology and Poisonings. 1st ed., USA: Mosby, St Louis, pp: 167-172.
Fowler, B.A. and DuVal, G. (1991). Effects of lead on the kidney: roles of high-affinity lead-binding proteins. Environmental Health Perspectives, 91(2): 77-80.
Ghiasi, F. (2001). The Mechanism of Regulation of Metals in Fish. Tehran University, pp: 43-64. [In Persian]
Ghazi-Khansari, M., Hajighasemkhan, A. and Ghazaie, S. (1996). Influences of thiamine and/or ascorbic acid on lead intoxication. Acta Medica Iranica, 34(3-4): 61-64.
Halliwell, B., Wasil, M. and Grootveld, M. (1987). Biologically significant scavenging of the myeloperoxidase derived oxidant hypochlorous acid by ascorbic acid. Federation of the European Biochemical Societies (FEBS) Letters, 213(1): 15-17.
Jarrar, B.M. (2003). Histological and histochemical alterations in the kidney induced by lead. Annals of Saudi Medicine, 23(1-2): 10-15.
Järup, L. (2003). Hazards of heavy metal contamination. British Medical Bulletin, 68(1): 167-182.
Hayes, W. (2001). Principles and Methods of Toxicology. 4th ed., Philadelphia: Taylor and Francis, pp: 491-520.
Kalia, K. and Flora, S.J. (2005). Strategies for safe and effective therapeutic measures for chronic arsenic and lead poisoning. Journal of Occupational Health, 47(1): 1-27.
Khidr, B.M., Mekkawy, I.A., Harabawy, A.S. and Ohaida A.S. (2012). Effect of lead nitrate on the liver of the cichlid fish (Oreochromis niloticus): a light microscope study. Pakistan Journal of Biological Sciences, 15(18): 854.
Lukienko, P.I., Mel'nichenkoI, N.G., Zverinskii, S.V. and Zabrodskaya, V. (2000). Antioxidant properties of thiamine. Bulletin of Experimental Biology and Medicine, 130(3): 874-876.
Mokhtari, N.G. (2007). The effect of orally administered lead on thyroid gland hormones' and liver enzymes' concentrations in rats. Hormozgan Medical Journal, 11(2): 115-120. [In Persian]
Reddy, S.Y., Pullakhandam, R. and Kumar, B.D. (2010). Thiamine reduces tissue lead levels in rats: mechanism of interaction. Biometals, 23(2): 247-253.
Samad, L.H., Azizi, M. and Barzegar, M. (2007). Antioxidative effect of pomegranate seed phenolic componends on soybean oil. Journal of Agricultural Sciences, 14(4): 193-200.
Shahsavani, D., Movassaghi, A.R., Omid zahir, Sh. (2009). Therapeutic effect of thiamine on experimentally lead induced damages in Gold fish. Journal of Veterinary Research, 64(3): 237-242. [In Persian]
Shan, G., Tang, T. and Zhang, X. (2009). The protective effect of ascorbic acid and thiamine supplementation against damage caused by lead in the testes of mice. Journal of Huazhong University of Science and Technology, 29(1): 68-72.
Wang, C., Liang, J., Zhang, C., Bi, Y., Shi, X. and Shi, Q. (2007). Effect of ascorbic acid and thiamine supplementation at different concentrations on lead toxicity in liver. Annals of Occupational Hygiene, 51(6): 563-569.
Warren, C. (2001). Brush with death: a social history of lead poisoning. United States of America: John Hopkins University Press, pp: 27-40.
Ziegfeld, R.L. (1964). Importance and uses of lead. Archives of Environmental Health: An International Journal, 8(2): 202-212.