آنالیز اجزای اسانس مریم گلی (Salvia nemorosa L.) مناطق اهر و ارومیه در مراحل رشد رویشی و گل دهی به روش GC/MS
الموضوعات :الهام قافیهسنج 1 , کمال الدین دیلمقانی 2 , نادر چاپارزاده 3 , سارا سعادتمند 4
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
2 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند، مرند، ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
4 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: روغن فرار, سزکوئیترپنهای اکسیژندار, کریوفیلن اکساید, مریم گلی جنگلی, .GC-MS,
ملخص المقالة :
هدف از تحقیق حاضر بررسی اجزای اسانس گیاهان مریم گلی جنگلی (Salvia nemorosa L.) دو منطقه اهر و ارومیه در دو مرحله فنولوژیکی، رویشی و گلدهی، بود. بخشهای هوایی گیاهان در این دو مرحله جمعآوری و خشکانده شده و اسانسگیری به روش تقطیر با آب توسط کلونجر انجام شد. اسانسها با استفاده از دستگاههای GC و GC/MS و با محاسبه شاخص بازداری کواتس تجزیه و شناسایی شدند. نتایج نشان دادند که درصد اسانس سرشاخههای گلدار در هر دو منطقه اهر و ارومیه در مقایسه با برگهای مرحله رویشی بالاتر بود. بیشترین درصد و اجزای اسانس در سرشاخههای گلدار و در برگ مرحله رویشی در گیاهان منطقه اهر و کمترین میزان درصد اسانس در سرشاخههای گلدار و در برگ مرحله رویشی در گیاهان منطقه ارومیه مشاهده شد. کریوفیلن اکساید در اسانس سرشاخههای گلدار و در برگ مرحله رویشی گیاهان هر دو منطقه ترکیب اصلی بود. درصد کریوفیلن اکساید در اسانس سرشاخههای گلدار گیاهان ارومیه (41/26 درصد) نسبت به اسانس برگ مرحله رویشی (19/18 درصد) بیشتر و برعکس، درصد این ماده در برگ مرحله رویشی گیاهان اهر (37/28 درصد) در مقایسه با سرشاخههای گلدار این گیاهان (79/12درصد) بالاتر بود. علاوه بر کریوفیلن اکساید، ترکیباتی مانند اسپاتولنول، ترانس- بتا-کریوفیلن، پاراسیمن، 1-اکتن3-ال و ترپینن-4-ال با درصدهای متفاوت در اسانس سرشاخه گلدار در گیاهان هر دو منطقه و ترانس–بتا کریوفیلن، بتا-ایونن و کامفور در اسانس برگ مرحله رویشی گیاهان اهر وجود داشتند. سزکوئیترپنهای اکسیژندار در اسانس سرشاخه گلدار و برگ مرحله رویشی در گیاهان هر دو منطقه در مقایسه با سایر گروههای شیمیایی اسانس بالاترین مقدار را نشان دادند. مقدار سزکوئیترپنهای اکسیژندار در اسانس سرشاخههای گلدار گیاهان جمعآوری شده از منطقه ارومیه (31/46%) و اسانس برگ مرحله رویشی گیاهان اهر (3/34%) بود.
_||_