اثرات سطوح مختلف عصاره سیر با تناوب های زمانی متفاوت بر میزان پراکسیداسیون لیپیدی سرم مرغان تخمگذار
الموضوعات :
سعید رسولی نژاد
1
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد گرمسار، دانشکده دامپزشکی، دانش آموخته دکترای حرفه ای دامپزشکی، گرمسار، ایران)
نریمان شیخی
2
(دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم درمانگاهی، تهران، ایران)
حسین حسن پور
3
(دانشگاه شهرکرد، استادیار دانشکده دامپزشکی، گروه علوم پایه، شهرکرد، ایران)
الکلمات المفتاحية: پراکسیداسیون لیپیدی, مرغ تخمگذار, عصاره سیر,
ملخص المقالة :
رادیکال های آزاد در تغییرات مولکولی و جهش نقش دارند و در صورتی که رادیکال های آزاد غیرفعال نشوند، پراکسیداسیون لیپیدی ناشی از آن به تمامی انواع ماکرومولکول های سلولی آسیب می رساند. رژیم غذایی مناسب حاوی آنتی اکسیدا ن های طبیعی نقش مهمی را در نگه داری سلامت، تولید مثل، عملکرد، ایمنی و رشد طیور بازی می کند.عصارهسیر نگه داری شده با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، دارای کارآیی خوبی علیه رادیکال های آزاد و عوامل عفونی می باشد.در این مطالعه اثر غلظت های 01/0% و 02/0% عصاره سیر در آب آشامیدنیبا تناوب های زمانی 2، 4 و 6 روز در هفته بر پراکسیداسیون لیپیدی بررسی و علاوه بر سنجش بهترین غلظت، جنبه اقتصادی نیز در نظر گرفته شد. به طوری که، در پایان هفته سوم بهترین اثر بر کاهش معنی دار (05/0>p) پراکسیداسیون لیپیدی درگروه T3 که غلظت 02/0%عصاره سیر را دو روز در هفته دریافت می کرد، مشاهده شد. بعد از گذشت شش هفته از شروع آزمایش، گروهT7 که غلظت 02/0% عصاره سیر را 6 روز در هفته دریافت می کرد، بهترین اثر معنی دار (05/0>p) بر کاهش پراکسیداسیون لیپیدی را نشان داد. همچنین مطالعات ما نشان داد که مصرف عصاره سیر باعث بهبود تولید توده ای در همه گروه ها نسبت به گروه شاهد می شود. با در نظر گرفتن میزان پراکسیداسیون لیپیدی در پایان هفته ششم، عملکرد گله در شش هفته و محاسبه قیمت فروش میانگین تولید توده ای منهای هزینه سیر مصرف شده در هر گروه به این نتیجه رسیدیم که گروه T4 که عصاره سیر با غلظت 01/0 درصد را 4 روز در هفته دریافت می کرد بهترین گزینه با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی می باشد.