مطالعه تأثیر دکستروز، والین، گلیسین، تیامین و دماهای مختلف بر سرعت رشد بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در شیر
الموضوعات :
حمید میرزایی
1
,
افشین جوادی
2
,
یونس برزگر
3
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز ، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: پری بیوتیک, شیر, سرعت رشد, بیفیدو باکتریوم بیفیدوم,
ملخص المقالة :
اولین قدم جهت استفاده از میکروارگانیسمهای مناسب برای تهیه فراوردههای پروبیوتیک شیر، شناسایی شرایط رشد آنها در شیر و عوامل موثر بر آن میباشد. در این تحقیق تاثیر دکستروز، والین، گلیسین، تیامین و دماهای مختلف بر سرعت رشد بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در شیر مورد مطالعه قرار گرفته و برای این منظور از شیر تخمیر شده با بیفیدوباکتریوم بیفیدوم بهعنوان مایه کشت جهت تلقیح در نمونههای شیراستفاده شده است. برای انتخاب دمای مناسب برای رشد میکروارگانیسم ابتدا از گرمخانههای 28، 35، 42 و 49 و سپس از گرمخانههای35، 38، 41 و 44 درجه سانتیگراد استفاده شد و اسیدیته نمونههای شیر به عنوان شاخص رشد باکتری در ابتدا و در طول گرمخانهگذاری اندازهگیری گردید. برای ارزیابی تاثیر مقادیر ویتامین B1 بر رشد بیفیدوباکتریوم بیفیدوم از غلظتهای صفر(شاهد)، 5، 10 و 15 ppm ، برای ارزیابی اثر دکستروز از غلظتهای صفر(شاهد)، 4/0، 6/0، 8/0 و یک درصد دکستروز و برای ارزیابی تأثیر گلیسین و والین از غلظتهای صفر(شاهد)، 30، 60، 90 و120 ppm آنها استفاده گردید و اسیدیته نمونههای شیر قبل و در ساعات 2، 4، 6 و 8 گرمخانهگذاری در 42 درجه سانتیگراد اندازهگیری شد. سرعت افزایش اسیدیته در دماهای 41 و44 درجه سانتیگراد بهطور معنیدار از سایر دماها بیشتر بود (05/0P<). افزودن غلظتهای مختلف دکستروز، والین و گلیسین تاثیر معنیداری روی سرعت افزایش اسیدیته نمونههای شیر نداشت. افزودن تیامین نیز بر سرعت افزایش اسیدیته تأثیر معنیداری نشان نداد ولی تیامین قدرت تولید آنزیمهای پروتئولیتیک و گاز توسط این باکتری را تقویت میکرد.