تأثیر سطوح مختلف کنجاله هسته خرما بر عملکرد جوجه خروس های گوشتی
الموضوعات :
فرشید خیری
1
,
جواد پوررضا
2
,
مصطفی فغانی
3
,
یاسر رحیمیان
4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
4 - سازمان جهاد کشاورزی استان چهار محال و بختیاری، گروه علوم دامی، ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد, کنجاله هسته خرما, انرژی قابل سوخت و ساز, جوجه خروسهای گوشتی,
ملخص المقالة :
به منظور مطالعه استفاده از سطوح مختلف کنجاله هسته خرما در تغذیه جوجه خروس های گوشتی، تعداد 180 قطعه جوجه یک روزه رأس 308، در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار (12 قطعه در هر تکرار)، در جایگاه های مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره ها به صورت آزاد در تمام دوره پرورش(49 روز) در اختیار جوجه ها قرار داده شد. جیره های آزمایشی عبارت بودند از جیره پایه و تیمارهایی که در آنها به ترتیب 5، 10، 15 و 20 درصد از ذرت پایه با کنجاله هسته خرما جایگزین شده بود. تیمار دوم حاوی 5 درصد، تیمار سوم جیره حاوی 10 درصد، تیمار چهارم حاوی 15 درصد و تیمار پنجم حاوی 20 درصد کنجاله هسته خرما جایگزین ذرت پایه بودند. در این آزمایش خوراک مصرفی، اضافه وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و میزان مصرف انرژی قابل سوخت و ساز در پایان هر هفته محاسبه شدند. در پایان دوره از هر قفس دو قطعه خروس به صورت تصادفی انتخاب شده و وزن لاشه، چربی محوطه بطنی روده ها، سنگدان، طحال، لوزالمعده، کبد و کیسه صفرا اندازه گیری شد و نمونه های بافت روده نیز مورد مطالعات بافت شناسی قرار گرفت. رطوبت بستر در سن 49 روزگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که بهترین اضافه وزن روزانه در سطح 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما مشاهده شد. بیشترین مصرف خوراک در سطح 5 درصد جایگزینی و کمترین مصرف خوراک را گروه شاهد داشت. بهترین ضریب تبدیل غذایی در سطح 15 درصد در کل دوره به دست آمد. بیشترین انرژی دریافتی قابل سوخت و ساز مربوط به گروه شاهد بود. بیشترین وزن زنده و بیشترین درصد لاشه مربوط به گروه 15 درصد جایگزینی کنجاله هسته خرما بود.بیشترین میزان رطوبت بستر مربوط به تیمار 20% کنجاله هسته خرما بود. بررسی هیستوپاتولوژیک بافت روده نشان دادکنجاله هسته خرما تا سطح 10 درصد کمترین تأثیر را بر ضخامت بخش های مختلف بافت روده داشت. طبق نتایج به دست آمده بهترین سطح جایگزینی کنجاله خرما در جیره جوجه های گوشتی 15 درصد می باشد.
- گزارش اداره کل نخیلات 1372. خصوصیات بعضی ارقام خرمای کشور، وزارت کشاورزی، تهران.
- Association of Official Analytical Chemists 1990.Official Methods of Analysis. 14th ed., AOAC, Arlington, VA.
- EL-Shurafa, M.Y. 1982. Organic and inorganic constituents of Date palm pit (seed). Date palm Journal. 1: 275-284.
- Ezieshi, E.V. and Olomu J.M. 2007. Nutritional evaluation of palm kernel meal types: 1.Proximate composition and metabolizable energy. African Journal of Biology. 6 (21):2484- 2486.
- FAO 2002. FAOSTAT Agriculture Data. http:// appps.fao.org.
- Lyayi, E.A. and Davies B.I. 2005. Effect of enzyme supplementation of palm kernel meal andBrewer's dried grain on the performance of broilers. International Journal of Poultry Science. 4(2):76-80.
- NRC 1994. Nutrient Requirements of Poultry. National Academy of Sciences, Washington, D. C.
- Ojewelo, G.S. and Ozuo, U.K. 2006. Evaluation of palm kernel meal as substitute for soybeanmael in the diet of growing cockerels. International Journal of Poultry Science. 5(5):401-403.
- Osei, S.A. and Amo, J. 1987. Palm kernel cake as a broiler feed ingredients. Poult. Sci. p: 1870-1873.
- Panigrahi, S. and Powell, C.J. 1991 Effects of high inclusion of palm kernel meal in broiler chick diets. Animal Feed Science and Technology. 34:37-47.
- SAS Institute 1992. SAS user’s guide: statistics. Version 6 edition. SAS instituteInc., cary, nc.
- Sibbald, I.R. 1984. The TEM System of feed evaluation. Research Branch Agriculture Canada, reprinted.
- Sundu, B.A., Kuman, A. and Dingle. J. 2006. Palm kernel meal in broiler diets: effects onchicken performance and health. 2006. World's Poult. Sci. Journal, p: 316-325.
- Sundu. B.A., Kuman A. and Dingle, J. 2005. Comparison of feeding values of palm kernelmeal and copra meal for broilers. Recent Advances in Animal Nutrition on Australia. 15: 16 A.