مطالعه اثر پروبیوتیکها در جیره غذایی طیور بر مخاطرات میکروبی گوشت مرغ
الموضوعات :
افشین جوادی
1
,
حمید میرزایی
2
,
عیسی ابراهیمی
3
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران
تاريخ الإرسال : 30 الجمعة , ذو القعدة, 1429
تاريخ التأكيد : 02 الأحد , رمضان, 1430
تاريخ الإصدار : 27 الجمعة , جمادى الأولى, 1430
الکلمات المفتاحية:
گوشت,
پروبیوتیک,
مخاطرات,
مرغ,
ملخص المقالة :
پروبیوتیکها فرآوردههایی از سلولهای میکروبی هستند که اثر مفید روی سلامت و آسایش انسان دارند. براساس مطالعات متعدد، خواص بسیار با ارزشی از جمله اثرات ضد جهشزایی و ضد سرطانزایی و تقویت ایمنی بدن و مقاومت در مقابل پاتوژنهای رودهای و ... را به پروبیوتیکها نسبت دادهاند. لذا هدف این مطالعه تعیین اثر استفاده از پروبیوتیکها در جیره غذایی طیور گوشتی بر مخاطرات میکروبی در گوشت مرغ میباشد. برای این منظور دو گروه 40 تایی تیمار و شاهد از جوجههای گوشتی انتخاب و در کل دوره 55 روزه پروبیوتیک خوراکی در شرایط یکسان به گروه تیمار داده شد و سپس هر دو گروه در کشتارگاه ذبح و از هر لاشه به میزان 100 گرم نمونه پوست و گوشت سینه گرفته و در شرایط استریل به آزمایشگاه مواد غذایی دانشکده دامپزشکی انتقال و مطابق روشهای استاندارد ایران مورد بررسی شمارش تام میکروبی، شمارش استافیلوکوکوس اورئوس، شمارش استرپتوکوکهای مدفوعی، شمارش کلوستریدیوم پرفرینجنس، شمارش کلیفرم، جستجوی سالمونلا و جستجوی اشریشیاکولای قرار گرفته و نتایج با آزمون آماری t-Test مستقل و مربع کای آنالیز گردید. مقایسة میانگینهای شمارش تام میکروبی، کلیفرمی و استرپتوکوک مدفوعی و استافیلوکوکوس اورئوس گوشت، در دو گروه شاهد و تیمار با آزمون آماری t-Test مستقل کاهش معنیداری را نشان داد (005/0p<). همچنین فراوانی وجود اشریشیاکولای در گروه تیمار کاهش معنیداری را نسبت به گروه کنترل نشان میداد (05/0p<)، در صورتیکه این کاهش در خصوص سالمونلا و کلستریدیوم معنیدار نبود. بهنظر میرسد مصرف خوراکی پروبیوتیکها بر کاهش باکتریهای بیماریزای با منشأ رودهای در گوشت مؤثر میباشد.حال چنانچه فراوانی و بار آلودگی با این اجرام در مواد غذایی اعم از گوشت مرغ کاسته شود گام مؤثری در جهت کاهش ابتلا به مسمومیتهای غذایی، بهبود کیفیت بهداشتی و ماندگاری گوشت طیور برداشته شده است.
المصادر:
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1360): آماده کردن نمونههای مواد غذایی و شمارش میکروارگانیسمهای مختلف، چاپ دهم، 356.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1372): روش جستجو و شمارش کلیفرمها در مواد غذایی، چاپ هشتم، 437.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1372): روش جستجو و شمارش بیشترین تعداد احتمالی اشریشیاکولای در مواد غذائی، چاپ سوم، شماره 2946.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1372): روش جداکردن و شناسائی استرپتوکوکهای گروه D لانسفیلد در مواد غذائی، تجدید نظر سوم چاپ سوم، شماره 2198.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1374): روش شناسائی و شمارش استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز (+) در مواد غذایی، انتشارات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، 1194.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1382): روش جستجو، شناسایی و شمارش کلستریدیوم پرفرینجنس (ولشای) و کلستریدیومهای احیا کننده سولفیت در مواد غذایی چاپ چهارم، شماره 2197.
مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران (1370): روش جستجو و شناسایی سالمونلاها در مواد غذایی، چاپ پنجم، شماره1810.
میرزایی، ح. (1383): پروبیوتیکها و مقدمهای بر کاربرد آنها در تأمین سلامت انسان، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، صفحات 51-41.
Aksu, M.R. (2005): Effect of a dietary probiotic on some quality characteristics of raw broiler drumsticks and breast meat. Journal of Muscle Foods, 16(4): 306-317(12).
Anadon, A., Larrinaga, M.R.M. and Martinez, M.A. (2006): Probiotics for animal nutrition in the European Union. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45(1): 91-95.
Bomba, A. (1996): Inhibitory effects of lactobacillus casei upon the adhesion of entrotoxigenic Escherichia coli K99 to the intestinal mucosa in genotobiotic lambs. Small ruminant research, 23:199-206.
Charles, B. and Pratt, M.D. (1997): Colorectal carcinoma in adolescents’ implications regarding etiology. Large bowel cancer work-shop, 40: 2464-2472.
Dickson, J.S. and Anderson, M.E. (1992): Microbiological decontamination food animal carcasses by washing and sanitizing systems: a review. J. Food Protects, 55: 133-40.
Emoke, B. (2005): The use of proteomics in meat science, Meat Science, a review article, 71: (1).
Gordon, T.D. (2002): Intestinal health trough dietary fiber, prebiotics and probitics immunology and medical microbiology, 5: 23-28.
Hilton, E. (1992): Lactobacillus GG, Vaginal suppositories and vaginitis. J. Clin. Microbiol., 33: 1433-1442.
Huynh, A., Horg, Le Hong Duc and Simon, M. (2004): The use of bacterial spore formers as probiotics. FEMS Microbiology, 4: 813-835.
Montrose, D.C. and Flock, M.H. (2005): Probiotics used in human studies. Juornal of clinical gastroenterology, 39: 469-484.
Ogawa, M. (2002). Protective effect of Lactobacillus casei strain Shirota on Shiga toxin-producing Escherichia coli O157:H7 infection in infant rabbits. Infect. Immun.,69:1101-1108.
Ouwehand, A., Salninen, S. and Isolauri, E. (2002): Probiotics: an overview of beneficial effects.
Matsuzaki, T. (1998): Immunomodulation by treatment with lactobacillus casei strain shirota. Int. J., food. Mic., 41(2): 133-140.
Rowland, I.R. and Byrns, A.J. (2000): Anticarcinogenicity of probiotics and perbiotics. Curr. Assues. Intest. Microbiol., 1(1): 13-24.
Shanahan, F. (2000): Probiotics and inflammatory bowel disease: is the rational? Inflam. Bowel Dis., 6: 107-150.