بررسی میزان سرمی اسید اوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر در مرغان تخمگذار مبتلا به سندرم نقرس
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیبهرام عمواوغلی تبریزی 1 , حسین نیک پیران 2 , شایان حلبی 3
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: فسفر, طیور, آلبومین, نقرس, اسید اوریک, کلسیم, پروتئین تام,
چکیده مقاله :
سندرم نقرس یکی از علل شایع تلفات در مرغداری ها محسوب میشود. نقرس به وسیله رسوب اورات در کلیهها، روی سطوح سروزی قلب، کبد، مزانتر، کیسههای هوایی و صفاق تشخیص داده میشود. در برخی موارد ممکن است این رسوبات بر روی سطوح عضلات و غلاف های تاندونی و مفاصل نیز دیده شوند. این رسوبات به صورت پرده سفید و گچی میباشد. نقرس به دو فرم احشایی و مفصلی دیده میشود و یک بیماری با علل متعدد میباشد. عوامل ایجاد کننده نقرس در سه دسته طبقهبندی میشوند که شامل: عوامل تغذیهای و مدیریتی، عوامل عفونی، عوامل توکسیک میباشند. برای ارزیابی پارامترهای بیوشیمیایی در بیماری نقرس در طی بهار و تابستان 1386 تعداد 3 فارم طیور تخم گذار نژاد HY-Lineکه مبتلا به سندرم نقرس بودند، شناسایی و مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از مرغداری های مذکور تعداد 20 قطعه طیور مبتلا و 20 قطعه طیور سالم (در کل 120 قطعه) انتخاب شده و از آنها، خون از ورید بال اخذ گردید. بعد از خون گیری، کالبدگشایی انجام و با توجه به علایم کالبدگشایی تشخیص نقرس تأیید شد. بعد از انعقاد خون، سرم توسط دستگاه سانتریفیوژ جدا شده و مقادیر اسیداوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر توسط کیت های تشخیصی اندازهگیری شد. مقایسه میانگین پارامترهای ارزیابی شده در طیور مبتلا به نقرس نسبت به طیور سالم افزایش آماری معنیداری نشان داد (05/0p<). اندازهگیری مقادیر سرمی اسیداوریک، پروتئین تام، آلبومین، کلسیم و فسفر در طیور میتواند در تشخیص بیماری نقرس حتی قبل از ظاهر شدن علائم بالینی مؤثر باشد.
Gout syndrome is accounted for one of the prevalent causes of mortality in poultry farms. Gout is recognized by deposition of urates in kidneys, on serous surfaces of the heart, liver, mesenteries, air sacs and peritoneum. In some cases, these deposits may be observed on surfaces of muscles, synovial sheaths of tendons and joints, too. These deposits are like chalky coating and appear grossly. Gout could be seen in two forms, articular gout and visceral gout, and it is a disease with numerous causes. The causing factors of the gout are classified in three groups which consist of nutrient and management factors, infectious factors, and toxic factors. For evaluation of biochemical parameters in gout disease, we surveyed and diagnosed in three farms of egg laying poultry breeding (HY-Line) affected to gout syndrome during spring and summer of 1386. In this study, from the above- mentioned poultry farms a number of 20 affected, and 20 healthy chickens (totally 120) were chosen and Blood samples of all animals were collected from wing veins and their sera were harvested by centrifuging and the levels of Uric acid, Total Protein, Albumin, Calcium and Phosphors parameters were measured by diagnostic laboratory kits. After taking blood, they were autopsied, and according to autopsy signs and syndromes, the diagnosis of gout was confirmed. Results of this study showed significant increase on mean serumic Uric acid, Total Protein, Albumin, Calcium and Phosphorus in chickens affected by gout in comparison with the healthy groups(p<0.05). In conclusion, with the measurement of these parameters in the laboratory, one could diagnose the gout syndrome even before the clinical signs become apparent.