بررسی میزان سرمی اسید اوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر در مرغان تخمگذار مبتلا به سندرم نقرس
الموضوعات :بهرام عمواوغلی تبریزی 1 , حسین نیک پیران 2 , شایان حلبی 3
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
الکلمات المفتاحية: فسفر, طیور, آلبومین, نقرس, اسید اوریک, کلسیم, پروتئین تام,
ملخص المقالة :
سندرم نقرس یکی از علل شایع تلفات در مرغداری ها محسوب میشود. نقرس به وسیله رسوب اورات در کلیهها، روی سطوح سروزی قلب، کبد، مزانتر، کیسههای هوایی و صفاق تشخیص داده میشود. در برخی موارد ممکن است این رسوبات بر روی سطوح عضلات و غلاف های تاندونی و مفاصل نیز دیده شوند. این رسوبات به صورت پرده سفید و گچی میباشد. نقرس به دو فرم احشایی و مفصلی دیده میشود و یک بیماری با علل متعدد میباشد. عوامل ایجاد کننده نقرس در سه دسته طبقهبندی میشوند که شامل: عوامل تغذیهای و مدیریتی، عوامل عفونی، عوامل توکسیک میباشند. برای ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی در بیماری نقرس در طی بهار و تابستان 1386 تعداد 3 فارم طیور تخم گذار نژاد HY-Lineکه مبتلا به سندرم نقرس بودند، شناسایی و مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از مرغداری های مذکور تعداد 20 قطعه طیور مبتلا و 20 قطعه طیور سالم (در کل 120 قطعه) انتخاب شده و از آنها، خون از ورید بال اخذ گردید. بعد از خون گیری، کالبدگشایی انجام و با توجه به علایم کالبدگشایی تشخیص نقرس تأیید شد. بعد از انعقاد خون، سرم توسط دستگاه سانتریفیوژ جدا شده و مقادیر اسیداوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر توسط کیت های تشخیصی اندازهگیری شد. مقایسه میانگین پارامترهای ارزیابی شده در طیور مبتلا به نقرس نسبت به طیور سالم افزایش آماری معنیداری نشان داد (05/0p<). اندازهگیری مقادیر سرمی اسیداوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر در طیور میتواند در تشخیص بیماری نقرس حتی قبل از ظاهر شدن علائم بالینی مؤثر باشد.